Грип

324 Последователи

Какво представлява 

Това е най-разпространеното инфекциозно заболяване в световен мащаб. Известен е още като Инфлуенца. За него е характерно, че е силно заразен и предизвиква големи епидемии. Обичайният сезонен грип засяга около 10% от населението, но при пандемия броят на заболелите може да достигне 15-40%, дори повече. Инфекцията е остра и често болестта протича с усложнения, които могат да бъдат животозастрашаващи.

Съществуват три типа на грипния вирус  - A, B и C

Грипен вирус тип А се среща най-често и е най-опасен. Разпространява се бързо и масово като предизвиква епидемии и пандемии. Засяга не само хората, но също така животните и най-вече птиците. Има способността да мутира (да се видоизменя) и затова от него са известни най-много щамове (подтипове).  Към грипните вируси от тип А спадат т. нар. - свински грип (H1N1) и птичи грип (H5N1).

 

Грипен вирус тип B засяга основно човека, протича сравнително по-леко и не предизвиква толкова често сериозни епидемии и пандемии. За разлика от тип А мутира в по-редки случаи и затова от него са известни много по-малко разновидности.

 

Грипен вирус тип C инфектира хора, свине и кучета. Среща се доста по-рядко в сравнение с останалите типове и затова не е изследван достатъчно подробно.

Как става заразяването 

Грипът се предава чрез кашляне, кихане и говор

 

Основният начин, по който се предава вирусът, е въздушно-капков път. Той е много устойчив във външна среда и много бързо и лесно се разпространява. Най-голяма е опасността от заразяване в затворени пространства, където има струпване на повече хора – офиси, училища, транспортни средства, хипермаркети и др. Вирусът може да бъде изкашлян на разстояние до 3 метра и да зарази всички наоколо. Инфекцията обаче се предава дори при най-обикновен разговор, тъй като частици от вируса попадат във въздуха и лесно могат да бъдат вдишани.

Колко време грипът е заразен

Може да ви зарази не само видимо болен човек, но дори този, който няма симптоми. Болестта е заразна и в инкубационния й период, така че вирусът може да се предава, благодарение на въздушно капковия механизъм, и от хора, които все още не знаят, че са болни. Болните в края на оздравителния период също представляват опасност и могат да бъдат заразни, въпреки че се чувстват добре и при тях симптомите са вече отшумели.

Какви са първите симптоми 

симптоми на грип

Грипният вирус има своята характерна симптоматика. Обикновено болестта идва с:

 

 • остро начало;
 • висока температура (бързо достига до 38-40 градуса);
 • главоболие (придружено с болки в очите);
 • втрисане;
 • възпалено гърло;
 • силни мускулни и ставни болки;
 • внезапна обща отпадналост;
 • липса на какъвто и да е апетит.

На по-късен етап се появяват болки в гърлото последвани от неприятна суха кашлица.

Инкубационният период на вируса варира доста и зависи от общото състояние на организма на заразения, както и от инфектиращата доза, която е попаднала в дихателните му пътища - може да е от няколко дни до седмица. При много хора първите симптоми могат да се проявят до 24 часа след заразяването, а при други чак след 4-5 дни.

Каква е разликата между грип и настинка

 

Грипът ви поваля толкова внезапно и силно, че няма начин да не го разпознаете. Рязкото покачване на температура, главоболието, мускулните болки и тежкото общо състояние идват изведнъж - човек може да посочи дори часът, в който се е разболял. Болестта се развива така остро, че докато се усети, болният вече е на легло. Останалите вируси, които наричаме популярно „настинка“, започват с хрема, болки в гърлото и се развиват много по-постепенно. Те са неприятни, но нямат силата на инфлуенцата и не предизвикват такъв огромен стрес за целия организъм.

Колко дни продължава температурата 

Обикновено болните поддържат висока температура в първите 2-3 дни. След това тя постепенно се подобрява. Със спадането на температурата обаче започват да се влошават респираторните симптоми. Кашлицата се превръща от суха във влажна. Болният започва да отделя храчки, които могат да бъдат гнойни. Влошава се състоянието на цялата носоглътка, която започва да се усеща отекла, подута и възпалена.

