Цистит

198 Последователи

Какво представлява циститът

Това е най-разпространената уроинфекция и представлява възпаление на пикочния мехур и долните пикочни пътища. Засяга по-често жените, като във възрастта между 20 и 50 години те боледуват 50 пъти повече от мъжете. Среща се и при най-малките, а при бременните може да доведе до неприятни усложнения. Причинителите на цистита са различни, дължи се както на микроорганизми, попаднали в уринарния тракт, от механични или медикаментозни фактори, така и като рецидив на друго заболяване. 

Според причините за възникването може да бъде:

  • инфекциозен – причинен от вируси, гъбички и бактерии;
  • неинфекциозен.

Какво причинява инфекциозен цистит

Ешерихия коли е една от двете бактерии водещи до уроинфекция и цистит

 

Това обикновено са микроорганизми, причинители на бактериални и гъбични инфекции:

 

  • бактерии предимно от типа: Escherichia coli, Proteus, Klebsiella, Enterobacter, P.aerugenosa, S.aureus, Enterococcus;
  • ентеро-; адено-; цитомегало- ; херпес- вируси;
  • някои видове гъби: Mycoplasma hominis, Candida albicans;
  • паразити включително и сексуално придобитите инфекции при уретрит и вагиноза- Clamydia trachomatis, Mycoplasma spp. Ureaplasma urealyticum - известна още като Т-Mycoplasma, M. hominis, M. genitalium), Neisseria gonorrhoeae, Candida sp, Trihomonas vaginalis - форма, която се наблюдава и при мъже, и при жени в сексуалноактивна възраст. Заразен e;
  • при сексуално активни жени бактериите E. coli и Staphylococcus saprophyticus са най-честите причинители на инфекцията.

Простудата причинa ли e за циститa

Так наречените настинки не са причина за възникване на заболяването, а обикновено са фактор, който може да снижи имунитета на организма и по този начин да благоприятства дори нормално намиращата се в уринарния тракт бактериална флора да се трансформира в патогенна и да предизвика възпаление на пикочните пътища. 

Сред вторичните уринални инфекции можем да посочим и туберкулозния цистит, който е причинен от инфектирането на организма с Mycobacterium tuberculosis и най-често е следствие от туберкулозен процес в бъбреците.

Според начина, по който протича, заболяването се разделя на: 

  • остър;
  • хроничен.

Остър цистит

При него микроорганизмите проникват в пикочните пътища. Инфекцията настъпва изненадващо бързо и симптомите, характерни за болестта, са силно и рязко изразени.

Хроничен цистит

Обикновено се развива вследствие на прекарана и недоизлекувана остра форма на заболяването или на друга болест на долния уринарен тракт като туберкулоза, аденом на простатата, дивертикул на пикочния мехур, камъни в пикочния мехур, туморни образувания. Симптоматиката е сходна с тази на острата уроинфекция, но е по-леко изразена. Настъпва постъпателно и в по-дълъг времеви период се проявява характерната симптоматика. При жените задължително трябва да се изключи полово-предавана инфекция. При по-възрастните жени лекарят трябва да мисли и за т.н. интерстициален цистит, който е автоимунен процес и тогава хроничният цистит не се лекува с антибиотици.

 

Цистит - как се лекува

Симптоми на цистит 

Сигналите са общи почти за всички форми, като разликата обикновено е в остротата на проявление. В някои форми са по-агресивно изразени, в други по-притъпени, например:

 

  • Чести позиви за уриниране;
  • Парене;
  • Болки в областта на кръста и ниско долу;
  • Усещане за неизпразнен и напрегнат мехур;
  • Болезнено уриниране на малки дози – дизурия;
  • Помътняване на урината;
  • Възможно е леко повишаване на температурата;
  • При някои видове се наблюдава втрисане и отпадналост;
  • Повишено чувство на жажда;
  • Кръв в урината - не е задължителен, но е възможен симптом.

Как се поставя диагнозата цистит

При наличие на всички или на голяма част от симптомите, трябва да се потърси лекар-специалист. Има клинични случаи, при които един тумор на пикочния мехур протича маскиран като цистит, което сочи, че това не е безобидно заболяване, а изисква поставяне на точна диагноза. Урологът прави преглед и при съмнение за инфекция назначава лабораторни изследвания - общо изследване на урината и по-специално на седимента. Резултатите от микробиологичните изследвания могат да покажат разнообразен клетъчен състав, който да насочи лекаря в една или друга посока. Те установяват бактериалния причинител и неговата чувствителност към определени антибиотици и други антибактериални средства.

