Хрема

42 Последователи

Хремата не е болест сама по себе си. Тя е проява, симптом на редица здравословни проблеми от различен характер, Хремата е резултат от заболяване на носа и околоосните кухини – синуси, проявяващо се в производстмо на лигавична слуз. В зависимост от цвета и консистенцията на тази слуз може да

причини за хрема

 се определи и причината. Влажността на лигавицата е ключова за препятстването на вирусите и бактериите да навлязат в човешкия организъм и да достигнат до белите дробове.

Лигавицата на носа трябва да е достатъчно влажна, защото през тези около 12 см въздухът обикновено преминава за по-малко от една десета от секундата, обяснява д-р Дончо Дончев, началник на Отделението по аудиология и отоневрология в Клиниката по УНГ на ВМА. Това време обаче е достатъчно, за да се затопли до 37 градуса, независимо колко студен е постъпил, както и да се овлажни до над 98-99% , независимо колко сух е бил. Ако това не се случи, постъпвайки в алвеолите на белите дробове, газообменът на кислорода срещу въглеродния двуокис не се осъществява пълноценно. Това води до проблеми за организма, тъй като има тъкани – особено клетки на мозъчната кора, които са много чувствителни на кислороден глад.

хрема и вирусни заболявания

 

Хрема при вирусни заболявания

Инфекциозната хрема обикновено се дължи на вирусна инфекция. Когато няма анатомични аномалии като изкривена носна преграда и увеличена трета сливица, тя минава за 7 до 10 дни с или без лечение. Не се препоръчва продължителното лечение с локални деконгестани, каквито са повечето съдосвиващи капки за нос, поради опасността от трайно задебеляване на лигавицата на носа.

Вирусите причиняват възпаление на носа и гърлото със засилена секреция и други съпътстващи симптоми.

Ако мукоцилиарният клирънс не филтрира вирусите, те може да навлязат в клетките на лигавицата на носа и гърлото и да се размножат там, което води до възпаление. Възпалението на лигавицата на носа се проявява със засилена секреция, а ресничките, които се наричат наречени цилии вече не могат да изпълняват почистващите си функции. Това възпаление се нарича ринит и се свързва с настинка и грип.

постоянно течащ нос

Грип и течащ нос

Повечето грипни щамове започват с обилна секреция от носа, която преминава в гъст секрет често жълт или зелен на цвят. Носът се запушва, което затруднява дишането. 

Често преглъжаме стичащия се секрет и без да го усетим, той минава през носоглътката и се стича надолу. Постназалното стичане се случва, когато секретът се сгъсти. 


Ринитът обикновено е придружен от следните симптоми:
 

  • Назална конгестия („запушен нос“)
  • Оток на носната лигавица в резултат на възпалени кръвоносни съдове и повишено количество гъст секрет, който води до нарушено дишане през носа.
  • Ринорея („течащ нос“
  • Прекомерно отделяне на рядък носен секрет.

ринитът обикновено е придружен от кихане

  • Кихане - Често последвано от ринорея в опит за отмиване на останалите в носа дразнители.
  • Постназално стичане
  • Натрупване на секрет в задната част на носа и гърлото поради твърде много или твърде гъст секрет.

 

Хрема и COVID-19

Течащият нос не е сред характерните симптоми на коронавирусната инфекция, твърдят специалистите. И макар коронавирусът да прилича много на грип и настинка, много редки са случаите, когато той протича със запушен нос и итделяне на назални секрети. Носът обаче е входен портал за опасния вирус и затова експертите съветват, освен да го покриваме с маска, след рискови срещи или посещение на места, на които има струпване на хора - градски транспорт, учреждения и офиси, събития, болници, да го почистваме, за да отмием попадналите частици. 

хрема и коронавирус

За целта можем да ползваме или физиологичен разтвор или някои от капките, които се предлагат на пазара. Капките от серията Куикс съдържаш вода от Атлантическия океан с ценни минерали и микроелементи и са идеално натурално средство за почистване на носната лигавица от вируси, вредни частици и прах. Те почистват и същевременно предпазат, осигурявайки филтър, който не позволява на вредните микрочастици да преминат в организма.

