Болки в ставите

292 Последователи

Болките в ставите може да са причинени от различни заболявания като остеоатрит, ревматоиден артрит, бурсит, подагра, лупус. Следствие от остеоартрита е появата на шипове, както и износването на ставния хрущял.

Болките в ставите може да са причинени от различни заболявания

Инфекциите също могат да са причина за болезнените симптоми. Третата основна причина са различни наранявания и фрактури. При подобни симптоми е важно да се спазва добър режим, редуващ натоварване с почивка, както и редовни физически упражнения. Топлият душ и масажите също облекчават болките. Най-важното при продължаващи симптоми обаче е да се консултирате със специалист.

Изхабяването на ставите е част от естествения процес на стареене на организма. Лекарите наричат това заболяване остеоартроза. При хора, които често се подлагат на силно физическо натоварване, тя може да се прояви  дори и на по-млади години.

Причини за болки в ставите

може да са различни, но когато се проявяват при хора в по-напреднала възраст, обикновено става въпрос за износване на ставния хрущял, предизвикано от тежки физически усилия или недоизлекувани хронични възпалителни процеси в други органи на тялото.

Могат да се дължат на:

 • остеоартрит;
 • ревматоиден артрит;
 • бурсит;
 • подагра;
 • инфекциозни заболявания;
 • наднормено тегло
 • възрастови дегенеративни промени
 • травми и наранявания.

Оплакванията от възрастовите изменения в ставите започват обикновено над 50 години. При жените това има пряка връзка и с хормоналните промени, характерни за менопаузата, а наличието и на остеопороза усложнява проблема.

Болките в ставите може да са причинени от различни заболявания

при физически активните хора много често се получават блокажи в областта на лумбосакралния отдел, в областта на прешлените и когато те не се освободят навреме, състоянието става по-сериозно. Тези блокажи се проявяват с болка, но се случва нерядко да протичат безсимптомно или с лека болка. 

Видове болки в ставите

Познаването на основните характеристики на болката и на трите вида ставна болка ще помогне на болния да се ориентира в разнородната, понякога и непонятна болкова картина на дадената ревматична болест, да превъзмогне излишните притеснения

Болка от възпалителен тип

Възпалителната ставна болка е „спонтанна, нощна болка при покой“. Появява се след заспиване, през втората половина на нощта и буди болния. В началото е леко изразена, постепенно се засилва и не дава възможност на болния да заспи отново. Сутринта се трансформира в су-трешна скованост, която продължава с часове. Продължителността на сутрешната скованост е косвен показател за активността на болестта. Към обед намалява, много често в следобедните часове на деня почти я няма. С наближаването на нощта отново се появява в лека степен, но позволява на болния да заспи, за да го събуди отно-во след 2-3 часа. Дължи се на възпаление на ставите и мекотъкан-ните околоставни структури. През нощта, по време на сън, силно намалява интензивността на нервните импулси, които стимулират синтеза на кортизол – естествения хормон, потискащ възпалението в  организма. Вследствие на понижената му продукция и някои спе-цифични мозъчни процеси, контролиращи болковата сетивност, активността на всички възпалителни процеси нараства и усилва болката в късните нощни часове. Възпалителният тип ставна болка е характерна за възпалителните ставни заболявания, като различ-ните видове артрити, болестта на Бехтерев и др.

болка при движение

Болка от механичен тип

Тя е „провокирана, дневна болка при движение“. При този вид болка болните заспиват трудно поради мекотъканни и ставни болки, които постепенно намаляват, и болният спи спокойно до сутринта. Болката се появява при раздвижване и се засилва непо-средствено след ставането от леглото и първите движения. Поня-кога е много силна, но сравнително бързо намалява след активното раздвижване на болния. През деня е слаба. Постепенно се засилва в   ранните и особено изразено в късните следобедни и вечерни ча-сове. Болният заспива с болката, но спи спокойно, без да я усе-ща, за да се срещне отново с нея на следващата сутрин с първите движения. Дължи се най-общо казано на преумора и физическа промяна (изтъняване, изстъргване) на ставните и околоставни-те структури – хрущяли, сухожилия, кости, мускули. И тъй като движенията винаги са по-активни през деня, то и болката от тях е по-силна в началните и късните дневни часове. Механичният тип ставна болка е характерна за дегенеративните ставни (остеоарт-роза) и мекотъканните заболявания (тендинити, тендовагинити и т.н.).

