Хипертония / Високо кръвно

240 Последователи

Хипертонията е синоним на високо кръвно налягане, но за заболяване се говори тогава, когато вече са настъпили болестни промени в организма. Еднократно измерено високо кръвно все още не е заболяване. За нормални стойности се приемат 120 на 80 ммола, но с напредване на възрастта са допустими стойности до 140 на 90 ммола. В научните среди все по-често се обсъжда, че за хората над 70 г. може да се приеме за нормална и горна граница до 150 ммола. За хипертония се говори, когато кръвното често се задържа на стойности над 140 на 90 ммола.

 

Добре е да знаете, че високото кръвно най-често се установява сутрин. За да може лекарят да прецени дали се касае за заболяване или пък за целите на контрола на лечението, добре е да мерите кръвното два пъти дневно в едни и същи часове в продължение на поне една седмица. Водете дневник с измерените стойности и го покажете после на кардиолога. 

Ранните симптоми - главоболие и световъртеж 

главоболието може да е симптом на високо кръвно.

При първите пристъпи човек усеща, че го боли глава или пък че му се вие свят, но с времето организмът се адаптира към повишените стойности и хората изобщо не осъзнават, че имат проблем. Друга коварна страна на хипертонията е, че понякога нейните първи прояви са нощем и човек усеща, че му е лошо, но не може да разбере защо. Затова при главоболие и безпричинен световъртеж, както и усещане, че внезапно ви прилошава, лекарите съветват първо да си измерите кръвното. Ето още веднъж характерните симптоми:

Причини за повишаване на кръвното

наднорменото тегло е причина за хипертония

Над 90% от случаите са есенциална хипертония. Това означава, че за нея има органична причина, но не и друга болест. В по-малкия процент от случаите се касае за вторична хипертония, тоест високото кръвно се развива под влияние на някакво друго заболяване. Най-често това е хроничен бъбречен проблем или диабет. Причините за първичната хипертония са различни, а биологичните механизми, по които тя възниква, са многолики. Затова на практика в повечето случаи точните причини за появата й остават неясни.  

 

Факторите, които благоприятстват появата на високото кръвно са няколко. Генетичното предразположение играе роля, но няма точен ген, който да е идентифициран като “виновен” за проблема. Влияе и атеросклерозата - калцирането на кръвоносни съдове, които снабдяват сърцето (коронарна болест). Съдовете се стесняват и това повишава налягането в тях. Пушене, алкохол, стрес и най-вече - наднорменото тегло, което върви ръка за ръка със заседналия начин на живот, също влизат в ролята на отключващи фактори. Нездравословното хранене с много животински мазнини, захарни изделия и бял хляб могат да станат причина. 

Кои изследвания са нужни за диагнозата 

изследвания при високо кръвно - ехография

След като с лекаря сте установили подозрително повишаване на стойностите в продължение на поне 10 дни, добре е да се направят допълнителни изследвания, за да се види цялата картина. Много често кръвното се установява в рамките на метаболитен синдром, където рискът от диабет също е много висок. Затова е добре да се видят също нивата на кръвна захар, липиден профил. Други изследвания, които се назначават, са носене на холтер в продължение на 24 часа - така се установяват колебанията на кръвното през различните часове на денонощието. Обикновено то е най-високо сутрин. 

 

Електрокардиограма и ехографско изследване също може да допринесат за точна диагноза. Изследването с модерни ултразвукови апарати може да покаже дали има настъпило вече някакво задебеляване на сърцето вследствие на кръвното, в какво състояние са неговите клапи и коронарни съдове. Това е важно, защото почти една трета от новооткритите хипертоници са били с високо кръвно в продължение на години и не са го усещали като проблем, казва кардиологът д-р Борислав Ацев от Университетската кардиологична болница “Св. Екатерина”. През това време то обаче е нанасяло щети на организма.

Как се избират лекарствата за високо кръвно

при лекарствата за високо кръвно има голям избор.

Преди да започне лечението е добре да изясните с лекуващия ви специалист какви са таргетните стойности, към които се стремите. Като критерий за започване на лечение се приема, когато човек трайно остава с горна граница 140 и повече, а долната е 90 или отгоре. Тези цели зависят от възрастта. Колкото по-млад е пациентът, толкова по-ниска е целевата стойност. Когато пациентът е над 65 г. може да се определи като приемливо и кръвно до 160 mmHg. В тази възрастова група хората често имат по няколко заболявания и даването на по-силни дози лекарства за кръвно може понякога да навреди.  

 

С какви медикаменти да стартира лечението е въпрос, чийто отговор се търси индивидуално. Въз основа на резултатите от изследванията и прегледа се прави прецизна преценка с каква давност е хипертонията, дали има някакви увреждания на сърцето и съдовете, дали е въвлечена нервната система. При по-леките случаи често е достатъчно да се даде някакво леко успокоително и подходящ хранителен режим, коментира д-р Ацев.

