Бременност

369 Последователи

Бременността променя тялото, емоциите, живота на всяка жена. При някои този период преминава неусетно и леко, докато при други е свързан с куп неприятни усещания.

Нормалната бременността продължава 40 гестационни седмици – 9 календарни или 10 лунарни месеца.

 

Бременност - симптоми, изследвания

 

За да родите здраво бебе и да сте в кондиция през целия период, трябва старателно да се подготвите. Консултирайте се с лекар, четете от сигурни източници. Доброто физическо и психическо състояние са от ключово значение. В норма трябва да бъдат и телесното Ви тегло, и кръвното налягане, и кръвната захар, както и хормоните на щитовидната жлеза.

Изследвания преди зачеването

Дори да нямате изразени здравословни проблеми и оплаквания преди зачеването е препоръчително да си направите някои изследвания. Добре е да се анализира:

 • пълната кръвна картина;
 • нивата на Витамин D, Витамин B9 (Фолиева киселина), Витамин B12;
 • бъбречните показатели креатинин и урея;
 • глюкозата на гладно;
 • чернодробните показатели – АсАТ и АлАТ;
 • желязото;
 • хормонът TSH.

В урината трябва да се провери дали има белтък, бактерии, захар.

Ако резултатите не са в норма

Ако при изследванията преди забременяването се установи проблем, консултирайте се с лекар дали е добре да отложите зачеването до нормализиране на здравословното ви състояние. В противен случай може да застрашите себе си и бъдещото си дете.

Д-р Иван Диков
Съветите на специалиста: Мултивитамини за бременни

 

 

Хронични заболявания и бременност

При наличие на хронични заболявания е препоръчително жената да обсъди със специалиста, който я лекува, планираната бременност. Болести като диабет, високо кръвно, епилепсия, ревматоиден артрит, депресия трябва да се държат под строг контрол.

Симптомите

Някои жени могат да усетят признаците на бременност още в първите дни след зачеването, докато други – няколко седмици по-късно. Симптомите варират по интензивност, честота и продължителност. Важно е да се знае, че могат да имитират признаците на настъпващ менструален цикъл или пък да сигнализират за наличие на заболяване. Така че ако забележите някои от изброените по-долу симптоми, не означава непременно, че сте бременна. За да разберете със сигурност дали това е така, може да си направите тест или да посетите гинеколог.

 

Бременност - симптоми

 

Най-честите ранни симптоми при зачеване са:

 • Липсващ (закъсняващ) месечен цикъл

Ако сте в репродуктивна възраст и менструалният ви цикъл закъснява седмица или повече, може би вече сте бременна. Това не важи в случаите, ако сте с нередовен мензис.

 

 • Подути, болезнени гърди

В началото хормоналните промени могат да уголемят гърдите, да ги направят напрегнати, а зърната – чувствителни. Дискомфортът вероятно ще намалее след няколко седмици, когато тялото се адаптира.

 

 • Гадене с или без повръщане

Гаденето, което може да се появи по всяко време на денонощието, често започва месец след забременяването. Някои жени обаче доста по-рано започват да изпитват неприятното усещане, други – никога.

 

 • Често уриниране

Честото уриниране също може да е признак, че сте заченали бъдещия си наследник (особено ако не е съпроводено с парене или болки, които подсказват за инфекция). То е причинено както от хормонални промени, настъпващи у жената, така и от натиска, който оказва уголемяващата се матка върху пикочния мехур.

 

 • Умора

Умората също се нарежда сред ранните симптоми. В началото на периода нивата на хормона прогестерон се повишават, което може да причини сънливост у жената.

Как се изчислява терминът?

 

Как се изчислява терминът?

 

Определянето на термина (датата на раждане) е доста условно, тъй като зависи от продължителността на месечния цикъл, от регулярността му. Един от най-използваните методи за изчисляване на термина е, като се пресметнат 280 дни от началото на последната редовна менструация. Други акушер-гинеколози смятат, че от първия ден на последната менструация трябва да се извадят три месеца и след това да се добавят 7 дни. Например ако първият ден на последната ви менструация е бил на 13 май, терминът ви ще е на 20 февруари.

