Диабетна полиневропатия

38 Последователи

Диабетната полиневропатия е едно от най-честите усложнения на захарния диабет, което променя ежедневието и качеството на живот на пациентите. При нея функцията на нервните влакна, които са важни за чувствителността на крайниците, се нарушава. Факторите, които провокират това заболяване, не са напълно изяснени. Смята се, че роля играе лошият контрол на кръвната захар, дефицитът на витамини, свободните радикали, развитието на хипоксия (недостатъчно снабдяване на клетките и тъканите с кислород), нарушаване на кръвоснабдяването и други.


При диабетната полиневропатия могат да настъпят редица сериозни усложнения, някои от които са дори животозастрашаващи. Ето защо лечението трябва да започне възможно най-рано.

 

Диабетна полиневропатия - причини, симптоми, лечение

 

Колко често се среща 


Данните сочат, че диабетнатната полиневропатия засяга над половината от пациентите със захарна болест. Понякога тя се развива още преди да се е установил диабетът. Вследствие на продължително излагане на високи нива на кръвната захар се стига до увреждане на периферните нерви – на тези, които отиват в ръцете, дланите, краката и стъпалата. Най-често болестта се проявява клинично с оплаквания от страна на долните крайници и по-рядко на горните.


Видове


Има различни квалификации на диабетната полиневропатия:

 

  • периферна;
  • сензорна, автономна, моторна (според типа на засегнатите нерви);
  • симетрична и асиметрична; 
  • радикулоплекситна невропатия и други. 


Симптоми


Симптомите зависят от вида невропатия, който имате, и от това кои нерви са засегнати. Обикновено оплакванията се развиват постепенно. Може да не забележите, че нещо не е наред, докато не настъпи значително увреждане на нервите. 


Пациентите най-често съобщават за:

 

  • мравучкане в крайниците;

 

Симптоми на диабетната полиневропатия

 

  • изтръпване;
  • намалена или липсваща чувствителност на пръстите и стъпалата.

Това са ранните прояви на заболяването. На следващия етап възникват:

 

  • остри болки, особено през нощта;
  • парене или усещане за студ;
  • крампи на подбедриците;
  • нарушения в походката;
  • мускулна слабост;
  • язви;
  • инфекции;
  • деформации и други.

Започва запушване на малките съдове, вследствие на което се появяват малки сини петънца, а от тях се развива некроза на върха на пръстите. Тя е типична за т.нар. диабетно стъпало – крайна фаза на нелекуван и лошо контролиран диабет.

 

Диабетно стъпало - симптоми


Кога да посетите лекар


Не отлагайте консултацията със специалист, ако имате:

 

  • рана на крака, която е инфектирана или не заздравява;
  • парене, изтръпване, слабост или болка в ръцете или краката, които пречат на ежедневните дейности или съня;
  • промени в храносмилането, уринирането или сексуалната функция;
  • замайване, загуба на съзнание.

Американската диабетна асоциация препоръчва скринингът за диабетна невропатия да започне веднага след като човек е диагностициран с диабет тип 2.


Причини


Точната причина за всеки вид невропатия е неизвестна. Специалистите смятат, че с течение на времето неконтролираната висока кръвна захар уврежда нервите и пречи на способността им да изпращат сигнали, което води до диабетна невропатия. Високата кръвна захар също отслабва стените на малките кръвоносни съдове (капиляри), които снабдяват нервите с кислород и хранителни вещества.

 

Причини за диабетната полиневропатия


Рискови фактори за диабетна полиневропатия


Всеки, който има диабет, може да развие невропатия. Но има фактори, които крият голям риск от увреждане на нервите:


Такива са:

  • лошият контрол на кръвната захар – неконтролираната кръвна захар Ви излага на риск от всяко усложнение на диабета, включително увреждане на нервите;
  • история на диабета – колкото по-дълго страдате от захарна болест, толкова по-голяма е опасността от диабетна полиневропатия, особено ако не контролирате добре нивата на кръвната си захар;
  • някои заболявания – артериална хипертония, сърдечносъдови болести, бъбречни заболявания и други;
  • затлъстяването - индекс на телесна маса (ИТМ) 25 или повече може да увеличи риска от това заболяване;
  • тютюнопушенето - то стеснява и втвърдява артериите, като намалява притока на кръв към краката и стъпалата. Това затруднява зарастването на раните и уврежда периферните нерви.

Обикновено се твърди, че лошият контрол на нивата на кръвната захар предизвикват диабетна полиневропатия. Оказва се обаче, че има и пациенти с добър контрол, които са развили усложнението. Такива са наблюденията от практиката на невролога от Свищов д-р Любомира Първанова.

Освен продължителната лоша глюкозна обмяна, появата на диабетната полиневропатия е свързана и с генетична предразположеност на хората. Тя може да се отключи в резултат на допълнителни заболявания, каквито са например сърдечносъдовите, отчита специалистът.

 

Причини за диабетната полиневропатия


Усложнения


Диабетната невропатия може да причини редица сериозни усложнения, включително:

 

  • неосъзната хипогликемия;
  • ампутация на пръст, стъпало, крак;
  • инфекции на пикочните пътища и уринарна инконтиненция;
  • рязко спадане на кръвното налягане;
  • храносмилателни проблеми;
  • сексуална дисфункция;
  • повишено или намалено изпотяване.


Диабетно стъпало


Ако страдате от диабетна невропатия, дори малка травма, получена от носенето на неудобни обувки, нараняване или одраскване, може да доведе до инфекция и до отключването на диабетно стъпало, което да наложи оперативна интервенция.

