Мигрена

184 Последователи

Мигрената не e просто болки в областта на главата. Състоянието е широко разпространено. Около 6 до 8 процента от мъжете и 12 до 14 процента от жените са имали повтарящи се пристъпи. Почти всяка трета жена е страдала поне веднъж в определен момент от живота си.

 

Навестява най-често жените между 35 и 45 години. В тази възрастова група дамите са засегнати три пъти по-често, отколкото силният пол.

 

 

Децата също могат да се разболеят. С подобни оплаквания са около 5% от учениците.

Какво е мигрената

Става дума за заболяване от неврологично естество, при което един от главните симптоми е специфично главоболие. Протича на пристъпи, които при някои пациенти се повтарят с различна периодичност. Често болките са едностранно само едната половина на главата. Паралелно с това се наблюдават и други оплаквания като нетърпимост към светлина и шум, които не са дразнещи за здравите хора; смущения в зрението; нежелание да се приема храна или дори гадене.

Симптоми на мигрена

Типичните симптоми са:

 

  • силно главоболие;
  • повишена дразнимост към светлината;
  • повишена непърпимост към шума;
  • нормални миризми се възприемат като дразнещи;
  • смущения в зрението;
  • липса на апетит;
  • гадене и повръщане.

Главоболието при мигрена често се описва като пулсиране. Пациентите усещат стягаща болка в челната област, слепоочията или зад очите. Въпреки че оплакванията обикновено се разгръщат в едната половина на главата, следващият пристъп може да засегне другата страна. Типичното е, че симптомите се усилват при физическо натоварване.

 

Понякога заболяването се проявява по-различен начин.  Тогава признаците са разнообразни: умора, схващане на мускулатурата на врата, бледа кожа или по-чести позиви за уриниране.

 

Мигрена - симптоми

 

Видове мигрена

Понякога тя настъпва с прояви на аура. Това означава, че към главоболието се наслагват и различни смущения на възприятията. Те се появяват още преди самия пристъп или пък го съпровождат.

 

При различните хора може да се прояви по различен начин. Според това и заболяването има различни форми:

 

  • мигрена без аура;
  • мигрена с аура;
  • очна мигрена или с парализиране на очни мускули;
  • мигрена при деца.

Най-често срещаният вид е мигрена без аура. Нейните класически прояви са постоянно увеличаващите се, често едностранни болки в главата. Те продължават средно от 4 до 72 часа.

 

Мигрена с аура - какво представлява

При нея се наблюдават допълнителни неврологични изяви, свързани с повишена дразнимост на някои сетива или пък влошаване на функцията им. Например:

 

  • смущения в зрението;
  • частична парализа на лицето;
  • смущения в сетивата например мравучкане в ръцете или стъпалата;
  • объркани вкусови възприятия или реакция на миризми;
  • чуват шумове без да е налице съответния външен дразнител;
  • парези;
  • смущения в говора - афазия.

По принцип пристъпите при мигрена с аура продължават 20 до 60 минути. Отделните прояви обаче може да траят до една седмица.

 

Често срещан симптом при нея е, че пациентите виждат с двете си очи светли трепкащи структури, които се разширяват навън към периферията на полезрението.

 

При подобно оплакване човек е с ограничена способност да вижда.  В определени случаи е възможно да се стигне до пълно заслепяване, както и до оптически халюцинации. Такъв пристъп може да продължи от няколко минути до един час. След това човекът отново вижда нормално.

 

Видове мигрена

Мигрена без главоболие

В по-редки случаи аурата може да се прояви самостоятелно, тоест без съпътстващо главоболие. Случва се по-често с напредване на възрастта. Тогава мигренозно главоболие отстъпва все повече на заден план, а заболяването се усеща основно чрез неговата аура -  смущения в сетивата.

Очна мигрена

За тази разновидност се говори, когато проявата на аурата е с двустранни визуални симптоми. Най-често става дума за трепкащите светли мушици. Понякога смущенията в зрението се проявяват преди самото главоболие. Много хора стигат до грешния извод, че основата на техния проблем е заболяване на очите.

Мигрена при деца

При по-малките деца обикновено първите пристъпи протичат по-различно, отколкото при възрастните. Например оплакванията при малките обикновено са двустранно, тоест и в двете половини на главата. Едва в периода на юношеството пациентите развиват типичната едностранна болка в главата.

 

Типичните съпътстващи признаци на мигрената като чувствителност към светлина, гадене и повръщане при децата са по-слабо изразени. Освен това пристъпите не продължават толкова дълго, колкото при възрастните. Обикновено обаче траят поне един час.