предпазване от коронавирус

 

Задна хрема

Задна хрема се нарича състоянието , при което секретът вместо към ноздрите, тече към гърлото. То е особено неприятно, защото става причина и за дразнеща кашлица - обяснява специалистат УНГ д-р Любен Попов.

Кои са причините за задна хрема?

Задната хрема в повечето случаи е причинена от вируси, а по-рядко са намесени бактерии. Най-често става дума за:

 

  • риновируси;
  • аденовируси;
  • РНК и др. 

Бактериите, които могат да провокират такъв проблем, са:

  • стрептококус пневмоние;
    хемофилус инфлуенце;
    мораксела и др. 

Не са изключени алергии или състояния, асоциирани с алергии - невъзпалителни, неалергични задни ринити, чиято диагностика е доста трудна. Към казуистиката спадат случаи, когато в носоглътката има попаднали чужди тела, коментира д-р Попов.

Причини за постоянно запушен нос

Причини за постоянно запушен нос

Изкривена носна преграда

Тя може да е била налице от раждането или след травма, но в един момент да причинява симптоми. Обяснението за затрудненото  дишане през носа при изкривена носна преграда е “назалния цикъл”. Това е физиологичен феномен на посменно свиване и отичане на лигавицата в носните ходове, чиято цел е затопляне на въздуха.  За определен период от време, между 2 и 3 часа, въздухът  преминава основно през едната ноздра, където се затопля, след това през другата. Затрудненото дишане се усеща особено осезателно в легнало поожение , в долно лежащата ноздра. За появата на затруднено дишане при налична от раждането изкривена носна преграда спомага и излишното наднормено тегло, което се натрупва равномерно във всички тъкани на организма.

причини за постоянно запушен нос

Замърсяване, токсини от околната среда

Фактори от околната среда също оказват влияние върху нормалното дишане през носа. Това са мръсният въздух, богат на иританти – материални частици и химични съединения, които дразнят носната лигавица, предизвикват задебеляването и с резултат затруднено носово дишане.

Увеличена трета сливица

В детската възраст, уголемени сливици и увеличена и възпалена трета сливица водят до нарушение на дишането през носа, хъркане и сънна апнея в тежките случаи. Увеличаване на  третата сливица може да се дължи и на алергия,  най-често към плесени. В тези случаи отокът на лигавицата на носа от  една страна и уголемената трета сливица от друга възпрепятстват многократно нормалното дишане през носа.

Сенна хрема - алергичен ринит

Сенна хрема - алергичен ринит

Ринитът, освен от вируси, може да бъде причинен и от субстанции като полени или химикали (алергени), свързани с алергии. В зависимост от продължителността на симптомите се разграничават остър (до 6 седмици) и хроничен (продължаващ над 6 седмици) ринит. Тогава говорим за алергиченринит или сенна хрема.

Обикновено преглъщаме секрета без дори да го усетим. Но ако секретът се сгъсти или увеличи повече от обичайното, това води до постназално стичане. В такива случаи усещате как секрет се стича от задната част на носа ви към гърлото. 

 добри капки за нос

Лечение на хрема

Терапията на хрема обикновено се назначава според причинителя. Лекарят е този, който ще назначи или препоръча най-адекватното и ефективно лечение. 

Ежедневна грижа и предпазване от настинки

Дори когато не страдате от запушен нос е възможно да възникнат ситуации, в които чувствате носа си некомфортно. Например може да усетите нужда да почистите или овлажните носа си, когато сте изложени на замърсен или сух въздух в климатизирани помещения.

Овлажняващ спрей в помощ на носа 

Овлажняващ спрей в помощ на носа 

Затопленият въздух много изсушава лигавицата на носа. При суха лигавица бариерната функция е нарушена, което увеличава риска от назални симптоми. Затова е особено важно да поемате достатъчно течности, за да предотвратите изсушаването. Редовното проветряване, както и прилагането на овлажняващ спрей като QUIXX® soft спрей за нос могат да помогнат в такива случаи. Така можете ефикасно да намалите риска от назални симптоми като секреция или запушване, както и да подпомогнете предпазването от настинки.

 

 

Публикации