Пикочна киселина

56 Последователи

Пикочната киселина е краен продукт на обмяната на част от веществата в организма. Около 70% от тази киселина се отделят през бъбреците, а останалата част - през червата.
Повишеното количество пикочна киселина в кръвния серум се нарича хиперурикемия, която е често срещано състояние. Тя може да е резултат от намалена екскреция (отделяне от организма), повишена продукция или от комбинация на двата механизма.


Хиперурикемията може да доведе до развитието на подагра (болест, при която кристали пикочна киселина се натрупват в ставите и околните тъкани), да стане причина за образуване на камъни в бъбреците и за бъбречна недостатъчност.


Освен при подагра, пикочната киселина е повишена и при някои хематологични заболявания - левкози, лимфоми, миелом, хемолитична и мегалобластна анемия, при туморен разпад, хипертироидизъм, лечение с някои медикаменти.

Пикочна киселина - как се образува


Понижени стойностите (хипоурикемия) се установяваш доста по-рядко. Например при тежки чернодробни заболявания, цьолиакия, при прием на някои лекарства (салицилати) и други.

Как се образува пикочната киселина

Това става при разграждането на пурини - азотсъдържащи хетероциклични съединения, които се намират в клетките на организма, или се приемат с храната (меса, морски продукти, грах, боб) и с някои алкохолни напитки – главно бира. Краен продукт на техния разпад е именно тази киселина. Повишените нива на пикочна киселина от излишните пурини могат да се натрупват в тъканите, ставите, съдовете и да образуват кристали (соли).

Кои стойности се приемат за нормални

Референтните стойностите варират в зависимост от възрастта и пола.
С напредване на възрастта нивата на пикочната киселина се увеличават, като значение имат кръвното налягане, бъбречната функция, телесното тегло, приемът на алкохол.

 

По данни на Европейската лига против ревматичните заболявания (EULAR) нормалните стойности на пикочната киселина са <6mg/dL или <360µmol/l.

 

Пикочна киселина - кои са нормалните стойности

Според ревматолога д-р Родина Несторова за горна граница са приети 416-420 µmol/l. Когато обаче има установена подагра, горното ниво трябва да е 330 µmol/l.

„Вече имаме нарушена обмяна на веществата и следователно търсим по-ниски нива на пикочна киселина в серума“, изтъква д-р Несторова.

При малките деца за нормални се смятат стойности <327 µmol/l.

Как се измерва (изследва)

Дали са повишени или понижени стойностите, може да се установи чрез лабораторни изследвания.
Специалистът може да назначи:

 

  • измерване на количеството на пикочната киселина в кръвния серум. За целта се взема венозна кръв. Най-добре е това да стане на гладно, рано сутрин.
  • измерване в 24-часова урина. В рамките на денонощието не се консумира алкохол. Ако приемате медикаменти, информирайте вашия лекар, тъй като може да се компрометира резултатът от теста.
  • вземане на периферна кръв от пръста.

Как се измерва пикочната киселина

На какво се дължи високата пикочна киселина

Най-съществените причини за повишените нива са:

 

  • нездравословен начин на живот, включващ диета, богата на пурини, протеини, алкохол и въглехидрати;
  • генетично предразположение;
  • прием на някои медикаменти;
  • заболявания и терапии, свързани с повишен клетъчен разпад (рак, бъбречна недостатъчност, диабет, псориазис; химиотерапия).

Независимо че пикочната киселина има и слаб антиоксидантен ефект, повишените й количества вредят на организма. Най-често хиперурикемията се свързва с подаграта, но се оказва, че тя има доста повече негативни ефекти. Учените я включиха като част от метаболитния синдром, който се асоциира със значително повишен сърдечносъдов риск.

На какво се дължи високата пикочна киселина

В последните години хиперурикемията беше идентифицирана като самостоятелен рисков фактор за исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, инсулт, периферна артериопатия и бъбречна недостатъчност

- казва д-р Цветанка Петранова от Клиниката по ревматология на УМБАЛ „Св. Ив. Рилски”.


Тази връзка е установена не само при стойности над 357 µmol/l, но и при по-ниски количества.

Симптоми на хиперурикемия

Далеч не всички пациенти с хиперурикемия в серума имат клинични оплаквания. Но това не означава, че състоянието им е безобидно. Затова все по-често се препоръчва пикочната киселина да се изследва при профилактика, наред с холестерола, кръвната захар, С-реактивния протеин. Това особено важи за хора, които:

 

Хиперурикемия - симптоми

 

  • страдат от сърдечносъдово заболяване;
  • са с диабет;
  • имат проблеми с щитовидната жлеза;
  • страдат от бъбречно заболяване;
  • са със затлъстяване;
  • имат фамилна обремененост с хиперурикемия или подагра.

