Дразнене в очите

252 Последователи

Дразнене в окото, драскане, мъждене, замъглено зрение, умора - повечето хора днес, особено онези, които работят дълги часове на компютър, се оплакват от подобни проблеми, като данните сочат, че около ¼ от хората по света страдат от различни очни проблеми, но не знаят за това!

Дразнене в окото, мъждене, драскане, замъглено зрение

Често дразненето е съпроводено с други неприятни усещания:

  • червени очи,
  • болки в очите
  • сълзене,
  • чувство за уморени очи,
  • усещане за пясък в очите,
  • сухота,
  • намалено зрение,
  • подути клепачи

проблеми с очите

Комбинацията от симптоми може да насочи към един или друг офталмолотичен проблем и съответно ще определи мерките, които трябва да бъдат взети.

Усещането за раздразнени очи не бива да бъде пренебрегвано

дълго стоене пред електронни устройства и екрани

Дразнене на окото могат да предизвикат много неща

  • попадането на чуждо тяло в него - песъчинка прах или частички грим
  • конюктивит
  • ечемик
  • очен травматизъм
  • синдромът сухо око
  • алергии, т.нар. алергичен конюктивит
  • замърсени контактни лещи
  • дълго стоене пред електронни устройства и екрани

Сълзене на очите

се дължи на това, че постоянното дразнене предизвиква рефлекторно отделяне на голямо количество сълзи, които обаче не са качествени – състоят се основно от вода, като им липсват специфичните защитни съставки, предпазващи от изпарение. Ето защо такава сълза не би могла да овлажнява очната повърхност. В последният случай пациентите се шокират при поставянето на диагнозата „сухо око”, тъй като тяхното оплакване е точно обратното – сълзене от очите.

Червени очи

Червени очи

Дълги часове пред компютъра, недостатъчен сън, прекаляване с наздравиците – това са само част от причините за зачервените очи. Според специалистите има бързи и лесни начини да се справим с проблема и видът ни да стане отново свеж и привлекателен.

Уморени очи

Работата с електронни устройства, дългото шофиране, четенето, неподходящата светлина и др. дейности от ежедневието могат да прдизвикат чувство за зрително умора. Това може да бъде безобиден проблем, но съчетано с други симптоми, може да се окаже офталмологично заболяване, което изисква специфично лечение.

Уморени очи

Сухо око

Хората със синдром на сухото око имат множество оплаквания, които варират в зависомост от тежестта на състоянието - от чувство за чуждо тяло в очите /“пясък” в очите/, парене, глождене, зачервяване, сърбеж и усет за сухота, замъгляване на зрението, дразнене от светлина, умора на очите и общ дискомфорт. Често се наблюдава белезникав секрет или парадоксално сълзене от очите. Засегнатите имат трудности при носенето на контактни лещи до абсолютна невъзможност да носят такива.

Обичайно оплакванията се усилват в края на деня, както и при резки климатични промени, престой в помещения с климатични инсталации, при продължително взиране и се подобряват след затваряне на очите. Не е рядкост дискомфортът и зачервяването на очите да са налице сутрин, при ставане от сън. Причината е, че нощем базисната ни секреция на сълза е нищожна.

сухо око

  • възраст (с нарастване на възрастта, рискът се увеличава); 
  • пол (при жените рискът е по-висок ); 
  • хормонални промени; 
  • носене на контактни лещи; 
  • алергия,
  • медикаментозна терапия; 
  • фактори на околната среда (лош въздух в затворени помещения, мъгла, вятър, климатик); продължителна работа с компютър.
  • може да се развие и вследствие на различни заболявания като синдром на Сьогрен, диабет, при употреба на контрацептиви и др. лекарства .

Заболяването се диагностицира трудно поради разнообразието от фактори, които го причиняват. 

За да помогнете на сухото око, използвайте подходящи капки за очи

За да помогнете на сухото око, използвайте подходящи капки за очи, като много подходящи са т.нар. изкуствени сълзи. По състава си те не се различават от истинските сълзи. 

