HPV - човешки папилома вирус

162 Последователи

Съкращението HPV означава човешки папиломен вирус. Този патоген се свързва с някои полово предавани болести, но причинява също брадавици по кожата и в гениталната област. Повечето инфекции може да се лекуват успешно или дори да протекат без симптоми. В по-редки случаи се стига до онкологично заболяване. Както мъжете, така и жените може да бъдат заразени и да са преносители. Честата смяна на сексуалните партньори не е единствен фактор за заразяване. Инфекция с ЧВП може да се получи и ако жената има само един партньор. Рискът от заразяване

HPV вирусите буквално инжектират своя генетичен материал в заразена човешка клетка (кожата или лигавицата) и по този начин ги принуждават да произвеждат постоянно нови вируси. В даден момент клетката-гостоприемник избухва и загива, но освобождава много нови вируси. На свой ред те могат да заразят други човешки клетки. Важно е да се знае, че не всички папиломи са еднакво опасни. С повечето видове имунната система се справя доста успешно. 

Как се предава инфекцията с папилома вирус

Много вируси HPV се предават просто при контакт на кожа с кожа. Това важи особено за по-безобидните щамове, които причиняват кожни брадавици. Другите, които водят до кондиломи или до развитието на рак на маточната шийка, се предават по принцип при полов контакт. При орален секс предаването им също е възможно. Едновременното ползване на обща вана с близък телесен контакт също е възможен път на заразяване, но на практика това се случва много рядко. Друга възможност, за която се говори все по-често през последните години, е предаването на вируса от майката на детето по време на раждане. Заразяване не може да стане чрез кърмене, обикновена целувка или кръвопреливане според актуалните научни данни. 

брадавици папилома вируси
Брадавици, причинени от папилома вируси. 

Има ли симптоми инфекцията с HPV

В повечето случаи тези специфични вируси при човека не причиняват симптоми в организма. Затова повечето хора изобщо не разбират, че са били заразени. Ако все пак се появят някакви оплаквания, те обикновено са свързани с типичните промени на кожата или лигавицата. Понякога обаче признаците са толкова недоловими, че само специфично изследване може да извади наяве инфекцията. 

 

За съжаление няма ранни симптоми или видими белези само при носителство, потвърди за CredoWeb проф. Петър Петров, специалист по акушерство и гинекология и председател на Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ в България. Обикновено той откривал папилома вирус при жени с чести влагалищни възпаления и по-ниска интимна хигиена, но категорично между двете неща няма никаква връзка. Причината е в това, че може би тези жени имат и по-голям брой полови партньори, което също не е задължително. Симптоматиката също така зависи и от щама на вируса. Щамовете 6 и 11 на HPV, които са по-разпространени по кожата и лигавиците на слабините, също образуват формации, подобни на карфиол, наречени "кондиломи" или "полови брадавици", разполагащи се най-често по гениталиите и около ануса.

 

При други щамове - 16, 18, както 33 и 35 - се образуват малки, тънки, наподобяващи на зрънца, брадавици на мястото на инфектиране. Образуванията са с размер от 1 милиметър. В процеса на развитие на инфекцията папилите се струпват на едно място и образуват подобно на карфиол образувание, което в диаметър може да достигне до няколко сантиметра. Кога и как инфекцията става опасна и рискова за рак, е въпрос с повишена трудност. Разбира се, не при всяка инфекция с ЧПВ се стига до злокачествени процеси. Много жени цял живот имат вируса и никога не се разболяват. Причините са много и различни:

  • локален имунитет;
  • продължителност на вирусната предиспозиция;
  • серотип на вируса;
  • обременяващи фактори и др.

Силно вирулентни и потенциални причинители на рак на маточната шийка са 16 и 18 серотип, а ниско вирулентни 39 и 45. Останалите серотипове изобщо не причиняват предракови промени.

Лечение на папилома вируси

При установяване на инфекция с HPV, много жени се питат дали трябва да започне лечене и какво да е то. Съществуват различни подходи и видове лечение на HPV–инфекциите, казва проф. Петров. Има лекарства за локално приложение, които унищожават заразените с вируса клетки или стимулират имунната система. При други методи на лечение се отстранява увредената или заразена тъкан чрез електрохирургия, лазерна хирургия или криотерапия. Обикновено лечението е най-често симптоматично - лекуват се сипмтомите като кондиломи, предракови или ракови изменения на маточната шийка. Това е така, тъй като много рядко жените разбират, че са вирусоносители преди появата на симптоми.

Опасни щамове, които водят до рак

До момента са известни около 200 типа HPV. Повечето изобщо не предизвикват никакви симптоми или пък причиняват безобидни брадавици. Около 40 типа се свързват с инфекции в гениталната област. Те се разделят на групи според това, какъв риск от развитие на рак се свързва с тях. 