Повишеният сърдечносъдов риск при хиперурикемия с кристални отлагания се свързва с няколко различни механизма: системна употреба на нестероидни противовъзпалителни средства, поддържане на хронично субклинично възпаление, токсичен ефект на разтворимата пикочна киселина.

Хиперурикемия и сърдечносъдов риск

Основно значение за ендотелната дисфункция – увреждане на вътрешния слой на артериите, независимо от възпалението, се придава на един от ензимите в метаболизма на пикочната киселина – ксантиноксидаза. Разкриването на тези механизми насочи вниманието в последните години към потенциалните възможности на лекарства, потискащи този ензим, да предотвратят прогресията на атеросклерозата чрез намаляване на ендотелната дисфункция.

Кой е засегнат?

Хиперурикемията обикновено засяга хората над 40-годишна възраст и случаите зачестяват с напредване на възрастта. Състоянието се среща 4 пъти по-често при мъжете. Важно е да се знае, че само между 10 и 20% с повишени нива на пикочната киселина развиват подагра.

Хиперурикемия и подагра

Повечето хора свързват хиперурикемията единствено с подаграта. Тази болест е известна от древни времена, дори има връзка с българската история. Византийският император Константин IV Погонат не присъства лично в битката с войските на хан Аспарух при Онгъла, защото е бил на бани в Несебър да лекува пореден пристъп от подагра.

Подаграта е форма на артрит, причинена от натрупването на кристали пикочна киселина в ставите. Заболяването се характеризира с внезапни, тежки пристъпи на болка, зачервяване и болезненост в ставите, често в основата на палеца.

 

Хиперурикемия и подагра

 

При хронифициране подаграта може да премине в глезена, коляното, лакътя, пръстите на ръцете. В тъканите около ставата се образуват тофи (бучки).
Затова е важно хиперурикемията да се открива навреме и да се повлиява предварително, преди да е предизвикала криза.

Как се лекува високата пикочна киселина


Кое е най-подходящото лечение за конкретен пациент, може да съобрази само лекар – ревматолог или нефролог. Лечението зависи от:

 

  • възрастта;
  • общото състояние;
  • бъбречната функция;
  • наличието на изявени сърдечносъдови заболявания;
  • кръвната картина. 

За съжаление, веднъж проявена, хиперурикемията не може да бъде излекувана дефинитивно. Затова се налага постоянен прием на медикаменти, но при периодичен контрол на лабораторните показатели.

Как се лекува високата пикочна киселина

Как се сваля (с какво)

Установяването на високи стойности на пикочната киселина, дори и другите маркери за сърдечносъдов риск да са в норма, изисква лекарска преценка за определяне на промяна в начина на живот и медикаментозно лечение.


На първо място е диетата. От нея трябва да се изключат:

 

  • кафето;
  • шоколадът;
  • сините сливи;
  • патладжаните;
  • консервите и колбасите;
  • морските дарове - сардини;
  • животинските дреболии;
  • газираните напитки;
  • фруктозата (плодовата захар).

Хранене при подагра и хиперурикемия

Въпреки че съдържа пурини, няма как месото да се изключи напълно. То доставя на организма – аминокиселини, хемово желязо, креатин и други, които са изключително важни за организма. Допустимото количество дневна порция месо или риба е 120-150 грама. Внимателно трябва да се консумират и някои растителни храни с относително високо съдържание на пурини – грах, леща, боб, фъстъци. Пълното им избягване обаче също не е препоръчително, тъй като и те съдържат ценни за организма вещества, споделя доц. Димитър Попов.

Храненето трябва да е 3-4 пъти на ден, избягвайте пърженето, намалете солта.


Смята се, че витамин С стимулира извеждането на пикочната киселина от организма чрез отделителната система. Богати на този витамин са много плодове и зеленчуци - киви, лимон, портокал, домати, чушки, доматите, броколи, зелени листни зеленчуци. Затова е добре да присъстват в менюто ви.

Пийте повече вода

Пиенето на повече течности помага на бъбреците да изхвърлят пикочната киселина по-бързо. Дръжте бутилка с вода близо до себе си по всяко време. Настройте аларма на телефона си, която да ви напомня на всеки час да отпивате по няколко глътки.

Пикочна киселина - съвети

Ограничете алкохола

Консумацията на алкохол може да ви дехидратира, както и да повиши нивата на пикочната киселина. Това се случва, защото бъбреците първо трябва да филтрират веществата, които попадат в кръвта чрез алкохола, вместо пикочна киселина.

Някои видове алкохолни напитки като бирата също така са с високо съдържание на пурини.

Внимавайте с килограмите

Наднорменото тегло е сериозен предразполагащ фактор за развитие на хиперурикемия. Мастните клетки произвеждат повече пикочна киселина от мускулните клетки. Твърде бързото отслабване също може да повлияе негативно на нивата.

