Щитовидна жлеза

412 Последователи

Щитовидната жлеза е най-голямата ендокринна жлеза в организма, намира се в предната част на шията. Нейната основна задача е синтезирането и освобождаването в кръвта на двата тиреоидни хормона Т3 (трийодтиронин) и Т4 (тетрайодотиронин или тироксин). 

За какво служи жлезата?

щитовидна жлеза

Тези хормони имат голямо влияние за редица процеси в организма:

  • дирижират метаболизма на организма;
  • разхода на енергия в тялото;
  • регулиране на телесната топлина;
  • работата на нервите;
  • работата на мускулите;
  • сърцето и сърдечния ритъм;
  • кръвообращението;
  • стомаха и червата - храносмилането;
  • психичното равновесие;
  • сексуалността (либидо);
  • при децата влияе много върху физическото и психическото развитие.


Динамиката в производството на хормони на щитовидната жлеза се регулира от хипофизната жлеза (хипофиза) и още една област в мозъка - хипоталамус. Ако нивата на хормоните в кръвта намалеят (хипотиреоидизъм), хипофизата отделя повече TSH, за да подтикне щитовидната жлеза да работи по-активно. Обратното също е вярно - ако в кръвта има повече щитовидни хормон, нивото на TSH пада, докато нормалните нива се възстановят.

 

Двата хормона на щитовидната жлеза - Т3 и Т4, определят дали метаболизмът ще работи на пълни обороти или забавено. От това зависят още насищането с кислород на тъканите, нивото ни на енергия, топлината на тялото, балансът на минералите в организма и задържането на вода. Няма да е пресилено, ако кажем, че жлезата управлява редица важни функции в организма -  метаболизма, сърцето и кръвообращението, стомаха и червата, нервите и мускулите. Влияе също така върху личността и психичното благополучие, сексуалността и плодовитостта и дори растежа на кожата, косата и ноктите.

 

В подрастващия организъм нейната роля е още по-специална: От вътреутробното развитие чак до юношеството щитовидната жлеза е водеща за регулацията на физическото и психическо развитие. Без нейните хормони не е възможно детето да расте здраво. 

Кога и как се прави изследване на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза може да боледува скрито дълго време. Симптомите в началото може да се усетят като липса на енергия, умора, депресивно настроения или психически дискомфорт. Лесно е да ги отдадем на напрегнатото всекидневие. Нерядко човек качва килограми, чувства се като подут, без да е променял навиците си на хранене и физическа активност. Изследванията на хормони, свързани с щитовидната жлеза, се правят при съмнение за отклонения в работата й (те може да са временни) или за настъпило заболяване. Трябва да се има предвид, че препоръчителните стойности на лабораториите са само ориентировъчни. Точните целеви стойности зависят от пол, възраст и наличие на съпътстващи заболявания. Най-добре е да ги обсъдите с наблюдаващия ендокринолог. 

 

Колко често се правят изследванията? В началото след поставяне на диагнозата може да се наложи да давате кръв в лабораторията през месец-два. Това е необходимо, за да се настрои точната доза на лекарствата, най-често левотироксин. След това препоръчителните контроли са два пъти в годината, като в България пациентите с хронични заболявания на жлезата (хашимото, хипотиреоидизъм, гуша, Базедова болест и др.) имат право на диспансеризация направо при ендокринолог. 

Кои хормони се изследват най-често?

Т3 - трийодтиронин, биоактивната форма на хормона;

Т4 - тироксин - именно тази форма се приема като хормонозаместителна терапия;

TSH - НЗОК заплаща изследването само на този хормон. Препоръчителните стойности са между 0,6 и 4,5 ммола, но точните таргетни стойности се определят от ендокринолога. Имат значение възрастта, менопауза, заболявания и др.

TAT и MAT - това са антитела, които показват, че има автоимунен процес срещу хормоните и тъканите на щитовидната жлеза. Стойностите им могат да варират нагоре-надолу, като причините за това не са изяснени. Предполага се, че хранене и начин на живот влияят.

Кога се прави ехография и кога - биопсия

Ехографският метод е широко застъпен в диагностичната практика. Може да се използва и за контрола на лечението или периодична оценка на състоянието. За съжаление у нас това изследване все още не се заплаща от здравната каса, поради което пациентите са принудени да плащат за него около 40 лв. Биопсията е друго изследване, което се прави по-рядко и при определени показания. Най-често то се налага, когато се открие някой по-забележим възел. Тогава се извършва тънкоиглена пункционна биопсия на жлезата, като лекарят си помага с ехографски апарат. Ако резултатите от цитологичното изследване дадат дори само съмнение за наличие на карцином, лекарят по правило ще препоръча операция.

 

Другото показание за хирургично отстраняване на възел е, когато той притиска съседни структури в гърлото. Дишане и преглъщане на храна са затруднени и облекчаването на тези жизненоважни дейности може да стане само оперативно. Като общо правило може да се каже, че препоръката за операция се отнася за възли с размер над 1,5-2 см, или пък ехографският преглед е показал съмнителни за тумор данни. Тогава операцията е най-добрият начин за профилактика на рака на щитовидната жлеза.