Как протича грипът при деца

Грипът е много опасен за децата

 

Грипните вируси могат да бъдат изключително опасни за децата. При тях температурата е още по-висока (над 40 градуса) и може да доведе до фебрилни гърчове. При бебетата характерна особеност е, че болестта започва с хрема и кашлица и това може да заблуди родителите, че става дума за обикновен респираторен вирус. Друга особеност е, че грипът при децата често е придружен със стомашни разстройства – повръщане и диария. По време на епидемия се обявява грипна ваканция, за да се ограничи разпространението на заразата.

Какво е лечението при децата

При първи симптоми на настинка и грип при деца веднага трябва да се потърси лекарска помощ. Родителите в никакъв случай не бива да опитват познатите бабини методи на лечение с билки, компреси и други подобни. Това само ще забави лечението и ще усложни заболяването. Детето задължително трябва да остане вкъщи, където да следва указанията на лекаря. Най-добре в леглото при пълна почивка. Да приема повече течности (често и на малки глътки) и течна храна, за да се компенсира обезводняването на организма.

Кои хора са най-застрашени

В списъка на т.нар. високорискови групи спадат:

 

 • малките деца от 0 до 5 години (особено бебетата);
 • бременните;
 • възрастните над 65 години;
 • хората със сърдечно-съдови заболявания;
 • диабетно болните;
 • хората с астма, ХОББ и др. хронични респираторни заболявания;
 • бъбречно болните;
 • онкологично болните;
 • хората с автоимунни заболявания;
 • трансплантираните;
 • HIV-позитивните и др.

грип

 

Може ли грипът да се кара на крак

Категорично – НЕ! Грипно болните трябва да се лекуват у дома и да ограничат контактите с други хора до минимум. Това важи не само за децата, но и за млади хора, и за тези в в активна възраст. Изключително важно е, за да не се допуска допълнително разпространение на болестта. Дори да се чувстват добре и симптомите им да са отшумяващи, те все още носят вируса и могат да го предават. Затова е важно лечението да премине в изолация и при пълна почивка.

Как да се лекуваме

В лечението на грип се използват т. нар. противовирусни препарати. Това са лекарства, специално създадени да противодействат на грипните вируси като ги блокират и не позволяват тяхното разпростанение в организма. Те са единствените средства, които наистина лекуват болестта. Всички останали прахчета, близалки и бонбони само облекчават симптомите и не оказват влияние върху вируса. Лекарствата  се предписват от лекар и се пият по определена схема. Приемът на противовирусен препарат трябва да стартира възможно най-рано - до 48 часа след проявата на заболяването. Това е особено важно, за да се блокира вируса навреме и да не се стигне до опасни животозастрашаващи усложнения.

Как действат лекарствата 

lechenie na grip - Грипът се лекува с протививирусни лекарства

 

В лечението на вирусна инфекция се използват два вида антивирусните медикаменти - невраминидазни инхибитори и М2-инхибитори. Първия тип атакуват вирусните антигени и пречат на разпространението на вируса. Те са ефективни срещу грипните вируси от тип А и В. Вторият вид лекарства действат като блокират йонния канал и пречат на т.нар. „събличане“ на вируса. Това са най-често използваните и най-достъпните средства за лечение на щам А. Към тях спада широкоразпространеният препарат римантадин хидрохлорид – изпитано лекарство с дългогодишна история и доказана ефективност. Римантадинът има способността да дезактивира и ограничава размножаването на грипния вирус, като по този начин блокира или намалява до минимум способността му да уврежда клетките на организма.

Помагат ли антибиотиците при грип

Антибиотиците не лекуват грип

 

Когато се касае за грипно болни хора употребата на антибиотик е напълно безполезна. Причината е, че антибиотиците не лекуват вируси. Антибиотично лечение може да се наложи само ако болестта е напреднала и болният вече е развил последващо бактериална инфекция (напр. пневмония). Но в ранните стадии антибиотикът не само, че не помага и няма място в лечението, но дори би могъл да попречи.

Домашни мерки за ограничаване на болестта

У дома болният трябва да се лекува в отделно помещение и при минимален контакт с останалите членове на семейството. Да се храни самостоятелно в отделни съдове и с отделни прибори. Стаята му да се проветрява на течение през няколко часа. Членовете на домакинството да  ползват еднократни предпазни маски за лице и да мият ръцете си често със сапун и топла вода.

 

Витамини и антиоксиданти за възстановяване при грип

 

Заради т.нар. оксидативен стрес, който грипната инфекция причинява на целия организъм, болните заедно с лечението трябва да приемат антиоксиданти и средства, подпомагащи имунната система. Препоръчителен е приема на витамин С и витамин Е (при възрастни и младежи след пубертета). За облекчаване на симптомите могат да се вземат и други познати средства: антипиретици (медикаменти за понижаване на температурата; сиропи за кашлица; пастили за болки в гърлото и т.н.

