Имуностимулатори и Имуномодулатори

74 Последователи

Имунитетът се явява първото оръжие срещу вирусите и бактериите, които навлизат в човешкия организъм и затова от ключово значение е той да бъде силен.

Силната имунна система пази от вируси и бактерии

Какво означава имунитет?

В превод от латински имунитет означава „невъзприемчивост“. Имунната система предпазва организма от всякакви външни агресори – вируси, бактерии, гъбички, паразити и т.н. При здравия човек тази защита е несъкрушима. Тя може да противостои на толкова силни провокации като холерата, вирусния хепатит или пневмонията.

 

Но при съвременния начин на живот и влошената екология, особено в големите градове, самата имунна система на хората се нуждае от защита. Затова е важно да се знае, че еднократната процедура няма как да подсили имунитета.

Имунната система е съвкупност от клетки

Имунната система

Имунната система е съвкупност от милиарди клетки разпръснати в различни тъкани и органи в целият ни организъм. Без имунната система нямаше да същестуваме. Около нас съществуват милиони и милиарди микроорганизми. В 1 куб.см. въздух те са поне милион, а в 1 куб.м. те са над милиард.

 

Сред тях има изключително много причинители на опасни болести. а от формите за защита на организма от вещества и организми. Това е комплексна реакция, целяща да го предпази от проникването на бактерии и техните токсини, вируси, паразити и тъкани.

 

Главни или централни органи – костен мозък и тимус

 

Периферни органи – далак, лимфни възли, сливици, дифузна лимфна тъкан и лимфни фоликули, намиращи се във всички тъкани, където има съединителна тъкан, т.е. във всеки орган:

 

  • Костен мозък – разположен основно в плоските кости;
  • Тимус – намира се между гръдната кост и белия дроб;
  • Далак – намира се в лявата половина на корема, под белия дроб.

Цитокинова буря

Във връзка с развилия се през 2020 година коронавирус/COVID-19, все повече специалистите обръщат внимание на т.вар. цитокини. Данните за повечето смъртни случаи в следствие на коронавирусна инфекция сочат, че повечете от тях се дължат на цитокинов дистрес синдром или т.нар. цитокинова буря в белите дробове или други органи от човешкия организъм.

„Така наречената цитокинова буря представлява свръх отговор на определени клетки от имунната система. Данните за смъртни случаи сочат, че Основният играч в този случай са макрофагите - клетки, които живеят във всички тъкани на човешкия организъм. Те имат способност да засичат наличието на патогени”, сочи доц. Шиваров.

Предпоставки за намален имунитет

След 40-годишна възраст някои функции в организма намаляват, а към 60-годишна – недостигът на имунна защита липсва при почти всички. Повишава се опасността от инфекции, има се склонност към хронични заболявания, които често водят до усложнения.

Има и вродени предпоставки за загуба на имунитет, свързани с генетични разстройства.

загуба на памет

 

Други причини могат да бъдат:

  • травми;
  • изгаряния;
  • стрес;
  • преохлаждане;
  • наднормено тегло;
  • глад;
  • кръвозагуба;
  • интоксикации;
  • чести простудни заболявания;
  • недоспиване;
  • неправилно хранене;
  • алкохол и цигари;
  • диабет.

Отслабена имунна защита в условия на пандемия

Пандемията рязко промени начина ни на живот. Повечето хора започнаха да работят от домовете си, а самоизолацията поради своята необичайност, както и страхът пред неизвестния до момента вирус, силно увеличиха стреса. А той е главната причина за понижения имунитет. При постоянно психическо напрежение и дискомфорт в организма възникват процеси, водещи до гибел на клетките-защитници и имунитетът се понижава. Имунната система на хората в условията на съвременния живот се нуждае от подкрепа. И то не от време на време, а постоянно.

https://www.credoweb.bg/product/135824/lakto-4-vip-kapsuli

Как да си помогнем

Доказано е, че физическата активност укрепва имунитета и едновременно понижава нивото на стреса. Фитнес, плуване, бягане – това са идеални стимули. Достатъчни са дори сутрешната гимнастика и редовното ходене пеша. Пълноценният сън и масажите също са част от здравословния начин на живота. Не забравяйте и смеха – колкото е повече, толкова по-добре за имунната система.

 

Избягвайте полуфабрикатите и бързите храни. Ориентирайте се към пълноценно и балансирано меню, в което има достатъчно белтъчини, мазнини и въглехидрати.

 

Съвременната медицина все повече започва да се залага на имуномодулаторите, като предпочитано средство за предпазване на организма от различните вирусни инфекции!

