Камъни в бъбреците


159 Последователи

Как се образуват камъните в бъбреците

 

Камъните в бъбреците (уролитиаза, нефролитиаза, бъбречно-каменна болест) са твърди отлагания в бъбреците. 

 

причини за камъни в бъбреците 

 

Причини за камъните в бъбреците

 

Те се образуват, когато в резултат на дисбаланс урината се концентрира интензивно, позволявайки на минералните соли и киселините да кристализират и да се слепят. Все още причините за образуване на камъни в пикочните пътища не са категорично доказани, но се предполага, че значение имат хранителният и питейният режим, климатът, фамилната обремененост, уроинфекциите. Много често причините не са ясни или са комплексни. Няколко фактора обаче увеличават риска:

 

 • Наследственост. Ако в семейството има човек с камъни в бъбреците, вероятността това да се предаде на поколението е по-голяма. Образуването на камък в перспектива създава предпоставки за поява на втори. В първите 10 г. рискът е по-висок и честотата на рецидива е 50%;
 • Обезводняване. Хора, които не пият достатъчно вода и отделят по-малко урина, са по-застрашени. Камъните в бъбреците се образуват, когато урината съдържа повече кристалообразуващи вещества - калций, оксалат и пикочна киселина, отколкото течността в нея може да разреди;
 • Диети и затлъстяване. Високопротеиновите диети, прекалената употреба на натрий (сол) и захар увеличават риска от камъни в бъбреците. Високият индекс на телесна маса, голямата талия и излишните килограми са предпоставка за проблем;
 • Заболявания и операции. Възпалението на червата, хроничната диария, оперативното слагане на стомашен байпас могат да деформират храносмилателния процес и да повишат конкрементите в урината. Предпоставка за камъни са хиперпаратиреоидизъм, бъбречна тубулна ацидоза, цистинурия, някои инфекции на пикочните пътища, определени медикаменти.

 

Какви са причините за образуване на камъни в бъбреците

Видове камъни в бъбреците

 

В зависимост от състава на солите, които ги изграждат, бъбречните камъни могат да бъдат калциево-оксалатни, уратни (богати на пикочна киселина), струвитни, цистинови, калциево-фосфатни и др. Разграничаването на типа им насочва към причината и помага да се изберат прецизно мерки срещу нови образувания в бъбреците.

 

Калциево-оксалатни камъни

 

Те са най-често срещани във всяка възраст (80% от случаите). Обикновено са резултат от дефицит на течности, обезводняване, продължително изпотяване, болести като хиперпаратиреоидизъм. Храни, богати на оксалати (някои плодове и зеленчуци, ядки, шоколад) също влияят. Фактор са и някои диети, високи дози витамин D, някои метаболитни нарушения.

Снимка текст – Калциево-оксалатните камъни са сиви или тъмни на цвят с назъбена или остра повърхност. Виждат се добре на рентген.

 

Калциево-фосфатни камъни

 

Те са по-характерни при метаболитни проблеми като бъбречна тубулна ацидоза. Счита се, че имат връзка и с някои видове мигрена, както и/или с приемането на дадени лекарства срещу припадъци. 

 

Струвитни камъни

 

Те се образуват при чести бактериални инфекции на пикочните пътища, които алкализират урината и повишават концентрацията на амониеви йони. Голямото количество бактерии в урината се превръща в органична платформа, която улеснява отлагането на солите.Такива са 10% от всички случаи. По-често срещани са при жените.

Снимка текст – Струвитните камъни се развиват без симптоми. Затова могат да достигнат големи размери

 

Уратни камъни (камъни на пикочната киселина)

 

Те се образуват при хора, които не пият достатъчно или губят много течности, при болни от подагра, при химиотерапия с цитостатици, при увеличен прием на някои видове риба, шоколад, дивеч, субпродукти, протеинови диети. Някои генетични фактори също влияят. Този вид камъни е 5-10% от всички случаи.

Снимка текст - Уратните камъни са тъмто жълни или червеникави. Трудно се виждат на рентген, което налага алтернативно диагностициране.

 

Цистинови камъни

 

Те се образуват при хора с наследствено заболяване, което кара бъбреците да отделят прекалено количество определени аминокиселини (цистинурия). Повишената концентрация на цистин, орнитин, лизин и аргинин в урината е предпоставка за образуване на цистинови камъни.

