Публикация

Линейка изостави пациент на междуселски път

Линейка изостави пациент на междуселски път

Състоянието на мъжа, който е настанен в ”Пирогов”, е критично


36-годишен мъж, който е трябвало да бъде транспортиран с линейка до болница в столицата, е бил изоставен на пътя между селата Пожарево и Росоман, съобщават от прокуратурата.

На 20 март мъжът отишъл в Пета МБАЛ в София с гнойни рани, където потърсил медицинска помощ от съдов хирург. Поради липса на такъв специалист, пациентът бил насочен към друго лечебно заведение, където трябвало да бъде откаран с линейка.

Около 11:00 часа вместо да бъде транспортиран в болница, мъжът бил изоставен на отбивка от третокласен път. Шофьор на случайно преминаващ автомобил забелязал мъжа и съобщил на телефон 112, след което пациентът бил откаран до „Пирогов“.

Въпреки оказаната медицинска помощ, състоянието на мъжа продължава да е критично.

Районната прокуратура в Сливница е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за това, че “ е изложил лице, лишено от възможността да се самозапазва поради болест и безпомощност, по начин, поставящ живота му в опасност”.

Вече са повдигнати обвинения на двама служители на Пета МБАЛ за извършеното от тях съучастие в престъпление. Предвиденото в закона наказание е „лишаване от свобода“ до 3 години.

Директорът на лечебното заведение д-р Борил Петров, цитиран от Дарик, определи обвиненията като недопустими и добави, че по непотвърдена информация пациентът сам е поискал да бъде оставен на междуселския път.

Коментари