Удар по окото

Ако сте се ударили в окото, специалистите препоръчват незабавно да поставите върху него студен компрес за 15 минути. Студът може да отстрани болката и подуването. След това можете да приложите успокояващи капки за очи, препоръчани от специалист - лекар или фармацевт.

Конюнктивит / „розово око" -

представлява бактериална или вирусна инфекция на мембраната, която покрива очната ябълка.

Алергични конюнктивити

те са особено актуални през пролетта и лятото, съобщават лекари от Отделението по очни болести в „УМБАЛ-Пловдив“. Острата форма на болестта се появява през пролетта и лятото, когато цъфтят растенията, отбеляза началникът д-р Гергана Попова.

Пациентите се оплакват най-често и от сърбеж, зачервяване и сълзене от двете очи. Други характерни симптоми са фотофобия, подуване на клепачите, парене, хемоза на конюнктивата. Болните са от всички възрастови групи – от бебета до старци на преклонна възраст.

Дразнене на очите, сълзене, сърбежи в носа, неприятно кихане, обриви - има много начини, които категорично сочат, че любимата ни котка агресира имунната ни система. Една от най-силните алергии е тази срещу котки и очите първи сигнализират за това.

По една или друга причина очите ви не могат да произвеждат достатъчно сълзи и вие ще почувствате остра болка, дразнене, парене и сухота.

Ечемик

или възпаление на една от мастните жлези на клепачите. Първите признаци на ечемик са сълзене, изострена чувствителност към светлина и чувството, че в окото ви има нещо. След това клепачите се зачервяват, подуват и започват да болят. Ечемикът е инфекциозно увреждане на клепачите. За по-бързо излекуване на всеки два часа слагайте на очите за 15 минути напоена с топла вода кърпа. Компресите втечняват мазнините и те изтичат от жлезата, като я прочистват. Този метод позволява да се излекуват по-голямата част от ечемиците.

Мързеливо око

 е състояние, при което се установява намалено зрение на едното или двете очи. Обикновено се проявява в ранна детска възраст.

Ако „мързеливото око“ не е съчетано с кривогледство,  детето  показва едва забележими признаци за проблем със зрението или изобщо не показва такива. Затова лекарите от Очна клиника „Ден“ съветват родителите да се насочат към специалист, ако човек:

  • приближава или отдалечава книгата, докато разглежда, или често отмества глава от страницат
  • присвива очи, докато гледа;
  • често разтърква очите си;
  • върти често глава наляво и надясно, докато чете
  • често има главоболие;
  • очите му са зачервени.  

Какво не трябва да се прави при раздразнени очи

Не търкайте очите си с ръце, избягвайте употребата на гримове, особено на очна линия и спирала, ако сте жена. Избягвайте запрашените пространства или носете очила. Не мийте очите си с агресивни измивни средства.

Капки за очи

Капки за очи

Днес в аптеките може да се намерят много препарати без рецепта, които са достъпни за всеки. Едва ли има някой, който днес да не употребява компютър и да не търси информация в него.

Що се отнася до зрението ни, често грешно решаваме, че можем сами да определим защо очите ни сълзят, дращят, замъглени са. Лесно решаваме да отидем в аптеката и да купим капки за очи, които да облекчат проблемите ни. Но макар да се продават без рецепта, дори и капките, предназначени за овлажняване на очите, трябва да бъдат предписани от специалист. Съществуват показания, които трябва да бъдат съгласувани с медицинско лице, което да прецени дали наистина се касае за сухо око. Причината е, че проблемът може да не е само синдромът на сухото око, а и да е придружен с конюнктивит например. При това причина за прекалено сухи очи може да бъдат проблеми с щитовидната жлеза. Най-добре е, преди да отидете в аптеката, да посетите офталмолог.

Самолечението никога не е препоръчително, защото често има тежки последици за зрението. 

митове за зрението

Митове за зрението

Мит 1: Хората стават зависими от очилата и лещите, ако започнат да ги ползват

Това не е съвсем вярно. Ако сте далекоглед или късоглед, вие сте наистина зависим от устройствата, коригиращи зрението. Но редовното носене на очила и лещи не увеличава тази зависимост.