Болката при натиск може да бъде изразена на голяма или малка площ

Болка при натиск 

Болката при натиск може да бъде изразена на голяма или малка площ. Възпалителните ставни заболявания се характеризират с болка при натиск на голяма площ, тъй като при тях е възпалена цялата обвивка, коя-то тапицира ставата отвътре. Дегенеративните ставни заболявания и т.нар. мекотъканен ревматизъм при натиск болят на много малка площ, в определени точки. Най-често това са костните израстъци, където се залавят мускулните окончания. Нагледно това може да се обясни със следния пример: Да си представим, че напречният размер на мускула в най-развитата му средна част е 10 кв. см и той трябва да вдигне тежест от 10 кг. Това прави натоварване от 1 кг/ кв. см. Мускулът обаче постепенно изтънява и се залавя за съот-ветния костен израстък на много малка площ, понякога 0.5 кв. см.

На това място натоварването ще е равно на 20 кг/кв. см, т.е. там се концентрира многократно по-голямо напрежение, отколкото вър-ху мускула в най-развитата му част. От друга страна, мускулът е динамична, еластична тъкан, а костният израстък – статична, нее-ластична тъкан, и не може да реагира плавно и гъвкаво на натовар-ването както мускула.

болки в гръбначния стълб, кръст и врат

От трета страна, на залавното място на мускула към костния израстък се сменя видът на тъканта – мускулът постепенно се вплита в сухожилна, надкостна и костна тъкан. Смяната на различни по вид тъкани прави съответната структура по-податлива на ме-ханично въздействие и претоварване. Затова при преумора не болят толкова мускулите и ставите, колкото залавните места на мускула към костта, с неговите сухожилия, сухожилни влагалища и подлежаща надкостница.

●    Болният не трябва да изпитва страх от факта, че нещо го боли, а да се опита максимално точно да определи характера на болката и нейното място и след това да потърси помощта на своя лекар.

●    Появата на преминала стара болка трябва да се последва от нов медицински преглед, а не да се лекува самоволно с лекарства-та, които са я повлияли предишния път. Това е важно, защото, от една страна, силата на болката отразява етап от развитието на бо-лестта, от друга – би трябвало да се лекува не болката, а болестта, която я предизвиква, и от трета – възможно е да се касае за сходна по сила и характер болка от друга, евентуално нова болест, което най-добре би могъл да определи лекуващият лекар.

●    Познаването на основните характеристики на болката и на трите вида ставна болка ще помогне на болния да се ориентира в разнородната, понякога и непонятна болкова картина на дадената ревматична болест, да превъзмогне излишните притеснения от факта, че нещо го боли и това е нещо безнадеждно (както често си мислят болните), да спести на близките си тревоги и не на послед-но място – да опише болката ясно и точно на своя лекар, за да бъде правилно диагностициран и своевременно лекуван.

 

кога болят ставите

Кои заболявания се характеризират с болки в ставите?

Ревматични болести

Ставната болка е болка, от която най-често се оплакват ревматично болните.

ревматоиден  артрит

Болката в ставите започва през нощта и води до сутрешна скованост, която представлява невъзможност за волево свиване на ставите и може да има продължителност от 10 минути до няколко часа. През деня болката утихва. Възпалените стави може да са по-малко от четири или повече, тогава говорим за полиартрит.

Остеоартроза

Там се наблюдава ставна болка от механичен тип, която е по-силна при движение и натоварване и почти липсваща при покой. Болката се локализира в ставата или в тъканите около нея. Често се усеща ставна болка и в съседните стави – в коляно-то при коксартроза и обратното – в тазобедрената става при гонартроза и  т.н. Понякога болката се усилва при промяна на времето – от топло към студено и обратно, когато духа силен вятър, при поява на мъгли, влага и т.н., или обобщено казано, когато се променя барометричното налягане, независимо в каква посока – спадане или повишаване.

