Коронавирус (COVID-19)

475 Последователи

Най-актуалната здравна тема в световен мащаб "Коронавирус (COVID-19)". В CredoWeb ще ви представим мнението на експертите, новости в лечението и напредъка в медицината, 

коронавирус

превантивните мерки за борба със заболяването и овладяване на пандемията!

Какво представляват коронавирусите

Наименованието им произлиза от специфичния им външен вид, когато се наблюдават под електронен микроскоп. Те представляват миниатюрни сфери, оградени от топчести белтъци, които наподобяват царска корона. Тези белтъци имат отношение към способността на вирусите да нападат клетките на заразения гостоприемник.

При коронавирусите генетичната информация се съхранява под формата на РНК. Такива са и коронавирусите.

какво представляват коронавирусите

Заедно със SARS и MERS, новият коронавирус SARS-CoV-2 (досега често обозначаван като 2019-nCoV) принадлежи към рода на Бетакоронавирусите. Повечето коронавируси предизвикват обикновена настинка при човека, а при прасета и крави - стомашно-чревни разстройства. Смъртоносни са само няколко от тях, включително споменатите по-горе.

Как се предава заразата с коронавирус

Коронавирусът се предава по въздушно-капков път, той се размножава в гърлото. Посредством кихане, кашляне и издухване на носа вирусът може отново да стигне до различни повърхности и от ръцете да се придвижи към лигавицата на други хора и да ги зарази.Експертите предполагат, че коронавирусът може да оцелее 4-5 до 9 дни, върху различни предмети. Пратките с китайски стоки пътуват доста повече, така че на практика не са предмет на опасност.

 

 

Симптоми на коронавирус

Тъй като вирусът засяга дихателните пътища заболелите развиват грипоподобни симптоми. Засегнатите имат температура, която може да не е много висока. Дишането е затруднено, появява се и кашлица, като хремата е доста рядък симптом при този вирус. В малък брой от случаите се появява диария. Отпадналост, липса на сили и болки в мускулите са едни от основните симптоми на вируса! 

симптоми на коронавирус
Някои от пациентите развиват пневмония с висока температура и дихателна недостатъчност! 

Забелязахме, че много от болните реагират  с повишени стойности на артериалното налягане – около 50% реагират с хипертония, придружена с главоболие. Това не е особено учудващо, като се има предвид, че SARS-CoV-19 използва като рецептор ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ).  От своя страна АСЕ участва в ренин-ангиотензин системата, която има отношение към регулиране на кръвното налягане.

обяснява доц. Георги Попов, зам. началник на ВМА-София и началник на катедра Инфекциозни болести - един от лекарите на първа линия в борбата срещу COVID-19.

Можем да разделим симптомите така:

Основни симптоми на COVID-19

  • температура - слабо повишена;
  • кашлица - най-често суха кашлица;
  • силна отпадналост и умора.

Други симптоми на COVID-19, които са по-рядко срещани:

  • загуба на обоняние и вкус;
  • драскане на гърлото;
  • възпалено/болезнено гърло;
  • главоболие;
  • болки в мускули и стави;
  • болки в кръста;
  • разстройство;
  • конюктивит;
  • обриви;
  • промяна на цвета на пръстите на ръцете и краката.

 

Как се диагностицира Covid-19

Дали инфекцията е грип или корона вирус, може да се установи чрез PCR тест или антигенен тест. Разликите между грип и коронавирусна инфекция са основно три. Covid-19 има среден инкубационен период 8 дни, при грипа е 2 дни. Новият вирус има около 2.3% по-голям шанс за фатални усложнения от сезонния грип и тази разлика е изцяло заради липсата на ваксина. Трето - симптомите продължават от 8 до 14 дни, като усложненията идват на втората седмица. За разлика от сезонния грип (7 дни), с тенденция всеки ден да е по-добър. Място за паника няма. Личната отговорност към здравето на другите си остава 99% от контрола, обяснява д-р Кристиан Григоров, УМБАЛСМ „Пирогов“.

