Аритмия

405 Последователи

Аритмията е силно нарушение на сърдечния ритъм. Думата идва от гръцки и означава загуба на ритъма. При аритмия сърцето може да бие учестено или забавено, може да са налице преждевременни контракции. Появява се при органично поражение на сърдечния мускул като порок, инфаркт на миокарда, при разстройване на вегетативната нервна система, при нарушение на баланса сол-вода, при интоксикация. Възможно е аритмията да се появи и при 

аритмия

 здрави хора в резултат на преумора, простуда, силно вълнение, големи количества алкохол. Стойностите на сърдечна честота, определяна за нормална, са от 65 до 100 удара в минута. Аритмии могат да се появят както с нормална сърдечна дейност, така и с по-слаба дейност.

Брахикардия и тахикардия

Когато сърдечните удари паднат под 60 в минута- състоянието се нарича брахикардия. Когато се повишат над 90-100 удара в минута, тогава говорим за тахикардия. Нарушенията в сърдечния ритъм понижават колимчеството на кръвта, изтласквана от сърцето.  Ако дебитът на сърцето падне под една критична стойност, това води до намалено мозъчно кръвоснабдяване и в резултат може да настъпи загуба на съзнание.Случва се и при много високи, и при много ниски честоти. Животозастрашаващи са състояния под 30-35 удара и над 200 удара в минута.

Видове аритмии

Според специалиста по инвазивна кардиология от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда д-р Светлозар Сардовски те могат да бъдат разделени на:

 • доброкачествени, които са относително безопасни, и на
 • злокачествени. Вторите са непосредствено опасни за живота и са най-честата причина за внезапна смърт“. Повечето от опасните аритмии се зараждат в мускулната част на камерите на сърцето, като нарушават помпената му функция и то спира да се съкращава и да изтласква кръв. Когато това стане, се нарушава нормалното кръвоснабдяване на мозъка и човек изпада в безсъзнание. Реален е рискът от смърт, ако до няколко минути не се възстанови сърдечната дейност. Това са т.нар. камерни аритмии.

Причините за злокачествените аритмии са различни според възрастта. При младите до 30 години те са резултат на вродени структурни заболявания на сърцето – т.нар. кардиомиопатии.

Злокачествена аритмия

Причини:

 

 • задебеляване на стената на сърцето, познато като хипертрофична кардиопатия. Това е най-честата причина за смърт при професионалните спортисти;
 • разширение на сърцето и нарушаване на помпената му функция;
 • аномалии на коронарните артерии, които кръвоснабдяват сърцето;
 • т.нар. електрични болести, дължащи се на аномалии в електричната система на сърцето, по която се зараждат и провеждат импулсите за работата на сърдечния мускул;
 • при по-възрастните хора аритмиите се дължат най-често на исхемичната болест на сърцето.

Как да я разпознаем

Злокачествената аритмия идва внезапно и пациентът просто пада в безсъзнание. В такива случаи се разчита някой външен човек да му окаже първа помощ. Като проблем за България д-р Сардовски посочи, че у нас хората нямат нужната подготовка да оказват първа помощ (реанимация).

Първа помощ

Доказано е, че ако се започне навреме сърдечен масаж, докато дойде линейка с дефибрилатор, това спасява много човешки животи, обяснява д-р Сардовски. На изпадналия в безсъзнание не бива да се бият шамари и да се дава вода, защото може да се задави. На падналия трябва да се осигурят проходими дихателни пътища и сърдечен масаж. 

при аритмия помощ

Бързата и адекватна реакция е от критична важност в много от случаите, затова е най-доброто, което може да направи човек за някой, който е изпаднал в безсъзнание. Според националния консултант по спешна медицина проф. Стоян Миланов че вероятността свидетел на инцидента да навреди докато прави сърдечен масаж на пострадалия е 10 пъти по-малка, отколкото да не се опита да помогне. Той подчертава, че:

Ако просто чакаме линейка и не правим нищо шансовете на пострадалия да оцелее са около 40 до 60%. Ако се прави сърдечен масаж – 90%

При някои хора сърдечната функция може да се възстанови сама – една от причините за т.нар. синкоп.

Доброкачествени аритмии

са основно надкамерни и много рядко предизвикват смърт.

Причина

за появата им е, че извън еклектричната система, по която нормално се провеждат импулсите за работа на сърцето, има огнища, подаващи собствени импулси към сърцето. Така те объркват неговия ритъм.

симптоми на аритмия

Как да я разпознаем

при доброкачествените аритмии се усеща прескачане на сърдечния ритъм, сърцебиене и/или има бърз, неравномерен, а понякога и равномерен пулс.

Първа помощ

Съществуват няколко прийома, които могат да помогнат за временното овладяване на голям процент от тях.