Остеоартроза

Клинично остеоартрозата се изявява със ставна болка скованост през втората половина от живота.

Синдром на Райтер

и не поставя сериозни диагностични затруднения. В началните стадии внезапната поява на артрит на една става в някои случаи наподобява криза от подагра, възпаление на ставата при шиповата болест (остеоартроза).

Болест на Бехтерев

Характeрни са възпаление на гръбнака и сакроилиит - възпаление на сакроилиачните стави. Отличава се с болка и скованост от врата до долната част на гърба. 

Подагра 

Пристъпът се характеризира със силна болка, подуване и зачервяване на ставата – най-често в зоната на палеца на стъпалото.

При подагра Пристъпът се характеризира със силна болка, подуване и зачервяване на ставата – най-често в зоната на палеца на стъпалото

Бурсит

Основният симптом е болката над външната страна на бедрото. Повечето случаи се дължат на незначително нараняване или възпаление на тъканите в горната, външна част на бедрото. Обикновено отшумява само с течение на времето.

Инфекциозно заболяване 

Болката може да бъде във всички стави и мускули.

травми и наранявания

Травми и наранявания

Най-често механично натоварване на ставите е следствие от професионална и спортна дейност, свързана с продължителна при-нудителна неестествена поза на тялото, повтарящи се еднообраз-ни движения, големи физически усилия, вдигане на тежести и др. Изброените моменти причиняват микроскопични наранявания на хрущяла и подлежащата кост, те не могат да поемат плавно и равно-мерно следващите натоварвания, оформят се зони с повишено или понижено напрежение и триене. Това още повече променя структурата – оттам и функцията им.

Дактилит

Дактилитът е форма на възпаление на пръстите на ръцете или на краката. Симптомите включват подуване на един или на повече пръсти, често на цялата китка или стъпало. Подуването придава на пръста вид, наподобяващ наденичка или кебапче. То може да е болезнено и да затрудни движението в инфектираната зона.

Гонартроза (на коляното)

Коксартроза (на тазобедрената става)

коксартроза - болка в тазобедрената става

Дискови хернии 

Болката е най-вече в областта на поясния отдел и в областта на шията. 

Ако боли коляното, проблемът може да е в кръста

обяснява д-р Дора ИВАНОВА от физиотерапевтичен център „Вита“, Бургас. Болката невинаги се усеща точно в кръста, понякога може да се усети в коляното, в глезена, да има изтръпване на ходилото и тогава пациентите са изненадани, че проблемът им не е примерно в коляното, а в кръста. Защото нервите в лумбосакралния дял захранват долните крайници и когато има някакво притискане на нервните коренчета, идва болката, пояснява специалистът. 

болка в кръста

Диагностика

След преглед, рентгенова снимка и поредица от изследвания ортопедът може да направи точна диагностика на проблема, както и да прецени дали има необходимост и ставата може да бъде заменена с изкуствена. Необходимостта от изкуствена става се появява, когато:

 • Болката и сковаността в колянна става не се поддават на консервативно лечение
 • Пациентът не може да слиза или изкачва стълби
 • Ако усеща болка в ставите дори и при почивка
 • Ако се налага да взема често обезболяващи лекарства

И самият характер на болката също може да е ориентир за причината - при неврологичните заболявания тя е пареща, съпроводена с изтръпване. Но най-сигурната диагностика може да се направи със скенер, ядрено-магнитен резонанс, електромиография, за да се установи къде е първоизточникът на болката и да се лекува точно той. Например доста често при проблем с шийните прешлени болката се усеща в рамото. И ако лекуваме рамото, няма да постигнем голям успех.

 шийните прешлени болката се усеща в рамото

Най-сигурната диагностика може да се направи със скенер, ядрено-магнитен резонанс, електромиография, за да се установи къде е първоизточникът на болката и да се лекува точно той

точките, които са универсални за всяка болка:

1.    Локализация - Точното определяне на мястото на болката е много важно за правилната диагноза. В това отношение болният би могъл да помогне на своя лекар, като предварително се опита да си изясни къде и какво точно го боли, откъде идва болка-та – от ставата, костта, сухожилията, мускула или повърхността на кожата.

