Инсулинова резистентност

221 Последователи

Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките на организма губят своята чувствителност към инсулина (хормон, секретиращ се от панкреаса – задстомашната жлеза). Този хормон има способността да понижава нивата на кръвната захар. При недостиг на инсулин в организма настъпва диабет. Причините за развитието на инсулинова резистентност не са съвсем ясни, но се смята, че влияние оказват генетични фактори, наличие на метаболитен синдром, наднормено тегло, бременност, заболявания с тежко общо състояние, стрес, употреба на стероиди. За повлияване на понижената тъканна активност към инсулин физическите упражнения и промяната в хранителния режим (диета с ниско съдържание на въглехидрати) са ключови.

Габриела Субашка
Упражнения при захарен диабет (ВИДЕО)

 

Характерни симптоми са повишени нива на инсулин в кръвта, висока кръвна захар и артериално налягане, лесна уморяемост, сънливост, депресия, увеличаване на телесното тегло.

Диагностициране на ИР

Диагнозата се поставя след консултация със специалист, преглед и лабораторни изследвания.

Причини за Инсулинова резистентност

Има хора, които генетично са предразположени към този тип ендокринни  нарушения. Може да имат фамилно обременяване, но и да се дължи на полиформизъм - игра на собствените гени, при която се получава по-ниска чувствителност към инсулина. Гените обаче не бива да се приемат с фатализъм. Човек може да има родители с диабет, но никога да не развие това заболяване. То може да се предотврати с активно отношение - култура на хранене, двигателна активност, добър сън и контрол на стреса.

Ради Бичева
Хранене и диабет (ВИДЕО)

Ако в рода има диабетици, този съзнателен начин на живот трябва да се възпитава целенасочено от ранна детска възраст. Други рискови фактори са по-високо от нормалното тегло (над 4 кг) при раждане, раждане на по-едро бебе след преносена бременност. 

Лечение на ИР

Първото, което трябва да направи засегнатият, е да се вслуша в съветите на медицинския режим и стриктно да следва неговите напътствия. Задължителна е промяната в начина на живот, като трябва да се следи изключително внимателно хранителния режим, както да се включи в ежедневието повече физическа активност.

 

Публикации