Киселини в стомаха

219 Последователи

Какво са киселините в стомаха?

Подуване на стомаха, парене, гадене и дори понякога позиви за повръщане - това са типичните симптоми на киселините в стомаха. Причините за тях са различни, а установяването на първопричината е важно, за да се назначи правилната терапия.

 

Киселините в стомаха не са отделна болест в повечето случаи. С тях се обозначава свръхпроизводство на стомашна киселина. Може обаче да са симптом на заболяване - гастрит, гастроезофагеален рефлукс и др.

 

Нарушението в храносмилането, при което има болка и повишено образуване на стомашни киселини, се нарича диспепсия. Киселините, които усещаме в стомаха и хранопровода, не бива да се бъркат с киселинността на тъканите в целия организъм или с повишената киселинност в кръвта (пикочна киселина).

 

какво са киселини в стомаха - credoweb.bg

 

Как се образуват?

 

Най-голямото количество стомашен сок се отделя в момента, когато поетата храна влиза в контакт със стомашната лигавица и стомахът се разтяга. Целта е да се улесни разграждане на храната, за по-лесното и ефективно усвояване. Някои храни, психични състояния и възпалителни процеси увеличават производството на повече стомашна киселина.

 

За какво служи стомашният сок

 

Стомашната лигавица отделя вещества като хормона гастрин, които стимулират образуването на стомашен сок. Нощем, когато стомахът е празен, образуването му намалява. В стомаха всеки ден се образува 2 до 3 л стомашен сок. Той съдържа вода, слузни вещества, вещества, които улесняват усвояването на витамин В12 и солна киселина. Неговата киселинност (pH) е 1 до 1,5.  

 

Кои са причините за киселините

 

Тенденции в терапията на функционалните стомашно-чревни разстройства

 

 

Причините за появата на киселини са много. На първо място стомахът произвежда твърде много киселина. Други причини за неприятните усещания са отслабен мускул, който позволява вместо да пречи на стомашния сок да отиде към хранопровода (рефлукс), намалена самопочистваща сила на хранопровода, хиатална херния (при нея също се получава връщане на кисел сок към хранопровода).

 

Стрес, наднормено тегло и някои медикаменти също може да провокират симптоми. Киселините са обичайни и при бременност.

 

Заболявания, свързани с киселини

 

Краткосрочното повишаване на киселинността по правило не е проблем. Продължителната свръхсекреция на кисел стомашен сок обаче може да увреди лигавицата на стомаха. Киселините може да са признак или пък провокатор на следните заболявания:

 

  • Гастрит (възпаление на стомашната лигавица);
  • Язва на дванадесетопръстника;
  • Язва на стомаха;
  • Рефлуксна болест (Гастро-езофагиален рефлукс - ГЕРБ).

 

Какво помага бързо

 

  • Изяжте малко сух хляб, сухар или овесени ядки (дъвчете ги добре);
  • Хапнете малко лешници или бадеми;
  • Чаша мляко също неутрализира киселините (също кисело мляко, извара);
  • Пийте повече вода, билков чай (особено зелен чай) и други течности - това разрежда киселините.
  •  

мляко помага при киселини

 

Кои храни помагат при киселини

 

  • Пълнозърнест хляб;
  • Пълнозърнест ориз и макаронени изделия;
  • Картофи;
  • Плодове с ниска киселинност - банани, ягоди, грозде;
  • Салати, някои зеленчуци - моркови, краставица, спанак, броколи, тиквички;
  • Някои мазнини - зехтин, рапично и ленено масло;
  • Месо с ниско съдържание на мазнини;
  • Чай от лайка, анасон или зелен чай;
  • Дъвчене на дъвка, особено ментова - дъвката стимулира отделянето на слюнка, която пък неутрализира киселия стомашен сок.

 

салати при киселини

 

Кои храни да се избягват - какво да не ядем

 

  • Пържени храни като пържени картофи и др.;
  • Мазни печива и сладкиши;
  • Прясно изпечени хляб и сладкиши;
  • Майонеза;
  • Мазни колбаси и месо.

Наднорменото тегло трябва да се свали с помощта на диета и спортен режим. Някои хора днес ядат от стрес, нахвърлят се на храни с много калории и малко полезни вещества като бургери, бисквити, вафли и други готови сладкиши. Намаляването на стреса може да редуцира и излишните килограми.

 

 

вредни храни

 

Лекарства при киселини

 

За лечението се използват три различни групи вещества - антиациди, Н2-блокери и инхибитори на протонната помпа (обикновено имат в името си “празол”). На пазара има също и растителни препарати за тези симптоми.

 

Според проучвания медикаментите успяват да облекчат значително симптомите при 45 от 100 души. Данните сочат също така, че инхибиторите на протонната помпа облекчават значително повече оплакванията и възпалението на хранопровода отколкото Н2-блокерите.  

 

Според европейската статистика медикаментозното лечение помага на 90% от пациентите. Средно се прилага в продължение на 7 до 15 дни.  

 

Антиацидите са полезни, когато оплакванията са спорадични и не се повтарят често. Те неутрализират киселините директно в стомаха. Н2-блокерите потискат образуването на стомашна киселина и са подходящи за хора, които често получават киселини - например два пъти седмично. Те действат, като блокират определени хормонални рецептори в клетките, които произвеждат тази киселина. Така нейното количество в стомаха намалява.  Повечето лекарства от тази група се продават без рецепта.

 

Лекарствата от третата група - инхибиторите на протонната помпа, са подходящи при хора с особено изразени симптоми, които често се повтарят. Повечето такива медикаменти се продават без рецепта, но е препоръчително да не се самолекувате повече от две седмици с тях. Ако не настъпи трайно подобрение, най-късно след 14 дни трябва да потърсите лекар - гастроентеролог. Инхибиторите на протонната помпа се понасят добре от повечето хора и обикновено е достатъчна само една таблетка дневно. Добре е едновременно с тях да се приемат и витамини В, тъй като тези лекарства блокират процеси, свързани с усвояването на витамини В, особено на В12.