Когато човек усети такава аритмия, при която се замайва, защото му е спаднало артериалното налягане, той трябва по възможност да легне или поне да поседне и да започне да кашля често, с повече напъване. Кашлянето първо поддържа артериалното налягане за известно време, чрез повишаване на вътрегръдното налягане и второ може да прекъсне някои от аритмиите.

съветва кардиологът.

Когато аритмията е съпроводена с много бърз пулс, тя може да бъде прекъсната, като се активира нерв, наречен „вагус“. Това става основно по три начина:

 

 • човек може да бръкне в гърлото си, за да предизвика повръщане;
 • чрез натискане на очите с два пръста, след като се затворят (при здрави очи);
 • човек може да поеме дълбоко въздух и след като запуши устата и носа трябва да се напъва коремната стена, като при ходене по голяма нужда.

Това при 50% от случаите действа ефективно.

предсърдно мъждене

Предсърдно мъждене и трептене

Това са  две важни, принципно доброкачествени аритмии, които могат да се появят и при болни, и при здрави сърца. Те сами по себе си те не са опасни директно за живота, но са рисков фактор за образуване на съсиреци в една малка сърдечна кухина. Те най-често отиват по кръвотока от сърцето в мозъка и причиняват тежки инсулти. Поради това, се изисква приемане на специални противосъсирващи медикаменти, които пречат на образуването на тромбите, ако не може да се премахне самата аритмия, казва д-р Светослав Сардовски. Предсърдното мъждене се проявява със симптоми като сърцебиене, задух, причерняване, лесна умора. Среща се предимно сред по-възрастните хора, както и при генетична предразположеност. Съчетава се и с други сърдечни заболявания като исхемична болест на сърцето, вродени и придобити клапни заболявания, някои ендокринни проблеми.

Рискови фактори

Генетичното предразположение е сред основните фактори, други са заболявания като  артериалната хипертония, захарният диабет, затлъстяването,  метаболитният синдром. Начинът на живот също оказва влияние, стресът, депресията, нездравословното хранене, както и честата употреба на алкохол могат да станат причина за отклонения в сърдечния ритъм.

начинът на живот е причина за аритмия

Посетете незабавно лекар, ако имате следните оплаквания:

 

 • Разтуптяване на сърцето;
 • Сърцебиене/учестен пулс (тахикардия);
 • Заавен пулс (брадикардия);
 • Болки и тежест в областта на гръдния кош;
 • Задух;
 • Замаяност или гадене;

при сърдечен проблем се обърнете към кардиолог

 • Потене;
 • Чувство за припадане или припадък.

Диагностика

Когато човек усети, че има проблем със сърцебиенето, тряба да се обърне към кардиолог, който ще го помоли първо да опише симптомите, след което ще направи необходимите изследвания. Сред тях на първо място е електрокардиограмата, след това поставянето на 24-часови ЕКГ- устройства - холтери. Регистрацията на такъв запис може да даде диагнозата, защото има и други ритъмни нарушения, които могат да се крият под подобни оплаквания. 

Лечение на аритмия

Подходът зависи от това каква е причината за тях. При всички случаи се лекува подлежащото заболяване и при някои от злокачествените аритмии на пациентите се слагат кардиодефибрилатори в комбинация с медикаменти. Това са малки устройства, които се поставят подкожно, като пейс-мейкърите. От тях излизат специални електроди, отиващи в сърцето. Те "засичат" аритмията и подават ток с цел да се рестартира сърцето. Лечението на аритмиите, свързани с исхемичната болест на сърцето, най-често става с лечение на самата болест.

В голям процент от случаите това оправя самите аритмии. Ако това не стане, се дават допълнителни медикаменти. Има и съвременни инвазивни методи, т.нар. електрофизиологични процедури, чрез които се търсят огнищата, които подават лошите електрични импулси, за да могат да се премахнат,

обясни д-р Сардовски. Това е т. нар. аблация и е най-ефективния метод за лечение на някои доброкачествени аритмии, появяващи се при структурно здрави сърца. С нея огнищата, подаващи неправилно импулси към сърцето, се премахват неоперативно. При този метод се влиза  най-често през вени на краката и с електроди се отива при въпросните огнища. С помощта на височестотни радиовълни, студ и други методи те биват премахнати. При медикаментозното лечение се подхожда предимно с така наречените антиаритмици – група лекарства, които имат за цел да предотвратяват последващи пристъпи или да ги правят по-кратки и по-леко поносими. Има медикаменти, които поддържат една нормална сърдечна честота при пациентите. Чрез тях се поддържа контролирана аритмия. Аритмията е лечимо състояние.

Усложнения

Ако проблемът със сърдечния ритъм бъде неглижиран или неправилно лекуван, може да се стигне до усложнения - образуват се тромби. Затова най-честите усложнения са мозъчна емболия (така нареченият мозъчен инсулт), както и други емболии в тялото – запушване на артерии на краката, ръцете, на вътрешните органи.

Публикации