Как се диагностицира Covid-19

Хигиенни мерки за предпазване от вирусите


Има хигиенни мерки, които могат да намалят риска от зараза:

  • поддържайте дистанция спрямо заболелите (един до два метра);
  • редовно и внимателно мийте ръцете си (най-малко 20 секунди със сапун, до китките);
  • използвайте дезинфектант;
  • избягвайте ръкостисканията и прегръдките;
  • изработвайте си самозащитни рефлекси: натискайте бутона на асансьора или ключа за лампата например с лакът, вместо с пръсти;
  • избягвайте оживените места и масовите събития, поставяйте си приоритети;
  • докосвайте по-рядко лицето си или лицата на приятели и роднини;

Хигиенни мерки за предпазване от вирусите

  • не докосвайте с пръсти устните си, очите и носа си;
  • при необходимост слагайте ръкавици, перете ги или ги сменяйте ежедневно;
  • не кихайте в ръка, а в сгъвката на лакътя;
  • изхвърляйте бързо използваните хартиени носни кърпички;
  • предпазните маски са твърде малка защита за здравите хора - от дишането те се овлажняват, само след 20 минути губят защитните си свойства -  те трябва да се използват задължително от медицинския персонал или, ако сте заболели;
  • дезинфекцирайте плотовете в дома си, както и дръжките на вратите.

Колко опасен е коронавирусът

70 от 100 контактни са носители. 70% от тях или 49 души няма да развият цял симптомокомплекс, а единична кашлица, неразположение и стабилизиране на втория ден.

 

Смъртоносен ли е Covid-19 и кои са рисковите групи

В най-голям риск са са възрастните и хората с хронични заболявания. Статистиката сочи, че мъжете боледуват по-тежко. При млади, здрави по принцип хора, смъртността е изчислена на 0,2%. При болните над 50 г. тя скача на 1,3%, а при тези над 80 г. – 14,8%. Интересното е, че децата, особено малките, се разболяват по-рядко. По правило инфекцията при тях протича по-леко. 

Друга застрашена група са хората със сърдечносъдови заболявания (смъртност 10,5%). Следват диабетиците, хора с болести на дихателните пътища (астма и др.), хипертоници и онкоболни. 

опасен ли е коронавирусът

Като изпълнителен директор на най-голямата кардиологична болница в Северна България, а именно СБАЛ в Плевен, смятам, че опита на китайските лекари е установил, че освен възрастта, хипертонията е вторият високорисков фактор за смърт на пациентите с изявена остра интестициална пневмония в резултат на заразяване с COVID-19. Нелекуваната добре хипертония обикновено причинява усложнения, като хипертрофия на миокарда, исхемична болест на сърцето и сърдечна недостатъчност. Всички  тези усложнения са свързани с хипоксия и последваща кардиогенна дихателна недостатъчност. При тези пациенти вирусно причинената интестициална пневмония, свързана с дифузно увреждане на алвеолите, причинява хипоксемия и бързо прогресираща дихателна недостатъчност. Следователно при високорисковите пациенти се наблюдават два източника на дихателна недостатъчност – кардиогенен в резултат на неконтролирана хипертония и белодробен в резултат на вирусна интестициална пневмония, обяснява д-р Валентин Христов

Ако вирусът не мутира и не стане по този начин още по-опасен, експертите го приравняват на грипа по отношение на рисковете за здравето, свързани с него. Това не означава, че корона вирусът или грипът са маловажни. При по-тежка грипна вълна годишно в България умират около 2000 души, сочат данни от здравните власти. 

Коронавирус при децата

Коронавирусът не е опасен за децата, a за възрастните хора. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), пред bTV.

При децата коронавирусът протича по-леко, защототе все още нямат тези рецептори, за които той да се захване.