 

 

лекарства при киселини

 

Киселини при бременност - какво да ядем

 

Оплакванията са често срещани при много от бременните. Тъй като употребата на лекарства е ограничена, много жени търсят съвет как да облекчат състоянието си с натурални средства. Добрата новина е, че оплакванията изчезват от само себе си след бременността. Обратното изтичане на стомашен кисел сок към хранопровода може да се предотврати, като легнете на 2-3 възглавници, вместо само на една.

 

Ето някои съвети от практиката:

 

  • Хапнете лъжичка горчица след хранене. Не е ясно защо, но помага;
  • Пийнете вода с прясно изцеден лимонов сок;
  • Яжте по-често, но малки порции. Така няма да се отделя много стомашна киселина наведнъж;
  • Откажете се или поне намалете сладкиши, кафе, чай и плодови сокове, понеже те водят до киселини;
  • Преди ядене пийнете една-две глътки топла вода, това подпомага стомаха при храносмилането;
  • Два-три лешника, добре сдъвкани на каша и погълнати, потискат паренето при киселини;
  • Половин сварен картоф и един суров морков се дъвчат бавно, докато усетите сладникъв вкус. Погълнете тогава, това потиска паренето и неутрализира киселините;
  • Изпийте малко прясно мляко, то също неутрализира;
  • Дъвчете сурови белени бадеми;
  • Дъвчете сухи овесени ядки;
  • Изяжте една ябълка (да не е кисел сорт) или папая (ако намерите в магазина);
  • Изпийте чаша чай от лайка;
  • Пийнете малко хлебна сода (половин чаена лъжичка), разтворена в чаша вода.

 

киселини при бременност

 

Какво е рефлукс на стомаха

 

При рефлукс лекарите говорят за гастро-езофагиална рефлуксна болест (ГЕРБ). В това състояние клапата, която затваря стомаха към хранопровода, не работи добре. Поради това в определени ситуации към него се връща стомашен сок. Рефлуксната болест е доста разпространена. Според световните статистики 15% от хората са изпитвали симптоми поне веднъж месечно, а около 7% дори всяка седмица.

 

Какво е рефлукс при бебета

 

При бебетата също се говори за рефлукс, но става дума за анатомична слабост, която естествено се израства с времето. Единственото, което помага, е да се помага на детето да се оригне след всяко хранене. Ако бебето е по-лакомо, не позволявайте да преяжда. След ядене го подръжте малко в изправено положение. Лечение не е необходимо при иначе здрави деца.

 

рефлукс при бебета

 

Какви са симптомите при рефлукс

 

Най-често повтарящият се симптом при ГЕРБ е парене зад гръдната кост, придружено с болка. Някои пациенти съобщават за усещане, че част от храната се връща към хранопровода, особено в легнало положение. Парещата болка при рефлукс се усеща 30 до 60 минути след нахранване. Често се разнася към лявата или дясната част на гърдите. В други случаи тръгва нагоре по гръдния кош чак до врата. Поради това в някои случаи хората се чудят дали тези симптоми на рефлукс не са свързани със сърцето.

 

Връщането на стомашна киселина към гърлото и устната кухина може да засегне и гласните струни. Така с времето гласът става по-дрезгав, появява се суха кашлица, която не минава и няма инфекциозна причина за нея. Може да се увреди и емайлът на зъбите.

 

Причини за рефлукс

 

Наднорменото тегло, повишеното налягане в коремната кухина са част от причините за появата на рефлуксната болест. Отслабването на мускулатурата с възрастта също може да доведе до развитие на диафрагмални хернии в езофагиалната област. Те от своя страна са в основата на рефлукса.

 

Как се лекува рефлукс

 

За разлика от рефлукса при бебетата, този при възрастните изисква лечение.

Много хора прибягват до прием на хлебна сода като бърза мярка за неутрализиране на киселините. Тя обаче не дава ефект за дългосрочно справяне със заболяването ГЕРБ. По думите на д-р Асен Петров, началник на отделението по гастроентерелогия в Аджъбадем Сити Клиник, веднага след първоначалното облекчение започва повишено отделяне на солна киселина от стомаха. След пиенето на сода се образуват мехурчета СО2, които обаче носят и частици солна киселина. Тази практика спомага за поддържане на заболяването и усилва отделянето на солна киселина в стомаха.

 

Лечението е най-често с медикаменти. Ако при хора в млада и средна възраст се докаже аксиална диафрагмална херния като причина за ГЕРБ и ако спирането на лекарствата при тях води до възобновяване на симптомите, може да се приложи лечение с операция. Новите лапароскопски техники позволят бързо, ефективно и с минимално травма дефектът да бъде коригиран.

 

Какви лекарства се пият при рефлукс

 

Лекарствата, които се изписват при рефлукс, са от групата на инхибиторите на протонната помпа. Те блокират донякъде секрецията на киселина в стомаха. Тези медикаменти се използват отдавна в медицината и са проверени в практиката. Обикновено имат в името си “празол”.

 

Целта на терапията с лекарства е да постигне определена киселинност на рефлуктата в хранопровода. По думите на д-р Асен Петров трябва да се постигне pH4 в продължение на 10-16 часа, за да има лечебен ефект. По този начин се дава шанс на лигавицата в хранопровода да се възстанови и често симптомите намаляват или дори изчезват.

 

Киселини в стомаха?! Не ги пренебрегвайте - ВИДЕО

Публикации

...