 

Противоинфекциозното изследване се прави след като се направи бактериологично изследване на урина. След получаване на антиограмата се назначава при необходимост лечение с антибиотици. Много често в клиничната практика се наблюдават вторични инфекции, които са резултат от някакво друго заболяване на долния уринарен тракт. 

Какво означава кръв в урината?

Какво означава наличието на кръв в урината

Когато в урината има наличие на кръв, тя придобива розов цвят във всичките му отенъци. Тъмнорозовият цвят говори, че заболяването е в остра форма и протича тежко. Ако цветът е тъмночервен и съдържа съсиреци, се касае за тежка форма. Безсимтомната хематурия и всеки друг притеснителен сиптом трябва да бъдат консултирани със специалист-уролог. Когато има кръв в урината, говорим за

Хеморагичен цистит

Когато става въпрос за диагностицирано доказан бактериален хеморагичен цистит, препоръките на уролозите е да бъде направена цистоскопия, детайлен оглед на уретрата, шийката и цялата повърхност на пикочния мехур, простатната жлеза при мъжете, както и уретералните остиуми. Когато се касае за болен над 50 години, изследването е абсолютно задължително, защото хематурията може да бъде сигнал за карцином на пикочния мехур. Хеморагичният цистит често се явява и след курс на лечение с циклофосфамид, ифосфамид или след лъчелечение на тумори в малкия таз.

Неинфекциозни цистити

  • Травматичен цистит е форма, която най-често се среща при жените  и е резултат на травма на пикочния мехур обикновено получена при бурен полов акт. Тази форма обикновено преминава в инфекциозна уроинфекция;
  • Лекарствен цистит е възпаление, предизвикано от лекарствата, излъчвани от бъбреците. Инфекциите, свързани с Candida, се срещат предимно при пациенти с диабет и имунен дефицит, неизбежно следствие от продължително и невинаги ефективно лечение с антибиотици;
  • Радиационният цистит се явява като разновидност на хеморагичния и като следствие на лъчетерапия. Наличието на кръв в урината – хематурия е характерно и за двете форми;
  • Интерстициалният цистит е заболяване с неизвестен причинител, като най-често е сочен като автоимунен процес. Характерно е за жени в напреднала възраст.

Причина за възпаление на пикочния мехур, освен от бактерии и гъбички,  може да са лекарствени, химични, лъчеви, термични, неврогенни, хормонални, паразитни, хламидиални и други фактори.

 

Има инфекциозни цистити и неинфекциозни цистити

Кога циститът става хроничен 

Отговорът е - когато е недобре излекуван! Всеки, с изключение на този, който е предизвикан от непълно изпразване на мехура, може да бъде излекуван. Остатъчната урина е предпоставка проблемът да бъде много упорит. Такъв е случаят при доста възрастни мъже с аденом на простатата, при които след уриниране винаги има голямо количество остатъчна урина. Трябва лекарят и изследванията да потвърдят, че инфекцията е изцяло излекувана, в противен случай тя се появява отново и хронифицира.

През кои сезони се активират урологичните инфекции

Уроинфекциите са проблем, характерен за всички сезони, въпреки че повечето хора смятат, че могат да се развият само през студените месеци. Простудата е сериозен фактор, но не е единствен. Ако е налице някаква вагинална инфекция, тя става и урологична, тъй като бактериите от влагалището през уретрата преминават в пикочния мехур.

 

 

Цистит при бременни

Бъдещите майки са по-податливи на уроинфекции, защото тялото през този период преминава през редица промени – хормонални, механични, физиологични. Увеличената матка започва да притиска уретера и предизвиква по-чести позиви за уриниране, като мехурът не се изпразва напълно. Остатъчната урина е благоприятна среда за развитие на бактерии, които водят до инфекции. Също така по време на бременност урината става по-алкална, с отделено по-голямо количество глюкоза (т.е. захар), което също благоприятства размножаването на микроорганизмите.

Признаци на урологичен проблем при бременните

Те са обичайните за заболяването и бъдещите майки не трябва да ги пренебрегват, отдавайки ги на състоянието, в което се намират, aко:

 

Цистит при бременни - как да се предпазим?

  • Изпитват повтарящо се желание за уриниране;
  • Усещане за пълен и тежък мехур;
  • Урината е помътняла, има неприятна миризма или наличие на кръв;
  • Усещат болки в лумбалната област;
  • Втриса ги или температурата е повишена;

 

Консултацията с наблюдаващия ги лекар е нужна. Дори един от симптомите може да насочва към възпаление на пикочните пътища. 