обясни д-р Пламен Масларски. Децата могат лесно да се разболеят и да станат преносител на коронавируса до по-уязвимите слоеве от населението. Съветът на педиатъра към родителите е да ограничат контактите им, да избягват посещение в лечебни заведения. Ако детето прояви описаните симптоми, да не изпадат в паника и в никакъв случай да не хукват към болница. Това, което трябва да направят, е да се обадят на лекаря, който познава и наблюдава детето им, той ще даде указания. Ако детето е жизнено, храни се, играе, то означава, че заболяването преминава леко. Правилното хранене, добрата лична хигиена и ниските нива на стрес както при детето, така и при родителя са важна част от превенцията срещу болестта.

Бременност и коронавирус

Министерството на здравеопазването изготви препоръки към бременните жени във връзка с разпространението на COVID-19 в България.

Какво трябва да се знае

Въпреки наложените ограничения за работата на женските консултации, има задължителни изследвания, които трябва да бъдат извършени от акушер-гинеколог по време на бременност. Такива са ултразвуковото установяване на вътрематочна бременност, ранният биохимичен скрининг (11-13-та гестационна седмица), както и УЗД преглед за фетална морфология (20-22-ра гестационна седмица).

При симптоми на COVID-19

без акушерски усложнения, бременните трябва да се свържат по телефона със своя личен лекар като всички останали граждани. Бременна жена със симптоми на COVID-19 и започнало раждане, или бременна с акушерски усложнения, трябва да бъде транспортирана с помощта на Спешна помощ до лечебно заведение с родилно отделение за получаване на специализирана медицинска помощ.

Няма научни данни COVID-19 да се предава от майката на плода.

 

Лечение на коронавируса

Лечение на коронавирус и противогрипни препарати

Лечението с противовирусни препарати и по-специално с тези, които действат срещу грип, се оказва най-работещият подход в терапията за коронавирус. Това съобщават световните медии, като цитират опита на лекарите от болници, където такива пациенти се лекуват. Едни от противовирусните препарати, които се използват, са тези, съдържащи активната съставка римантадин хидрохлорид, които се прилагат при лечение на грип.

Препоръчва се симптоматично прием на витамин С и 2 таблетки ресвератрол - и двете субстанции нямат неблагоприятни ефекти върху човешкото здраве, но могат да помогнат при начална фаза на заразата. Консултирайте се задължително и с ОПЛ.

Въпреки усилията на учените по света, към момента все още няма разработено специфично лечение или ваксина за новия щам COVID-19.

Комбинация от две лекарства дава надежди за лечение на COVID-19 

„След като китайците публикуваха резултати за лечение на коронавирус с хидроксихлорохин и азитромицин, ние също направихме своите проучвания. Решихме да изпробваме лечението върху наши пациенти. Хлорохинът е лекарство, което познавам много добре от практиката си. През годините съм лекувал над 4 000 души от инфекциозни бактериални заболявания с него, в комбинация с антибиотика азитромицин. Познавам и страничните му ефекти“,

обяснява Директорът на средиземноморския институт по инфекциозни болести в Марсилия д-р Дидие Раул.

Защо SARS-CoV-2 се разпространява толкова бързо?

С над 250 000 заразени в световен мащаб новият коронавирус (2019-nCoV) предизвика дискусия защо се разпространява толкова бързо сред хората. Учените сочат, че ключът е в структурата на вируса, която определя склонността му да се закача и да инфектира човешки клетки.


„Разбирането на принципа за предаване на вируса SARS-CoV-2 е ключов за неговото овладяване и бъдеща превенция“,

казва д-р Дейвид Вислър, вирусолог от Университета на Вашингтон.


Учените са намерили специфични характеристики на 2019-nCoV, които го правят по-вирулентен от други SARS вируси и може да е обяснението, защо той засяга 10 пъти повече хора.

