Алергия

461 Последователи

Какво представлява алергичната реакция?

Алергията е защитна реакция на имунната система на човека, провокирана от повишена чувствителност към субстанции, които обикновено са безвредни за организма. В основата на алергичната реакция се намира имуноглобулин Е (IgE). При взаимодействието на антигени с IgE клетките освобождават хистамини, като по този начин се предизвиква алергична реакция. Освободеният в по-големи количества хистамин е отговорен за повишаването на пропускливостта на капилярните стени и се улеснява навлизането на имунни клетки в тъканите. Най-тежките като протичане алергични реакции определяме като анафилактичен шок – състояние, при което дишането на човек се затруднява, а кръвното налягане спада рязко. Често могат да причинят и обрив по цялото тяло.

 

Алергия - какво представлява и какво може да причини алергия

Какви са симптомите на алергии?

Симптомите на алергия могат да бъдат най-разнообразни, като зависят от това, каква е конкретната проява при отделния индивид. Важно е ги споделите с вашия лекар. При много хора, страдащи от алергия, най-често срещаните прояви са:

 

 • Кожни проблеми (кожни алергии), като сърбеж, оток, екзема, възпаление, контактен дерматит, уртикария (копривна треска);
 • Кашлица;
 • Кихане;
 • Запушване на носа (хрема, сенна хрема и др);
 • Сърбежи в очите, носа и ушите;

Оптимизирана терапия на алергичен ринит за превенция на астма

 • Течащ нос, запушен нос;
 • Сърбящи и зачервени очи;
 • Гадене, повръщане, диария.

Бележка: Това е списък от често срещани симптоми на алергия, но не е изчерпателен списък на възможни проявления на алергична реакция.

Тези състояния по принцип може да бъдат симптоми и на много други заболявания, като например грип или кожна болест. В зависимост от честотата на тези симптоми, може да се определи дали проявавате симптоми причинени от алергии. Кихането 3-4 пъти дневно е нормален механизъм, но ако то е повече от седем пъти, това може да е знак за алергична реакция. По същия начин стоят нещата с кашлицата. Тя е нормален механизъм за очистване на дихателните пътища, но когато продължава във времето и е честа като проява, тогава една от причините може да е алергия. Обикновено алергичната кашлица, кихането и течащият нос се свързват с респираторните проблеми, които тормозят хората основно през пролетта в домовете им или на работното място.

Алергия - какво представлява

Симптомите на алергията свидетелстват за засегнатите в организма системи. При по-тежките форми, причинени от алергичните реакции, могат да бъдат атакувани няколко системи. В такива случаи много често се стига до т.нар. анафилактичен шок, който води до усложнения и застрашава живота на човека.

Какви са причините?

Алергологът от Неоклиник д-р Диана Христова обясни, че човек се ражда с определен набор от гени, според които той може да е склонен към алергия или към алергичен ринит. Когато човек попадне в определена среда, в която е изложен на алергизиращ фактор, първо се сенсибилизира – т.е. повишава се чувствителността на неговия организъм към алергена, а впоследствие развива клинична проява.

"Ние, лекарите, имаме едно понятие, което се нарича атопичен марш. При новородено дете с атопия  би трябвало да очакваме проява на атопичен дерматит, която стартира още в кърмаческа възраст. Това представлява характерен тип кожен обрив. В последствие би могла  да се прояви някаква алергия към определен тип храни, най-често към определени протеини. С израстването на детето тези прояви могат да преминат в реакция от респираторен тип. Тогава вече се появява запушен и течащ нос, сърбящите очи. Част от пациентите могат да развият и бронхиална астма. Много важно е да лекуваме рано алергичния ринит, защото това е профилактична мярка против развитие на бронхиална астма", каза д-р Христова.

 

Видове алергии

Класифицират се според това към каква субстанция имунната система на човека има свръх-реакция. Те могат да бъдат следните:

Хранителна алергия

Хранителна алергия

Важно е да отбележим, че тя е по-типична за детската възраст. При възрастен човек трудно можем да говорим за нея или поне трябва да е стартирала още в детска възраст и да е останала като проява във времето. Появява се до около седемгодишна възраст, обикновено когато започне захранването на бебето. Характерно е, че не при първата среща с нея има видими симптоми, те се появяват при поредна консумация на храната.

