Главоболие

382 Последователи

Главоболието е често срещано оплакване, което за щастие в повечето случаи е преходно, дължи се на временни фактори. В някои случаи зад него може да се крие сериозен проблем или хронично заболяване. Обикновено пациентите попадат първо при невролог.

Умора, стрес, или нещо повече?

 

Оплакването може да е симптом при много заболявания, свързани с мозъка, съдовете, мускулите на главата, както и при болести и нарушения, обект на вътрешната медицина, инфекциите, психиатрията и други, коментира д-р Катя Казакова. Затова е необходимо сериозно отношение, за да се стигне до причината за него и да се определи правилното лечение. 

Видове главоболие

То може да е различни видове:

 

 • мигренозно (пулсираща, ярка болка, може и само от едната страна на главата);
 • тензионно (усещане за стягане на главата като в обръч);
 • цервикогенно (при проблеми в шийните прешлени). 

Последното е свързано с дълги часове  работа в офис, неподходяща позиция на главата, неподходяща поза при седене и гледане на телевизия или пък неправилна поза в легнало положение, обяснява д-р Ирен Петрова – Иванова, невролог.  Има и комбинирано – мигренозно с тензионно или цервикогенно, защото може да има няколко причини и съответно комбинация от няколко заболявания.

Главоболие - видове,причини,лечение

При мигрената болката е най-често едностранна. Тя може да има “любима“ страна, но може и да сменя страните. Боли  половината глава. Болката е пулсираща, усилва се при навеждане, напъване, кашлица. Силните шумове, светлина и миризми  дразнят и засилват болката. Тишината и покоят успокояват симптомите. Обичайно се съчетава с гадене или повръщане. Много от пациентите имат  усещания, които предупреждават за настъпването на болката. Тези предшестващи симптоми наричаме аура, обяснява д-р Катя Казакова. Мигренозните пристъпи често се наблюдават при жените, особено младите, тъй като то  може да е хормонално обусловено. Много често при тях то е преди, по време или след менструацията.  Дължи се на хормонален дисбаланс. Много често това главоболие се появява през пубертетната възраст и след като жените влязат в климакса, изчезва. Подобно оплакване изчезва по време на бременност и след раждане може да се активира отново. Контрацепцията при жените също е фактор за появата му.

 

Тензионното главоболие има различен характер. Често го описват като тежест, натиск, стягане. Може да се описва като болки в тила, слепоочието, челото. Понякога се включват всички мускули на главата и усещането е за обръч, който я стяга. Друг път болката не е в мускулите, а във връхната част на главата. Има характер на натиск или парене. Главоболие и световъртеж, съпроводени от гадене и отпадналост, може да се симптом на вертиго или болест на Мениер. Става дума за неврологичен проблем със засягане на вестибуларния апарат. Възможно е и вирусна инфекция да провокира главоболие с умерена или силна интензивност.

Причини за главоболието

Жените често страдат от главоболие
Главоболието може да бъде съвсем безобидно, но същевременно и признак на сериозно заболяване!

 

Симптомите може да са породени от някаква елементарна причина, като например проблем с очите – късогледство или далекогледство. Случва се доста често в детска възраст. Причините могат да бъдат и много сериозни – например тумор в мозъка. Има и различни възпалителни заболявания в областта на лицето - фронтални и максиларни, синуити. Проблеми със зъбите и ушите също могат да доведат до подобни оплаквания. Прегледът при невролог заедно с резултатите от назначените изследвания е пътят към точната диагноза. 

 

Пулсиращото, което прилича на мигрена, може да е свързано с прием на алкохол,  висока температура, вирусна инфекция или ниска кръвна захар и др. Тензионното може да е предизвикано от работа при неудобна поза на тялото, промени в шийните прешлени,  стрес, особено при стаена агресия и още много ситуации. При тензионното главоболие е важно да се определи причината.  Това налага допълнителни изследвания - графия на шийни прешлени, преглед за наличие на кифосколиоза или други проблеми с гръбнака. Мисли се дори за плоско стъпало и неправилно разположение на центъра на тежестта. При необходимост се прави консултация със стоматолог,  при съмнение за проблем с темпоро-мандибуларната става. Обсъжда се източникът на стрес и възможностите за контрол.

 

Сред факторите, за които се смята, че отключват мигрената, са стресът, липсата на сън и хранителният режим.  При мигрената и наличие на наднормено тегло и метаболитен синдром се препоръчва редукция на теглото. Колкото по-голямо е количеството на мастната тъкан в организма, толкова по-високи са нивата на естрогените и по-чести провокираните от хормоните мигренозни пристъпи. Освен това, ново изследване показа още един потенциален виновник за тежкото главоболие – бактериите в устата ни. Не трябва да се забравя, че когато то е упорито и неподдаващо се на лечение, може да е признак на скрита депресия.