 

Имуномодулаторите поддържат имунната система балансирана и стабилна. 

 

Имумодулиращите средства контролиратреакцията на имунната система чрез увеличаване  или намаляване продукцията на серумни антитела. Имуностимулатори се предписват за подобряване на имунния отговор срещу инфекциозни заболявания, тумори, първичен или вторичен имунен дефицит и изменения в синтезата на антитела. От друга страна т.нара. имуносупресори, които потискат имунната система се прилагат при автоимунни заболявания, алергични заболявания.

 

Имуномодулаторите или имуностимулаторите са лекарствени средства, с които се подсилват различни функции на имунната система, така че след техният прием организмът да може сам да се справи със съответната инфекция, обяснява един от водещите имунолози акад. Богдан Петрунов.

Използването на имуностимулатори

Използването на имуностимулатори е едно от най-бързо развиващите се направления в съвременната медицина поради факта, че бактериалните инфекции,  се лекуват основно с антибиотици, но към тях вече навсякъде по света е започнала да се създава една огромна резистентност, което ги прави недостатъчно ефективни.

Кога е най-подходящият период за започване на прием на имуностимулиращи средства?

Това е началото на есенно-зимния сезон, когато рязко се увеличава броят на вирусните инфекции, които атакуват организма.  Противогрипните ваксини предоставят ефикасна защита, но те действат специфично само и единствено срещу грипния вирус, докато имуномодулаторите засилват функциите на цялата имунна система и така тя е в състояние да се пребори с един по-широк кръг от сезонни заболявания.

 

Разбира се, имунната система има нужда от стимулация не само в зимните месеци. През последните години значително се увеличи замърсяването на околната среда и радиационният фонд. Независимо от всичко, което правим, за да защитим организма си, тези два фактора потискат имунната система и водят до увеличаване на боледуваемостта.

 

Затова особено при хора, за които се знае, че имат отслабена имунна система, имуномодулаторите могат да се приемат целогодишно в по-малки дози като профилактично средство. Нашият „Респивакс” вече двайсет и няколко години дава отлични резултати и не случайно се изнасяме почти в цял свят.

Амбинор - за повече енергия

Най-естествените имуномодулатори са антиоксидантите

Те действат изключително благоприятно върху  имунната система, защото блокират действието на активните кислородни молекули, които са токсични и разрушават клетките. Витамин С, витамин А, Цинк, Витамин Д, ресвератрол, плодовете, зеленчуците – това са все силни, доказани натурални имуностимулатори. Най-добрата комбинация, която може да се предпише на един пациент за подсилване на организма, е точно съчетанието имуностимулатор и антиоксидант.

Витамин D3 е важен имуномодулатор

Витамин D3 играе съществена роля за поддържането на баланса в имунната система, за борбата срещу вируси и инфекции. Дефицитът му е предпоставка за по-лесно разполяване, от друга страна - балансираните му нива помагат на организма да противодейства на вирусите и да преболедува по-леко инфекциите.

Детски имунитет

Детският имунитет се различава от този на възрастния. В първите години той се развива и усъвършенства. След 6-ия месец се изчерпват имунните тела, които са преминали от майката към плода, и малкото дете става все по-уязвимо.

 

По-бавно се развива специфичният и локалният имунитет. Вяжно е да се знае, че три по-сериозни болести през първата година, при които са се използвали антибиотици, „гарантират“ силно понижен имунитет през следващите години. Един прекаран бронхиолит в ранната кърмаческа възраст води до често и тежко боледуване по-късно. Ето защо трябва да сме много внимателни както към храненето, така и към контактите на бебетата с другите по-големи деца.

10 признака, че имунитетът на детето е понижен:

1. Детето започва да боледува още от кърмаческа възраст /до една година/ – повече от  три пъти, като единият е по-тежко  заболяване – бронхит или пневмония. Почти всяка инфекция се лекува с антибиотик;

 

2. При всяка болест /инфекция/ диарията е неизменен симптом;

 

3. Детето има намален апетит;

 

4. Кожата и видимите лигавици са бледи;

 

5. Веднъж, като се разболее от някаква инфекция, „забравя“ да оздравее – болестта протича минимум 14 дни;

 

6. Има хронични болести или прояви от страна на кожата – чести фурункули (циреи), атопичен дерматит, псориазис и др.;

 

7. Лесно се разболява – при посещение на градина, детски рожден ден, детски кът на следващия ден е болно;

 

8. Има уголемени лимфни възли – особено в областта на шията, подчелюстни и други;

 

9. Има анемия – хемоглобин под 90 г/л.;

 

10. Братя и сестри често и тежко боледуват.