Понижена функция, хашимото и възли са много разпространени

Нормално е с годините щитовидната жлеза леко да забави работата си. Това не е повод за притеснение. При понижена функция най-често става дума за хипотиреоидизъм. Преглед при лекар ендокринолог ще изясни дали пациентът има нужда да приема хормони, които да компенсират дефицита в организма му. Доста често срещани са възлите на щитовидната жлеза, а по-рядко - Базедовата болест и рака в нея. Благодарение на йодната профилактика в целия Европейски съюз, силно са намалели и пациентите с гуша.

 

Хипотиреоидизмът може да е вследствие на други заболявания, например хашимото. При него става дума за автоимунен процес, където имунната система атакува хормони и тъкани на щитовидната жлеза. Хашимото е заболяване, което минава през различни етапи - може да има и хипертиреоидизъм (повишена функция), хипотиреоидизъм или пък да е в период на ремисия. Когато функцията на жлезата е повишена, най-често (около 60%) това се дължи на Базедовата болест. 

Гуша

В миналото гушата е била много разпространено заболяване на щитовидната жлеза. При нея се забелязва характерно подуване в областта на шията. Гушата се дължи основно на йоден дефицит. Жлезата се нуждае от йод, за да произвежда хормоните си. В България има райони, където почвите, а оттам и храните - животински и растителни, са бедни на този елемент. С въвеждането на програмата за йодиране на готварската сол проблемът с гушата е овладян в голяма степен. Днес тя се среща много по-рядко отпреди.

Трябва да се има предвид, че и излишъкът на йод също не добър за жлезата. Затова не е добре при проблеми с нея от какъвто и да е характер, да се пият хранителни добавки с йод. 

Хашимото

Тиреоидит на Хашимото е автоимунно заболяване, което се открива все по-често в наши дни. Отчасти се дължи на по-добрата диагностика. Засегнатите са предимно жени, но и мъжете не са пощадени. Няма само една причина за заболяването, което прави профилактиката му изключително трудна. Със сигурност има гени, които правят някои хора по-уязвими за автоимунните атаки. В ролята на отключващ фактор се спрягат инфекция с различни вируси, хранителни дефицити (витамини, минерали), стрес и др. 

Хашимото минава през различни етапи, като в определени моменти може да се изявява като повишена функция, но с времето се стига до хипотиреоидизъм. Симптомите са умора, която не се повлиява от нормалната почивка, отоци по тялото, подуване, прескачане на сърцето, усещане за буца в гърлото, емоционална нестабилност и др. Диагнозата се поставя въз основа на кръвни изследвания и ехографски преглед.

Повече за заболяването четете тук.

Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът е състояние на намалена функция на щитовидната жлеза. Може да се дължи на хашимото или да е настъпила самостоятелно. Жлезата не успява да синтезира достатъчно хормони, което може да се отрази негативно върху работата на сърдечносъдовата или нервната система. Жените качват необяснимо килограми, чувстват се вяли, апатични, без енергия. Лечението е с левотироксин - хормонозаместителна терапия. 

Базедова болест

Базедовата болест се изявява с хипертиреодизъм - повишено образуване на тиреоидни хормони. Дължи се на автоимунен процес, но за разлика от хашимото, където той блокира щитовидните хормони, при Базедовата болест антителата, които имунната система отделя, стимулират производството на хормони. Първопричината вероятно е генетично предразположение, тъй като често в едно семейство има повече от един болен. Доказва се с кръвни изследвания, които показват повишени количества на хормоните fT3 и fT4, а TSH е в стойности, клонящи към нулата. Характерен външен белег при Базедова болест са изпъкналите очи. 

Възли на щитовидната жлеза

Възлите на жлезата са широко разпространени - почти всеки четвърти възрастен има в някаква степен. Обикновено първо се виждат на ехографски преглед. Стигне ли се дотам, да може да се опипват, обикновено размерът им вече е по-голям от 2-3 см. Ако са ви открили възел на щитовидната жлеза, не бива да изпадате в паника. Над 95% от тях са доброкачествени и не изискват никакво специално лечение, освен ако не започнат да нарастват. Биопсията не е задължителна при откриване на възел. Тя се препоръчва само при по-големи формирования или при съмнения за злокачествен процес. 

 

Рак на щитовидната жлеза освен че се среща сравнително рядко, обикновено е от вида папиларен карцином. Това означава, че при повечето хора терапията дава добри резултати и прогнозите за пациента са положителни.

Какво да ядем при болна щитовидна жлеза

Пациентите, които имат заболяване на щитовидната жлеза, изпитват разочарование, когато чуят от ендокринолога, че няма специална диета за тяхната болест. От гледната точка на тези специалисти това е така. В световните гайдлайни по ендокринология няма препоръки за хранене. Въпреки това съществуват данни, че някои хранителни режими, приемът на допълнителни хранителни вещества може съществено да повлияе върху състоянието на болните. Има диетолози, които могат да изготвят конкретни хранителни режими според случая. Причината е, че всеки човек е една вселена и може да има различни съпътстващи заболявания или особености на организма, метаболизма. 

 

Препоръките за хранене при болести на щитовидната жлеза се доближават до общите насоки за здравословно хранене. Трябва да се избягват преработени храни, като се наблегне на прясно приготвените. Целта е в организма да постъпват повече витамини и минерали, наред с другите ценни вещества от истинската храна. Не е нужно да се изпада в крайности и да се лишавате от цели групи продукти, това няма да донесе полза. Диети, които абсолютизират протеините или мазнините като доминиращи в менюто, може да нанесат дори вреда, ако се правят без лекарски контрол.

Автор Илияна Ангелова

Публикации

...