Алергия


261 Последователи

Какво представлява алергията?

Алергията е защитна реакция на имунната система на човека, провокирана от повишена чувствителност към субстанции, които обикновено са безвредни за организма. В основата на алергичната реакция се намира имуноглобулин Е (IgE). При взаимодействието на антигени с IgE клетките освобождават хистамини, като по този начин се предизвиква алергична реакция.   Освободеният в по-големи количества хистамин е отговорен за повишаването на  пропускливостта на капилярните стени и се улеснява навлизането на имунни клетки в тъканите. Най-тежките като протичане алергични реакции  определяме като анафилактичен шок – състояние, при което дишането на човек се затруднява, а кръвното налягане спада рязко. Често има и обрив по цялото тяло.

Какви са симптомите?

Симптомите могат да бъдат най-разнообразни, като зависят от това, каква е формата на алергията, при отделния индивид. Най-разпространените са:

 

 • Кожни проблеми, като сърбеж, оток, екзема, възпаление, уртикария;
 • Кашлица;
 • Кихане;
 • Сърбежи в очите, носа и ушите;
 • Течащ нос, запушен нос;
 • Сърбящи и зачервени очи;
 • Гадене, повръщане, диария;

Тези състояния по принцип може да бъдат симптоми и на много други заболявания, като например грип или кожна болест. Кихането 3-4 пъти дневно е нормален механизъм, но ако то е повече от седем пъти, това може да е знак за алергична реакция. По същия начин стоят нещата с кашлицата. Тя е нормален механизъм за очистване на дихателните пътища, но когато продължава във времето и е честа като проява, тогава една от причините може да е алергия. Обикновено алергичната кашлица, кихането и течащият нос се свързват с респираторните алергии, които тормозят хората основно през пролетта, в домовете им или на работното място.

Какво представлява алергията?

Различните симптоми свидетелстват за засегнатите в организма системи.При по-тежките форми могат да бъдат атакувани няколко системи. В такива случаи много често се стига до т.нар. анафилактичен шок, който застрашава живота на човека.

Какви са причините?

Алергологът от Неоклиник д-р Диана Христова обясни, че човек се ражда с определен набор от гени, според които той може да е склонен към алергия. Когато човек попадне в определена среда, в която е изложен на алергизиращ фактор, първо се сенсибилизира – т.е. повишава се чувствителността на неговия организъм към алергена, а впоследствие развива клинична проява на алергията.

"Ние, лекарите, имаме едно понятие, което се нарича атопичен марш. При новородено дете с атопия  би трябвало да очакваме проява на атопичен дерматит, която стартира още в кърмаческа възраст. Това представлява характерен тип кожен обрив. В последствие би могла  да се прояви някаква алергия към определен тип храни, най-често към определени протеини. С израстването на детето тези прояви могат да преминат в респираторен тип алергия. Тогава вече се появява запушен и течащ нос, сърбящите очи. Част от пациентите могат да развият и бронхиална астма. Много важно е да лекуваме рано алергичния ринит, защото това е профилактична мярка против развитие на бронхиална астма", каза д-р Христова.

Видове алергии

Алергиите се разделят според това, към каква субстанция имунната система на човека има свръх-реакция.

Хранителна алергия

Хранителна алергия

Важно е да отбележим, че тя е по-типична за детската възраст. При възрастен човек трудно можем да говорим за нея или поне трябва да е стартирала още в детска възраст и да е останала като проява във времето. Появява се до около седемгодишна възраст, обикновено когато започне захранването на бебето. Характерно е, че не при първата среща с нея има видими симптоми, те се появяват при поредна консумация на храната.

Най-честите храни, при които има алергична реакция са:

 

 • Краве мляко;
 • Яйца;
 • Риба;
 • Определени зеленчуци и плодове;
 • Ядки.

Хранителните алергии се проявяват основно чрез обриви, а понякога чрез повръщане и диария. Д-р Христова отбеляза, че е важно, ако едно дете има атопичен дерматит, който протича малко по-тежко, да се посети специалист, за да се дадат съответните съвети за профилактика.

Алергия към глутен

Това е отделно заболяване наречено целиакия, което хората бъркат с алергичен проблем. Глутеновата непоносимост се диагностира, чрез специалните тестове.

Респираторни алергени

В тази категория се включват алергиите към полени, плесени, домашен прах, както и тези, които са предизвикани от някои животни. Обикновено те започват с прояви в областта на очите и носа, като сърбеж и сълзене, кихане с отделяне на воднисти секрети. След това те се развиват в проблеми на малките дихателни пътища, когато се засяга бронхиалното дърво. В такива случаи хората усещат суха кашлица, свирене и тежест в гърдите.

