Публикация

От печата: Управителят на НЗОК умува нов метод на финансиране на болниците

От печата: Управителят на НЗОК умува нов метод на финансиране на болниците

Създателите на институцията искат да се върне общественият й характер


Нов метод за финансиране на болниците се кани да предложи идната седмица на Надзорния съвет управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов. Това той съобщи по време на отбелязването на 18-годишнината от създаването на осигурителната институция, информира в. „Дума“.

Всекидневникът отбелязва, че д-р Комитов не дава подробности около идеята си, но „очевидно тя предстои да бъде обсъдена от ръководството на касата".

Една от основните цели на НЗОК трябва да е „връщането й към изворите“, т.е. връщане на обществения характер на институцията, каза служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев, който е първият й директор. Той не скри недоволството си, че през последните две години и половина касата на практика бе подчинена на държавата, с което се е отдалечила от първоначалния замисъл да бъде солидарна осигурителна институция. Според д-р Семерджиев касата трябва да има управителен съвет и той с конкурс да избира оперативни ръководители“, изтъква изданието.

То припомня, че до 2010 г. НЗОК се управляваше от събранието на представителите, управителния съвет, контролния съвет, а директорът се избираше с конкурс. По време на кабинета „Борисов 1“ бяха направени промени, според които има Надзорен съвет, а управителят се избира от Народното събрание. 

Подробности четете в новия брой на в. „Дума“.

Коментари