 

Най-честите храни, при които има алергична реакция са:

 

 • Краве мляко;
 • Яйца;
 • Риба;
 • Определени зеленчуци и плодове;
 • Ядки.

Хранителните алергии се проявяват основно чрез обриви, а понякога чрез повръщане и диария. Д-р Христова отбеляза, че е важно, ако едно дете има атопичен дерматит, който протича малко по-тежко, да се посети специалист, за да се дадат съответните съвети за профилактика.

Непоносимост към глутен

Това е отделно заболяване наречено целиакия, което хората бъркат с алергичен проблем. Глутеновата непоносимост се диагностира,чрез специалните тестове.

Респираторни алергени

В тази категория се включват полени, плесени, домашен прах, както и тези, които са предизвикани от някои животни. Обикновено проблемите започват с прояви в областта на очите и носа, като сърбеж и сълзене, кихане с отделяне на воднисти секрети. След това те се развиват в проблеми на малките дихателни пътища, когато се засяга бронхиалното дърво. В такива случаи хората усещат суха кашлица, свирене и тежест в гърдите.

Алергия към полени - сенна хрема

Полените са цветният прашец от различни тревни растения, дървета и плевели. Когато говорим за алергия към полеин, трябва да имаме предвид, че за нашата географска ширина най-чест е проблемът, предизвикан от тревните растения. Важно е да се знае, че проявите ѝ са сезонни, като пиковите месеци на цветен прашец са май и юни. Тогава е и най- високата концентрация на плесенните спори на някои от алергизиращите плесенни видове като Алтернария и Кладоспориум. Поленът в наши дни е значително по-агресивен заради многото изгорели дизелови частици. Има едно понятие, което се нарича „асфалтов индекс“. Идеята е, че колкото повече асфалт има, толкова по-голям е трафикът и толкова повече са дизеловите частици. Парадоксално, но хората, живеещи в малки населени места, макар да са експонирани на по-голямо количество алергени страдат по-малко от сенна хрема, отколкото жителите на големите градове.

 

Една част от хората, които всъщност имат т.нар. полиноза проявяват алергични симптоми и при консумацията на сурови ядки. Често става въпрос за лешници. Това състояние се нарича орален алергичен синдром и се свързва с дразнене в гърлото, сърбеж, поява на оток при консумацията на храни, които реагират кръстосано с полените. Например, ако човек е алергичен към тичинковия прашец на някое растение, би могъл да прояви алергични симптоми и при консумацията на суровите плодове на това растение. Ето защо лекарите съветват хората с полиноза да консумират печени ядки.

Алергия към домашен прах е от най-често срещаните

Домашният прах е композиция от текстилни влакна, епителни клетки, микрокърлежи (акари) и много други елементи, които ни заобикалят. Най- алергизиращи са акарите. Най-много от тях живеят в спалното ни бельо, където се хранят с отлющени от нас епителни клетки. В един грам домашен прах живеят между 2 и 5 хиляди акари. За да няма алергична реакция, е важно тяхното количество да бъде поддържано под определен праг. Това може да става със старателно почистване на повърхностите и пране на спалното бельо при 60 градуса. Много акари има и в плюшените играчки, които могат да причинят алергични реакции. Д-р Христова съветва родителите да слагат плюшените любимци за по една нощ във фризера, а децата да не се учат да спят заедно с тях.

Слюнка от котка

Слюнката от котка е един от честите животински алергени. Котешкият алерген е летлив, т.е. изпарява се във въздуха. Може да се задържи в една къща до половин година след като в нея вече няма котка. Има много случаи, при които ако в съседен апартамент има котка, човек също влиза в контакт с алергена и проявява симптоми на алергия. Реакцията към котешките косми или епителни клетки на животното често засяга малките дихателни пътища и я диагностицираме при лечение на появило се свиркащо дишане. Как се лекува тя? Според д-р Христова, за да се предпазим от котешкия алерген, или не бива да имаме контакти с животните, или е необходимо да ги къпем често.

 

При кучето алергенът са отлющени епителни клетки от животното. Ето защо грижата за здравето на домашния любимец и редовното почистване на дома са от ключова важност за стопаните, които проявяват симптоми на алергични реакции, и които не искат да се разделят с кучето си.