Главоболие по време на бременност

главоболие при бременните

 

Бременността е начало на напълно нова фаза в живота на всяка жена. Особено първите месеци са истинско предизвикателство - кръвното се колебае, хормоните се променят. Последици от това са умора, промени в настроението, гадене и не на последно място - болки в главата. Добрата новина e, че на организма му трябват около три месеца, за да се пренастрои към процесите в организма. Тогава болката, свързана с бременността, обикновено изчезва само. Въпреки това е добре да споделите на лекаря си за тези оплаквания, още когато се появят. Има и щадящи методи, които могат да облекчат страданията по време на бременност.

 

Впрочем някои бременни си налагат изведнъж и рязко пълно лишаване от кофеин. Това може да стане причина за главоболие и тогава чаша кафе решава проблема. Не е нужно бременните да се лишават от кафе напълно. Препоръката е на ден да не се пият повече от две чаши. Бременността е благоприятен период за дамите с мигрена. В повечето случаи пристъпите отшумяват докато се роди детето. Тази връзка се наблюдава особено в случаите, когато мигрената се е появявала преди или по време на менструалния цикъл. За съжаление оплакванията при такива пациентки в много случаи се връщат след бременността.

Главоболието при деца и юноши - ето кои са причините

главоболие при деца и младежи

Защо точно възниква проблемът при деца и младежи, е въпрос, на който има много отговори. Разбира се, трябва да се отчете известно генетично предразположение. Има и други провокатори на болката:

 

 • Не се приемат достатъчно течности; 
 • Недостатъчно храна;
 • Твърде малко сън;
 • Напрежение и стрес в училище;
 • Схващане на мускулите; 
 • Прекомерно физическо напрежение;
 • Хормонални колебания;
 • Алкохол, никотин или употреба на наркотици;
 • Дефицит на желязо;
 • Твърде много време, прекарано пред телевизора или компютъра;
 • Някакво заболяване на червата (като цьолиакия или запек);
 • Очни заболявания;
 • Повишено кръвно налягане.

Друга възможна причина при децата са различните газирани напитки, които съдържат кофеин, а също и много захар. Спирането им може да провокира симптоми на абстиненция като главоболие например.  Според Международното общество по главоболие - International Headache Society (IHS) то се класифицира в две групи: 

 

 • първично, когато самото то е болестта;
 • вторично, което е свързано с други състояния (например това при менингит).

При мигрена у децата болката обикновено се появява в предната част на главата. За разлика от това при възрастните, при малките то обикновено засяга и двете страни на главата. Болката се описва като силна и пулсираща, възниква като пристъп и редовно се повтаря. Освен това често се стига до гадене и повръщане, чувствителност към светлина и шум. Симптомите се засилват при физическо натоварване, което ги отличава от тези поради напрежение.

 

Децата, засегнати от мигрена, междувременно имат повишена нужда от сън и повишена нужда от почивка. Симптомите обикновено се подобряват,  след като се наспят. Мигренозният пристъп при деца и юноши обикновено трае между 2 и 4 часа. Предразположението към мигрена може да бъде наследствено, но влияние оказват и хормоналните промени през пубертета. Момичетата са засегнати по-често от момчетата.

Какво да пия срещу пристъпите - кое е правилното лечение

лекарства за главоболие

Как да излекуваме мъчителната болка е основният въпрос, който интересува пациентите. В аптеките има различни препарати, повечето на основата на парацетамол, ибупрофен или диклофенак. Употребата им е в рамките на препоръчителните максимални дози (четете листовката!) и за период, не по-дълъг от няколко дни. Ако пристъпите се повтарят често, тогава трябва да се изработи нова терапевтична стратегия заедно с лекар невролог. Той ще вземе предвид предполагаемата първопричина и ще се съобрази с общото здравословно състояние на пациента, също и с неговите съпътстващи заболявания. 

 

За мигрената има значение дали медикаментът се взема по време на пристъп или за профилактика  По време на пристъп се прилагат различни триптанови медикаменти. За профилактика се дават други медикаменти. Те действат успокояващо и седативно, но влияят на кръвното и пулса и трябва да се внимава с тях. Пациентите с мигрена и с тензионно главоболие цял живот пият обезболяващи. Доказано е, че те имат особена чувствителност към тях и когато започват да злоупотребяват (всеки ден да се пие по един медикамент), след определено време се развива ново тип болка в главата, която се дължи  на тази повишена чувствителност. Тогава то вече е хронично, ежедневно, обяснява акад. Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология и директор на Университетската болница по неврология и психиатрия "Св. Наум". Такова състояние се лекува много трудно.

 

При мигрена на първо място, трябва да се спре тютюнопушенето. Освен това жените трябва да внимават с контрацепцията, особено пушачките, защото те са рискови фактори. Също така, наблюдава се известна сезонност при пристъпите  - при преход от много горещо към по-студено. Във фармацията непрекъснато се търсят нови средства за справяне с болката. Ново проучване например буди надежди във връзка с веществото кетамин. То традиционно се използва като мощен седатив – приспивателно средство, употребявано предимно за хирургически цели, вече привлича интереса на много специалисти, които се занимават с контролиране на болката при състояния като мигрена и комплексен регионален болков синдром  (CPRS), стана ясно наскоро. В презентацията си д-р Майкъл Реди, специалист от град Темпъл, щата Тексас, цитира изследване, според което вкарването на кетамин в дози между 10 и 50 мг през носа е безопасен и ефективен начин за контрол на пристъпна болка. В допълнение към това, кетаминът може успешно да се използва за овладяване на депресия, която често се наблюдава при болкови състояния като мигрената.