Щамове с нисък риск

Тези подвидове на вируса може да предизвикат появата на генитални брадавици, но рискът те да се развият в тумор е нисък. В тази група спадат щамовете 6 и 11. Други представители в тази група са HPV с номера 40, 42, 43, 44, 54, 61, 62, 70, 71, 72, 74, 81 и 83.

Щамове с висок риск 

Те водят до промени в тъканите - дисплазии, неоплазии. От тях с годините може да се развие рак на маточната шийка (цервикален карцином). Инфекцията с определени папилома вируси може също така да увеличи риска от рак на пениса или гърлото. Щамовете с най-висок риск в тази група са 16 и 18. Освен тях за опасни се смятат още тези с номера 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 . Възможно е да има и други, които до момента не са проучени добре. 

Някои щамове като 26, 53 и 66 се откриват по-скоро в предраковите изменения. При тях рискът се определя като среден. В тази група влизат още щамовете 5 и  8. Всъщност те са опасни най-вече при отслабена имунна система и рядкото наследствено заболяване Epidermodysplasia verruciformis. 

Как да се пазим от папилома вируси

Предпазването от заразяване е сложна задача поради три причини:

  • Тези вируси са широко разпространени;
  • Инфекцията с тях поражда симптоми само в определени случаи;
  • Предават се много лесно. 

Има смисъл да се обръща внимание на общата хигиена, а също и имунната система да се поддържа във форма. За да намалите риска от обикновени брадавици, избягвайте да ходите боси в обществени басейни, сауни, къпални, както и в хотелски стаи. Избягвайте да ползвате общи кърпи, чехли с хора, които имат брадавици. За намаляване на риска от предаване на папилома вирусите по полов път е добре да ползвате кондоми при случайни полови контакти. Трябва обаче да знаете, че те не предлагат 100% защита, макар значително да намаляват вероятността от предаване на инфекцията. 

 

Най-добрият и 100% сигурен начин за предпазване е моногамният полов живот с един здрав полов партньор, който никога не е имал контакт с вируса, казва АГ специалистът проф. Петров. Всички други методи имат някаква превантивна роля, но никога стопроцентова. Всяка жена, след като стане сексуално активна, трябва да ходи на редовни профилактични прегледи, включващи цитонамазка, категорични са специалистите. Скрининговият метод води до ранно диагностициране и намалява броя на смъртните случаи от рак на шийката на матката с около 70%.

 

В съвременната диагностика на HPV се препоръчва успоредно с цитонамазката да се провежда и ДНК анализ, който осигурява максимална чувствителност (100%) и специфичност (100%). Тестът позволява директно установяване на вирусната ДНК в изследваната проба. Изследването определя типа на HPV, а с това и индивидуалния риск за развитие на цервикални неоплазии или рак. Дава също и информация за статуса на пациента относно HPV-инфекцията, което е от значение при определяне на курса на лечение.

 

В момента съществуват и ваксини срещу някои най-често срещани типа човешки папилома вируси - 6, 11, 16 и 18. Тя се прилага трикратно - на произволна дата, на втория месец след първата ваксинация и на шестия месец след поставяне на първата доза. Ваксината предпазва от заразяване с HPV, който причинява рак на шийката на матката и генитални кондиломи. Тя е предназначена за момичета и млади жени на възраст между 9 и 26 години и следва да се приложи преди първия полов контакт. Ваксината, обаче, не замества стандартната скринингова процедура - профилактични прегледи и цитонамазка (ПАП-тест) за откриване на ранни стадии на рак на маточната шийкa.

Цитонамазка

При жени на възраст над 20 години се препоръчва редовно посещение при гинеколог за вземане на цитонамазка от шийката на матката. Това просто изследване помага за ранно откриване на рака на маточната шийка. Пробата се слага на стъклена плочка с помощта на алкохолен разтвор с висок процент. След това се оцветява и изследва. Да не се бърка с HPV теста за откриване на вируса. Цитонамазката служи за изследване на съмнителни клетъчни промени, които могат да възникнат в резултат на инфекция с човешки папилома вирус (ЧПВ), но и по други причини. За оценка на възможните промени в клетките е създадена скала, разработена от гръцкия лекар Жорж Папаниколау. Ето защо, това изследване се нарича също Pap тест.

 

Възрастта, на която жените трябва да започнат да си правят цитонамазки, е на 18 годишна възраст, ако не са започнали да водят полов живот. Ако водят полов живот, профилактичните прегледи с вземане на цитонамазка трябва да започнат след старта му. Напоследък се говори за новия метод на течно базирани цитонамазки. Разликата при него спрямо стария е във вземането, съхранението и обработването на цитологичния материал. В зрителното поле на патолога попадат много повече клетки. Този метод е по-точен, но и по-скъп. Тъй като не се поема като изследване от НЗОК, лекарите го препоръчват като допълнителен арбитраж, ако пациентката е дала лош или граничен резултат, като допълнителен арбитраж. Разбира се, може да се прави и като основно изследване в случай, че пациентът предпочита да заплати за него.