 

Къде и как боли при камъни в бъбреците

 

Обикновено камъните в бъбрека не предизвикват болки, дори да са много големи. Възможно е постоянно усещане за тъпа болка или тежест в хълбока. Болки се появяват, когато малките камъни се раздвижат в бъбрека и особено когато попаднат в уретера - тръбата, свързваща бъбреците и пикочния мехур. 

 

Д-р Тодор Пепелджийски за камъните в бъбреците
Кликнете върху снимката, за да гледате видеото с д-р Тодор Пепелджийски, който обяснява за симптомите и протичането на бъбречно-каменната болест

 

Какво е бъбречна криза

 

Силната болка в кръста или хълбока (бъбречна криза) е най-осезаемият симптом за уролитиаза. Тя  е пулсираща, коликообразна, не отслабва при раздвижване, разпространява се към долната част на корема, слабините и вътрешната част на бедрото. На моменти по степен на интензивност наподобява родилна болка.

 

Болката при бъбречна криза обикновено е придружена от следните други симптоми и признаци:

 

 • Болка при уриниране;
 • Оцветяване на урината в розово, червено или кафяво;
 • Мътна или лошо миришеща урина;
 • Гадене и повръщане;
 • Постоянни позиви за уриниране;
 • По-често уриниране от обичайното;
 • Треска и студени тръпки при инфекция;
 • Уриниране на малки количества.

 

Как се диагностицират камъни в бъбреците

 

Обикновено формирането на камъни в бъбреците не е съпроводено със симптоми. Оплакванията се появяват, когато конкрементът тръгне от бъбрека към уретера. При съмнение за бъбречно-каменна болест е логично да се постави диагноза.Това става с лабораборни и образни изследвания, които обикновено се комбинират.

 

Диагностиката на камъни в бъбреците се прави с редица изследвания

 

 • Изследване на кръв. Кръвният тест  може да хване съвсем точно наличието на калций или пикочна киселина в кръвта. След бъбречна криза при по-тежки състояния може да се изследва и кръвната картина в комбинация с биохимични показатели за оценка на бъбречната функция – креатинин, калий, натрий и др.;
 • Изследване на урина. Урината се изследва за наличие на кръв и кристали в нея. Кръв в урината е категоричен симптом, но при 10-15% от пациентите не се наблюдава. Урината се проверява и за левкоцити и бактерии, за да се установи еветуална инфекция;
 • Изследване с ултразвук (ехограф). Обикновено това е първото образно изследване. То позволява добро визуализиране на конкремента, началната и крайната част на уретера, пикочния мехур и показва дали бъбрекът е запушен. То е бързо и безопасно. Подходящо е за деца и бременни;
 • Рентгеново изследване.То може се направи като допълнение към ехографията. Понякога се налага и скенер с контрастно изследване (урография) или компютърна томография, за да се прецени функционирането на бъбреците и състоянието на целия уринарен тракт.

 

Как се лекуват камъни в бъбреците

 

Малките камъни (до 5-6 mm) могат да се изхвърлят, като се пие повече вода, с помощта на някои лекарства и хранителни добавки, а за дискомфорта помагат болкоуспокояващи.  По-големите камъни не могат да се изхвърлят на собствен ход, тъй като предизвикват кръвотечения, увреждания на бъбреците, инфекции. Те се разбиват в болнични условия.

 

Каква и колко вода се пие при и срещу камъни в бъбреците

 

Каква вода се пие при камъни в бъбреците

 

2-3 л вода на ден може да помогнат  изчистване на урината. При уратни камъни се препоръчват алкални води – Хисар, Горна баня, Девин, Момина баня, Боримирци. За фосфатните камъни е подходяща водата от Михалково и изворна вода от Девин. При оксалатните камъни видът на водата е без значение, важно е количеството. За цистиновите камъни добра е минералната вода.

 

Каква вода се пие за профилактика на камъни в бъбреците

 

Здравите хора, които искат да правят профилактика срещу камъни в бъбреците, е добре да пият главно чешмяна, изворна или трапезна вода. Минералната вода се препоръчва по-рядко. Силно минерализирани води трябва да се консумират максимум 1 месец. Слабо минерализираните води са подподящи за постоянна консумация.