Алергия към куче

При гризачите алерген е тяхната урина. Симптомите на алергия се проявяват по време на контакт и те могат да бъдат избегнати чрез редовно измиване на клетката на гризачите.

 

Храната на рибките също може да бъде алерген. В зависимост от чувствителността ви и реакцията на имунната система, храната на рибите може да бъде причина за алергия.

 

Плесените са проблем на съвременното строителство на сградите, добрата топлоизолация и всичките ни стремежи да запазим топлината в жилищата си. Прекомерната влажност в помещенията създава условия за тяхното развитие. При своето размножаване те отделят спори, които хората вдишват и да причинят симптоми на алергична реакция. Ето защо по своята същност плесените са респираторен тип алергени. Плесените в домовете ни често навлизат от външната среда.

Кожна алергия

Тя се е проявява при все повече хора. Към кожно-алергичните заболявания спадат: атопичният дерматит, уртикария (копривна треска) и контактният дерматит. Причините за такава реакция с кожни прояви може да бъде различна - контакт с алергени, при който се появяват обриви, сърбежи, зачервявания по кожата и др. Тест за алергии най-точно ще установи причинителя на дерматити.

Кожна алергия и др

Алергия към насекоми

Най-честите причинители на алергии са пчелите и осите, но могат да бъдат различни насекоми, включително и комарите. Тук е важно каква е степента на проявата – дали е локална реакция на мястото на ужилването или ухапването, или проявите са генерализирани. Хората, които са предразположени към по-тежки реакции, е необходимо да взимат сериозни профилактични мерки, защото алергията може да причини усложнения. Те могат да включат приемането на една таблетка антихистамин по време на топлия сезон, например. Такива хора не бива да носят дрехи с ярки цветове, за да не привличат инсектите, приличайки на цветя. По същата причина трябва да се внимава и с парфюмите, които са често причина за привличане на насекоми, предупреди д-р Христова.

Алергия към козметика

Този проблем става все по-сериозен, предвид индустрията, която ни залива с всякакви продукти. Тук алергенът, който предизвика реакция, е т.нар. хаптен. Става въпрос  за малка молекула, която сама по себе си не е алерген, но свързвайки се с молекула-носител се превръща в такъв. Подобни дразнители могат да бъдат никелът и кобалтът, различни парфюми, консерванти, оцветители и други, които се използват при много продукти.

"Проблемът идва в значителна степен от това, че днешните козметични и хигиенни средства са силни иританти и излющват повърхностния липиден слой на кожата. Тя губи своята бариерна функция и хаптенът, който впоследствие се превръща в алерген, лесно преминава тази нарушена бариер", обяснява д-р Христова.

В резултат се появяват кожни обриви, които имат специфична морфология и са разпознаваеми от лекарите. Има определен тип козметика, която възстановява водно-липидната мантия на кожата и може да се използва с профилактична цел.

 

 

Алергия към лекарства

Всяко едно лекарство може да предизвика алергична реакция. Тя може да е както към активното вещество, съдържащо се в медикамента, така и към неговите метаболити, които се образуват при усвояването му от организма. Проявата е от часове до няколко дни, но е възможно да минат и седмици. В повечето от случаите симптом за непоносимост към лекарства е кожният обрив. Често той е под формата на червени сърбящи петна, които се разпространяват по лицето, тялото и крайниците. Отоците и задухът са често срещани в тези ситуации.

"Много често при нас идват пациенти, които искат да се тестват за алергична реакция към всички лекарства. Трябва да се знае, че кожно-алергичните проби за лекарства се правят само тогава, когато имаме показание. Ако подадем лекарство като кожно-алергична проба, без да има снета анамнеза, е възможно да сенсибилизираме индивида, защото алергията никога не е първа среща. Тя е поредна среща със съответния алерген. Ето защо не се извършват рутинни тестове за лекарства, а само при нужда", каза д-р Христова.