Колпоскопия

Колпоскопията трябва да се разбира като разширено оглеждане на вагината. За целта гинекологът използва така наречения колпоскоп, т.е. вид микроскоп. Той увеличава до 40 пъти и така лекарят може да открие дори малки промени или кървене на шийката на матката, на самата матка, на вагиналните стени и вулвата. При разширена колпоскопия лекарят накапва 2-3% оцетна киселина на лигавицата. Променените горни слоеве набъбват и се открояват белезникаво от останалата мукозна мембрана.

Биопсия

В случай, че гинекологът открие нещо притеснително в цитонамазката или по време на колпоскопия, може специално да вземе и изследва тъкан от женската полова област. Това се нарича биопсия. В зависимост от местонахождението на болната мукозна мембрана, тъканната проба се кюретира с остра лъжица (кюретаж) или пък се изрязва малък конус от вагиналната тъкан (конизация).

HPV-тест

Този тест е предназначен за откриване на HPV инфекция и за идентифициране на вида на вируса. Неговата надеждност е добре проверена в практиката: Резултатът от теста помага да се диагностицира злокачествен тумор или неговите предхождащи степени. По-малко подходящ е за откриване на ЧПВ по други места на тялото.

HPV тестът се предлага в различни варианти. Той се препоръчва за ранно откриване на рака на маточната шийка само при жени над 30 години с комбинация с цитонамазка. Ако групата по Папаниколау при млада жена е по-висока, тогава назначаването на тест за човешки папиломен вирус също може да бъде от полза. Това изследване може да помогне за контролиране на успеха на лечението при предракови лезии на шийката на матката.

HPV ваксина

Най-сигурната защита срещу заболявания, свързани с папилома вируси, е ваксината. Тя се прилага от 2007 г. в много страни по света. Поставени са милиони дози, които доказват нейната ефективност и сигурност. За да се постигне максимален ефект, се препоръчва поставянето й преди започване на полов живот. Затова в България тя се предлага безплатно за 12-13-годишни момичета в рамките на Национална програма за борба с рака на маточната шийка. Поставя при личния лекар, като родителите могат да изберат коя от предлаганите на нашия пазар.

 

Тя пази не само от рак на маточната шийка, но и от генитални брадавици, които са безобидни, но неприятни. Има големи проучвания, според които двувалентната дава 100% защита не само срещу двата щама, които са заложени в нея, но също и 93% защита срещу останалите високорискови типове. В страни като Англия, Австралия, където ваксиналното покритие е много високо, случаите на заболели с рак на маточната шийка драстично са намалели. 

Имат ли ваксините странични ефекти?

Страховете от съществени странични ефекти, свързани с HPV ваксината, са необосновани, уверяват водещи гинеколози у нас. По думите на доц. Никола Василев обикновено става дума за леки оплаквания като зачервяване на мястото на убождане. Препоръчва се след поставяне на инжекцията, момичето да полежи малко, защото има известен риск от прималяване или причерняване. Също така понякога се наблюдава временно повишаване на температурата, което обаче не е свързано с някакви болестни процеси. Въпреки публикациите в някои интернет медии, доц. Василев е категоричен, че ваксината не предизвиква сериозни странични ефекти, свързани с трайно увреждане на здравето. Всеки подаден сигнал чрез личните лекари или лично от пациентите, се проверява внимателно. Не е установена причинно-следствена връзка между сериозни здравословни проблеми и поставянето на имунизация срещу папилома вируси нито у нас, нито по света. 

 

Самите ваксини са лекарства по смисъла на закона и минават през драконовски мерки за контрол на качеството на производството и допускането им до пазара. Регулацията в този сектор е изключително строга, като контролът в България се води както от Изпълнителната агенция по лекарствата у нас, така и от Европейската агенция по лекарствата. Много жени смятат, че редовното ходене за цитонамазка може да замести ваксината. Това не е точно така, казват специалистите. Цитонамазката помага да се открият ранните изменения в маточната шийка, но не предотвратява болестта. Открие ли се инфекция, която е предизвикала изменения в лигавицата, трябва да се провежда лечение, част от което може да е хирургично. Затова пък ваксината изгражда траен имунитет (особено когато са поставени и двете дози). 

 

Трайното инфектиране с папилома вируси - когато инфекцията стане хронична или пък се жената се заразява отново и отново, повишава съществено риска от възникване на заболявания като кондиломи, предракови изменения или рак на маточната шийка. Ракът на ануса, вулвата и на пениса, а също и някои видове тумори на гърлото и в устната кухина също се свързват с HPV.

 

Автор: Илияна Ангелова

 

 

 

Публикации