Акне

419 Последователи

Акнето е възпалително заболяване на кожата, което обикновено засяга тийнейджъри и младежи, но може да бъде проблем за човек на всяка възраст. Води до образуването на петна и циреи по кожата на лицето, челото, врата, гърба и гърдите. 

 

акнето не се развива само при тийнейджъри

 

Причините за възникване 

 

Хормонални промени

 

Най-често причините за възникване на акне са промени в хормоналните нива по време на пубертета, когато кожата става по-мазна. Тогава мастните жлези изпускат секрет, известен като себум. Той е плътен и може да блокира космените фоликули – порите в кожата, през които растат космите. Тези фоликули от своя страна могат да се инфектират с бактерии и така да се развие акне. Хората, които имат по-мазна кожа, са по-податливи на болестта.

 

Наследственост

 

Акнето е наследствено заболяване и се предава от един член на фамилията на друг.

 

Ендокринни заболявания и бременност

 

Сред тях са вродена хиперплазия на надбъбречните жлези и поликистозни яйчници, при които се наблюдава повишено образуване на андрогени, обясняват специалистите от Дерматологична клиника София. Моментно влошаване може да се наблюдава дори под влияние на хормоналните промени, които настъпват в хода на нормално протичаща бременност.

 

Козметични средства и лекарства

 

Неподходящи козметични средства за лице, тяло и коса могат да доведат до образуване на комедони и възпалителни промени, характерни за акне. Увреждания от акне могат да се развият и като страничен ефект от редица медикаменти:

 

лекарствата може да предизвикат акне

 

  • анаболни стероиди;
  • кортикостероиди;
  • изониазид;
  • фенобарбитал;
  • витамини от група В;
  • йодни и бромни съединения.

 

Излагане на слънце и солариуми

 

Прекомерното излагане на слънце и посещенията на солариуми могат да влошат акнето.Слънчевите лъчи  удебеляват  кожата,  пъпките отдолу не се виждат толкова, но се задържат, и наесен, когато започне по-активна ексфолиация на кожата, акнето набъбва повече, обяснява д-р Мариела Хитова, управител на Центъра по кожно-венерически болести в София. 

 

Често настъпва при склонна към омазняване кожа и е резултат от повишена секреция на мастните жлези. 

 

Развитие на заболяването

 

Заболяването се развива, когато мазнини и мъртви кожни клетки задръстят порите на кожата. Пъпките са различни – от такива с черни или бели връхчета, които са безболезнени, до циреи, които са възпалени, пълни с гной и много болезнени.

 

Кой боледува от акне

 

Възпалителното заболяване на кожата обикновено засяга тийнейджъри или младежи, но може да бъде проблем за човек на всяка възраст. 85% от хората във възрастта между 12 и 24 години развиват някаква форма и степен на акне. При 12% от жените и 3% от мъжете прояви на болестта могат да се наблюдават и до 44-годишна възраст, обяснява д-р Емил Бърдаров, специалист по кожни и венерически болести. 

 

Симптоми и форми на акне

 

Най-често специалистите използват тристепенна скала за формите на акне:

  • Лека форма: наличие на комедони - разширени космени фоликули, изпълнени с мастен секрет, както и малко на брой пъпки и гнойни пъпки.
  • Среднотежко акне: наличие на комедони, възпалени пъпки и гнойни пъпки в значително количество.
  • Нодулокистично акне: наличие на комедони, възпалени увреждания на тъканта и големи възли с диаметър над 5 mm, често са налице и белези.

 

Лечение на акне

 

Лечението на акне е строго индивидуално, изисква комбиниране на медикаменти и често пъти продължава месеци и дори години. При леките форми е възможна само локална терапия, докато тежките изискват системно лечение – прием на медикаменти, които се комбинират и с локални средства. В някои случаи при пациентите от женски поле се налага и хормонална терапия, която включва контрацептиви с антиандрогени, приемани за период, не по-малък от шест месеца.

Често от решаващо значение за подобрение на състоянието на кожата е достатъчно дългото прилагане и редовността на терапията. Лечението може да продължи и дълго след изчезване на основните прояви на заболяването.

 

Хирургично лечение

 

Хирургичното лечение намира значително място в комбинираното лечение на тежкото акне. На такова лечение подлежат както кожни увреждания със силно изразено възпаление, изискващо отваряне и дрениране на гнойната секреция, така и такива, при които възпалението е с хроничен ход и липсва тенденция за изчезване. В тези случаи се пристъпва към цялостно хирургично отстраняване на кистата, обясняват от Дерматологична клиника София.

 

Корекция на белези от акне

Сред съпътстващите методи за лечение на акне  е химическият пилинг с гликолова или трихлороцетна киселина, които се прилагат както за лечение във възпалителните фази на заболяването, така и за намаляване на белезите от преминало акне.
Фототерапията при акне с различен спектър от светлинни лъчи намалява възпалението на кожата и е част от комбинираната терапия при акне.
Лазертерапията е една от съвременните техники за намаляване на степента на възпалението при пациенти с акне. Тя не може да бъде използвана като основно средство за лечение, но има важно място в овладяването на възпалителните пристъпи на болестта.

 

Съвети

 

При начален стадий на акне грижите, които може да положи човек, съвпадат с грижите за мазна кожа с разширени пори и комедони, обясняват специалистите от Център по фитокозметика Top Beauty.

 

Добре е кожата да се измива един – два пъти дневно с мек сапун, който почиства, без да я дехидратира и изсушава.
Почиствайте кожата със скраб или пилинг-маска с микрогранули 1- 2 пъти седмично. За целта преди това порите трябва да се отворят, което се постига с парна баня или локално прилагане на 3% -кислородна вода.

За редуциране на мастната секреция се използват антисеборейни препарати, разтворители на кожна мазнина. Такива са 1-2% салицилов спирт и различни готови лосиони, съдържащи гликолови или алфахидрокси киселини. Може да се използват също така антибактериални препарати – гелове, кремове, лосиони, микстури и др.
Препоръчва се и ежемесечно почистване на кожата от козметолог след овладяване на възпалителния процес.

 

Кои храни помагат срещу акне

 

Храни, богати на селен – селенът има изключителна роля по отношение здравето на кожата. Той има силни антиоксидантни свойства и съдържа витамините А, Е и С, които действат антивъзпалително. Най-лесно можете да си набавите селен чрез консумацията на бразилски орех. Можете да го намерите във всеки магазин за ядки или в т.нар. магазини за здравословни храни. Разбира се ядките трябва да се консумират НЕ печени, а сурови или още по-добре накиснати.

 

Богати на цинк – цинкът има изключително позитивно влияние върху състоянието на кожата, оказва контрол върху отделянето на тестостерон и подобно на селена действа като силен антиоксидант.  За да си набавим цинк, трябва да консумираме морски дарове, месо и бобови култури.

 

Храни, богати на омега 3 и омега 6 полинаситени мастни киселини – те играят сериозна роля в поддържането на еластичността на кожата и въпреки че са мазнини, са полезни и не бива да се изключват от менюто. Това са някои видове риби (скумрия, сьомга, херинга); суровите ядки и семена (сусамово семе, ленено семе и др.).

 

Сурови плодове и зеленчуци – те снабдяват организма с витамин С и биофлавоноиди, които подпомагат заздравяването на кожата и ускоряват заличаването на белези от акне. Най-богати на тези вещества са цитрусовите плодове (портокали, лимони, грейпфрут).

 

читрусовите плодове помагат срещу акне

 


по текста работи: Албена Димитрова

 

Публикации

...