Кои храни влияят 

Главоболие - кои храни влияят

Има различни храни, които могат да отключат болковата симптоматика. Приемът на ферментирали храни предизвиква болки в главата.  В друг случай неправилният режим и подбор на храни води до ферментация в червата и оттам до провокиране на пристъп. Особено важно е да се ограничи приемът на концентрирани захари. Трябва да се избягват и храните, които са дразнители – различните видове сирена, цитрусови плодове и т.н. 

 

На първо място между продуктите, които предизвикват мигрена, е храната, която съдържа амини /биологично активни вещества, които в началото стесняват, а след това разширяват съдовете на мозъка/, коментира д-р Цветанка Янакиева. Това провокира болка. Към амините спада тираминът. Той придава вкуса и аромата на скъпите вносни сирена, шунката, пушената риба, колбасите и други месни и рибни изделия, маринади, сосове, даже в някои плодове /цитруси, ананаси, банани/, ядки.

 

Кафето също може да разширява съдовете на мозъка, което предизвиква болка. Ако имате проблеми, не пийте повече от едно кафе на ден. Алкохолът също трябва да се консумира с мярка, за да нямате проблеми на следващия ден. Много от нас скърцат или стискат зъбите си от време на време – било от стрес, било просто по навик. Това е рисковано, ако започне да се повтаря често. Тогава скърцането със зъби, известно като бруксизъм, може да предизвика главоболие или даже мигрена.  

Не пиете достатъчно вода? Ето кои са симптомите

Дехидратация

При дехидратация се активира т. нар. вторично главоболие. То е свързано с липсата на достатъчно течности в организма. Може да е сравнително слабо, но понякога болката е толкова сериозна, колкото и при мигрена.

 

Всеки ден тялото ни губи течности чрез изпотяване и уриниране. През повечето време това лесно се балансира чрез поемането на течности или консумирането на плодове, които съдържат течност. Понякога обаче тялото губи вода по-бързо, отколкото тя може да бъде възстановена.  В такива периоди организмът може да се дехидратира, което да доведе до усложнения. Сред тях е и главоболието. При състояние на дехидратация мозъкът може временно да се свие заради загубата на течности. Този механизъм води до отдалечаване на мозъка от черепа, което е последвано и от поява на болката.  След като се хидратира отново, мозъкът веднага възстановява обема си, което води до облекчаване на болката. За разлика от проблемите със синусите, при дехидратация човек не изпитва лицева болка или натиск. Също така е малко вероятно болката да се появи отзад на врата, както се случва с тензионното главоболие.

 

Тъй като този тип главоболие се появява само при обезводняване на тялото, симптомите на дехидратация се появяват едновременно с болката. Те може да включват:

 

 • Крайна жажда;
 • Намалено уриниране;
 • Тъмна урина;
 • Объркване;
 • Замаяност;
 • Умора;
 • Сухота и лепнене в устата;
 • Загуба на еластичност на кожата;
 • Ниско кръвно налягане;
 • Ускорен сърдечен ритъм.

Някои хора може да имат главоболие само при тежко обезводняване. Тогава при тях може да се появят и други симптоми освен споменатите по-горе.

Предпазване от главоболие при дехидратация

Главоболие - пийте повече течности

Пийте достатъчно течности: Повечето хора се нуждаят от 4 до 6 чаши вода на ден, макар че някои може да имат нужда от повече или от по-малко. 

 

Яжте храни с високо съдържание на вода: Храни като краставици, други зеленчуци и плодове.

 

Разпределете приема на течности през целия ден: Добре е да поемате необходимите течности равномерно през целия ден, а не наведнъж, ако искате тялото ви да е хидратирано.

 

Поемайте повече течности при тренировка или навън в горещо време: По време на периоди на сериозно изпотяване, тренировка или в горещо време се увеличават нуждите на организма от вода. Пиенето на повече вода в такива моменти ще запълни нуждите от течности, които се губят чрез потта.

 

Лекувайте основните причини, които причиняват дехидратацията: Треската и инфекциите могат да станат причина тялото да губи повече течности от обичайното. Справянето с причините за дехидратация и същевременно увеличаването на приема на течности може да помогне за намаляване на симптомите.

 

Избягвайте напитките с кофеин и алкохол. Те стимулират уринирането, което води до по-голяма дехидратация.

 

Намалете прекалените физически натоварвания по време на горещо време или ако не се чувствате добре: Както топлината, така и болестите увеличават нуждите на организма от течности. Тежките тренировки могат да причинят допълнителна загуба на течности чрез изпотяването и още повече да усложнят нещата.

Публикации

...