 

През 2018 г. Европейското кардиологично дружество обяви нови препоръки при изписването на лекарства за високо кръвно. Старият подход предвиждаше да се започне с монопрепарат, като постепенно към него се добавят втора и трета активна субстанция. Вече обаче се смята, че трябва да се започне с поне две различни вещества още в началото. На пазара вече има голям избор на комбинирани препарати, които се съобразяват с нуждите на конкретния пациент. Приемът само на едно хапче, което комбинира 2 или 3 лекарства, е за пациента. Улеснението допринася за по-стриктното спазване на назначената терапия. При резистентна хипертония - тоест когато комбинацията от три вещества не може да свали кръвното, се добавя и диуретик. 

 

Много важно е пациентите да обръщат внимание на указанията за правилно приемане на хапчетата. Някои от тях се пият преди хранене, а други - след това. Има значение и часът на приемане. Повечето лекарства действат в продължение на 12 часа, много малко са тези, които осигуряват сваляне на кръвното за 24 часа. Мнозинството пациенти приемат едно хапче сутрин и едно вечер, като е добре тези лекарства да са различни. В редки случаи се налага прием на таблетка и по обяд. 

Може ли високото кръвно да се лекува без лекарства

лечение на високо кръвно без лекарства

Високото кръвно се повлиява много добре от редица мерки, свързани с двигателна активност, хранене и някои полезни навици. На първо място трябва да се нормализира телесното тегло, ако то е над нормата. Колко трябва да тежите е въпрос, който може да обсъдите с вашия лекар. За ориентир може да ползвате популярния Индекс на телесната маса. Обърнете внимание на качествения сън. Нуждата от него е индивидуална, но ако поради напрежение или друга причина заспивате трудно, събуждате се често и сутрин се чувствате недоспали, нужна е промяна! Тук може да се направи доста за релаксиране на напрегнатата нервна система - с приятни занимания, разходка или отпускащи техники. Може да се вземат и някои от леките успокоителни, включително билкови капки, например мента, глог и валериан.

 

Липсата на движение е друг голям риск, който често улеснява възникването на сърдечносъдови заболявания, в частност и на хипертонията. Като абсолютен минимум се препоръчват поне 2-3 часа активно движение на седмица. Не е нужно да се превръщате в активен спортист изведнъж, промяната може да се направи на малки стъпки и постепенно.  

Храни при високо кръвно

храни и диета при високо кръвно

Храненето е от голямо значение за овладяване на кръвното. Преразгледайте критично навиците си за ядене. Ако една от целите е да отслабнете, огледайте къде поглъщате най-много калории. Българите са изключително толерантни към алкохола и повечето смятат, че 50-100 г концентрат вечер е в реда на нещата. Такова количество вдига кръвното с около 10 мм, казва д-р Ацев. Солта също доста пряко влияе на кръвното и го вдига. Много храни съдържат скрита сол, а в колбасите се слагат консерванти на натриева основа. Вече има проучвания, които сочат, че фосфатите в готовите храни също вдигат кръвното. Навикът пък да се ядат бързи закуски - пица, сандвичи и бургери, както и изобилието от пържени храни в менюто влошава нивата на мазнините в кръвта. Ускорява се атеросклерозата (калцирането на съдовете), трупат се излишни килограми. Това също ви доближава към хипертонията. 

 

Много вредят и храните с прости захари. Част от тях спадат и към горната група. Става дума за тестени изделия от бяло рафинирано брашно, захарни изделия и др. Бялото брашно, захарта и нишестето много бързо в организма се разграждат до глюкоза, която попада в кръвта. Храни, за които има данни, че свалят кръвното:

  • Чесън;
  • Чай от каркаде;
  • Червено цвекло (може и сок);
  • Диня. 

Не е нужно да спазвате някаква крайна диета или да се отказвате от определени храни напълно. По-скоро променете трайно навиците си на хранене. Има някои общи правила, които е добре да следвате. За да свалите 1 кг, трябва да “спестите” или да изразходвате цели 4000 ккал! 

 

Затова се ориентирайте към домашни готвени ястия - те не са толкова калорични, колкото готовите. Месото остава в менюто, но в малки количества и без тлъстини. Поне два пъти седмично хапвайте риба, тя може да е мазна. Въглехидратите също не са табу - сменете белия хляб и белия ориз с пълнозърнести варианти. Диетолозите препоръчват дневно да се ядат около 1 кг пресни плодове и зеленчуци. Картофите може да се смятат като част от това количество. Обърнете внимание и на напитките. Ограничете или най-добре спрете газираното, в което има много скрити калории. Пийте достатъчно течности - главно вода, чай, фреш, айрян. 

Автор Илияна Ангелова

Публикации

...