Отслабване

286 Последователи

Много хора се стремят да намалят теглото си, като причините за това са различни. Някои го правят единствоно с цел да изглеждат по-добре, докато при други наднорменото тегло е свързано с развитието на хронични заболявания, като захарен диабет, сърдечно-съдови болести, проблеми с опорно-двигателния апарат. Във всеки един случай, наднорменото тегло е проблем, който се свързва с риск за здравето и намаляването му е неотложна цел.

Как да отслабнем, без да страда здравето?

Вижте съветите на специалистите:

✅ВИДЕО: Диабет и хранене – съветите на кулинаря

    

Ради Бичева, биолог

 

 

Учените съветват като цяло да се избягват ненужните опити за отслабване, но когато има такава необходимост, да се гарантират правилните стратегии за поддържане на постигнатото намалено тегло.  Честите опити за отслабване, които са неуспешни и водят до възстановяване на загубените килограми, могат да повишат риска от появата на захарен диабет от тип 2 - отбелязва група финландски учени като резултат от свое проучване, направено сред 2684 човека, от които 80% са жени. Причината, която се посочва, е неадаптивното хранително поведение, което е свързано с по-висок индекс на телесна маса (ИТМ). Затова е необходима зялостна промяна в хранителния и двигателния режим на човека.

✅ВИДЕО: Упражнения при захарен диабет – съветите на кинезитерапевта

Упражнения при диабет
Габриела Субашка, кинезитерапевт

 

Когато човек иска да отслабне трайно, трябва да знае, че отслабването е процес, в който трябва да се довери на експертите. Те ще съставят най-добрата програма за отслабване, съобразно здравния му статус и неговите цели.

Диети

Често срещано е хората, които искат да редуцират своето тегло, да спазват различни диети, без те да са консултирани със специалист. В резултат на това вместо да постигнат положителен ефект, те увреждат своето здраве и трупат допълнителни килограми.

Хранителният режим винаги трябва да е консултиран с наблюдаващия лекар. Много хора решават да се вслушат в съветите на кулинарните блогъри и често следват диети, които на пръв поглед изглеждат ефективни, но всъщност не са подходящи за хора, страдащи от диабет или инсулинова резистентност. Храненето при диабет и инсулинова резистентност може да бъде едновременно вкусно и полезно.

Вижте базови съвети и кулинарни хитринки, които биологът-кулинар представя като лесно изпълними за всеки. С този тип хранене захарният диабет може да бъде овладян, а и стопирано развитието му, ако страдате от ИР или преддиабетно състояние.

Трайното намаляване на теглото е процес, който включва в себе си постоянство, подходящ хранителен режим и задължително - движение.

Основните трудности, които срещат хората, решили да отслабнат са:

  • започват изведнъж строга и драстична диета,
  • високоинтензивни тренировки, с които започват, а тялото им не е подготвено,
  • тренират грешно.

Това от своя страна води до травматизъм и висока уморяемост и често демотивира хората да продължат. Основно правило е внедряването на двигателни навици да стане  с нещо малко, за да може тялото постепенно да свикне.Правилно извършените упражнения, са залож за резултат при борбата със затллъстяването, подч„ертава кинезитерапевтът.

Свалих 40 килограма - личната история на Габриела СУБАШКА:

Аз съм човек, който се е сблъскал с проблема затлъстяване и се е справил с него. Моят начин за справяне беше да изключа всички вредни навици, които имах. Затова винаги казвам – първата стъпка е да признаеш сам пред себе си, че имаш наднормено тегло, т.е. – че имаш проблем. Защото всеки, който се е сблъсквал с това знае, че обикновено си казва „Аз не ям много“, „Килограмите просто се трупат...“. Това не е вярно – ако приемаш повече, отколкото изразходваш, тялото започва да трупа килограми и мазнини. Аз признах пред себе си, че имам проблем и започнах да го решавам - в резултат на което свалих 40 килограма!

Публикации

Здравословно отслабване
Drogeriq.com
Drogeriq.com
29.9.2023
Здравословно отслабване
...