Мит 2: Дребният шрифт влошава зрението

Това е много устойчив мит. Според офталмолозите обаче очите не се износват от четене или поне до момента няма такива доказателства. От продължителната концентрация в дребния шрифт очите може да се уморят, но това не носи дългосрочни вреди. Умората може да се предотврати, като периодично се правят почивки и гимнастика за очите.

Мит 3: Зрението се разваля, ако седим близо до телевизора

Може да звучи странно, но това твърдение също не е подкрепено с научни доказателства. Обикновено децата обичат да сядат близо до телевизора, но с годините този навик изчезва. Има и друго. Ако детето гледа телевизия от малко разстояние, това може да е сигнал за късогледство.

Мит 4: Компютърът вреди на зрението

Според последни данни това твърдение също не отговаря на истината. Седейки зад компютъра, хората по-рядко мигат, което може да доведе до пресъхване и зачервяване на очите. Затова специалистите препоръчват почивки на всеки 20 минути и ползването на капки за очи, т.нар. изкуствени сълзи.

Носенето на очила с неправилен диоптър уврежда очите
Мит 5: Носенето на очила с неправилен диоптър уврежда очите

Очилата, които не са подбрани специално за вас или вече не отговарят на диоптъра ви, може да предизвикат сериозен дискомфорт. Но те не могат да влошат зрението ви. Това, което може да ви причинят е главоболие, размит образ и някои други неприятни усещания. Малко време след като свалите очилата, те изчезват.

Мит 6: Морковите гарантират добро зрение

Това е от добрите митове. Морковите наистина съдържат немалко количество витамин А, който е полезен за зрението. Но този витамин може да се получи и от други продукти. Освен това за нормално зрение не е необходим прекалено много витамин А. Балансираното хранене може да го осигури.

Морковите гарантират добро зрение

Мит 7: Няма начин да се спре загубата на зрение

Над 90% от уврежданията на очите може да бъдат предотвратени със сравнително евтино лечение, сочат данни на благотворителната организация Prevent Blindness. А в последния доклад на Световната здравна организация се съобщава, че в момента 2,2 милиарда души по света имат проблеми със зрението, включително и слепота. При 1 милиард от случаите влошаването на зрението е можело и все още може да се предотврати.

Съвети как да се справим със зрителната умора

Когато усетите, че очите ви се уморявате, раздвижете ги. Точно както раздвижвате краката и ръцете си. Раздвижете очите си – гледайте нагоре, надолу, наляво и надясно. Все едно правите гимнастика.

Правете почивки. Дори може да си настроите алармата на телефона. Понякога се увличаме в това, което правим, и забравяме дори да мигаме. Направете кратка пауза и се разходете, а ако не можете – гледайте през прозореца. Важно е да дадете на очите си малко почивка.

Постойте на слънце. Затворете очи и оставете топлите лъчи да успокоят напрегнатите мускули на очите.

Съвети как да се справим със зрителната умора

1. Компрес от лед

Загърнете кубче лед в чиста салфетка или носна кърпа и го поставете върху очите. Това бързо и ефективно ще свие разширените кръвоносни съдове.

2. Чаени лъжички

Аналогично на леда действат и чаените лъжички, поставени във фризера за 10 минути.

3. Силен чай

Идеално средство срещу зачервените очи е силният чай (независимо зелен или черен), използван като компрес. Същата работа вършат и пакетчетата с чай.

4. Отвара от лайка

Тази отвара не само помага на зачервените очи, а и отстранява торбичките под тях, както и бръчките. Тя може да се сипе във формички за лед и след това да се използва като компрес.

5. Суров картоф

Това е още едно евтино и ефективно средство срещу зачервените очи. Може да използвате кръгчета от картофа или да го настържете. Между другото картофеното брашно избелва кожата.

6. Прясна краставица

Кръгчета краставица върху очите е доста позната гледка, но отново напомняме, че това е един от най-изпитаните методи и не предизвиква алергия. Не забравяйте първо да охладите краставицата.

7. Витамини

Ако причината за вампирския ви поглед са слаби кръвоносни съдове, снабдете се с витамините С и Р.

