Хрема


3 Последователи

Хремата не е болест сама по себе си. Тя е проява, симптом на редица здравословни проблеми от различен характер, Хремата е резултат от заболяване на носа и околоосните кухини – синуси, проявяващо се в производстмо на лигавична слуз. В зависимост от цвета и консистенцията на тази слуз може да

причини за хрема

 се определи и причината. Влажността на лигавицата е ключова за препятстването на вирусите и бактериите да навлязат в човешкия организъм и да достигнат до белите дробове.

Лигавицата на носа трябва да е достатъчно влажна, защото през тези около 12 см въздухът обикновено преминава за по-малко от една десета от секундата, обяснява д-р Дончо Дончев, началник на Отделението по аудиология и отоневрология в Клиниката по УНГ на ВМА. Това време обаче е достатъчно, за да се затопли до 37 градуса, независимо колко студен е постъпил, както и да се овлажни до над 98-99% , независимо колко сух е бил. Ако това не се случи, постъпвайки в алвеолите на белите дробове, газообменът на кислорода срещу въглеродния двуокис не се осъществява пълноценно. Това води до проблеми за организма, тъй като има тъкани – особено клетки на мозъчната кора, които са много чувствителни на кислороден глад.

Хрема при вирусни заболявания

Инфекциозната хрема обикновено се дължи на вирусна инфекция. Когато няма анатомични аномалии като изкривена носна преградка и увеличена трета сливица, тя минава за 7 до 10 дни с или без лечение. Не се препоръчва продължителното лечение със локални деконгестани, каквито са повечето съдосвиващи капки за нос, поради опасността от трайно задебеляване на лигавицата на носа.

Задна хрема

Задна хрема се нарича състоянието , при което секретът вместо към ноздрите, тече към гърлото. То е особено неприятно, защото става причина и за дразнеща кашлица - обяснява специалистат УНГ д-р Любен Попов.

Кои са причините за задна хрема?

Задната хрема в повечето случаи е причинена от вируси, а по-рядко са намесени бактерии. Най-често става дума за:

 

  • риновируси;
  • аденовируси;
  • РНК и др. 

Бактериите, които могат да провокират такъв проблем, са:

  • стрептококус пневмоние;
    хемофилус инфлуенце;
    мораксела и др. 

Не са изключени алергии или състояния, асоциирани с алергии - невъзпалителни, неалергични задни ринити, чиято диагностика е доста трудна. Към казуистиката спадат случаи, когато в носоглътката има попаднали чужди тела, коментира д-р Попов.

Причини за постоянно запушен нос

Изкривена носна преграда

Тя може да е била налице от раждането или след травма, но в един момент да причинява симптоми. Обяснението за затрудненото  дишане през носа при изкривена носна преграда е “назалния цикъл”. Това е физиологичен феномен на посменно свиване и отичане на лигавицата в носните ходове, чиято цел е затопляне на въздуха.  За определен период от време, между 2 и 3 часа, въздухът  преминава основно през едната ноздра, където се затопля, след това през другата. Затрудненото дишане се усеща особено осезателно в легнало поожение , в долно лежащата ноздра. За появата на затруднено дишане при налична от раждането изкривена носна преграда спомага и излишното наднормено тегло, което се натрупва равномерно във всички тъкани на организма.

Замърсяване, токсини от околната среда

Фактори от околната среда също оказват влияние върху нормалното дишане през носа. Това са мръсният въздух, богат на иританти – материални частици и химични съединения, които дразнят носната лигавица, предизвикват задебеляването и с резултат затруднено носово дишане.

Увеличена трета сливица

В детската възраст, уголемени сливици и увеличена и възпалена трета сливица водят до нарушение на дишането през носа, хъркане и сънна апнея в тежките случаи. Увеличаване на  третата сливица може да се дължи и на алергия,  най-често към плесени. В тези случаи отокът на лигавицата на носа от  една страна и уголемената трета сливица от друга възпрепятстват многократно нормалното дишане през носа.

Публикации