Акне


350 Последователи

Акнето е възпалително заболяване на кожата, което обикновено засяга тийнейджъри и младежи, но може да бъде проблем за човек на всяка възраст. Води до образуването на петна и циреи по кожата на лицето, челото, врата, гърба и гърдите. 

акнето не се развива само при тийнейджъри

Причините за възникване 

Хормонални промени

Най-често причините за възникване на акне са промени в хормоналните нива по време на пубертета, когато кожата става по-мазна. Тогава мастните жлези изпускат секрет, известен като себум. Той е плътен и може да блокира космените фоликули – порите в кожата, през които растат космите. Тези фоликули от своя страна могат да се инфектират с бактерии и така да се развие акне. Хората, които имат по-мазна кожа, са по-податливи на болестта.

Наследственост

Акнето е наследствено заболяване и се предава от един член на фамилията на друг.

и бременните са застрашени от акне

Ендокринни заболявания и бременност

Сред тях са вродена хиперплазия на надбъбречните жлези и поликистозни яйчници, при които се наблюдава повишено образуване на андрогени, обясняват специалистите от Дерматологична клиника София. Моментно влошаване може да се наблюдава дори под влияние на хормоналните промени, които настъпват в хода на нормално протичаща бременност.

Козметични средства и лекарства

Неподходящи козметични средства за лице, тяло и коса могат да доведат до образуване на комедони и възпалителни промени, характерни за акне. Увреждания от акне могат да се развият и като страничен ефект от редица медикаменти:

лекарствата може да предизвикат акне

  • анаболни стероиди;
  • кортикостероиди;
  • изониазид;
  • фенобарбитал;
  • витамини от група В;
  • йодни и бромни съединения.

Излагане на слънце и солариуми

Прекомерното излагане на слънце и посещенията на солариуми могат да влошат акнето.Слънчевите лъчи  удебеляват  кожата,  пъпките отдолу не се виждат толкова, но се задържат, и наесен, когато започне по-активна ексфолиация на кожата, акнето набъбва повече, обяснява д-р Мариела Хитова, управител на Центъра по кожно-венерически болести в София. 

честото излагане на слънце може да предизвика акне

Често настъпва при склонна към омазняване кожа и е резултат от повишена секреция на мастните жлези. 

Развитие на заболяването

Заболяването се развива, когато мазнини и мъртви кожни клетки задръстят порите на кожата. Пъпките са различни – от такива с черни или бели връхчета, които са безболезнени, до циреи, които са възпалени, пълни с гной и много болезнени.

развитие на акнето

Кой боледува от акне

Възпалителното заболяване на кожата обикновено засяга тийнейджъри или младежи, но може да бъде проблем за човек на всяка възраст. 85% от хората във възрастта между 12 и 24 години развиват някаква форма и степен на акне. При 12% от жените и 3% от мъжете прояви на болестта могат да се наблюдават и до 44-годишна възраст, обяснява д-р Емил Бърдаров, специалист по кожни и венерически болести. 

типове акне

Симптоми и форми на акне

Най-често специалистите използват тристепенна скала за формите на акне:

  • Лека форма: наличие на комедони - разширени космени фоликули, изпълнени с мастен секрет, както и малко на брой пъпки и гнойни пъпки.
  • Среднотежко акне: наличие на комедони, възпалени пъпки и гнойни пъпки в значително количество.
  • Нодулокистично акне: наличие на комедони, възпалени увреждания на тъканта и големи възли с диаметър над 5 mm, често са налице и белези.

лечение на акне

Лечение на акне

Лечението на акне е строго индивидуално, изисква комбиниране на медикаменти и често пъти продължава месеци и дори години. При леките форми е възможна само локална терапия, докато тежките изискват системно лечение – прием на медикаменти, които се комбинират и с локални средства. В някои случаи при пациентите от женски поле се налага и хормонална терапия, която включва контрацептиви с антиандрогени, приемани за период, не по-малък от шест месеца.