За колко време минава инфлуенцата

Противовирусните лекарства не само спомагат болестта да премине по-леко, но значително скъсяват периода на боледуване. Затова колкото по-рано започне специфичното лечение с антивирусни медикаменти, толкова по-бързо човек ще оздравее. Острата вирусна инфекция обикновено отшумява за около 7 дни. Организмът се възстановява напълно и възвръща предишните си сили за около 2 седмици.

Защо е опасен грипът

 

 

 

 

Сериозността на това заболяване идва от факта, че то поразява целия организъм. Причината е, че когато клетките на имунната система атакуват поразените от грипния вирус тъкани, се отделят токсични радикали. Те действат по кръвен път, увреждайки мембраните на най-малките кръвоносни съдове и могат да причинят щети във всички органи и системи. Затова, въпреки че грипният вирус влиза през дихателната система, първите симптоми не са просто една банална хрема или болки в гърлото, а тежко главоболие, температура и  тотална отпадналост. Това е една от основните разлики на тази вирусна инфекция с другите респираторни вируси.

Кои са най-честите усложнения след грип

 

 

 

 

 

Грипният вирус е изключително коварен и заразяването може да засегне много органи и системи. Усложненията могат да доведат до сериозни проблеми с белите дробове, ушите, сърцето, мозъка, бъбреците дори стомаха. Сред най-честите тежки усложнения са бактериалната пневмония, бронхит, миокардит, гърчове, менингит, енцефалит, и др. Усложненото заболяване може да бъде фатално за хронично болните и за децата. Специалистите съветват хората с хронични заболявания да се лекуват в болница под денонощно лекарско наблюдение и контрол. Изследвания за грипни щамове могат да бъдат направени в специализирания център по заразни и паразитни болести.

Как да се предпазим от грип

Като профилактика Световната здравна организация (СЗО) препоръчва хората от рисковите групи да се имунизират чрез поставянето на противогрипни ваксини. Нови ваксини се разработват всяка година, тъй като вирусът е много изменчив и постоянно мутира, за да се скрие от имунната система. Съставът на ваксините се изменя, за да се включат очакваните щамове, причинители на грипни епидемии. Най-често се прилагат тривалентни, а в някои страни и четиривалентни ваксини срещу грип, които съдържат различни щамове от двата основни типа - А и В. 

Кога да се ваксинираме 

За да има ефект ваксинопрофилактиката трябва да бъде направена преди началото на новия грипен сезон. У нас обикновено пикът идва през декември - януари. На човешкия организъм са му необходими около 30 дни, за да си изгради имунитет. Което означава, че за да работи ефективно, ваксината трябва да се постави в периода октомври-ноември.

 

Ваксини срещу грип

 

Профилактични средства по време на грипна епидемия

При вече настъпила епидемия ваксинацията е напълно безполезна, затова на помощ идват отново противогрипните лекарства. Освен, че се използват в лечението, те могат да служат като ефективна профилактика срещу грипните вируси. За разлика от ваксините, антивирусните препарати не се влияят от модификацията на грипния вирус. Те са в състояние да го, независимо от неговия щам. Затова са идеалното средство за профилактика по време на епидемия, както и ако у дома или в офиса има болен, с когото сте били в пряк контакт. Противовирусните лекарства като профилактика се приемат по схема. Приемът трябва да започне непосредствено след контакта със заразения.

 

предпазване от грип

Какво представлява летният грип

Преди всичко трябва изясним, че зад това наименование всъщност се крият различни разновидности на ентеровирусите. Те се срещат най-често през топлите месеци. Наричат се така, защото имат грипоподобни симптоми. Обикновено започват с висока температура, главоболие, неразположение, но характерната им особеност са стомашните болки, придружени с повръщане и/или диария. Обичайно при възрастните летните вируси отшумяват за 1-2 дни, само с диета, без да е необходимо лечение. По-опасни са за децата, които много бързо се обезводняват, и при тях трябва да се вземат бързи мерки за възстановяване на водния баланс в организма. Ентеровирусите се разпространяват най-вече чрез замърсена храна или мръсни ръце. Затова трябва да се строга лична хигиена – ръцете да се мият преди всяко хранене или похапване, както и винаги след тоалетна.

Публикации

...