Публикация

Българинът плаща 200 млн. лева за протези, пирони и импланти

Българинът плаща 200 млн. лева за протези, пирони и импланти

Болните са принудени не само да си ги купуват, но и да поемат за своя сметка поддръжката и ремонта им


Близо 200 млн. лв. годишно доплащат българските пациенти за медицински изделия, които не се поемат от здравната каса, като пирони, протези и различни видове импланти, пише в. „Монитор“.

Болните са принудени не само да си ги купуват, но и да поемат за своя сметка и поддръжката, и ремонта им.

Такъв например е случаят с кохлеарните апарати за деца с намален слух. Те се заплащат от здравната каса, но не и ремонтът им, който може да достигне до 4000 лв., отбелязва изданието, като се позовава на информация от лекари.

Самите апарати се състоят от две части – вътрешна, която се имплантира, и външна – за ухото. Външният процесор работи с три батерии, които се сменят на всеки три дни и се плащат от родителите. Според лекари процесорът трябва да се подменя на всеки 5-6 години, тъй като се амортизира и чупи. Освен това през такъв период фирмите пускат на пазара нови модели и спират производството на резервни части за старите модели.

Децата с кохлеарни импланти у нас са около 400. Родителите им настояват държавата да финансира поддръжката на тези медицински изделия, без които децата не чуват.

Всекидневникът отбелязва още, че пациенти с инвалидизиращи заболявания вече са отрязани от лечение в чужбина за сметка на държавата, защото такова има и в България, независимо че в нашата страна то не се поема от касата и е изцяло за сметка на болните. Става въпрос за лечението на пациенти с Паркинсонова болест с имплантиране на електроди в мозъка. 
 
Подробности четете в днешния брой на „Монитор“.

Коментари