2.   Характеристика. - дали е силна, или слаба, временна или посто-янна, дневна или нощна, сковаваща, пробождаща, притискаща, променя ли силата и характера си – по кое време и при какви об-стоятелства и т.н

3.   Продължителност - определи максимално точно продължителността на болката – минути, часо-ве или дни. Това е много важно, тъй като краткотрайните болки са характерни предимно за острите, а непрекъснатите – за хронични-те болести. Първите са по-лесни за повлияване и пълно излекуване от вторите.

4.   Иридация - При ревматичните болести много често болката се мести по хода на сухожилията, сухожилните влагалища и мускулите, по-рядко към друга става, по-някога – по хода на нервите, както е при дископатиите например. В тези случаи болният трябва да определи посоката, в която се мести болката, и дали на всички места тя е с еднаква сила и характер.

местеща се болка

5.    Съпътстващи оплаквания - има връзка между болката и другите оплаквания и че не се касае за случайно съвпадение. Би могъл да го направи, като следи внимателно реакциите на своето тяло, преценява трезво промяната и характера на ставните болки и разграничава оплаквания като безпокойство, напрегнатост, душе-вен дискомфорт и др., които най-често са психически обусловени.

6.   От какво се провокира - кога е по-силна – при движе-ния или при покой, при какви точно движения и колко тежки натоварвания, има ли я изобщо при покой и т.н. Това е много важно, тъй като провокиращият момент дава възможност на лекаря да изясни причината за появата на болката и в крайна сметка да диагности-цира болестта.

7.    От какво се повлиява - от покой или намалява след раздвижване, от кои лекарства и в какви дози, отзвучава ли без лечение.

Лечение

Немедикаментозно

Безспорно един от най-добрите начини за облекчаване на болки в ставите е пълноценната почивка. Тя позволява на тялото да се възстанови по естествен път. Известни са и някои други методи, които я облекчават – налагане с лед, физиотерапия, алтернативни подходи.

При проблеми в кръста и изобщо в областта на гръбначния стълб се препоръчва умерено ходене, но не бягане. Ако работата на пациента изисква да е седнал продължително време, аз го съветвам на половин час да става, да ходи, да се раздвижи. 

болкоуспокояващи при ставите

За да бъде подхранен ставният хрущял и забавено неговото износване, през последните години специалистите препоръчват прием на специални препарати – т. нар. хондропротектори. 

Овладяването на острата болка неминуемо изисква прилагането на перорални медикаменти. Но те трябва да се приемат в максимално ниска доза за възможно най-краткия период от време. Най-често се предписват така наречените нестероидни противовъзпалителни препарати (НСПВС), които освен противоболков, имат и различно изразен противовъзпалителен ефект. Ограничението в приема им обаче се налага заради възможните странични ефекти, които включват дразнене на стомашно-чревния тракт, натоварване на черния дроб, задръжка на течности и повишаване на кръвното налягане, алергии. Затова не трябва да се приемат особено внимателно и дори да се избягват при хора, които имат гастрити и язви, хроничен хепатит, хипертония и мозъчно-съдова болест. Унгвентите и кремовете, съдържащи нестероидни противовъзпалителни съставки са по-щадящи за организма, но дори при локално приложение на такива средства, не се изключва проникване на активното вещество в кръвообращението и системно въздействие. Особено, ако се третират големи повърхности от тялото по-продължително време. 

лечение на ставна болка

На пациенти със средна и умерена болка, които не са взимали нестероидни противовъзпалителни средства, препоръката е 2 пъти на ден по една таблетка „Долорен“ – той овладява бързо оплакванията и се понася добре.

Този препарат е подходящ, независимо дали болката е причинена от остро или хронично състояние. Правилото е, че колкото по-скоро се е появила болката, толкова по-бързо се повлиява. При хронична болка, за да се усети ефектът, препаратът трябва да се приема 5-6 дни. Някои пациенти, при които болката е хронична, приемат „Долорен“ инцидентно - когато болката е по-силна.