Диагностика на алергиите

Диагностика на алергиите с тест за алергии

 

Студова алергия

Тя се проявява обикновено през зимата, но има хора, които само при контакт с предмети, които са студени, получават реакция. Един от симптомите е уртикария или обрив по засегнатите части на тялото - на кожата, ръцете, краката ... При фамилната студова уртикария, която е в групата на т.нар. автоинфламаторни заболявания, се касае  наследствено предразположение. и може да бъде свързана с много други симптоми като повишена температура, болки в ставите, проблеми с очите. Обикновено лечението на този тип алергии са биологичните лекарства.

Става въпрос за нова категория системни възпалителни заболявания, различни от инфекциозните, автоимунните, алергичните и имунодефицитните. Лечението на алергията в повечето случаи е с биологични препарати. 

Слънчева алергия

Тази алергия е също често срещана и се провокира от слънчевите лъчи. Проявява се със ситен обрив по кожата на части от тялото, които са изложени на пряко слънчево греене. Обривът е придлужен с неприятен сърбеж и зачервяване на кожата. 

Слънчевата алергия се изявява с обриви след излагане на слънце

Диагностика на алергиите

Един от най-важните фактори, за да се установи дали даден човек реагира към определени алергени, е да се снеме анамнеза. Това  насочва алерголога към това какъв алерген да търси. След това е добре да се направи т.нар. кожно-алергична проба (тест за алергии).

"Кожно-алергичните проби са достатъчно надеждни, за да потвърдят диагнозата в съответствие с анамнезата. Специфичните кръвни серумни тестове също са добро средство. Те имат своето предимство, когато пациентът приема хистамин, има кожни лезии и няма как да направим кожно-алергични проби. При много малки дечица също се правят често, защото те трудно могат да съдействат при кожно-алергичното тестуване. Кой е най-подходящият диагностичен тест, е индивидуално решение предвид особеностите на всеки отделен случай.  Изследванията трябва да бъдат назначавани от лекар", заяви д-р Христова.

В случаите, когато пациентът има обширни кожни прояви се прилага и тест за алерген-специфични IgE антитела.

Лечение на заболяването

Много от срещаните алергични заболявания се лекуват успешно чрез т.нар. хипосенсибилизация, която е най-широко използваното лечение за тях.

"Това е един дълъг процес, който най-образно казано представлява пренастройване на имунната система да синтезира друг тип антитела към съответния алерген и да не го разпознава като чужд. Това се случва бавно. Десенсибилизацията трябва да се провежда от порядъка на 3 години, за да имаме един стабилен терапевтичен резултат. Това се случва успешно при респираторната алергия и към инсекти, например. Това лечение се съчетава със симптоматична терапия, при която се потискат симптомите. Хипосенсибилизацията  се намесва в механизмите на болестта с цел да ги прекъсне, докато познатите на всички лекарства, като антихистамините и локалните кортикостероиди потискат симптома. Много често, поради факта, че експозицията на даден алерген трае за кратко - докато цъфти определено дърво или тревния полен, симптоматичните средства в кратък режим на прием са предпочитани. Те обаче не лекуват болестта и се стига до моментите на прогресиране на болестта развитието на и не рядко до развитието на бронхиална астма", обясни д-р Христова.

Лечение на алергии при бременност

През този период състоянието на жената се контролира  медикаментозно съобразно тежестта на протичане и могат да се взимат профилактични мерки. Десенсибилизация  може да започне след раждането.

Профилактика при алергии

Профилактика при алергии

Как да се справим с алергичните реакции? Най-сигурният начин да се предпазим от алергия е да бъде премахнато излагането на алергена, но това не винаги е възможно. Здравословният начин на живот със сигурност помага да се преодолеят някои от непоносимостите. Спортът е препоръчителен при респираторните проблеми. По отношение на храните, добре е да бъдат с колкото може по-малко консерванти, оцветители и подобрители, защото те действат като хаптени. При полените например няма как да се избегне сезонът, ако не мигрираме в други географски ширини за определен период от време. Предвидливо обаче може да избягваме масивната експозиция. Д-р Христова съветва хората, които са алергични към тях, да не се разхождат преди дъжд, защото тогава цветният прашец се носи във въздуха на нивото на човешкия нос. След дъжд обаче  поленът е съборен на земята и именно тогава е времето, в което може да се излезе навън.

 

По текста работи: Албена Хюбнер

Публикации

...