 

Полените са цветният прашец от различни тревни растения, дървета и плевели. За нашата географска ширина най-честа е алергията към тревните растения. Важно е да се знае, че проявите й са сезонни, като пиковите месеци са май и юни. Тогава е и най- високата концентрация на плесенните спори на някои от алергизиращите плесенни видове като Алтернария и Кладоспориум. Поленът в наши дни е значително по-агресивен заради многото изгорели дизелови частици. Има едно понятие, което се нарича „асфалтов индекс“. Идеята е, че колкото повече асфалт има, толкова по-голям е трафикът и толкова повече са дизеловите частици. Парадоксално, но хората, живеещи в малки населени места, макар да са експонирани на по-голямо количество алергени страдат по-малко от сенна хрема, отколкото жителите на големите градове.

 

Една част от хората, които всъщност имат т.нар. полиноза (алергия към полените) проявяват алергични симптоми и при консумацията на сурови ядки. Често става въпрос за лешници. Това състояние се нарича орален алергичен синдром и се свързва с дразнене в гърлото, сърбеж, поява на оток при консумацията на храни, които реагират кръстосано с полените. Например, ако човек е алергичен към  тичинковия прашец на някое растение, би могъл да прояви алергични симптоми и при консумацията на суровите  плодове на това растение.  Ето защо лекарите съветват хората с полиноза да консумират печени ядки.

 

Домашният прах е композиция от текстилни влакна, епителни клетки, микрокърлежи (акари) и много други елементи, които ни заобикалят. Най- алергизиращи са акарите в домашния прах. Най-много от тях живеят в спалното ни бельо, където се хранят с отлющени от нас епителни клетки. В един грам домашен прах живеят между 2 и 5 хиляди акари. За да няма алергична реакция, е важно тяхното количество да бъде поддържано под определен праг. Това може да става със старателно почистване на повърхностите и пране на спалното бельо при 60 градуса. Много акари има и в плюшените играчки. Д-р Христова съветва родителите да слагат плюшените любимци за по една нощ във фризера, а децата да не се учат да спят заедно с тях.

Слюнката от котка

Слюнката от котка е един от честите животински алергени. Котешкият алерген е летлив, т.е. изпарява се във въздуха. Може да се задържи в една къща до половин година след като в нея вече няма котка. Има много случаи, при които ако в съседен апартамент има котка, човекът с тази алергия  също влиза в контакт с алергена. Тя често засяга малките дихателни пътища и я диагностицираме при овладяването на появило се свиркащо дишане. Според д-р Христова, за да се предпазим от котешкия алерген, или не бива да имаме контакти с котки, или да ги къпем често.

 

При кучето алергенът са отлющени епителни клетки от животното. Ето защо грижата за здравето на домашния любимец и редовното почистване на дома са от ключова важност за алергичните стопани, които не искат да се разделят с кучето си.

 

При гризачите алерген е тяхната урина. Предпазването тук става чрез редовно измиване на клетката.

 

Храната на рибките също може да бъде алерген.

 

Плесените са проблем на съвременното строителство на сградите, добрата топлоизолация и всичките ни стремежи да запазим топлината в жилищата си. Прекомерната влажност в помещенията създава условия за тяхното развитие. При своето размножаване те отделят спори, които хората вдишват. Ето защо по своята същност плесените са респираторен тип алергени. Плесените в домовете ни често навлизат от външната среда.

Алергия към насекоми

Най-честите причинители на тази алергия са пчелите и осите, но могат да бъдат различни насекоми, включително и комарите. Тук е важно каква е степента на проявата – дали е локална реакция на мястото на ужилването или ухапването, или проявите са генерализирани.  Хората, които са предразположени към по-тежки реакции, е необходимо да взимат сериозни профилактични мерки. Те могат да включат приемането на една таблетка антихистамин по време на топлия сезон, например. Такива хора не бива да носят дрехи с ярки цветове, за да не привличат инсектите, приличайки на цветя. По същата причина трябва да се внимава и с парфюмите, предупреди д-р Христова.

Алергия към козметика

Алергията към козметика се превръща в сериозен проблем, предвид индустрията, която ни залива с всякакви продукти. Тук алергенът, който предизвика реакция, е т.нар. хаптен. Става въпрос  за малка молекула, която сама по себе си не е алерген, но свързвайки се с молекула-носител се превръща в такава. Подобни дразнители могат да бъдат никелът и кобалтът, различни парфюми, консерванти, оцветители, които се използват при много продукти.

"Проблемът идва в значителна степен от това, че днешните козметични и хигиенни средства са силни иританти и излющват повърхностния липиден слой на кожата. Тя губи своята бариерна функция и хаптенът, който впоследствие се превръща в алерген, лесно преминава тази нарушена бариер", обясни д-р Христова.

