Скарлатина

101 Последователи

Скарлатината ('scarlet fever') е остро инфекциозно заболяване, което засяга предимно децата. Среща се най-често през студените месеци от годината – от септември до март. Причинява се от бактерии от рода на бета-хемолитичния стрептокок от група А (Streptococcus pyogenes), които отделят в кръвта токсини. Болестта обикновено протича със специфичен обрив и възпаление на сливиците и гърлото, понякога и болки в гърлото. Ако не се лекува, може да доведе до тежки усложнения.


„Скарлатината е вид шарка, аз я наричам „другата шарка“, защото е по-особена. Първо – тя се причинява от бактерия, за разлика от останалите шарки, които се дължат на вируси. Второ, винаги се лекува с антибиотик. И трето, към нея няма траен имунитет и е възможно пациентът да заболее отново“, пояснява педиатърът д-р Марио Янакиев.

Скарлатина - какво представлява


Кой е застрашен

Скарлатината е предимно детско заболяване. Най-често засяга децата между 5- и 10-годишна възраст. Единични са случаите при възрастни. Причината е, че с времето се срещаме непрекъснато с тази бактерия и се изгражда в някаква степен невъзприемчивост към нея, поясни д-р Янакиев.

Как се предава

Болестта се предава по въздушно-капков път - от болен на заболяването на здрав чрез кашляне, кихане, както и при разговор. Възможно е началото на заболяването да се случи чрез заразяване от замърсени предмети и храни. Най-често източник е контакт с болен от скарлатина и от стрептококови ангини.

Скарлатина - как се предава

 

Инкубационен период на скарлатина

При това заболяване времето от момента на заразяването до появата на първите симптоми варира от няколко часа до 12 дни.

Какви са симптомите

Заболяването се характеризира с внезапно бурно начало.


Най-честите признаци са:

 

  • Висока температура (около 39 градуса);
  • Зачервено и болезнено гърло (ангина);
  • Първоначално в областта на езика има бял налеп, който постепенно пада. В последствие езикът става малиненочервен.

Скарлатина - симптоми

 

  • Увеличени сливици, с гнойни налепи;
  • Обрив;
  • Отпадналост;

Лицето е зачервено, с бледост в областта на носа и устните, известна като триъгълник на Филатов.


Други възможни симптоми:

  • затруднено преглъщане;
  • главоболие;
  • сърбеж;
  • гадене;
  • загуба на апетит;
  • повръщане.

Скарлатината се прояваява и в по-леки форми, при които не се проявяват всички горепосочени симптоми.

„Обривът не е най-характерен за тази болест. В днешно време забелязвам, че скарлатината протича нетипично. Доскоро температурата и пъпките бяха задължителни за поставянето на диагнозата. Промяната най-вероятно се дължи на честата и неправилна употреба на антибиотици“, коментира педиатърът.

Как изглежда обривът

Обривът обикновено се появява на 18-ия – 24-ия час след края на инкубационния период. Той е под формата на малки розово-червени пъпки, кръгли като главата на кaрфица.

Скарлатина - как изглежда обривът


Разпространява се по ушите, шията, лактите, вътрешната страна на бедрата, слабините, гърдите и други части на тялото. Обикновено пъпки не се появяват по лицето, но бузите на пациента се зачервят, а областта около устата става бледа.
Кожата като цяло е суха, груба, като шкурка. Около 6-7-мия ден обривът избледнява, кожата започва да се лющи.

Кога да се търси лекар?

Винаги. Родителите трябва да знаят, че когато има съчетание на температура и обриви, се налага веднага да посетят лекар. Шарките не са невинни, категоричен е д-р Янакиев.

Какво е правилното поведение на родителите, преди да посетят лекарския кабинет?

Първите стъпки на родителите преди лекаря не са много. Ако детето има температура, трябва да му се дадат антипиретици. При силна болка в гърлото може да му се предложи медикамент. Но държа, при първа възможност, детето да се прегледа от педиатър. Той ще прецизира диагнозата и ще назначи правилната терапия, поясни д-р Янакиев.

Скаролатина - кога да се търси лекар

Как се поставя диагнозата?

Типичната форма на болестта (с характерния обрив, температура и ангина) се разпознава лесно от опитния специалист. По време на прегледа лекарят ще разгледа внимателно обрива, ще обърне специално внимание на гърлото, езика и сливиците на детето, ще преслуша гърдите му.


„Обичам да казвам, че когато не сме сигурни дали даден обрив е признак на шарка, то отговорът на този въпрос се крие в гърлото. Най-точно се поставя диагноза скарлатина чрез изолиране на бета-хемолитичния стрептокок от гърлен секрет“, поясни д-р Янакиев.