Често от решаващо значение за подобрение на състоянието на кожата е достатъчно дългото прилагане и редовността на терапията. Лечението може да продължи и дълго след изчезване на основните прояви на заболяването.

Хирургично лечение

Хирургичното лечение намира значително място в комбинираното лечение на тежкото акне. На такова лечение подлежат както кожни увреждания със силно изразено възпаление, изискващо отваряне и дрениране на гнойната секреция, така и такива, при които възпалението е с хроничен ход и липсва тенденция за изчезване. В тези случаи се пристъпва към цялостно хирургично отстраняване на кистата, обясняват от Дерматологична клиника София.

химически пилинг при акне

Корекция на белези от акне

Сред съпътстващите методи за лечение на акне  е химическият пилинг с гликолова или трихлороцетна киселина, които се прилагат както за лечение във възпалителните фази на заболяването, така и за намаляване на белезите от преминало акне.
Фототерапията при акне с различен спектър от светлинни лъчи намалява възпалението на кожата и е част от комбинираната терапия при акне.
Лазертерапията е една от съвременните техники за намаляване на степента на възпалението при пациенти с акне. Тя не може да бъде използвана като основно средство за лечение, но има важно място в овладяването на възпалителните пристъпи на болестта.

Съвети

При начален стадий на акне грижите, които може да положи човек, съвпадат с грижите за мазна кожа с разширени пори и комедони, обясняват специалистите от Център по фитокозметика Top Beauty.

предпазване от акне

Добре е кожата да се измива един – два пъти дневно с мек сапун, който почиства, без да я дехидратира и изсушава.
Почиствайте кожата със скраб или пилинг-маска с микрогранули 1- 2 пъти седмично. За целта преди това порите трябва да се отворят, което се постига с парна баня или локално прилагане на 3% -кислородна вода.

За редуциране на мастната секреция се използват антисеборейни препарати, разтворители на кожна мазнина. Такива са 1-2% салицилов спирт и различни готови лосиони, съдържащи гликолови или алфахидрокси киселини. Може да се използват също така антибактериални препарати – гелове, кремове, лосиони, микстури и др.
Препоръчва се и ежемесечно почистване на кожата от козметолог след овладяване на възпалителния процес.

кои храни помагат срещу акне

 

Кои храни помагат срещу акне

Храни, богати на селен – селенът има изключителна роля по отношение здравето на кожата. Той има силни антиоксидантни свойства и съдържа витамините А, Е и С, които действат антивъзпалително. Най-лесно можете да си набавите селен чрез консумацията на бразилски орех. Можете да го намерите във всеки магазин за ядки или в т.нар. магазини за здравословни храни. Разбира се ядките трябва да се консумират НЕ печени, а сурови или още по-добре накиснати.

Богати на цинк – цинкът има изключително позитивно влияние върху състоянието на кожата, оказва контрол върху отделянето на тестостерон и подобно на селена действа като силен антиоксидант.  За да си набавим цинк, трябва да консумираме морски дарове, месо и бобови култури.

Храни, богати на омега 3 и омега 6 полинаситени мастни киселини – те играят сериозна роля в поддържането на еластичността на кожата и въпреки че са мазнини, са полезни и не бива да се изключват от менюто. Това са някои видове риби (скумрия, сьомга, херинга); суровите ядки и семена (сусамово семе, ленено семе и др.)

Сурови плодове и зеленчуци – те снабдяват организма с витамин С и биофлавоноиди, които подпомагат заздравяването на кожата и ускоряват заличаването на белези от акне. Най-богати на тези вещества са цитрусовите плодове (портокали, лимони, грейпфрут).

читрусовите плодове помагат срещу акне

 


по текста работи: Албена Димитрова

 

Публикации

Мит е, че слънцето помага при акне
Мит е, че слънцето помага при акне
Забравете самолечението при акне
Забравете самолечението при акне
Кое е правилното лечение на акне
Кое е правилното лечение на акне
1 2 3 4 5 ... 8