Пост-Ковид синдром

37 Последователи

Близо половината от хората, които са били болни от COVID-19, развиват усложнения, проявяващи се след излекуването от вируса. Това е т.нар. „пост-ковид синдром“. Обикновено става въпрос за обостряне на вече съществуващи хронични заболявания, но има и поява на нови оплаквания.

 

След заразяване с вируса симптомите на инфекцията като висока температура, кашлица и пневмония, повишено кръвно налягане, нормално отшумяват за около 4 седмици при правилното им лечение. Понякога обаче се наблюдава и удължаване на възстановяването, което може да продължи 12 седмици и дори повече. Ако след този период все още има оплаквания, науката говори за „пост-COVID-19 синдром“.

 

пост-ковид

В началото на пандемията лекарите съобщаваха за пост-ковид оплаквания, свързани с продължаваща кашлица, умора и отпадналост, болки в мускулите и ставите, трудна концентрация и запаметяване. С течение на времето се оказа, че към този списък може да се прибавят сърдечносъдови оплаквания, нарушение в бъбречните и чернодробни показатели, депресия, храносмилателни нарушения, диабет и дори косопад. Причината за тази многообразна клинична картина е, че вирусът поразява почти всички органи и тъкани в организма, защото засяга малките им съдове. Сериозно се уврежда и имунната система на пациента, което го прави предразположен към нови инфекции.

 

Продължителността на пост-ковид синдрома също е различна. При отшумяване на симптомите в рамките на 3 месеца говорим за остър, при 6 месеца – за хроничен, а над 12 месеца – тежък или протрахиран.

Белодробни поражения

Усложненията, свързани с пораженията по белия дроб може би са най-честите в следствие на прекаран ковид. Причината е, че почти всички заболели по време на инфекцията имат сериозна кашлица, която често е предизвикана от пневмония. Лекарите алармират, че има случай, при които три месеца след боледуването все още се наблюдават огнища на фиброза и интерстициални уплътнения, които водят до кашлица и задух, продължаващи месеци наред. Пораженията от пневмонията са също така пряко свързани с хроничната умора и отпадналост на организма.

 

амбинор

Лечението е разнообразно и най-често има за цел да осигури насищане с кислород на засегнатите тъкани чрез дихателни упражнения. Препоръчва се и прием на различни препарати, които могат да въздействат на огнищата на възпаление в белия дроб. Важно тук е и укрепването на имунната система чрез използването на антиоксиданти и вещества, които подсилват и тонизират организма.

Сърдечносъдови проблеми

Най-честото оплакване на пациентите, справили се с инфекцията, е повишеното кръвно налягане. Особено при хипертониците се наблюдава неприятен дисбаланс с продължителност от няколко месеца, като основно има спад на артериалното налягане. Има описани тромбози и емболии, които са следствие както на самото възпаление, така и на залежаването. Тук също се проявява симптоматика, подобна на белодробните проблеми. Кардиологът д-р Светлозар Сардовски казва:

„Най-често при пост-ковид синдром има оплаквания, които могат да имитират сърдечносъдово заболяване. Става въпрос за намален физически капацитет, лесна уморяемост и недостиг на въздух. При някои хора се наблюдават невропатии, изтръпване на крайниците. Много чести са и тревожните състояния, които са се повишили в пъти. Най-често при тях оплакванията са отново от гръден дискомфорт и недостиг на въздух, затова пациентите търсят помощ от кардиолог“.

Той отбелязва, че специалистите наблюдават повишаване на случите на възпаления на сърцето – перикардит, миокардит или дори комбинация от двете. При това понякога става въпрос за здрави хора, които преди това не са имали кардиологични проблеми. Тук трябва да се отбележи, че подобни възпаления не са характерни само за коронавируса, а за много от вирусните инфекции, като грип например. Причината е повишената имунна реакция на организма.

 

пост-ковид

Когато става въпрос за перикардит, лечението е рутинно, като за вирусен перикардит. Терапията започва с колхицин и нестероидни противовъзпалителни, като след около седмица веднага има ефект. Ако симптомите продължават, тогава се включват кортикостероиди. Ако  има съчетание от миокардит с перикардит, патогенетичната терапия е с малки дози кортикостероиди, които помагат и при периферните невропатии, тъй като патогенетично потискат възпалението. Обикновено се повлияват бързо.

