Гастрит

230 Последователи

Гастритът представлява възпаление на стомашната лигавица и  спада към групата на заболяванията, които поразяват лигавицата на стомаха. Причините за появата на заболяването могат да бъдат от различен характер при различните хора. Те включват както бактериални и вирусни причинители, така лекарствени и други.

причини за гастрит

Какво предизвиква гастрит

Болестта може да бъде предизвикана и от инфекции, причинени от бактерии (Helicobacter pylori)- около 80% от хроничните гастрити са предизвикани от инфекция с helicobacter pylori. Тази бактерия има основна роля в патогенезата както на хроничните гастрити, така и на последващи усложнения - ерозии, язвена болест на стомаха и на дванадесетопръстника. По тази причина язвената болест може да бъде определена като усложнение на хроничния гастрит с инфекция с helicobacter pylori. Заболяването бива предизвикано и от вируси, както и от неправилен начин на живот - вредните хранителни навици, липсата на режим на хранене, консумацията на некачествена храна и стресът. Занижена хигиена на хранене - консумацията на храни с неидентифициран произход и наследствеността също са сред причинителите. Стресът все повече е сочен като един от основните причинители на стомашно-чревни разстройства.

Нестероидните противовъзпалителни средства също могат да доведат до тежък гастрит, предупреждават тастроентеролозите. Техният съвет е болните, които приемат такива лекарства,  да прилагат лечение като при гастрит, дори при липса на конкретни оплаквания. По този начин ще се намали киселинността в стомаха и ще бъдат избегнати евентуални усложнения.

болка при гастрит

Симптоми на гастрит

Те са различни при различните хора. Най-честите оплаквания са:

 

Видове гастрит

В зависимост от начина, по който настъпват и протичат, медицината ги класифицира като остри и хронични. Острата форма се наблюдава по-рядко и обикновено е резултат от употребата на лекарства или на остро настъпило възпаление на лигавицата на стомаха. В по-редки случаи (обикновено погрешка) може да се дължи на прием на някакви каустични вещества, които обикновено са основи или киселини. 

Хроничните гастрити

са по-разпространени, продължават по-дълго и не настъпват толкова остро. Те могат да бъдат класифицирани според положението им в стомаха и според тяхната етиология:

 

  • антрален;
  • корпусен;
  • пангастрит. 

диагностика на гастрит след преглед и изследвания

Поставяне на диагноза

При проява на описаните по-горе симптоми трябва веднага да се потърси гастроентеролог. Навременното диагностициране на заболяването е от ключова важност за неговото успешно лечение и избягване на усложнения. Диагнозата може да бъде поставена само след преглед и необходимите изследвания. По преценка специалистът назначава биохимичен анализ на кръвта и ендоскопско изследване (гастроскопия). Добрата апаратура е важна за точната диагностика. Златен стандарт в диагностиката на всички видове гастрити е гастроскопията. Това е най-информативният метод, чрез който се установяват заболяванията на хранопровода, на стомаха и на дванадесетопръстника. Изследването показва всички морфологични промени в стомаха, включително и наличието на гастрит. На тази база се правят и различните класификации, като се описва видът на лигавицата – еритемна, покрита с ерозии, отточна - обяснява кастроентерологът д-р Камен Данов.

как се лекува гастрит

Лечение на гастрит

Терапията е в зависимост от причинителя. Нелекуваният гастрит може да стане причина за развитието на язва или доведе до кървене на стомаха. Когато заболяването е предизвикано от helicobacter pylori специалистът може да назначи лечение с повече от един антибиотик в комбинация с медикамент, който намалява киселинността на стомаха – т. нар. инхибитори на протонната помпа.

Съществуват и някои по-редки форми като еозинофилния гастрит, при които се прилагат имуносупресори или кортикостероиди. Не винаги ефектът от тези медикаменти е достатъчно задоволителен, но все пак става дума едва за около 1% от всички гастрити, пояснява гастроентерологът д-р Данев.

пърженото предизвиква гастрит

При терапията изключително важна роля играе режимът на хранене - трябва да се избягват пикантните и пържените храни, газираните напитки, да се намали алкохолът, да не се пуши. 

Профилактика

Предпазването от това заболяване на стомашно-чревния трактключва избягване на стреса, балансирано хранене, дисциплина в храненето. Повече пресни плодове и зеленчуци, богати на витамин С и на скорбяла. Избягване на мазните храни, колбаси, сланина, яйца, овча лой, мазнини, пържено, лютиво, солено кисело. Ензимът на черния дроб - алкохолдехидрогеназа, който отговаря за разграждането на алкохола, може да разгради не повече от 80 грама твърд алкохол на ден. Това е допустимото количество. Ако е вино или бира – не повече от 2 чаши на ден, съветва гастроентерологът от Бургас - д-р Петьо Компански.

бактерия, предизвикваща язва и гастрит

Кои са усложненията на гастрита

При нелекуван или неправилно лекуван гастрит той може да доведе до сериозни усложнения - да се развие в язва на стомаха и на дванадесетопръстника, да предизвика ерозии или дори да рецидивира в раково заболяване.

 


по текста работи: Албена Димитрова

Публикации