8. Изкуствени сълзи

Когато зачервените ви очи се дължат на дълги часове, прекарани пред монитора, ще трябва да отскочите до аптеката и да си купите изкуствени сълзи. Изборът е голям, а ефектът много добър. Предлагат се и капки, които свиват кръвоносните съдове, но с тях не бива да се прекалява. Това все пак са лекарства, които имат своите противопоказания и странични ефекти.

Офталмолозите препоръчват

Упражнения за уморени очи

Офталмолозите препоръчват, за да се избегне умората на очите, да прекъсваме периодично работата си зад компютъра и да опитаме няколко несложни упражнения. Може да правите и „силови” упражнения за очите – съсредоточавайте погледа си ту на нещо близко, ту на нещо далечно. Повтаряйте упражнението няколко пъти, така зрителният мускул ще стане по-здрав. Когато очите ви са уморени, започнете да мигате по-учестено. Това ще успокои напрежението. Гимнастиката за очите ще ни позволи да съхраним най-ценния дар на природата - зрението.

Пеперуда

Примигвайте често като крилцата на пеперуда. Оказва се, че пред компютъра очите ни стават мързеливи и почти не мигат. Това определено вреди на зрението.

Нагоре-надолу

Дръжте главата изправена и гледайте пред себе си. Бавно вдигнете поглед към тавана, задръжте го за две секунди, а после все така бавно спуснете погледа си към пода и също задръжте. Главата по време на упражнението остава неподвижна.

Махало

Дръжте главата изправена и гледайте напред. Погледнете вляво, после бавно преместете погледа си вдясно. Главата е неподвижна. Движете само очите и не напрягайте мускулите на очната ябълка.

Осморка

Дръжте главата изправена и гледайте пред себе си. Мислено си представете хоризонтална осморка или знака за безкрайност с максимален размер в пределите на вашето лице. Плавно опишете осморката с очи. Повторете упражнението няколко пъти в едната страна, а после в другата. След това бързо мигнете няколко пъти.

Циферблат

Представете си голям циферблат със златист цвят (учените смятат, че именно този цвят помага за възстановяване на зрението). Започнете кръгови движения с очните ябълки, задържайки главата неподвижна.

Молив

Вземете молив в дясната си ръка и я протегнете, повдигайки молива на нивото на очите си. Гледайте края на молива и бавно изнесете ръката си надясно, после наляво, следейки молива, но без да движите главата.

Отидете до прозореца и погледнете надалече, после - края на носа си - това тренира очните мускули.

Прекрасната далечина

Отидете до прозореца и погледнете надалече, после - края на носа си - това тренира очните мускули. Повторете упражнението няколко пъти.

Широко затворени очи

Затворете очи и опитайте да опишете въображаем кръг, след това хоризонтална осморка, после кръст.

Сляпа баба

Няколко пъти силно зажумете, после просто затворете очи и почакайте 20-30 секунди.

Масаж

Върху нашите уши се намират огромен брой точки, чрез които може да се въздейства на един или друг орган. Масажирайки месестата част на ухото,  вие опосредствано влияете на вашето зрение.

При какви признаци трябва без отлагане да посетите офталмолога?

При какви признаци трябва без отлагане да посетите офталмолога?

Остра силна болка в едното или двете очи със или без обилно слъзотечение. Внезапна поява на  черни точки в зрителното поле, светкавици, особено при късогледите. Загуба на част от периферното зрение (може да е свързано с очно или неврологично заболяване). Хронично зачервяване на очите и клепачите, честа поява на ечемици. Чувство на напрежение в очите, затруднения при четене, работа с компютър и гледане на телевизия. Неясно зрение при свечеряване и на тъмно.

Силно зачервяване, дразнене на едното или двете очи след прекарано простудно заболяване. Добре е всеки да прави елементарен тест, като закрива последователно едното и другото око, за да установи как вижда. Понякога зрението на едното око е почти напълно загубено, но тъй като това е ставало постепенно, човек не може да го разбере, когато гледа с двете очи. Много общи заболявания като диабет, ендокринни смущения, мозъчни тумори и други заболявания могат да бъдат установени при изследване на очите.

Публикации

Най-опасните врагове на очите
Най-опасните врагове на очите