 

Д-р Сардовски добавя, че не може да се твърди със сигурност дали всички сърдечносъдови проблеми са възникнали по време на COVID-19 заболяването. По думите му, по-често е обострянето на състояния, които вече са били налични, но не са били диагностицирани преди това. Той също така отбелязва, че при някои от пациентите се наблюдават и рецидиви, близо година след началото на инфекцията.

Неврологични проблеми

По време на същинското заболяване от COVID-19 са наблюдавани случаи на остри мозъчни инциденти. Регистрирани са и промени в психичния статус на пациентите, а също така ранна деменция и когнитивни нарушения. На първо място симптоматиката е свързана с поражения на централната нервна система и се проявява като главоболие, замайване, световъртеж, епилепсия, загуба на равновесие и др. Наблюдават се и проблеми на периферната нервна система – невралгия, частична загуба на вкус, изчезване на обонянието, мускулна дистрофия и др.

 

мемостор

 

Доц. Росен Калпачки, началник на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ „Света Анна“ – София казва:

„От медицинска гледна точка можем да разделим неврологичните усложнения на три групи. На първо място това е остро инфекциозно засягане на нервната система от вируса - вирусен енцефалит. На второ място са опосредстваните от инфекцията и от съдови увреждания енцефалопатии. При тях не се намира директна инвазия на вируса в мозъка, но мозъкът страда заради ефектите на вируса върху целия организъм. И на трето място е инсултът“.

По думите му доказването на връзката между коронавируса и инсулта е трудно. Но ако пациентът е преболедувал и след няколко седмици или няколко месеца се прояви инсулт, без да има други рискови фактори, лекарите предполагат връзка между прекараната инфекция и полученото заболяване. Той добавя, че е задължителна консултацията със специалист при появата на някакви симптоми. Причината е, че опасността от появата на тромбози е голяма. При симптоматика се препоръчва по-дълга профилактика с антиагреганти с оглед предпазване от мозъчен инсулт. Периодът на прием на тези лекарства е индивидуален, но не по-малко от няколко месеца след преболедуване.

 

пост-ковид

 

Проблемите с паметта се наблюдават при около 30% от случаите на варианта на ковид Омикрон. При около 82% се наблюдават затруднения в концентрацията. За някои от пациентите тези неврологични симптоми продължават дълго време, което нарушава значително ежедневния им стандарт на живот. За справяне с тези проблеми лекарите съветват да се приемат препарати, които подсилват и възстановяват когнитивните способности. Препоръчват се също така извършването на аеробни упражнения и такива за развитие на ориентация в пространството.

Чернодробни проблеми

Проучвания показват, че увреждането на черния дроб при COVID-19 варира между 14.8%-53% вследствие, както на възпалителна цитокинова буря, така и на медикаментозното лечение с антибиотици и стероидни препарати. Наблюдава се и влошаване на състоянието на пациентите, които вече имат чернодробни увреждания поради заболявания като Хепатит. Ето защо лекарите препоръчват хората с увреждания на черния дроб, прекарали вирусната инфекция, да приемат допълнително препарати, които да намалят възпалителния процес и да ускорят възстановяването им.

 

хепасейв

„Всяка тежко прекарана коронавирусна инфекция и всеки пациент, който може да види изследванията си, трябва да обърне внимание на чернодробните показатели - в какво състояние са били в по-острата фаза и след това. Хепапротекцията е много важна. Може би тя е в основата на овладяването на пост-ковид синдрома при възрастните“, казва проф. Тодор Кантарджиев“.

Възстановяване след прекаран COVID-19

Едно от най-важните неща, за което всички лекари съветват, е пациентът да се самонаблюдава за появата на нежелани събития. Това важи особено за хората, които имат някакво хронично заболяване. Вирусологът проф. Радка Аргиров съветва 2-3 месеца след преболедуване от COVID-19 да се направи снимка на белия дроб, кардиограма и да се вземат проби на черния дроб. При наличието на проблем е задължително да се потърси консултация със специалист.  

 

Лакто 4

Възстановяването зависи от това, какъв е характерът на пост-ковид синдрома. Освен лечение на основната патология се препоръчва поддържаща терапия с прием на различни хранителни добавки и препарати, които укрепват организма.