Публикация

Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

МЗ организира дискусия, посветена на заболяването


Днес е Световният ден за борба с туберкулозата. На 24 март 1882 г. германският бактериолог Роберт Кох обявява, че е изолирал причинителя на туберкулозата - Mycobacterium tuberculosis.

Денят се отбелязва от 1996 г. по решение на Световната здравна организация, като целта е да се повиши обществената информираност по отношение на болестта, да се подобри профилактика и да се популяризира здравословният начин на живот.

Туберкулозата е хронично заразно заболяване, което може да увреди всички органи на човешкото тяло, но засяга главно белите дробове, по-рядко храносмилателната система, костите, ставите, кожата. Болестта е лечима, особено при ранното й откриване.

Миналата седмица правителството прие Национална програма, която предвижда до 2025 г. да се намали заболеваемостта и смъртността от туберкулоза с 40%.

Рискови групи, застрашени от заболяването, са хора, лишени от свобода, от ромската общност, тези с наркотична или алкохолна зависимост, бежанци, живеещите с ХИВ/СПИН, както и медицинският персонал от лечебните заведения и лаборатории.

Министерството на здравеопазването организира днес дискусия, посветена на заболяването. На срещата, която започва от 10:00 часа в „Витоша парк хотел“ (София, „Студентски град“, ул. „Росарио“ 1), ще бъдат обсъдени и актуални проблеми в областта на общественото здраве.

Участие ще вземат министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, неговите заместници - Любомир Гайдов и д-р Галин Каменов, д-р Тонка Върлева, директор на програми, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, както и други експерти от здравното министерство.

Коментари