Как да укрепим имунната система на детето

Разбира се, децата трябва да се хранят рационално – с плодове, зеленчуци, готвени ястия и др, казва педиатърът д-р Марио Янакиев. Но това не винаги го постигаме. Поддаваме се на ежедневието и по-лесното хранене с готови и не толкова здравословни храни. Ако едно дете изпива всяка сутрин през есенно-зимните месеци по един фреш, който съдържа червено цвекло, моркови, портокали и джинджифил, то гарантирам, че по-лесно ще преодолява болестите и по-трудно ще се заразява, обяснява специалистът и допълва:

Първото правило е, че най-подходящото време за започване на имунопрофилактични схеми е октомври. Mедикаментите за имуностимулация се приемат дълго време – поне 3 месеца – до Нова година. Профилактичните схеми трябва да се „разкъсват“ – да има период на почивка. От моя опит съм стигнал до извода, че най-добре е, когато те се вземат всеки ден без събота и неделя. Приемът е индивидуален – той трябва да се съобрази с типа дете, със сценария на боледуването му, с апетита му. По време на болест може да се спре за малко (до седмица) профилактичната схема, защото се натрупват много лекарства и детският организъм се обърква. Не съм видял добър ефект от приемането на имуностимулиращи медикаменти за лечение на остри болести в хода на заболяването.

 

Педиатърът напомня и за важната роля на движението и чистия въздух за укрепването на детския имунитет. Спортът, правилното хранене, игрите и разходките на открито са основен фактор.

Имуностимулатори и автоимунни заболявания

Препаратите, които директно стимулират имунната система, не бива да се прилагат при хора с автоимунно заболяване. Това златно правило в имунологията припомни доц. Снежина Михайлова, специалист в Клиниката по клинична имунология на УМБАЛ Александровска. Имуностимулаторите (например изопринозин) са все по-популярни през последните години и се използват от много хора. При автоимунитет обаче те може да провокират нов тласък на процеса и това да задълбочи основното заболяване.

Обърканата имунна система реагира по-трудно и на външни антигени

Обяснението е, че имунната система по-трудно разпознава и реагира на външни антигени (вируси, бактерии, гъбички). Погрешно насочените й реакции са не само спрямо собствените структури, а и по отношение на истинските болестотворни причинители. От една страна й е необходима помощ, а от друга - прякото стимулиране не е подходящо.

 

Тази особеност на терапевтичните подходи е основно предизвикателство пред имунолозите. Хората с автоимунни заболявания по принцип страдат по-често от инфекции. Клиничните имунолози могат да изследват различни параметри на имунния отговор и така откриват понякога, че има известен имунен дефицит. Прилагането на имуностимулатори обаче става само под строг контрол и по-точно определен начин, и то ако е наложително, допълва доц. Михайлова. 

 

Вместо директно стимулиране на имунитета хората с автоимунно заболяване (ревматоиден артрит, множествена склероза, системен лупус, хашимото и др.) трябва да възприемат друг подход. На първо място - да контролират добри болестта си, да бъдат по-предпазливи в сезона на грипа.

Засилване на имунитета при автоимунни заболявания

Тази профилактика може да се осъществи с обичайните средства. Доц. Михайлова не препоръчва противогрипната ваксина при автоимунни процеси от същите съображения като при имунистимулаторите. Вместо нея може да се пият витамини, минерали, микроелементи и подходящи за заболяването хранителни добавки.

 

Друга важна насока за такива пациенти е да не чакат излишно дълго, когато се разболеят. При инфекция по-скоро да започнат да приемат подходящите противовирусни препарати или дори антибиотици, разбира се, предписани от лекар. Целта е по-бързо да се постигне обрат в състоянието. По думите на доц. Михайлова такава стратегия е за предпочитане при автоимунитет. Погрешно би било да се чака имунната система да се справи сама или да се използват имуностимулатори.

 

Препоръчително е изписването на лекарствата да става на базата на конкретни резултати като кръвна картина и микробиологично изследване.

Вирусни инфекции

Вирусната инфекция може да трае и 5-6 дни и решаваща е преценката на специалиста как да се действа. При някои пациенти изчакването би могло да доведе до „каляване на имунната ситема“. При други обаче не само че няма да даде резултат, но може и да създаде рискове за живота и здравето.