В резултат се появяват кожни обриви, които имат специфична морфология и са разпознаваеми от лекарите.

Специалистът припомни, че има определен тип козметика, която възстановява водно-липидната мантия на кожата и може да се използва с профилактична цел.

Алергия към лекарства

Всяко едно лекарство може да предизвика алергична реакция. Тя може да е както към активното вещество, съдържащо се в медикамента, така и към неговите метаболити, които се образуват при усвояването му от организма. Проявата е от часове до няколко дни, но е възможно да минат и седмици. В повечето от случаите симптом на алергията към лекарствата е кожният обрив. Често той е под формата на червени сърбящи петна, които се разпространяват по лицето, тялото и крайниците. Често се появяват и отоци, както и задух.

"Много често при нас идват пациенти, които искат да се тестват за алергия към всички лекарства. Трябва да се знае, че кожно-алергичните проби за лекарства се правят само тогава, когато имаме показание. Ако подадем лекарство като кожно-алергична проба, без да има снета анамнеза, е възможно да сенсибилизираме индивида, защото алергията никога не е първа среща. Тя е поредна среща със съответния алерген. Ето защо не се извършват рутинни тестове за лекарства, а само при нужда", каза д-р Христова.

Диагностика на алергиите

Диагностика на алергиите

Един от най-важните фактори, за да се установи дали даден човек има алергия и към какво е тя, е да се снеме анамнеза. Това  насочва алерголога към това, какъв алерген да търси. След това е добре да се направи т.нар. кожно-алергична проба.

"Кожно-алергичните проби са достатъчно надеждни, за да потвърдят диагнозата в съответствие с анамнезата. Специфичните кръвни серумни тестове също са добро средство. Те имат своето предимство, когато пациентът приема хистамин, има кожни лезии и няма как да направим кожно-алергични проби. При много малки дечица също се правят често, защото те трудно могат да съдействат при кожно-алергичното тестуване. Кой е най- подходящият диагностичен тест, е индивидуално решение предвид особеностите на всеки отделен случай.  Изследванията трябва да бъдат назначавани от лекар", заяви д-р Христова.

Лечение на алергиите

Много от алергиите се лекуват успешно чрез т.нар. хипосенсибилизация, която е най-широко използваното лечение за този тип заболявания.

"Това е един дълъг процес, който най-образно казано представлява пренастройване на имунната система да синтезира друг тип антитела към съответния алерген и да не го разпознава като чужд. Това се случва бавно. Десенсибилизацията трябва да се провежда от порядъка на 3 години, за да имаме един стабилен терапевтичен резултат. Това се случва успешно при респираторната алергия и към инсекти, например. Това лечение се съчетава със симптоматична терапия, при която се потискат симптомите. Хипосенсибилизацията  се намесва в механизмите на болестта с цел да ги прекъсне, докато познатите на всички лекарства, като антихистамините и локалните кортикостероиди потискат симптома. Много често, поради факта, че експозицията на даден алерген трае за кратко - докато цъфти определено дърво или тревния полен, симптоматичните средства в кратък режим на прием са предпочитани. Те обаче не лекуват болестта и се стига до моментите на прогресиране на болестта развитието на и не рядко до развитието на бронхиална астма", обясни д-р Христова.

Лечение при бременност

През този период състоянието на жената се контролира  медикаментозно съобразно тежестта на протичане и се взимат профилактични мерки. Десенсибилизация  може да започне след раждането.

Профилактика

Профилактика

Най-сигурният начин е да бъде премахнато излагането на алергена, но това не винаги е възможно. При полените например няма как да се избегне сезонът,  ако не мигрираме в други географски ширини за определен период от време. Предвидливо обаче може да избягваме масивната експозиция. Д-р Христова съветва хората, които са алергични към тях, да не се разхождат преди дъжд, защото тогава цветният прашец се носи във въздуха на нивото на човешкия нос. След дъжд обаче  поленът е съборен на земята и именно тогава е времето, в което може да се излезе навън.

 

Здравословният начин на живот със сигурност помага да се преодолеят някои от алергиите. Спортът е препоръчителен при респираторните проблеми. По отношение на храните, добре е да бъдат с колкото може по-малко консерванти, оцветители и подобрители, защото те действат  като хаптени.

 

 

Избрани публикации

Публикации

Сенна хрема - как да си помогнем?
Сенна хрема - как да си помогнем?
Дрехи от мляко пазят от алергия
NewHealthIdeas-NHI
NewHealthIdeas-NHI
26.1.2018
Дрехи от мляко пазят от алергия
1 2 3 4 5 ... 18