Усложнения от уроинфекции при бременните

Нелекуваните проблеми и асимптомната бактериурия по време на бременността са свързани с повишен риск от развитие на пиелонефрит, преждевременно раждане, дори аборт. Затова бъдещите майки трябва да направят необходимите изследвания, назначени от техния наблюдаващ лекар и при най-малкия симптом да го информират.

 

цистит при деца

Инфекциите на пикочните пътища при децата

Около 10-11% от децата до 7-годишна възраст боледуват от уринарни инфекции. Симптомите често не се разпознават от родителите, а и малкото дете не е в състояние да опише правилно своите усещания. Затова поставянето на диагноза и правилното лечение на инфекцията са от особена важност, тъй като нелекуван цистит при деца може да доведе до по-сериозни здравословни проблеми, засягащи бъбреците. В случай на съмнение за проблем от такъв характер, консултацията с лекар отново е задължителна!

Цистит при мъжете

Цистит при мъже

 

Мъжете боледуват по-рядко от жените, но в последните години заболяването зачестява, особено при по-младите мъже. Инфекцията е полово предавана и при силния пол засяга не само пикочният мехур, но и простатната жлеза. Препоръчително е, когато един от партньорите има инфекция на долните пикочни пътища, да се изследват и двамата. Броят на заболели мъже нараства и нерядко е с последици. Усложнения се получават най-често, когато не са отстранени предразполагащите фактори - анатомични особености, камък, който запушва бъбрека и предизвиква инфекцията и т.н.

Цистит при възрастни

След 60-65-годишна възраст отново жените са тези, които са засегнати по-често. Забелязва се обаче увеличение на процента мъже, страдащи от заболяването. Причината за това е уголемена простата. Усложнения се получават най-често, когато не са отстранени предразполагащите фактори - анатомични особености, камък, който запушва бъбрека и предизвиква инфекцията и т.н. При наличие на обезпокояващи признаци, задължително е да се потърси консултация със специалист.

Първа помощ при цистит

Като се усети първичното и типично неразположение, добре е да се вземе нещо обезболяващо, като увеличат топлите напитки и да се ограничат дразнещите храни. Може и да се затопли леко областта на малкия таз. Трябва да се потърси консултация с лекар при първа възможност. Да се пият много течности - предимно вода, сокове и билкови чайове. 

Усложнения на цистит

Рецидиви на уроинфекция се появяват, когато не е излекувана напълно. За проблем сигнализират неразположения от урологичен характер, повтарящи се поне три пъти годишно. Понякога има и реинфекция – това са случаите, когато веднъж е изолиран даден микроорганизъм, а следващия път се установяват още причинители. Най-тежкото усложнение на острия цистит е възпалението на бъбречния паренхим – пиелонефритът.

Симптоми за пиелонефрит:

 

90 процента от случаите на цистит се дължат на бактерията Escherichia coli

Лечение на цистит

Задължително се назначава и провежда от специалист-уролог. Самолечението или нелекуваната уроинфекция могат да доведат до сериозни усложнения или вторична изява на болестта. Лекарят трябва да установи дали циститът е първичен или вторичен, дали не се явява усложнение на някакво друго урологично заболяване, каква форма е. При наличие на Trihomonas vaginalis - форма, която се наблюдава и при мъже, и при жени в сексуалноактивна възраст. Независимо дали има, или не признаци на инфекцията, трябва да се лекуват и двамата партньори. Болестта може да се излекува напълно. В противен случай води до рецидиви.

Лекарства

Въз основа на микробиологично изследване за установяване на бактериалния причинител и неговата чувствителност към определени антибиотици и други антибактериални средства се назначава медикаментозна терапия. Урологът преценява дали трябва да включи в лечението антибиотици. 

 

 

Фитопрепарати/народна медицина/билки при цистит

Когато се касае за урологична инфекция, която не е рецидив на друго съществуващо заболяване на долните пикочни пътища, може да се приложат билкови препарати. Съществуват достатъчно сведения, че билковите препарати унищожават бактериите, като пречат на прикрепването им към епителните клетки. Има и други механизми - на ниво бактериална клетка, при което се нарушава синтезът на белтъци в клетъчната стена и бактериите загиват.