 

Преди се казваше, че вирусната инфекция преминава в бактериална, ако до третия ден състоянието не е овладяно. Днес обаче се знае, че вирусното заболяване може да продължи и 5-6 дни с висок фебрилитет, казва още имунологът. С подходящите изследвания може да се види и оцени каква е инфекцията и доколко тежко протича тя.

https://www.credoweb.bg/product/130278/hepasave-s-plus

Червата като важен имунологичен орган

Въпреки че пред науката има още много отворени въпроси, знае се, че първичният имунен отговор в червата е от решаващо значение за това как ще се развие една инфекция. Може да се каже, че червата са истински имунологичен орган. Затова и новите проучвания за иновативни терапии на автоимунни заболявания се въртят около тях. Сегашните модерни терапии постигат потискане на единични рецептори на имунната система. Сега обаче се тестват нови подходи, като основната цел при тях е да се постигне имунологичен толеранс към атакувания от имунната система собствен антиген. Идеята е тези антигени, пептиди да преминат през храносмилателната система, за да се постигне този ефект на имунологичен толеранс.

Имунитет и Алергии

По подобен начин и то успешно действа имунотерапията при алергии. Пациентът получава минимални дози от алергена. Те постепенно се увеличават, като така организмът привиква да ги разпознава като безобидни и да не реагира с абнормна активност.

Антиоксиданти за укрепване на имунитета

Това са вещества /натурални витамини и минерали/, които неутрализират свободни радикали. А свободните радикали са изключително активни и неустойчиви кислородни молекули със свободен електрон във външната си обвивка. Те могат да увреждат клетките, имунната система и всички органи и така да доведат до редица заболявания.

Антиоксидантите са нискомолекулярни съединения, които попадат в организма на човека, както с различни плодове и зеленчуци, така и чрез хранителни добавки.

На разположение на пациентите с хронични заболявания са различни продукти, които позволяват те са си набавят нужните антиоксиданти. Сред тях е „Ресвирол“, който е подходящ за ежедневен прием. Д-р Веселка Гергова, кардиолог и преподавател в Медицински университет София, отбелязва, це продуктът е особено препоръчителен за профилактика при пациенти с хипертония и сърдечно-съдови проблеми.

Източници на свободни радикали са:

  • стреса, умственото, психическо и физическо натоварване;
  • много фактори от околната среда – пестициди в храната, нитрати, тежки метали, както и много медикаменти, ултравиолетовите лъчи, лъчетерапията;
  • често некачествената храна, мазнини, сготвени на висока температура, консервантите и оцветителите са източници на свободни радикали.

Антиоксидантите са определени витамини, минерали, ензими и някои растителни биологично-активни вещества. Към тях спадат витамините С, Е и провитамин А / бетакаротин /. Коензим Q10 е мощен вътреклетъчен антиоксидант, който е част от дихателната верига в клетките, и помага на процесе на произвеждане на енергия.

 

Микроелементите мед, цинк и манган влизат в състава на СОД - супероксид дисмутаза, който е ензим-антиоксидант, неутрализиращ свободния радикал Супероксид. Микроелемента селен участва в състава на Глутатион пероксидазата, а Желязото в Каталазата.

 

Фолиевата киселина и витамин В6 също са антиоксиданти.

 

Биофлаваноидите съдържащи се в плодовете, зеленчуците, чая, червеното вино подобряват усвояването на витамин С и са мощни поддържащи антиоксиданти.

Ресвератрол

Ресвератролът е антиоксидант, който играе ключова роля при потискането на възпалението. Данните сочат, че той:

 

  • подпомага лечението на рак;
  • убива бактерии, вируси и гъбички;
  • увеличава продължителността на живота;
  • подобрява енергийното производство на клетките;
  • ликвидира опасните свободни радикали;
  • увеличава глюкозната толерантност на диабетиците;
  • подобрява сърдечната функция;
  • подобрява физическия и умствения статус и концентрацията;
  • поправя повредено ДНК;
  • предпазва от клетъчни повреди причинени от ядрена радиация и още много др.

Ресвирол - за добър имунитет

Ресвератролът не потиска директно възпалението, а вместо това активира системи в клетките на тялото, както и протеини, които го премахват по естествен начин. Точно затова този антиоксидант се нарича регулатор, който помага на организма сам да се справи с проблема.

