Публикация

Британски учени постигнаха световен пробив в борбата с туберкулозата

Британски учени постигнаха световен пробив в борбата с туберкулозата

Пациенти, които досега може да са чакали месеци, сега могат да бъдат диагностицирани за няколко дни


Британски изследователи постигнаха първи по рода си пробив в света при диагностицирането на туберкулозата, предаде Би Би Си.

На 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата.

Учени от Оксфорд и Бирмингам обявиха, че могат да изолират различни щамове на туберкулозата, като използват процедурата секвениране на ДНК. При нея се определя първичната структура - последователността на подреждане на четирите бази по дължината на ДНК (от лат. sequentia – последователност). 

Пробивът, направен от британските учени, означава, че пациенти с туберкулоза, които досега може да са чакали месеци, за да бъдат определени подходящите за тях лекарства, сега могат да бъдат диагностицирани за няколко дни. Това от своя страна дава по-големи гаранции за тяхното възстановяване, обясняват специалистите.

Изследователите, направили откритието, обясняват, че геномното секвениране им позволява да идентифицират ДНК на различни проби за туберкулоза в рамките на малко повече от седмица. Откритието ще спаси много животи, обяви британският здравен министър Джеръми Хънт.  

Щамове, устойчиви на лекарства

Бързото диагностициране означава, че пациентите ще могат да започнат своето възстановяване много по-бързо. Също така, по този начин ще се намали разпространението на инфекции. 

Ние вече сме способни да дадем информация за вида бактерия и лекарствата, от които тя може да се повлияе в случай на туберкулоза“, обяснява микробиологът консултант Грейс Смит. 

За първи път някой по света използва геномната техника в толкова голям мащаб, коментираха за Би Би Си експерти. 

Пробивът идва дни, след като учени предупредиха, че се наблюдава увеличение на щамовете на туберкулозата, които не се повлияват от лекарства,  и това може да попречи на опитите за изкореняване на болестта. Един от всеки пет случая на туберкулоза в глобален мащаб е резистентен на поне едно от най-употребяваните лекарства, установи проучване.

Все по-голямото разпространение на щамове на туберкулозата, които са резистентни на цял набор от лекарства, предизвиква големи опасения, се казва в нов доклад, който бе публикуван наскоро в сп. Lancet Respiratory Medicine. 

Разпространението на тези бактерии заплашва да провали прогреса в борбата с туберкулозата, постигнат в продължение на десетилетия, предупреждават експертите. Миграцията и свободното пътуване означават, че случаи на заболяването, причинени от резистентни щамове на туберкулозата, които се лекуват много трудно, вече се появяват в почти всяка част на света, се казва в доклада. 

Предупрежденията се публикуват в период , в който на пазара за първи път излизат нови антибиотици за резистентните щамове на туберкулозата.  От една страна това е много добра новина, смятат авторите на доклада. Те обаче се опасяват, че без точните тестове, които да определят кое лекарство би подействало и кое не при всеки отделен пациент, както и ясни инструкции до лекарите как да бъдат използвани новите препарати, скоро те могат да станат неефективни 

 

 

Коментари