Публикация

Доц. Светослав Ханджиев: Сухоежбината „накрак“ удря по стомаха и червата

Древни билки помагат и до днес, когато се превием от корем, обяснява изтъкнатият специалист по хранене и диететика


Доц. д-р Светослав Ханджиев, специалист по хранене и диететика
  • Доц. Ханджиев, кои фактори от живота свързвате най-често с възникването на дискомфорт в корема?
  • Разбира се, храненето има огромно значение не само за състоянието на стомашно-чревния тракт, но и за общото здраве на всеки индивид. Но с днешна дата на първо място като фактор за функционални оплаквания, свързани с храносмилането, поставям стреса. Вечното бързане, гоненето на срокове, пропускането на основни хранения, хапване на какво да е и накрак причиняват при много - иначе здрави хора – различна степен на тежест, болка, спазми, подуване на корема, чувство за бързо засищане. Но стресът е свързан с възникването и на органични заболявания като гастрит и язва. Получава се един порочен кръг: неглижирането на начина на хранене поради незаинтересованост и липса на време причинява проблеми с храносмилането и със здравето изобщо, а това засилва стреса. Под начин на хранене имам предвид не само какво поемаме, но и как. Готовите сухи, прекалено солени или сладки, често пържени храни с множество консерванти и подобрители, погълнати набързо, са гаранция за стомашно-чревни смущения. За съжаление, отдавна сме забравили приказката „Когато ям, съм глух и ням“, т.е. да се храним бавно, спокойно, умерено и с подбрани ястия.
  • Има ли някаква статистика колко хора в България имат функционални нарушения на храносмилателната система?
  • Много е трудно да се даде точна цифра, защото не всички се обръщат към здравната система. Но по различни оценки става дума за над 1 милион и 500 хиляди души, което е много сериозно разпространение на проблема. В редица случаи се нарушава качеството на живот, защото човек с различни проявления на коремен дискомфорт често не може да е пълноценен в работата или забавленията си.
  • В аптечната мрежа се предлагат редица лекарства без рецепта и хранителни добавки за подобряване на храносмилането, против тежест и подуване на корема, как хората да се ориентират в изобилието?
  • Когато говорим за лекарствата, все пак е добре те да са предписани или поне препоръчани от лекар. Най-често се изписват медикаментите за намаляване на киселинността при хора с гастрит, рефлукс и други състояния. Що се отнася до хранителните добавки, те вече обективно са сподвижник на живота ни, защото концентрират ползата от различни билки и природни продукти, които няма как сами да съберем и приготвим в необходимите количества и концентрации. Конкретно при оплаквания от подуване на корема, повишено образуване на газове, тежест след нахранване аз препоръчвам Комфортекс, който е растителен продукт без никакви странични явления. Съдържа комбинация от традиционни билки според успешната рецепта на древната индийска медицина Аюрведа. Интересното е, че част от тези билки традиционно са използвани и у нас при проблеми с храносмилането. Но в Комфортекс са в точните количества и могат да се приемат много по-лесно - по 2 капсули след всяко хранене и вечер преди лягане. Когато оплакванията са само на функционална основа, приемът на тази добавка обикновено е достатъчен, за да ги овладее. Но тя може да се използва и като допълнително средство при лечението на заболявания на стомашно-чревния тракт с предписани от лекаря медикаменти. Също и при напълно здрави хора, когато си похапнат повече от обичайното.
  • През последните години се разпространяват много твърдения, че например пиенето на прясно мляко е вредно и причинява не само коремни, но и редица други здравословни проблеми, какво мислите за това?
  • Това е абсолютно невярно! Демонизирането на прясното мляко е абсурдно! Ние сме на последно място по консумация на краве мляко в Евросъюза, което не е добре. Разбира се, има хора с лактазен дефицит, с недостиг на фермента, който разгражда лактозата. Те не трябва да приемат прясно мляко. Но това не е често срещано състояние. Всички други, включително и децата, могат да се хранят с прясно мляко в препоръчваните количества – 150 – 200 мл на ден.
  • Широко се разпространи вегетарианството и веганството, „за“ или „против“ сте?
  • Моята позиция е против всякакви крайности в хранителния режим, особено при деца и млади хора. Сега наближават Великденските пости, един зрял здрав човек може например да се ограничи за това време от всякакви животински белтъци, ако се храни рационално, приема качествени растителни мазнини и белтъчини, например зехтин, ядки, авокадо, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. А през останалата част на годината нашата църква е определила сряда и петък за постни дни. Разбира се, смисълът на това е духовен, но такава практика е и много здравословна. Но постоянното и крайно веганство, особено при незрели или болни индивиди, не го препоръчвам. Може да се стигне до дефицит на редица вещества, жизненоважни за организма. Що се отнася до вегетарианството, с включени яйца, риба, сирена, няма нищо лошо. Но винаги трябва да се има предвид, че храненето е според състоянието на конкретния човек. На пациент с анемия не може да се забрани месо, докато на болен от подагра ще препоръчаме вегански режим за известно време.
  • Постоянно се сменят препоръките и дали да се закусва сутрин или не...
  • В науката по хранене няма такива колебания. И аз чувам и чета изказвания на различни хора, не искам да коментирам дали и какви специалисти са, но не са медицински лица. По отношение на сутрешното хранене ще припомня старата максима, която и до днес съвременната медицина подкрепя: „Човек трябва да има кралска закуска, обяд на богаташ и вечеря на бедняк“.   

 

Коментари