Това предупреждава проф. Иван Поромански, началник на Клиниката по гнойно-септична хирургия в УМБАЛСМ „Пирогов“.


Изтъкнатият хирург е категоричен, че всеки диабетно болен трябва да полага специални грижи за краката си - да носи удобни обувки, всяка вечер да се наблюдава внимателно стъпалата за драскотини и травми. Водата, с която се мият ходилата, не бива да бъде вряла. При полиневропатия чувствителността е намалена и има риск от изгаряния, след което се получава инфекция.

 

 

 


Диагностика


За да се постави диагноза диабетна полиневропатия, първо трябва да се снеме щателна анамнеза на пациента (оплаквания, рискови фактори, наличие на наследственост), да се направи пълен неврологичен статус. При съмнение се взима кръв на гладно за изследване на кръвната захар и се провежда електромиография. Ако се установи повишена кръвна захар, се провежда кръвно-захарен профил или обременяване с глюкоза, пояснява д-р Ирен Петрова-Иванова, невролог, УМБАЛ „Александровска“. 


Лечение


Лечението на диабетната полиневропатия е част от комплексния подход при терапията на основното заболяване - захарния диабет. То включва добър метаболитен контрол, повлияване на рисковите фактори, патогенетично и симптоматично лечение. 


„Има активни субстанции, доказали своята ефикасност при диабетна невропатия, които комбинират болкоуспокояващия си ефект с директно повлияване на невроналните увреждания – алфалипоева киселина и витамините от група В. Алфалипоевата киселина е мощен антиоксидант, който предпазва клетъчната мембрана от вредното въздействие на свободните радикали, подобрява невралния метаболизъм, може да намали нивата на кръвната глюкоза. Витамините от група В са от ключово значение за правилното функциониране на централната и периферната нервна система“, посочва д-р Диана Цакова, невролог, ВМА-София.

 

Алфалипомакс


Съществуват и препарати с комбиниран състав – алфалипоева киселина като основна активна съставка и витаминен комплекс група В, които са удобство за пациентите, защото с прием на две капсули получават необходимата дневна доза от тези полезни вещества.


 В медикаментозния подход се включват още антиконвулсанти и/или антидепресанти (дулоксетин). 


Профилактика


За да не стига до усложнения, пациентът трябва да спазва стриктна диета, да си пие точно предписаните медикаменти, да не се допуска декомпенсация, да се контролират и лекуват рисковите фактори, е на мнение д-р Ирен Петрова-Иванова. Много важно е такъв болен да бъде диспансеризиран. При необходимост той може да бъде насочен към консултация с невролог, ендокринолог, кардиолог, нефролог и офталмолог. 


Добър контрол на кръвната захар


Американската диабетна асоциация препоръчва хората със захарна болест да правят тест за определяне на нивата на гликирания хемоглобин поне два пъти годишно. В зависимост от резултатите може да се нуждаете от коригиране на лекарствената терапия или промяна в диетата.


Диабетно болните трябва стриктно да следват режима, предписан от специалистите. Състоянието не бива да се неглижира – необходимо е повишено внимание и към ниските, и към високите нива на кръвната захар.

Вариациите на ниска и висока кръвна захар могат да доведат до проблеми при диабетно болните, които да нарушат нервните окончания, съответно кръвоснабдяването към тях и на базата на това да се получат т.нар. гангрени, обяснява проф. Поромански. 


По думите му за избягване на усложненията диабетно болните трябва да поддържат нормално телесно тегло, тютюнопушенето е абсолютно забранено.

 

Добър контрол на кръвната захар


Според д-р Любомира Първанова адекватният контрол на диабета, от който зависи до голяма степен превенцията на неговите усложнения, е комбинация от:

 

  • правилно избрани медикаменти;
  • балансиран хранителен режим, без Е-та и подобрители;
  • правилен двигателен режим;
  • грижа за крайниците, така че да не се стига до инфекции.


Грижа за стъпалата


Проблеми със стъпалата, включително рани, които не заздравяват, язви и дори ампутация, са често срещани усложнения на диабетната полиневропатия. Но можете да предотвратите много от тях, като посещавате редовно лекарския кабинет (специалистът може да Ви каже колко често да става това) и се грижите добре за краката си у дома.


„Пациентите диабет и с диабетна полиневропатия трябва да обръщат специално внимание на крайниците си – както се грижат за очите си, така до го правят и за стъпалата си“, съветва д-р Вълчо Найденов, началник на Отделението по неврология в УМБАЛ „Каспела” – Пловдив.

 

Грижа за стъпалата


За да защитите здравето си:

 

  • Проверявайте краката си всеки ден за мехури, рани, синини, напукана и лющеща се кожа, зачервяване и подуване. Използвайте огледало или помолете приятел или член на семейството да Ви помогне да разгледате добре краката си.
  • Не ходете боси! Винаги носете обувки или чехли, за да предпазите краката си. Уверете се, че те Ви прилягат добре, не стягат. Избирайте такива, които са удобни, по-широки, с ортопедични стелки и подметки.
  • Поддържайте краката си чисти и сухи. Измивайте ги всеки ден с хладка вода и мек сапун. Избягвайте да ги накисвате. Подсушавайте добре стъпалата и пространството между пръстите си.
    • Хидратирайте кожата на краката си. Това помага срещу напукване. Не поставяйте обаче лосион между пръстите, защото така насърчавате растежа на гъбичките.
  • Режете внимателно ноктите на краката. 
  • Носете чисти, сухи чорапи. Потърсете чорапи от памук и такива, които не запарват, без стегнати ленти или дебели шевове.