Фолиева киселина

69 Последователи

Фолиевата киселина е част от витамините от група В. Има различни видове, наричани още витамин В9, витамин В11, фолат или птероилглутаминова киселина. Ползите от нея са многобройни. Участва в редица важни метаболитни и растежни процеси. Без достатъчно количество B9 съществува риск от смущения в кръвотворенето, увреждане в развитието на клетки и ДНК, на генетичния материал като цяло.

 

Затова е особено важно жената да приема досстатъчно фолиева киселина по време на бременност. Витамин В6, В12 и фолиева киселина (В9) работят заедно. Те участват в много важни метаболитни процеси и особено в обновяването на клетките. Ако един от трите витамина липсва (имате дефицит на витамин в12, витамин в6 или в9), другите два не могат да изпълнят достатъчно добре функцията си.

храни богати на фолиева киселина, които да приемате

Храни, богати на фолиева киселина (фолати):

  • Зеленчуци като маруля, домати, аспержи, зеле;
  • Бобови растения (варива);
  • Пшенични трици и пълнозърнести храни;
  • Яйчният жълтък и черният дроб;
  • Трапезната сол или плодови сокове с витамини, често съдържат синтетична.

Симптоми при дефицит на фолиева киселина в организма: 

 

  • Изтръпване, парене на езика;
  • Възпален, зачервен и "гладък" език;
  • Бледност;
  • Затруднено дишане;
  • Възпаление на лигавиците (особено на тази в червата);
  • Диария;
  • Загуба на апетит и загуба на тегло;
  • Заболявания на сърдечно-съдовата система.

Какви са дневните нужди?

Дневните нужди от фолиева киселина зависят от възрастта и състоянието на организма. 

 

  • При бебета и деца до 12 месеца - 80 микрограма фолиева киселина
  • 1 до 4 години: 120 микрограма
  • 4 до 7 години: 140 микрограма
  • 7 до 10 години: 180 микрограма
  • 10 до 13 години: 240 микрограма
  • 13 до 15 години: 300 микрограма
  • над 15 и възрастни: 300 микрограма
  • бременни - 550 микрограма фолиева киселина
  • кърмачки - 450 микрограма фолиева киселина

Проучвания в други страни показват, че жените консумират под 200 мк на фолат на ден чрез храната. Бременните са с повишени нужди, за това е важно да приемат допълнително таблетки с 400 мг./ дневно.

източници на фолиева киселина и симптомите на дефицит в кръвта

Фолиева киселина по време на бременност

Още преди да забременеят, жените трябва да обърнат внимание на своето здраве - да отидат на профилактичен преглед, да се направи цитонамазка, влагалищна микробиология. Добре е телесното тегло да бъде нормализирано, да се проследи кръвното налягане. При наличие на хронични заболявания е препоръчително жената да обсъди със специалиста, който я лекува, планираната бременност. Тя трябва да бъде в добро състояние. Това пояснява акушер-гинекологът д-р Катя Венкова. 

 

Много е важно да се знае, че приемът на витамин B9 или на продукти с фолиева киселина, трябва да започне доста по-рано - от 3 до 6 месеца преди очакваното забременяване. Целта е да може да се получи насищане в организма с този важен за развитието на плода витамин. Обикновено жените започват приема на фолиева киселина след като са отишли на лекар и се установи бременност, най-често това става на 2-ия – 3-ия месец. А тогава вече е късно, защото може да имат ниски нива на фолиева киселина. Някои от ползите са още от първия момент на зачеването  – не само по време на оплождането, но и при имплантирането на оплодената яйцеклетка, и в началните етапи на развитието на ембриона. Формирането на невралната тръба, на всички органи и системи завършва в пълен размер почти до 3-ия месец, след това само се доразвиват, допълва лекарката.

Какво да е храненето през бременността

хранене през бременността

 

Диетата трябва да е балансирана. В самото начало на бременността организмът има нужда от всички най-важни групи хранителни вещества, особено от белтъчини. Безбелтъчната диета и веганството не са препоръчителни през този период. Голямо значение има правилното съотношение между белтъчини, въглехидрати и мазнини. Това е един от основните принципи на балансираното и здравословно хранене по време на бременност.

 

Добре е жената да се храни често, но на малки порции - например да има първа закуска, втора закуска, обяд, следобедна закуска, ранна вечеря. В никакъв случай не е желателно да се вечеря късно, особено когато бременността е напреднала. Това води до затруднения в заспиването, затруднения в съня, дискомфорт, киселини и т.н. В началото, когато често съпътстващо е гаденето, при бременните големите порции храна също засилват този ефект и могат да доведат до често повръщане. Трябва да се избягват субпродуктите – например незрели меки сирена, в големи количества риба тон, сьомга и някои други видове риби, които съдържат живак. Не бива да се консумират храни, които не са добре термично обработени, тъй като те носят риска от допълнително инфектиране на бременната с бактерии или други микроорганизми. Правилната термична обработка намалява риска от подобни възможни ситуации.

