Публикация

9 смъртни случая и стотици болни от рак след поставяне на гръдни импланти в САЩ

9 смъртни случая и стотици болни от рак след поставяне на гръдни импланти в САЩ

Туморът се развива в гърдата, обикновено в рязаната тъкан около импланта


9 смърти и стотици случаи на жени, заболели от рядка форма на рак, се свързват с поставянето на гръдни импланти, обяви американската Администрация за храните и лекарствата. 

Заболяването не е рак на гърдата, а по-скоро рак на имунната система, наречен едроклетъчен анапластичен лимфом. В случаите с жени, които са си поставили гръдни импланти, ракът се развива в гърдата, обикновено в рязаната тъкан около импланта. В повечето от случаите заболяването е лечимо, съобщава в. „Ню Йорк таймс“. 

Онкологичното заболяване за първи път беше свързано с гръдните импланти през 2011 г. От 1 февруари тази година Администрацията за храните и лекарствата има информация за 359 болни жени с този вид тумор, при които той се свързва с поставянето на импланти. 

Най-често ракът се появява при поставянето на импланти, чиято повърхност е грапава, а не гладка, обясняват експертите от администрацията. Събраната информация тази година е за 231 от пациентките. От тях, 203 били с импланти с грапава повърхност, а при 28 повърхността била гладка. Оказва се, че съдържанието на имплантите – силикон гел или физиологичен разтвор, е много по-маловажно от типа на повърхността им при определянето на степента на риска от заболяване.   

Истинският брой на случаите на лимфома в САЩ, свързани с гръдни импланти, обаче не е известен, тъй като документацията с данни за проблемните случаи е непълна и има много малко данни за продажбите на импланти в световен мащаб, предупреждават американските експерти.

През 2016 г. 290 000 жени в САЩ са си поставили импланти за уголемяване на бюста и 109 000 жени са получили импланти като възстановителна хирургия след операция на рак на гърдата, показват данни на Американското общество на пластичните хирурзи. 

Онкологичното заболяване в повечето от случаите се диагностицира, след като се появят симптоми като бучки, болка, събиране на течност и подуване. В повечето случаи изваждането на импланта и на околната тъкан е достатъчно за спирането на болестта. При някои жени обаче може да се наложи да бъде приложена химиотерапия и радиотерапия. 

Съществува ясна връзка между заболяването и носенето на гръдни импланти, посочи през 2015 г. в доклад и Френският национален онкологичен институт.  В документа се посочва, че от 2011 г. до 2015 г. във Франция са регистрирани 18 случая на едроклетъчен анапластичен лимфом, свързан с поставянетона гръдни импланти.  

Коментари