 

Редица билки са познати с противомикробно и противовъзпалително действие и са подходящи при инфекции на уринарния тракт. Това са: бреза, червена боровинка, мечо грозде,  невен, жълт кантарион, черен бъз, хвойна, планинска арника, широколистен живовляк, лук, чесън, малина, момина сълза, златна пръчица, дяволска уста, коприва, мащерка, исландски мъх, блатен розмарин, черна боровинка, пълзяща хвойна, хмел, блатен аир, червен глог, дилянка, джоджен, риган, маточина, трицветна теменуга, дяволска уста, малина, коприва, градински чай, чесън, девесил.

 

Американска червена боровинка помага при цистит

Американска червена боровинка

Едно от най-популярните природни средства за облекчаване на циститните оплаквания е американската червена боровинка. Плодовете на боровинката съдържат специални вещества – проантоцианидини тип А, които атакуват бактериите Escherichia coli, като възпрепятстват прикрепването на бактериите към лигавицата на пикочния мехур и уретрата, което пречи на размножаването им в уринарния тракт. В същото време проантоцианидините разрушават образувалите се бактериални колонии и така улесняват отделянето на бактериите с потока на урината. Колкото по-концентриран е един билков продукт, съдържащ американска червена боровинка, толкова ефектът е по-бърз и силен.

Билкова отвара за облекчаване на цистит:

Смесват се 3 части червена боровинка, 1 част коприва,1 част лечебна ружа, 1 стрък лайка, 1 цвят от вратига. Билките могат да бъдат и сушени. Кипва се 200 мл вода и в нея се добавя 1 супена лъжица от получената смес. Захлупва се и се оставя да престои около 6 часа на стайна температура. Приема се по половин чаена чаша три пъти дневно, непосредствено преди хранене. Рецептата е подходяща при ранен стадий на заболяването.

 

Диета при цистит? как да се храним?

Как да се храним при цистит

Правилното хранене е едно от най-важните неща за успешното лечение. Болните трябва да спазват диета, която да е добра за бъбреците. Съответно – да увеличат някои храни и да изолират други. Подходящи са храни, които са богати на витамини, минерали и белтъчини. Да се намали приемът на въглехидрати и мазнини. 

Подходящи храни са:

  • Сирена с ниско съдържание на мазнини;
  • Извара;
  • Кисело мляко;
  • Сурови плодове и плодови сокове (без цитрусови). Особено полезни са червените горски плодове, касис, червена боровинка. Плодовете могат да се консумират и печени;
  • Зеленчуци – сурови, гриловани, задушени, на супи;
  • Лук и чесън, защото имат противомикробно действие и засилват имунитета;
  • Пълнозърнест хляб;
  • Ядки и семена;
  • Морски храни – сьомга, скумрия, бяла риба, риба тон…;
  • Варено месо, нетлъсто;
  • Зехтин;
  • Билкови чайове, особено полезен е чай от мащерка и от лайка.

Неподходящи храни:

  • Пикантните;
  • Пържени;
  • Допълнително обработени храни;
  • Продукти, съдържащи много консерванти и оцветители;
  • Консервирани храни;
  • Опушени храни;
  • Алкохол;
  • Кафе и кофеинови изделия.

Пиенето на течности е от основна важност, за да може уринарният трак да се изчисти от бактериите. Препоръчително е да се пията 2-3 литра на ден, като количеството винаги трябва да е консултирано със специалист. Не трябва да се затруднява функционирането на бъбреците.

 

Как да се предпазим от цистита?

Как да се предпазим от цистит

  • Предпазване от простуди - самата простуда не разболява, но до отслабване на имунитета. Кръстът трябва да бъде защитен; 
  • Прием да достатъчно количество течности - вода и билкови чайове. Поне два литра на ден;
  • Да не се задържа насилствено урина;
  • Добра лична хигиена. Лошата лична хигиена, както и прекаляването с интимната козметика крие рискове от нарушаване на нормалната флора на влагалището и поява на някой досаден причинител на цистит. Правилно избърсване след тоалетна и ежедневно измиване на гениталната област. Бельо тип прашки е непрепоръчително - благоприятстват бактериалните и микотични инфекции;
  • Сексуален живот – препоръчва се уриниране след полов акт. Така механично се изхвърлят навлезлите в уретрата бактерии и рискът да се появи т.нар. цистит на медения месец е минимален;
  • Запек трябва да не се допуска, защото циститопричиняващата бактерия Escherichia сoli се намира в изобилие в човешките изпражнения.

по текста работи: Албена Димитрова

Публикации

...