Коронавирусите използват „захващащи“ протеини, чрез които се прикрепят към мембраната на човешката клетка. Този процес се активира от специфични ензими в клетката и по този начин вирусът инфектира клетката. Коронавирусите се захващат чрез протеина trimeric spike (S) glycoprotein.2


Въпреки че всички коронавируси използват „захващащи“ протеини, които ги прикрепят към ACE2 рецепторите на човешката клетка, екипът на Джейсън Маклелън откри, че 2019-nCoV се прикрепя поне 10 пъти по-силно от „захващащите“ протеини на SARS вирусите. Тази разлика може да е една от причините за по-широкото и бързо разпространение на вируса сравнено с предшествениците му.

Повишаване на имунитета срещу коронавирус

Ограничете захарта и алкохола! Приемайте храни, богати на фибри, витамини и аминокиселини. Фибрите и пробиотиците са приятели на полезните бактерии, които също пазят организма от опасни вредители.  Прибавете към менюто си цетруси, особено лимони. Лимони в комбинация с мед и джинджифил е силен имуностимулатор (рецепта).

джинджифил, мед и лимон
Консумирайте храни, богати на цинк и витамин C

ТОП 10 храни, които съдържат цинк:

  • Стридите. В зависимост от размера си те могат да осигурят между 16 и 182 мг цинк за порция от 100 г, което се равнява на 110-1200% от препоръчителния дневен прием;
  • Но тъй като стридите рядко присъстват на трапезата на българина, по-добре е да се ориентирате към Пшеничен зародиш, който е по-достъпен и съдържа 17 мг. цинк в 100 г.;
  • Животински черен дроб е богат на редица витамини и минерали, но по съдържание на цинк първенецът е телешкият черен дроб с 12 мг.;
  • Нетлъстото телешко месо от гърба, плешката или бута ще ви осигури около 10 мг. в 100 г. (70% от препоръчителния дневен прием);
  • Печените тиквени семки съдържат 10 мг. на 100 г.;
  • Динените семки са по-популярни в азиатската кухня. Ядат се сурови, а по съдържание на цинк се равняват с тиквените си събратя;
  • Черният шоколад, който все по-често привлича вниманието на учените с неизброимите си здравословни ефекти, също съдържа цинк в немалки количества - 9,6 мг. във всеки 100 г.;
  • Агнешкото месо има съдържание на цинк 4,2-8,7 мг на 100 г,;
  • Фъстъците са с 6,6 мг. на 100 г.;
  • Морските раци със 7,6 мг. в 100 г. 

ТОП 10 храни, които съдържат селен:

  • Бразилските орехи, които са богати на магнезий, осигуряват най-много селен 1917 μg на порция от 100 грама, около 96 μg в една ядка;
  • Слънчогледови семки са чудесен източник на витамин E, желязо, витамин В1, В6, протеини, магнезий, калий и мед. Те съдържат 79 μg селен на порция от 100 грама;
  • Бекон и свински пържоли - 100 грама бекон ще осигурят 65 μg селен или 5 μg на парче/резен. Колкото по-мазни, толкова повече селен;
  • Черен дроб - агнешкият осигурява най-много селен с 116 μg на порция от 100 грама (166% DV);
  • Омари и раци - 100 грама порция от гърбат омар осигурява 59.2μg селен, който е 96.5 μg в цял омар. Раците осигуряват 47.6μg селен на 100 грама;
  • Риба - богата на витамини В1, В2, В3, В6 и В12. Атлантическият големоглав осигурява най-много селен с 88μg на порция от 100 грама. Следващите богати на селен риби са: косервираната риба тон, консерви от аншоа, риба меч, маринована херинга;
  • Жълтък от яйце - съдържанието на селен е 20 μg;
  • Сиренето - съдържанието на селен е 19 μg в 100 грама.

При всяко съмнение за наличие на вирус - проява на симптоми, потърсете специализирана консултация и следвайте препоръките на лекаря! Министерството на здравеопазването откри информационна телефонна линия, където на телефонен номер: (+359) 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8:30 до 17:00 часа) ще може да получите информация, директно от лекар-епидемиолог!

Публикации

...