 

Друга особеност е, че съпътстващите симптоми при децата са свързани с автономната нервна система. Възможно е те да са по-силно изразени, отколкото при възрастните, например:

 

  • силно зачервени  кръвоносни съдове на конюнктивата;
  • сълзящи очи;
  • за запушен нос;
  • течащ нос;
  • изпотяване на лицето;
  • подути очни клепачи;
  • паднали увиснали  очни клепачи;
  • свита зеница.

Мигрена при децата

 

Добре е да се помни, че в някои случаи тези неясни симптоми при децата може да бъдат разтълкувани като възпаление на околоносните кухини или синузит.

 

Мигрената е причина за нетипично поведение при децата. Малките спират да играят, искат да бъдат оставени на спокойствие и търсят уединение. Обикновено симптомите се подобряват, като поспят поне малко.

Как протича един пристъп на мигрена

Симптомите не настъпват едновременно. Лекарите говорят за четири различни фази на пристъпа. Някои хора минават само през два или три от етапите.

 

Предхождаща фаза: В този момент заболяването може да напомни за себе си чрез различни симптоми. Те могат да бъдат например повишена дразнимост, колебания в настроението, хиперактивност или свръхчувствителност на сетивата. Други признаци, че наближава пристъп, могат да бъдат умората, необичайна отпадналост и запек.

 

Втората фаза е аурата: Често оплакванията при мигрена с аура набират сила за 5 до 20 мин. Най-късно след 60 минути симптомите са изчезнали. Това може да е още преди да настъпи самото главоболие. Случва се също аурата да се застъпи времево със самата болка или пък да започне, след като главоболието се е проявило.

 

Фаза с главоболие: Обикновено този етап продължава от 4 до 72 часа, като при деца може да е по-кратък. При него мигренозното главоболие постепенно се увеличава. Обикновено се проявява едностранно, като може да смени половината на главата дори в рамките на един пристъп. Паралелно с това пациентите често съобщават за симптоми като гадене, повръщане и нетърпимост за светлина и шумове. Ако опитат да се движат или да свършат нещо, оплакванията се усилват. Затова болните са принудени по време на пристъп да се оттеглят в тихи и затъмнени помещения.

 

Фаза на отшумяване: В тази фаза симптомите започват постепенно да отслабват, но през следващата седмица пациентите се чувстват уморени и без енергия. В последния етап започват отново да се проявяват някои от симптомите в предхождащата фаза -  например липса на апетит. Може да мина 12 до 24 часа, докато човек напълно се възстанови от мигренозния пристъп.

 

Мигрена - протичане

Причини за заболяването

Точните първопричини все още се проучват, няма единно становище или по-скоро е ясно, че комбинация от няколко фактора провокират болестта. Смята се, че има известно генетично предразположение, тъй като често няколко души от едно семейство страдат от същото заболяване.

 

Преди години е била популярна теорията че пристъпът се дължи на влошено кръвоснабдяване  - исхемия на мозъка. Днес това схващане се смята за остаряло.

Отключващи фактори

Идентифицирани са отделни фактори, които не са същинската първопричина, но могат да провокират пристъп.

 

Някои по-важните от тези тригери са:

 

  • стрес;
  • нарушен ритъм на сън и бодърстване -  например нощна смяна дежурство или будуване заради някакво празненство;
  • хормонални колебания;
  • определени храни.

 

Безсъние при мигрена

 

Изненадващо, пристъпите не започват тогава, когато стресът е най-голям, а в момент, когато човек очаква самия стрес,или е във фазата на отпускане след голямо напрежение. Често срещани са проявите през уикенда, когато човек се надява да си почине след една напрегната седмица.

Нарушен ритъм на сън и бодърстване

Ето кои са типичните ситуации, които могат да доведат до някакъв пристъп. Часовете за нощен сън се променят и не са както обичайните. Човек си поспива неочаквано през деня или пък спането до късно през уикенда обърква обичайния ритъм.

Хормонални влияния

Колебанията в хормоналния фон, особено при жените, са типични провокатори. При много от тях пристъпите се появяват по време на месечния цикъл или узряването на яйцеклетката (овулация).

 

Някои препарати като противозачатъчните или хормонални медикаменти, предписване на жени в менопауза, също могат да отключат симптомите. Изненадващо оплакванията намаляват при жени, които забременеят. Ефектът трае през цялата бременност чак до раждането. В годините на менопаузата пристъпите също съществено отслабват като интензивност. Намалява и честотата им.

Храни

Някои хора реагират с повишена сензитивност към определени храни като шоколад или сирена. Този аспект обаче все още не е съвсем изяснен. Не е сигурно дали те наистина могат да провокират пристъп.

 

Хранене при мигрена

 

Ето кои са основните заподозрени храни, провокатори за главоболие: алкохол; азиатска кухня, най-вече заради използвания в нея натриев глутамат, също може да е причина.