 

Желателно е през периода жената да наддаде 10-12, максимум 15 кг, но не повече, защото това може да доведе до допълнителни проблеми. Освен тежестта, която обездвижва бременната, води до оттоци, болки в ставите, коленете, крайниците. Кръвното налягане може да се повиши опасно. Приемът на добавки по време на бременност трябва да се съгласува с наблюдаващия лекар, посочва още д-р Венкова. Не е желателно жената да си самоназначава препарати. Трябва да се преценят много внимателно навиците и храненето й, за да не се получи предозиране. 

Как се пие фолиева киселина при бременност

до кой месец се пие фолиева киселина витамин

Медицинските специалисти смятат, че фолиевата киселина е най-важна през бременността. Тя е форма на витамин, който се съдържа в сравнително малко храни – в суровите марули, в спанака, граха, магданоза, броколите, черния дроб, меките сирена (които обаче не са препоръчителни в случая), цитрусовите плодове, овесените ядки, в пшеничните зародиши. Тя трябва да се дава като добавка, защото много лесно се разрушава от светлина, топлина и термична обработка. Много трудно се запазва в храните, които приемаме. Желателно е да се приема като добавка през цялата бременност, както и по време на кърменето, защото нуждите и на майката, и на плода са многократно увеличени. Когато има недостиг на фолиева киселина, плодът черпи от майката, която от своя страна се лишава от необходими и за нея самата витамини и микроелементи.

 

Витамин В9 (фолат) е необходим за майката, за правилното протичане на бременността, но и за плода. Ниските нива на витамина може да доведе до затруднения в зачеването, в износването, да стане причина за спонтанен аборт, за отлепване на плацентата, прееклампсия, за преждевременно раждане. Липсата на достатъчно фолиева киселина може да забави развитието на зародиша (хипотрофия), има риск от дефекти на невралната тръба, особено спина бифида. За тази вродена аномалия в развитието на гръбначния стълб в над 80% от случаите се обвинява недостигът на фолиева киселина в периода от началото на зачеването до края на развитието на невралната тръба на плода. Точно за това говорим, че първите седмици са най-опасни, когато липсата на витамин B9 може да се отрази най-тежко на плода.

Рибеното масло, омега-3 мастните киселини също е желателно да се приемат като добавка, особено две от тях – EPА и DHА. EPА (ейкозапентаенова киселина) - макар и в много малки количества е необходима за организма, защото тя се отразява на правилното развитие на сърцето, имунната система, има противовъзпалителен ефект. Недостигът й може да доведе до дисбаланс на простагландини, които управляват много от обменните процеси, както и до алергия у кърмачетата. DHA (докозахексаенова киселина) има основно значение за развитието на мозъка, на очите на плода. С нея е свързано образуването на зрителния пигмент родопсин, на централната нервна система на плода, на когнитивните функции (внимание, концентрация). DHA има в яйцата, в морските продукти, основно в тлъстите риби. За тези риби обаче често има съмнение, че съдържат живак. Затова трябва да се избяга прекомерната консумация. По-добре е да се набавя като хранителна добавка, а не да се стремим към изяждането на големи количества от тези продукти.

фолиева киселина и новородено бебе

 

През бременността се препоръчва и прием на витамин Д3. Липсата на този витамин крие рискове и за по-късни усложнения след раждането. Като по този начин при плода може да се получат нарушения в скелетното развитие, рахит, костни деформации, имунен дефицит. При майката някои от честите бактериални вагинози във влагалището, които съпътстват бременността, могат да бъдат асоциирани с по-намалено количество витамин Д3. Йодът е друго нещо, която е много важна за бременните, дори и в малки количества. Друга съставка, която трябва да се приема макар и в малки количества, е витамин Е (токоферол). Той също има отношение към образуването на половите хормони, оплождането и износването на плода. Съдържа се в малки количества в растителните масла, млечните продукти, в рибите, морковите, ябълките, крушите и бобовите култури. Една от проверените в практиката, доказано ефективни добавки за бременни, е „Огестан”, посочва още д-р Катя Венкова. Той съдържа уникална комбинация от всички тези елементи. Съдържа 400 μg фолиева киселина, омега-3 мастни киселини, от които 200 DHA, витамин Д3 - 5 μg, йод – 150 μg, витамин Е - 10 μg. 

Може ли твърде много фолиева киселина да навреди?

Като при други витамини и добавки, вероятно и тук много хора се питат има ли странични ефекти продължителният прием на витамин B9? Може ли да се прекали с фолиевата киселина и тя да навреди на организма, ако се приеме по-голяма от необходимата доза? Еднократното вземане на по-висока доза от дневните нужди едва ли ще произведе някакъв негативен ефект. Като повечето водноразтворими витамини, така и при фолиевата киселина, излишните количества се изхвърлят с урината. Ако продължително се вземат по-високи дози, това може да провокира понякога състояние на превъзбуда, гадене или стомашно-чревни оплаквания. Депресия и кошмари нощно време са друг страничен ефект, но само ако добавката с по-висока доза е вземана наистина дълго време.  

Публикации

Добавки за бременни – в кои случаи и защо?
Ogestan
Ogestan
17.3.2021
Важни съвети за успешна бременност
Ogestan
Ogestan
9.4.2020
Важни съвети за успешна бременност
Кои витамини са важни за бременността
Ogestan
Ogestan
25.3.2020
Кои витамини са важни за бременността