 

Когато образуването на свободни радикали надвиши възможностите на антиоксидантната защита, организмът изпада в оксидативен стрес. Затова профилактиката на оксидативния стрес и непрекъснатото повишаване на антиоксидантните възможности на всяка клетка е възможно най-добрият начин да се предпазим от множество болести, да повишаваме нивото на защинтите ни системи, наречени имунна система. Добавянето на антиоксиданти към ежедневната, добре балансирана храна е важна част от здравословния стил на живот. Антиоксидантите са добър избор и за хората с наднормено тегло, висок холестерол и атеросклероза.

 

Има и още нещо, което ще облекчи работата на вашия организъм и ще допринесе за едно по-добро здраве и самочувствие. Не забравяйте, че все пак имунната система е точно това – една система, а не субект. За да функционира добре, тя изисква баланс и хармония!

Всяка част от тялото, включително и имунната система, функционира по-добре, когато е подкрепена от стратегии за здравословен начин на живот!

Финландски учени откриха как имунна система различава микробите от собствените структури на организма.

 

Основата на този идентифициращ механизъм бе неизвестна, въпреки че ключовите протеинови компоненти бяха открити преди повече от 30 години.

 

Сега обаче те са дешифрирани от учените от Хелзинкския университет във Финландия. Когато микробите ни атакуват, първият защитен механизъм, който се изправя насреща им, е протеинова система за маркиране и унищожаване, наречена комплемент.

 

Обикновено е достатъчно нашествениците да бъдат маркирани като опасни, а други компоненти да останат незасегнати, така че белите кръвни телца да атакуват единствено чужди цели, като бактерии, вируси и паразити.

 

Учените от института „Хаартман“ и Института по биотехнологии в Хелзинкския университет успяха да разберат след дългогодишни изследвания как комплементът разграничава чуждите от собствените структури – особено преди да се появят антибиотиците.

Силната имунна система спира дори рак!

Клетки, които са особено заплашени (поради химичен стрес или радиоактивност) да мутират в ракови, изпадат в особено състояние на покой (стареене).

 

Ако имунната система е здрава и дееспособна, тя може да открие и дори да унищожи предракови клетки в черния дроб.

 

Това успяха да докажат учени от центъра за изучаване на инфекциите "Хелмхолц" в Брауншвайг, Германия, а изводите им са описани в сп. "Нейчър".

 

Те са направени на базата на наблюдения не само върху мишки, но и върху пациенти. Предполага се, че подобни механизми съществуват и при други органи.

 

Клетки, които са особено заплашени (поради химичен стрес или радиоактивност) да мутират в ракови, изпадат в особено състояние на покой (стареене).

 

Чрез този "зимен сън" те привличат вниманието на имунната система и нейните клетки ги вземат под особено наблюдение, а след това се заемат и да ги унищожат, преди да е възникнал тумор.

Отслабената имунна система обаче не може да извърши ефективно цялата тази работа, смятат немските учени "Зимният сън" е предпазен механизъм, за да не могат засегнатите клетки да се размножават безконтролно, обяснява проф. Ларс Цендер, ръководител на изследователска група в центъра.

 

За да изучат по-добре връзката между стареенето на клетките (зимния сън), имунния отговор и възникването на рака, учените провокирали мутации на клетки при мишки в лабораторни условия.

Ясно се видя, че отбранителните сили на организма се активираха и започнаха масирана акция за отстраняване на променените клетки, коментира Цендер.

Имунната система ключът против Паркинсон

Американски учени откриха, че болестта на Паркинсон може да се предотврати чрез засилване на имунната система.Тестът е проведен в продължение на 20 години с над 4000 доброволци, от които 2000 са били хора болни от Паркинсон.

 

Учените не са гледали само наследствени вероятности за заболяване, а и начин на живот, хранене и подобни.

 

След 20 години наблюдения, са открили, че гени в човешкото тяло на име "HLA" ,са пряко свързани с болестта. Те служат за разграничаване на чужди тела или вируси в тялото и помагат на имунната система да се бори с тях. Оказва се, че ако тези гени се подсилят, те на теория ще успеят да се справят с болестта.

Имунна система срещу COVID-19

Специалистите продължават да изследват механиката на новия коронавирус, но макар да няма още терапевтично решение, те са единодушни по отношение на ролята на имунната система като стопер на вируса. Хората, които имат по-здрав имунитет и балансирана имунна система се заразяват по-трудно, а ако се заразят, боледуват по-леко. Затова препоръката е организмът да бъде укрепван, за да се създаде силен имунитет. За целта трябва, след съгласуване с лекар, организмът да бъде подпомогнат с Витамин D3, защото е доказано, че България се нарежда сред водещите страни в Европа по дефицит на този важен витамин.