 

Интересно е, че ако промените навиците си и намалите чашите кафе, също може да ви заболи глава.

 

Кои са конкретните неща и до каква степен те влияят за отключването на пристъпа при всеки един човек, е трудно да се каже. Всичко е много индивидуално. Често е необходимо намесата на няколко фактори, за да се стигне до прояви. Един-единствен фактор сам по себе си не е достатъчен.

Диагноза

Подозрението се поражда от анамнезата - това е историята на оплакванията, които пациентът споделя с лекаря. За да се провери предполагаемата диагноза, се препоръчват определени неврологични изследвания. При новопоявили се, особено силно и необичайно протичащо главоболие е подходяща електроенцефалография (ЕЕГ), компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс.

 

Идеята е да се отхвърлят някои други възможни причини за оплакванията и тежки заболявания.

 

Мигрена - кога да търсите лекар

Как се лекува мигрена с хапчета

Главоболието е изключително често срещан неврологичен проблем. Той е симптом при много заболявания - както свързани с мозъка, съдовете, обвивките, мускулите на главата, така и при болести и нарушения, обект на вътрешната медицина, инфекциите, психиатрията и други. Затова главоболието изисква сериозно отношение, за да се стигне до причината и да се определи правилното лечение.

 

Пациентът не може сам да определя какъв е типът главоболие, от което страда, тъй като има много видове - затова консултацията със специалист е задължителна. Един от основните видове главоболие е мигренозното. Другите са тензионно (може да се локализира в тила, слепоочието, челото) и цервикогенно главоболие (при проблеми в шийните прешлени). Има и комбинирано – мигренозно с тензионно или цервикогенно, защото може да има няколко причини и съответно комбинация от няколко заболявания.

 

Как се лекува мигрената с хапчета

 

Има значение дали медикаментът се взема по време на пристъп или за профилактика, казва д-р Ирен Петрова, невролог от Александровска болница.  По време на пристъп се прилагат различни триптанови медикаменти – те са по две таблетки в опаковка Пациентът може да усети  появата на пристъпа и да   вземе една таблетка от тези медикаменти. Ако няма подобрение, след два часа  се взема още една, пояснява д-р Петрова. При някои пациенти няма  ефект.

 

За профилактика се дават други медикаменти. Те действат успокояващо и седативно, но   влияят на кръвното и пулса и трябва да се внимава с тях. В миналото са използвали бетаблокери, които сега нямат такава приложимост, изтъква неврологът. Някои опитват различни нестероидни противовъзпалителни, кофергаминовите препарати. Повечето хора знаят от какъв медикамент се повлиява главоболието им.

 

Пациентите с мигрена и с тензионно главоболие цял живот пият обезболяващи. Доказано е, че те имат особена чувствителност към тях и когато започват да злоупотребяват (всеки ден да се пие по един медикамент), след определено време се развива ново главоболие, което се дължи  на тази повишена чувствителност и вече е хронично, ежедневно. Това главоболие се лекува много трудно.

 

Терапията е строго индивидуална и се назначава от специалист.

Как да намалим честотата на пристъпите

Някои промени в начина на живот могат да спомогнат за намаляване на честотата на симптомите, включително:

 

  • достатъчно сън;
  • намаляване на стреса;
  • прием на много вода;

 

Мигрена - как да намалим честотата на пристъпите

 

•    редовни физически упражнения.

 

Интересното при този тип главоболие е, че то се повлиява от кафе – когато хората пият тази напитка, главоболието намалява или изчезва.

 

Има храни, които провокират симптомите  – това са главно тези, които съдържат хистамин. Такова е червеното вино, някои отлежали сирена, цитрусовите плодове и китайската храна, която пък е богата на натриев глутамат.

 

За да са по-редки проявите на заболяването, пациентът трябва да се спре тютюнопушенето. Освен това жените трябва да внимават с контрацепцията, особено пушачките, защото то също е рисков фактор.

Съвети за начин на живот

На първо място, трябва да се спре тютюнопушенето. Освен това жените трябва да внимават с контрацепцията, особено пушачките, защото те са рискови за тези неща. Да се избягват храните, които са дразнители – различните видове сирена, цитрусови плодове и т.н. Да си правят и профилактика, защото се наблюдава известна сезонност при пристъпите  - при преход от много горещо към по-студено, например.

 

Трябва да се внимава и за кръвното налягане. Ниското кръвно също може да е причина за развитието на различни проблеми, а не както се смята, че само високото вреди. Особено при възрастните хора ниското кръвно не е препоръчително, тъй като се нарушава кръвоснабдяването на мозъка. Даже се смята, че трябва да е малко по-високо – 140/80 например.

Публикации

...