Бронхит

238 Последователи

Бронхитът е заболяване на дихателната система, при което лигавицата на белодробните бронхи е възпалена. Представлява състояние, при което бронхите - въздушните канали между устата, носа и белите дробове, са възпалени, лигавицата им е удебелена.

бронхитът е заболяване на дихателната система

Симптоми

Бронхитът се характеризира с постоянна кашлица, която първоначално е суха, а впоследствие преминава във влажна (отделят се слузни храчки). Дишането е затруднено.

Налице са още:


•   повишена температура, втрисане; 
•   хрипове;
•   болки в гърдите;
•   възпалено гърло;
•   умора
•   болки и скованост на тялото;
•   задух;
•   главоболие
•   запушен нос;
•   дрезгав глас.

Бронхитът се характеризира с постоянна кашлица, която първоначално е суха, а впоследствие преминава във влажна (отделят се слузни храчки).

Видове

 • Остър - обикновено не е предпоставка за безпокойство. Често възниква след простуда или грип, като резултат от понижените защитни сили на организма. Симптомите са кашлица със секрет (храчки), температура, дискомфорт в гърдите, задух. Състоянието обикновено отминава за няколко дни или седмици.
 • Хроничен – това е сериозно, продължително заболяване, при което симптомите са кашлица и отхрачване. Те продължават с месеци и се повтарят всяка година. Хората с хроничен бронхит имат различна степен на затруднено дишане. Симптомите могат да се влошат през различните сезоните от годината.

Причини

Бронхитът се среща по-често през зимата, по време на грипния сезон, тъй като вируси са сред основните причини за появата му. Бактерии също могат да застрашат бронхите, както и вдишването на външни дразнители – изпарения, газове, прах, тютюнев дим.
Хората с понижен имунитет, по-възрастните, пушачите и тези с други заболявания са по-застрашени от бронхит. Ако той е причинен от вирус или бактерия, има риск инфекцията да се предаде и на околните.

Диагнозата се поставя след преглед, преслушване със стетоскоп и запознаване на лекаря със симптомите

Диагностициране

В повечето случаи бронхитът отшумява сам, но може да се развият и усложнения, които налагат лечение. Ако кашлицата се засили, температурата не се нормализира след 4-5 дни и общото състояние се влоши, непременно се консултирайте със специалист.

Диагнозата се поставя след преглед, преслушване със стетоскоп и запознаване на лекаря със симптомите. За установяване на причинителя на заболяването специалистът може да препоръча рентгенова снимка или да назначи микробиологично изследване на секрета от кашлицата.

бронхит при деца - диагностицира се след преглед

Диагностика на бронхит при деца

Всеки лекар се доверява на собствената преценка, на това което чува със слушалката. При децата по принцип дишането  е грубо, защото тяхната гръдна стена е фина. Ако един лекар е свикнал да преглежда възрастни пациенти, то детското дишане може да му се стори грубо. За педиатрите е по-притеснително, ако чуват отслабено дишане. Това може да е признак на бронхиален спазъм.

За хриповете  - не е толкова важно дали ги има или няма, колкото дали те си остават на едно и също място. Когато има локализирана находка, съмнението е за пневмония. Когато детето се изкашля и хриповете се променят или изчезват, това е по-скоро характерно за бронхита.

Лечение

На хората, страдащи от бронхит, обикновено се препоръчва да си почиват, да пият повече течности, да правят инхалации за успокояване на дихателните пътища, да дишат топъл и влажен въздух.

лечението на бронхит обикновено става в домашна обстановка

За да се повлияят симптомите, лекарите могат да предпишат:

 

 • медикаменти срещу кашлицата –  те ще я облекчат, ще подпомогнат извеждане на секретите от организма;
 • бронходилататори - те разширяват бронхиалните пътища на белите дробове, позволявайки на въздуха да проникне в тях;
 • муколитици – улесняват разграждането на бронхиалния секрет;
 • противовъзпалителни лекарства;
 • кислородната терапия - спомага за подобряване на дишането, когато то е затруднено; 
 • антибиотици - те са ефективни при бактериални инфекции, но не и при вирусни. Те могат също да предотвратят вторични инфекции.

бронхит при деца - може да се лекува и без антибиотици

Особености на бронхита при деца

Детският бронхит в много случаи може да се лекува без антибиотици. Има известен риск да прогресира, но ако детето се наблюдава динамично от специалист, най-често успяваме да се справим без задълбочаване.

По-специфично е лечението при бронхиолит. Това е възпаление на бронхиолитете, при което има и спазъм. Затова се прилагат бронходилататори, най-често с инхалация. Някои деца са предразположени към такъв спазъм и антибиотиците изобщо не им помагат.

Имаме пациенти, които пият по няколко антибиотика, защото кашлят и им свирят гърдите, обяснява педиатърът д-р Ирен Цочева . Но няма подобрение, докато не започне лечение с инхалаторно приемане на бронходилататори. Тези препарати позволяват на бронхиалното дърво да се отпусне и да се отделят секретите.

Много е важно след това да се предвиди достатъчно време за възстановяване - поне три седмици. Ако детето се върне по-рано в детското заведение, където се обменят много вируси, обикновено имаме рецидив.  Тогава до пролетта имунните сили на детето ще са изтощени и са възможни усложнения като пневмонии.

чистият въздух и упражненията облекчават бронхита

Допълнителните средства за лечение:

 • премахване на източника на дразнене на белите дробове - например чрез спиране на пушенето;
 • използване на овлажнител - това може да облекчи дишането и да намали хриповете; 
 • упражнения - укрепват мускулите, участващи в дишането.
   

Усложнения

Най-често срещаното усложнениена бронхита е пневмонията. При нея инфекцията се разпространява по-дълбоко в белите дробове, алвеолите се изпълват с течност и дишането е затруднено. Заболяването е по-вероятно да се развие при пушачи, при по-възрастни и хора с намален имунитет.

спрете цигарите, за да не боледувате от бронхит

Предпазване от бронхит


Тъй като тютюнопушенето е най-честата причина за хроничен бронхит, избягването на цигарите е един от най-добрите начини за превенция. Въпреки че не винаги е възможно да се предотврати появата на остър или хроничен бронхит,

има мерки, които могат да помогнат за намаляване на риска:

 • Стойте далеч от болни от грип или простуда; 
 • Ваксинирайте се всяка година срещу грип;
 • Мийте често ръцете си;
 • Избягвайте местата със замърсен въздух. Ако все пак това се налага, носете маска, която покрива носа и устата.

Публикации

От печата: Удари ни фалшив грип
От печата: Удари ни фалшив грип