Публикация

МЗ договаря доставката на още 150 000 дози ваксина срещу морбили

МЗ договаря доставката на още 150 000 дози ваксина срещу морбили

Осигурени са всички условия за пълно справяне със ситуацията, подчерта здравният министър


Договор за доставка на нови 152 000 дози ваксина срещу морбили ще бъде сключен до дни.

Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев пред журналисти. Той се срещна с директорите на 28-те Регионални здравни инспекции, с които обсъди мерките за недопускане разпространението на морбили в страната.

Д-р Семерджиев отбеляза, че към момента са осигурени 9 700 дози ваксини срещу заболяването. 51 000 дози вече са раздадени на регионалните инспекции, които ще бъдат предоставени на общопрактикуващите лекари. 

Нивото на ваксинация срещу морбили в България е по-ниско от 90%. Осигурени са всички условия за пълно справяне с тази ситуация, коментира министърът, цитиран от БНР.
Здравният министър припомни, че през 2009-2010 г. от морбили в страната са заболели 24 хил. души, от които 24 са починали. 

Готов съм да работя усилено по проектите в рамките на мандата на служебното правителство и ще го направя“, каза министър Семерджиев в отговор на въпрос дали е готов да работи като министър и след парламентарните избори. 

За по-малко от два месеца сме успели да свършим толкова много неща, че те вече са невъзвратими“, добави той. 

По думите му, който и да стане министър, ще продължи да работи по тях, „защото плановете и стратегиите са факт и няма спиране по тях“. 

Коментари