 

Хранене през бременността*

 

Храненето на жената през периода играе ключова роля за развитието на плода в утробата и за неговото здраве в бъдеще. През периода апетитът, както и отношението към храните и миризмите се променят. Не са редки случаите, когато се набляга на храни, към които преди жената не е имала афинитет. Или се предпочитат главно въглехидрати, повишен е приемът на сладкиши и тестени храни.
Важно е да се знае, че след зачеването жената трябва да се стреми към балансирано хранене, да приема в достатъчни количества продукти, богати на фолиева киселина, калций, желязо, цинк.

 

Небременната се нуждае от 2100 kcal/ден, а през второто и третото тримесечие енергийният прием с храната трябва да се увеличи с 300 kcal/ден. (…). Белтъчният прием трябва да се увеличи с 30 g и от 46 g при небременни се повишава на 76 g по време на втората половина на бременността. Дневният прием трябва да е 1 g/kg телесно тегло. Протеините са от критично значение в ембрионалния период. Диетата на бременните трябва да съдържа 300-400 g въглехидрати дневно.

Хранене през бременността

От минералите по-съществено значение имат:

 • Калцият – приемът се увеличава до 1,5 g/ ден в последните месеци на бременността и лактацията. При недостатъчен прием феталните нужди се задоволяват за сметка на деминерализацията на майчиния скелет.
 • Желязото – през втората и третата част на бременността приемът е по 30 mg/ден (за небременни - 15 mg/ден). При желязо-дефицитна анемия дозата трябва да се увеличи – 35 – 120 mg/ ден. 
 • Солта – трябва да е в умерени количества. Приемът на обезсолена храна може да навреди, тъй като нарушава необходимата задръжка на течности през периода след зачеването. 

Витамини

 

Предписват се често през периода. Всичко обаче трябва да е в балансирано количество – и храната, и микроелементите, и някои необходими за протичането на бременността витамини. Не е желателно жената да си самоназначава такива. Трябва да се преценят много внимателно навиците и храненето й, за да не се предозират нужните количества, съветва д-р Катя Венкова, акушер-гинеколог.

 

Много важна роля има фолиевата киселина (витамин B9). Приемът трябва да започне преди планираната бременност, поне 3 месеца предварително, и да продължи според д-р Венкова през целия период, както и по време на кърменето. Фолиева киселина се съдържа в спанака, суровите марули, граха, магданоза, броколите, черния дроб, меките сирена, цитрусовите плодове, овесените ядки, в пшеничните зародиши. Тя трябва да се дава като добавка, защото много лесно се разрушава от светлина, топлина и термична обработка.

Тя е необходима на майката, но е важна и за плода. Недостигът й може да доведе до затруднения в зачеването, в износването, да стане причина за спонтанен аборт, за отлепване на плацентата, прееклампсия, за преждевременно раждане. Липсата на достатъчно фолиева киселина може да забави развитието на зародиша (хипотрофия), има риск от дефекти на невралната тръба, особено спина бифида.
Необходимата дневна доза фолиева киселина е 0,4 mg.

Витамини през бременността

 

 

Омега-3 мастните киселини също е добре да се приемат като добавка – особено DHА и EPА.

 

DHA (докозахексаенова киселина) има основно значение за развитието на мозъка и очите на плода. Тази киселина се съдържа в морските продукти, основно в тлъстите риби, както и в яйцата. Тези риби обаче са богати и на живак, затова трябва да се избяга прекомерната им консумация от бременни жени. По-добре е DHA да се набавя като хранителна добавка.
EPА (ейкозапентаенова киселина) – благоприятства правилното развитие на сърцето и имунната система на плода.

 

Витамин Д3 – този мастно-разтворим витамин се синтезира в кожата под въздействието на слънчевите лъчи. 10-20% от него трябва да се набавят обаче чрез храната. Съдържа се в яйчния жълтък, морските дарове, в някои сирена, в мазнините. Този витамин е много важен както за бъдещата майка, така и за плода. Недостигът може:

 • да затрудни процеса на оплождането, на имплантирането на яйцеклетката;
 • да затрудни правилното усвояване на калция от бебето и в последствие да се получат нарушения в скелетното му развитие, костни деформации, рахит;
 • да се отрази неблагоприятно върху развитието на половите хормони у плода;
 • да се стигне до прееклампсия, високо кръвно при майката.

