Аюрведа

223 Последователи

Аюрведа е индийска лечебна система, която съществува повече от 5000 г. В превод от санскрит означава наука за животa (от „аюр – живот, и „веда“ – знание). От миналото до наши дни основните аюрведически принципи се прилагат, както в Индия, така на много места в Северна Америка и Европа.

 

Аюрведа е наука за щастливия живот, защото здравето е щастие. Без него не си пълноценен и постигането, на която да е житейска цел, не може да донесе пълно, истинско щастие на болния човек.

 

 

Аюрведичната медицина е холистична,

защото е насочена към лечение на цялото тяло. Основава се на убеждението, че здравето и благополучието зависят от деликатния баланс между ума, тялото и духа. А болестта се дължи на дисбаланс или стрес в съзнанието на човек. Ето защо Аюрведа насърчава определени интервенции в начина на живот и естествени терапии за възстановяване на баланса между тялото, ума, духа и околната среда, с които човек може да постигне дълголетие.

 

В основата на аюрведичната медицина са концепциите за универсална взаимосвързаност, конституцията на тялото (пракрити) и жизнените сили (доши).

 

Терминът доша се използва за назоваването на основните енергийни субстанции, които изграждат нашето тяло. Те са три - пита, вата и кафа, и са обвързани с петте елемента, изграждащи всичко в природата. Това е древното хиндуистко разбиране какво ни изгражда и ни прави това, което сме.

 

  • Вата е съставена от двете най-леки вещества - вятър и етер, затова нейната най-присъща форма е движението;
  • Кафа е земя и отчасти вода, затова е плътна и тежка;
  • Пита е огън и отчасти вода и отговаря за трансформиращите процеси.

Обикновено при всеки един от нас преобладаваща е една или най-често две от дошите, в по-редки случи и трите са еднакво силно застъпени. В Аюрведа балансът на дошите се нарича конституция. Тя е строго индивидуална и е определяща за нашия здравословен тонус, нашето хранене и метаболизъм, какво е полезно за нас и какво не е, как растем, живеем и остаряваме, дори как чувстваме и какви предпочитания и характер имаме.

 

 

Поддържа равновесието, за да постигне човек дълголетие

 

Целта на Аюрведа е да поддържа равновесието, за да постигне човек дълголетие. Методите, които използва, са диета, промени в начина на живот, детоксикация, втриване на билкови масла, парни сауни с отвари, лечебни вани, йога, медитация. Идеята е да насърчава доброто здраве, а не да се бори с болестите. Но лечението може да е насочено към конкретни здравословни проблеми. То започва с процес на вътрешно пречистване, последван от специална диета, билкови лекарства, масажна терапия, йога и медитация.

 

Целите на терапията e да помогнат на човека чрез елиминиране на замърсяванията, увеличаване на устойчивостта към болести, намаляване на безпокойството и постигане на хармония в живота.

 

Билки, масла и подправки се използват широко в аюрведичното лечение

 

Билките и други растения, включително масла и обикновени подправки, се използват широко в аюрведичното лечение.

 

В Индия Аюрведа се счита за форма на медицинска помощ, равна на конвенционалната западна медицина, традиционната китайска медицина, натуропатичната медицина и хомеопатичната медицина. Практикуващите Аюрведа в Индия преминават държавно признато институционализирано обучение.

 

Аюрведа може да има положителен ефект, когато се използва като допълнителна терапия в комбинация със стандартни, конвенционални медицински грижи.

 

Все повече хора търсят мъдростта в тази задълбочена и всеобхватна наука и за тях тя е първи избор за разрешаване на здравословен проблем. И въпреки различията със западната традиция, Аюрведа е пълнокръвна система, която може да предложи цялостна алтернатива на познатата ни медицина, особено в областта на превенцията и лечението на хроничните заболявания.

Публикации

Кашлицата не бива да се потиска
Кашлицата не бива да се потиска
...