В аптеките вече е достъпен и  локален препарат под формата на спрей, чието ефективно действие срещу болка и скованост в ставите и мускулите се съчетава с липса на странични ефекти. OXYPAIN oil (Оксипейн ойл, спрей 150 дози) е иновативен, уникален по своя състав продукт, без аналог на българския пазар. 

 

високоенергиен лазер, който действа силно обезболяващо и противовъзпалително, има бърз ефект при ставни и неврологични заболявания, обяснява д-р Иванова.

Аз комбинирам лазер и акупунктура плюс скенер в областта на болката.

казва тя и пояснява, че ного резултатна е също текар терапията, която представлява високочестотни токове, които проникват в дълбочина и правят нещо като лимфен дренаж. Има много добро противовъзпалително действие, по време на самата процедура се усеща леко затопляне, това е т. нар. ендогенна топлина в дълбочина, която облекчава чувствително болката.

При гонартрозата, която е много разпространена сред по-възрастните, най-резултатни са средночестотният ток, интерферентният ток, лазер терапията, текар терапията. В същото време е важно да се правят упражнения за укрепване на мускулатурата.

хондропротектори

Като важна част от профилактиката в последните години широко се използват и препарати, създадени специално за тази цел – т.нар. хондропротектори, казва Д-р Петко ПЕЙНЕШКИ, ортопед-травматолог в МЦ „Младост“. Тъй като ставният хрущял няма собствено кръвоснабдяване, хондропротекторите го подхранват, достигайки ставната течност. Така, освен че хранят хрущяла, те забавят неговото износване благодарение на специалните си съставки.

Специалистите препоръчват  да се взимат и хранителни добавки за подобряване на състоянието на хрущяла – такава добавка е „Хондросейв“.

Профилактика и предпазване

За превенция и профилактика на дегенеративните заболявания се препоръчва на първо място правилен режим на живот – което включва редовна двигателна активност, балансирано хранене, въздържане от прекомерни, тежки физически натоварвания. Трябва да се има предвид, че наследствеността има също голяма роля при дегенеративните ставни заболявания. Специално внимание обръщаме на намаляване на наднорменото тегло, тъй като то е безспорно силно обременяващо и преждевременно износващо ставите.

спорт и болки в ставите

Спорт и болки в ставите

Основните рискове за спортуващите непрофесионално - за здраве и удоволствие – са най-вече от микротравми, предупреждава ортопедът Д-р Пламен КАЛЪПОВ На ски се получават усуквания, навяхвания и обикновено биват пренебрегвани, защото няма счупване, а кръвонасядането, отокът преминават. Там най-често се уврежда хрущялът и се получават субхондрални фрактури, които масово се пропускат, после остава постоянна болка и започва дистрофия на хрущяла. Впоследствие това довежда до по-голямо увреждане. През пролетта обикновено микротравмите зачестяват при колоездене – уязвими са коленните стави.

Доказано е, че най-подходящ спорт от гледна точка на опорно-двигателния апарат е плуването, а спортовете, при които се правят много отскоци (баскетбол, волейбол, хандбал и т.н.), са особено натоварващи за ставите. По принцип се препоръчва активно движение от най-ранна възраст като път към съхранение на ставната подвижност. При вече настъпили дегенеративни промени, изразени със симптомите, за които вече стана дума, не бива съответната става да се обездвижва, защото това ще усложни състоянието. В тези случаи специалистът ще предложи най-подходящия вид физическа активност или комплекс от упражнения, съобразени и с общото здравословно състояние на пациента. По принцип препоръчваме редовно, по-енергично ходене пеша. Хората трябва да знаят, че когато меките тъкани около дадена става са здрави и еластични, те осигуряват по-голям обем на движение и като цяло подобряват кръвоснабдяването в дадената област. Тоест добрият мускулен тонус е важно условие за здравето на ставите.

 

Публикации

Вируси могат да отключат артрита
Вируси могат да отключат артрита
...