Йод – изключително важен след зачеването. Осигурява правилното развитие и функциониране на щитовидните хормони. Съдържа се в йодираната сол, морските дарове, яйцата, киселото мляко, пресните орехи. Недостигът му през периода може:

 • да доведе до неправилно развитие и кретенизъм у плода;
 • до доведе до раждане на дете с ниско тегло;
 • да стане причина за преждевременно раждане.

Витамини за успешна бременност

Витамин Е (токоферол) - той, макар и в малки количества, е необходим за образуването на половите хормони, оплождането и износването на бебето. Съдържа се в листните зеленчуци (зеле, спанак, магданоз), млечните продукти, растителните масла, в рибите, бобовите храни, морковите, някои плодове (ябълки, круши). Токоферолът е много нетраен в околната среда, затова е желателно да се набавя с витаминозните добавки, които бременната приема.

 

Витаминът, с който трябва да се внимава

 

Жената преди да зачене и в хода на бременността не бива да си самопредписва лекарства. Дори и с витамините трябва да се внимава.

Например с витамин А. Ако се предозира, може да окаже негативно влияние върху ембриона, да доведе до уродства, да застраши бременността

- пояснява акушер-гинекологът д-р Вяра Джонгова.

 

Специални витамини за бременни

 

Витамините и микроелементите в храните не са достатъчни за нормалното протичане на бременността, категорична е д-р Джонгова.

От практиката си тя наблюдава, че в днешно време хората масово се „черпят“ с мултивитамини. За бременните обаче са разработени специални препарати с всички най-необходими вещества, в точните количества. Такъв например е „Огестан“ – уникална комбинация от елементи, която гарантира доброто здраве на бъдещата майка и нейното дете.

Тази хранителна добавка съдържа:

 • Фолиева киселина - 400 микрограма;
 • Витамин Е – 10 микрограма;
 • Рибено масло, богато на омега-3 мастни киселини;
 • Витамин Д3 - 5 микрограма;
 • Йод - 150 микрограма.

Дозата е по една таблетка дневно преди хранене. Приемът трябва да започне преди зачеването и да продължи по време на бременността и кърменето.

 

„Жената се чувства много добре, пък бебето получава всичко необходимо за неговото развитие“, твърди акушер-гинекологът д-р Надежда Стивасарска.

 

Спорт и бременност

 

Бременността не е болест, износването на бебе не изисква само лежане. Има, разбира се, случаи, когато по преценка на лекар това се налага, но те са изключение. Важно е да се знае, че поддържането на добра физическа форма е от съществено значение за здравето на майката и плода. Съществуват много добри комплексни упражнения за бременни, йога, плуване. Физическото натоварване трябва да се избягва, а разходките да са умерени. Най-добре се консултирайте с вашия гинеколог, ако планирате да спортувате през периода.

 

Тютюнопушене след зачеването

 

Бременността е подходящо време за спиране на цигарите. Специалистите са категорични, че двете са несъвместими.

Добре е да се знае, че пушенето:

 • намалява кислорода, който е необходим за нормалното развитие на плода;
 • повишава риска от преждевременно раждане и раждане на дете с ниско тегло;
 • увеличава опасността от раждане на дете с дихателни проблеми;
 • повишава риска от раждане на дете с вродени дефекти;
 • влияе на сърдечната честота на майката и плода.

 

Прием на алкохол

 

Всяко нещо, което бъдещата майка консумира – било то храна или питие, попада чрез кръвта в плацентата. Повечето учени са на мнение, че няма безопасно количество за бременната, както и че виното и бирата са също толкова опасни, колкото и концентратите.

 

Прием на алкохол по време на бременност

 

Алкохолът възпрепятства способността на плода да получава достатъчно кислород и хранителни вещества за нормалното му развитие. Злоупотребата с алкохолни напитки може да стане причина за спонтанен аборт, за преждевременно раждане, да застраши умственото развитие на плода.

Консултирайте се с лекар, ако имате нужда от помощ, за да спрете алкохола.

 

Профилактични прегледи и изследвания, които са препоръчителни за бременните

 

Не пропускайте консултациите за бременни, дори да се чувствате добре. Всеки преглед при проследяващия акушер-гинеколог включва:

 • ултразвуково изследване;
 • измерване на теглото, обиколката на корема, на артериалното налягане;
 • проследяване на нормалното развитие на плода с необходимата фетална биометрия.

Вашият гинеколог ще ви насочи към изследванията, които е необходимо да направите през периода, за да гарантирате здравето си и да родите здраво и доносено дете.