Физически упражнения и имунитет

Знаем, че упражненията, които се изпълняват системно и в правилна дозировка, водят до положителни адаптации в различните системи на човешкия организъм. Доказателствата за това се трупат и променят нашата клинична практика и подход. От пациентите се очаква да са все по-активни, да се мобилизират все по-рано и това в повечето случаи води до по-бързо възстановяване след множество остри заболявания или хронични състояния, съветва физиотерапевта Димитър Христев

 

Като физиотерапевти, ние адресираме чрез физическите упражнения тъканите, но също така се стремим да променим  и да постигнем положителни промени в поведението и отношението на пациентите към физическото натоварване. Добър пример е това научно проучване (виж тук) от 2017 година, в което се прави ревю на научните доказателства относно вярванията и страховете на физиотерапевтите при хронична болка в кръста и как те се отразяват на клиничната им практика.

 

Не е учудващо, че терапевти, които имат притеснения и страхове за натоварването на пациенти с хронична болка в кръста не натоварват достатъчно хората, с които работят. Тези терапевти  дават по-леки упражнения и съветват пациентите си да са по-малко активни. Неща, които са недопустими в светлината на съвременните научни доказателства (виж тук).

 

Имунната система е изключително сложна система, която работи постоянно в тясно сътрудничество с Нервната ни система, за да опази организма от вредни влияни на различни патогени. Има множество класификации на Имунната система, но в тази статия ще я  използваме следнта:

Неспецифичен имунитет

Неспецифичният имунитет е насочен срещу всички потенциални опасности, които биха могли да застрашат хомеостазата на организма. Има много Форми на неспецифичен имунитет, като в тази статия само ще ги посочим без да се отклоняваме от основната тема:

  • клетъчен ;
  • хуморален;
  • реологичен;
  • абразивен;
  • температурен;

Втората група е специфичния имунитет, която ни интересува основно и която се влияе пряко от количеството физическо натоварване и неговата системност.

Формите на специфичен имунитет са:

  • клетъчен (Т-килърни и Т-хелперни лимфоцити);
  • хуморален ( специфични антитела, които имунната система разработва за определен патоген).

 

Как се влияе в краткосрочен план Имунната система от физически упражнения?

 

Основният фактор, който определя влиянието  на упражненията са тяхната интензивност. Лекото, до средно натоварване води до минимални, маргинални ефекти, които в кратък срок не водят до особена промяна в имунната активност. Според това научно проучване (виж тук) упражнения със средна интензивност водят до усилено кръообръщения, което води и до по-бързо достигане на белите кръвни телца до мястото на потенциална опасност и по-бърза реакция.

 

Важен компонент във влиянието на упражненията е  изръсването на определени хормони. Дейността на тези хормоните е изключително важна, за да може да се осигурят и регулират оптималните условия, които да помогнат на човек да се справи с физическото натоварване. Важни хормони са: човешкия растежен хормон, инсулин, глюкагон, норепинефрин (норадреналин), епинефрин (адреналин), кортизол. Последните три от изброените, са основните виновници за имунна супресия след  високоинтензивно и продължително натоварване.

Да, имунната система бива подтисната няколко часа след на физическите упражнения. Има множество научни проучвания, които подкрепят този ефект. Те твърдят, че след интензивно физическо натоварване съществува един “отворен прозорец” от 1-3 часа, в който адаптивния клон на имунна система (клетъчен и хуморален) са с намалена дейност.

 

Тези резултати ни дават основание да твърдим, че след  интензивни упражнения човек би могъл да развие инфекциозно заболяване, поради наличието на този “отворен прозорец”. Има доста разпространени митове сред закоравелите трениращи индивиди, че с тренировка се убиват бактериите и вирусите, но това не се подкрепя от съвременните научни проучвания. Нормално е, ако сте болни да си останете вкъщи и да се лекувате и почивате, за да може имунната ви система да си свърши работата, а не да бъде супресирана от стресовите хормони, които се изръсват след тежка тренировка.

Какви са дългосрочните ефекти на физическото натоварване върху имунната система?

На практика същите. Леките до средно тежки натоварвания усилват имунитета (неспецифичния) . Атлети, които хронично се подлагат на големи натоварвания като маратони, ултрамаратони и др. показват хронична супресия на имунната система и податливост към инфекции на гордните дихателни пътища.

 

И така, на този етап науката потвърждава тезата, че умереното физическо натоварване води до закаляване и показва, че хроничното пренатоварване и стресиране на организма намалява съпротивителните му сили.

 

Публикации