Ако сте с наднормено тегло, най-добре се консултирайте със специалист каква диета и план за отслабване да следвате. Вашият лекар може да определи точно какво е здравословното тегло, към което да се стремите.

Хиперурикемия - превенция

Контролирайте нивата на кръвната си захар

Проверявайте редовно нивата на кръвната си захар, дори да нямате захарен диабет.
Възрастни с диабет тип 2 може да имат твърде много инсулин в кръвта. Това води до излишък на пикочна киселина в организма, както и до увеличаване на теглото.

Добавете повече фибри в менюто си

Някои изследвания сочат, че приемът на повече фибри може да помогне за понижаване на пикочната киселина в кръвта, както и за балансиране нивата на кръвната захар и инсулина. Богати на фибри са плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни – ябълки, ягоди, малини, портокали, авокадо, моркови, краставици, ядки, овес, ечемик и други.

Фибрите помагат при повишена пикочна киселина

Намалете стреса

Стресът и недоспиването могат да увеличат възпалението, което от своя страна да повиши нивото на пикочната киселина.
Практикувайте дихателни упражнения или йога, за се справите със стреса.

За да е пълноценна и здравословна почивката, е необходимо да се спазва добра хигиена на съня. Това означава да:

 

  • избягвате цифровите екрани (телефони, таблети) преди лягане;
  • лягате и ставате по едно и също време всеки ден, дори и в почивните дни;
  • откажете тонизиращите напитки в късния следобед.

Високи нива на пикочната киселина - терапия

Проверете лекарствата и добавките, които приемате

Някои лекарства и добавки също могат да причинят натрупване на пикочна киселина в кръвта. Такива са:

 

  • аспиринът;
  • витамин В 3 (ниацин);
  • диуретиците;
  • имуносупресивните лекарства;
  • химиотерапевтичните медикаменти.


Ако трябва да приемате някое от тези лекарства и имате хиперурикемия, консултирайте се с Вашия лекар, за да назначи алтернативна терапия.

Прием на лекарства при хиперурикемия

Природни средства при повишена пикочна киселина

Лимонов сок

Природно средство, което помага да се алкализира тялото. Лимонът е ценен източник на витамин C, за който е установено, че значително повишава нивата на пикочна киселина в кръвта. Приемайте една чаша пресен лимонов сок всеки ден в продължение на седмици, за да избегнете подаграта.

 

Вишни

Вишните могат да помогнат за намаляване на болката и възпалението, причинени поради камъни в бъбреците и подагра. Тези богати на антиоксиданти плодове намаляват излишното количество пикочна киселина в организма. Можете да консумирате шепа вишни или прясно изцеден сок всеки ден.

Природни средства при подагра и хиперурикемия

Кълнове от люцерна

Изключително богати на витамини и минерали, кълновете от люцерна помагат значително за намаляването на серумните нива на пикочната киселина. Смята се, че също подобряват състоянието на бъбреците, простатата и пикочния мехур, както и че повишават нивата на pH в организма, което след това позволява разтварянето на кристалите на пикочна киселина.

Кълновете от люцерна се препоръчват и при подагра. Можете да ги консумирате под формата на салата, да ги добавите към сандвича, дори като гарнитура при хранене.

Лечение с билки

Дяволски нокът

 

Дяволският нокът има болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Използва се за овладяване на проявите на различни видове артрит, включително подагра. Твърди се, че благодарение на билката нивата на пикочната киселина могат да бъдат ефективно намалени.

Корените на дяволския нокът се използват в фармакологията и медицината. Приемайте тази билка след консултация със специалист.

 

Корен от репей

Репеят се използва от векове за лечение на много заболявания, както и за красота. Билката помага при камъни в бъбреците, язва, гастрит, артрити.

Лечение на подагра с билки
Коренът на репея често е препоръчван при остри пристъпи на подагра. Той има свойства, които позволяват на излишната пикочна киселина да се изхвърли с урината.
Полезен е и за пречистване на токсините от кръвта и намаляване на възпалението.

 

Джинджифил

 

Джинджифилът е известен с противовъзпалителните си свойства и може да бъде полезен при облекчаване на пристъпите при подагра и хиперурикемия.

 

Как да си направите компрес
Във вряща вода добавете 1 с.л. настърган пресен джинджифил. Потопете в сместа малка кърпа. Когато се охлади, поставете компреса върху болезненото място за 15 до 30 минути.

 

Пригответе си напитка за деня
Към вряща вода добавете 2 чаени лъжички джинджифил и варете в продължение на 10 минути. Приемайте от напитката по 3 чаши на ден.

Публикации

Преддиабетно състояние
Преддиабетно състояние
Какво представляват пурините
Какво представляват пурините