Скарлатина - как се поставя диагнозата


По преценка на лекаря може да се назначи пълна кръвна картина, СУЕ (скорост на утаяване на еритроцитите) и С-реактивен протеин, за да се установи тежестта на бактериалната инфекция. При съмнения за усложнения може да се изследва урината.

Как и кога се взима гърлен секрет за скарлатина

Със стерилен инструмент се притиска върха на езика, а с тампон внимателно се обтриват сливиците и задната част на гърлото. За да не се компрометира изследването, е най-добре то да се направи сутрин, преди хранене (пиене, миене). При изолиране на патогени (стрептокок) се назначава и антибиограма.

Скарлатина - вземане на гърлен секрет
След провеждане на предписаното лечение е препоръчително да се вземе повторно гърлен секрет, за да се установи дали терапията е успешна.

Как се лекува

Лечението е винаги с антибиотик, спектърът на действие на който е насочен срещу стрептокока. Най-подходящи са антибиотиците от пеницилиновата група. Терапията е дълга – около 10 дни. Препоръчително е през това време детето да е на легло и да си почива.

Обикновено температурата се овладява в рамките на 12 до 24 часа след първия прием на антибиотик, а пациентите се чувстват добре още на 4-5-ия ден след започване на терапията.
Важно е обаче да се премине пълният курс на лечение, дори и всички симптоми да са отшумели. Това е необходимо, за да се постигне пълно излекуване от инфекцията и да се намалят рисковете от усложнения.

Скарлатина - как се лекува

Ако пациентът не започне да подобрява в рамките на 24 до 48 часа след започване на лечението с антибиотици, трябва да се търси консултация с лекар.

Усложнения

За съжаление скарлатината не протича винаги леко. При неправилна диагноза и непрецизно лечение може да се стигне до гнойни абсцеси в гърлото, отити, пневмонии.
Възможните са имунни усложнения, които могат да се появят около 20 дни след началото на болестта. Могат да бъдат засегнати бъбреците и сърцето, изтъкна д-р Янакиев.

Хранителен режим

При скарлатина няма специфична диета. Добре е на детето да се предлагат повече течности (фрешове от портокал, ябълка, морков, червено цвекло и киви), плодове и зеленчуци. Тъй като е с намален апетит, то трябва да се храни често, в малки количества.

Скарлатина - хранителен режим

Може ли детето да се къпе?

При скарлатина къпането не е забранено.

Колко време е заразен болният от скарлатина

Смята се, че пациентите не са заразни 24 часа след началото на адекватна антибиотична терапия.
Човек със скарлатина, който не се лекува обаче, може да бъде заразен в продължение на няколко седмици, дори след като симптомите са преминали.

Колко време е карантината

Карантината е 10 дни. На контактните деца в семейството и в детската градина се изследва гърлен секрет.

Скарлатина - колко дни е карантината

Кога детето се смята за оздравяло?

Около 9-ия ден от първите прояви детето оздравява. Повтарянето на скарлатината при едно и също дете се дължи на компрометирания му имунитет и непрецизното му лечение. Много е важно да се избере правилният антибиотик и терапията да продължи дълго, категоричен е д-р Янакиев.
По думите му на 20-ия ден от боледуването трябва да се назначат изследвания на кръвта и урината и да се направи електрокардиограма.
Имунитетът след преболедуване е сринат, така че личният лекар ще трябва да направи сериозна имуностимулираща схема. Най-добре е детето да се завърне в училище или в детската градина на 20-ия ден след оздравяването.

Как да се предпазим

Скарлатината е бактериална инфекция и след преболедуване не се създава траен имунитет - човек може да се разболее отново. Ваксина срещу това заболяване няма. Затова е добре да спазвате стандартните предпазни мерки срещу инфекции:

 

  • Често измиване на ръцете

Покажете на детето си как да мие добре ръцете си с топла вода и сапун.

  •  Ползване на собствени съдове и прибори за хранене

Скарлатина - как да се предпазим

Детето ви не трябва да споделя чаши или прибори за хранене с приятели или съученици. 

 

  • Покриване на устата и носа.

Кажете на детето си да слага ръка или кърпа пред устата и носа си, когато кашля и киха, за да предотврати потенциалното разпространение на микроби.
Ако вашето дете има скарлатина, мийте чашите за пиене, приборите и, ако е възможно, играчките в гореща сапунена вода или в съдомиялна машина.

Публикации

Скарлатина – другата шарка
Скарлатина – другата шарка