Иследвания и консултации през бременността

Най-важните тестове след зачеването са:

 • определяне на кръвна група и резус-фактор;
 • биохимичен скрининг - специални генетични тестове могат да открият в ранен етап някои от малформациите в развитието на плода (Синдром на Даун, Синдром на Едуардс, Синдром на Патау и други). По преценка на специалист може да се направи амниоцентеза.
 • фетална морфология - обстойно и високо-специализирано ултразвуково изследване на всички основни органи и системи на плода;
 • изследване на пълната кръвна картина (хемоглобин, хематокрит, еритроцити, левкоцити, кръвна захар, СУЕ);
 • изследване за инфекции – сифилис, СПИН, хепатит B;
 • изследване на урина;
 • микробиологично изследване на влагалищен секрет – назначава се в началото на периода и в случаите, когато бъдещата майка съобщи за парене, дискомфорт, течение;
 • цитонамазка. 

Макрозомия

Допълнителни изследвания

 

 • за токсоплазмоза – по преценка на лекар се назначава за бременни жени, които имат домашни любимци (котки);
 • за рубеола – при контакт със заразени;
 • за гестационен диабет.

 

Разширени вени през бременността

 

През периода има повишен риск от поява на разширени вени или влошаване на вече съществуващите такива, особено за жени, които имат наследствена предразположеност. Хормоналните промени се отразяват негативно на венозната стена. Притискането на вените в малкия таз от плода също повишава венозното налягане във венозната система, което от своя страна допринася за появата на разширени вени, пояснява д-р Ангел Радев, ангиолог.

 

По думите му е добре бременната жена да следи за появата на зачервяване, уплътняване и болезненост по хода на вените (признак за т.нар. тромбофлебит или варикофлебит). Появата на внезапен оток със зачервяване на крака и повишаване на температурата и втрисане може да е симптом за запушване на дълбока вена на крака. При изява на някое от изброените оплаквания трябва да се търси лекарска помощ.

Разширени вени през бременността

 

Д-р Ангел Радев съветва бъдещите майки да спазват определен двигателен и хигиенно-диетичен режим. Добре е да се избягва продължителното стоене в право или седнало положение с липса на движение, излагането на високи температури, нерационалното хранене, водещо до затлъстяване, тютюнопушенето, неудобните дрехи и обувки. Препоръчително е да се носят компресивни медицински чорапи или чорапогащници, изписани от специалист по венозни заболявания.

 

Запек (констипация) през бременността

 

Констипацията доста често се наблюдава през периода. Засяга и жени, които преди не са имали такъв проблем. Причината са настъпилите в организма след зачеването хормонални промени, които променят функционирането на храносмилателната система. Повишеният прогестерон, който осигурява нормалното протичане на бременността, намалява контралитета на мускулатурата, червата стават по-лениви.

 

През втората половина на бременността наедрялата матка притиска червата, измества ги, перисталтиката се затруднява още повече, пояснява акушер-гинекологът д-р Константина Кирова.
За запек се говори, когато изхождането е на 3-4 дни при достатъчен прием на храна.

 

За да се избегне този проблем, трябва:

 • да се консумират храни, богати на фибри, целулоза и пектин - ябълки, сливи, смокини, листни зеленчуци, кисело мляко;
 • да се приемат повече течности – около 2,5 литра, (вода, сокове, супи, сиропи).
 • жената да се движи активно – да се разхожда, йогата, упражненията, плуването оказват благотворно влияние.

Запек по време на бременността

При запек след консултация с акушер-гинеколог може да се приемат и хранителни добавки или медикаменти с лаксативни свойства.

Има медикаменти, които могат да помогнат. Такива, които са билкови, плодови, натурални, за да бъде ефектът лек, такива, които не предизвикват маточни контракции, уточнява д-р Кирова.

Тя препоръчва лаксативния сироп „Фрутилакс“. Според нея той е подходящ за бременни, тъй като е натурален и няма странични ефекти. Съдържа сок от слива и смокиня, обогатен е допълнително с масла от див копър и мента. Дозата е сутрин и вечер по 1-2 супени лъжици, като задължително трябва да се приемат и повече течности.

 

Източник:
"Хранене по време на бременността" – А. Димитров, В. Златков; Акушерство, учебник за студенти по медицина.

 

Редактор: Татяна Вълкова

Публикации

...