 

Лекарства за камъни в бъбреците

 

Придвижването на камъка може да бъде стимулирано медикаментозно. Алфа-блокерите отпускат мускулите в уретера и подпогат придвижването на камъка по-бързо и безболезнено.

 

За облекчаване на леката болка от преминаването на малък камък през уринарния тракт могат да вземат болкоуспокояващи като ибупрофен, ацетаминофен или напроксен натрий и др.

 

Какви лекарства и хранителни добавки при камъни в бъбреците

 

Хранителни добавки за камъни в бъбреците 

 

В последните години на пазара се появи препарат с уникална формула Реналит, който разтваря бъбречните камъни, като образува водно-разтворим комплекс с пикочната киселина от камъка. Той „изсмуква лепилото“ между кристалите на камъка и подпомага лесното му разпадане и изхвърляне по естествен път. „Ако има камък, който е до 1 сm, за 2-3 месеца може да се стигне до разпадане до ядрото му и до неговото изхвърляне“, твърди проф. Мария Иванова, специалист по медицинска и клинична химия, знаково име в борбата с бъбречно-каменната болест. Реналит облекчава болката, като намалява повишеното повърхностно напрежение на урината. Не променя киселинността й и затова е подходящ, когато камъните в бъбреците протичат с инфекция. Комбинира се безпроблемно с различни урологични медикаменти.

 

Този препарат действа и при по-големите камъни, където се прилага в комбинация с разбиване или оперативно отстраняване на камъка. Дава много добри резултати и като профилактично средство срещу образуване на нови камъни. Подходящ е и за деца, и за възрастни.

 

Разбиване на камъни с екстракорпоралната литотрипсия (ЕКЛТ)

 

Методът използва звукови вълни извън тялото, произведени с генератор, допрян до гърба или хълбока. При насочване към камъка ударните вълни го разбиват на парченца, които лесно се изхвърлят чрез урината. Процедурата продължава 30-60 минути. Може да предизвика тъпа болка или лек дискомфорт, но не е нужна  упойка. Възможно е да се появят кръв в урината и около бъбреците, болки в гърба или в корема, тъй като частите на разбития камък започват интензивно движение през уринарния тракт. Изхвърлянето на конкрементите продължава до седмица.

 

Ектракорпоралната литотрипсия е първи избор при лечение на камъни в бъбреците“, твърди доц. Марин Георгиев, председател на Българското дружество по урология. Приложима е при камъни под 2,5 см и се използва в 90% от случаите на камъните между 1 и 1,5 см. Обикновено се налагат повече от 2 процедури.

Снимка/видео на литотриптер

Бърз и достъпен метод. Пациентът веднага може да се прибере вкъщи. Рискът от усложнения е нисък.  Не е препоръчителен за:

 

 • бременни;
 • при по-голям риск от кървене;
 • при запушване;
 • анатомични особености; 
 • при много големи камъни.

 

Разбиване на камъни с лазерна литотрипсия

 

При този метод разбиването на камъка се извършва под упойка (спинална, венозна или обща), но също безкръвно и щадящо за пациента. Когато камъните са разположени в средната и дисталната трета на уретера, лазерната литотрипсия се приема като първи метод на избор.

 

Лазерен лъч се насочва към камъка и го раздробява. Директният контакт с камъка се осъществява с т.нар. уретероскоп, с който се прониква през уретрата в пикочния мехур и оттам в уретера и бъбрека. Понякога след края на процедурата е възможно да се наложи поставяне на стент в уретера за около 1 месец. Пациентът се хоспитализира, но се връща към обичайния си ритъм на живот за 1-2 дни, като приема обезболяващи и антибактериални средства. В началото е възможно парене при уриниране, дискомфорт, които отшумяват от само себе си. Ако е сложен стент, се наблюдават чести позиви за уриниране и оцветяване на урината в червено (хематоурия) за около 1 седмица.

 

Методът е по-скъп, но и ефективен, защото разбиването  и изхвърлянето на камъка протичат едновременно. Усложнения са почти изключени.

 

Безкръвно разбиване на много големи камъни

 

При много големи камъни (над 2,5 см), както и при множествени камъни се прилагат  други 2 безкръвни операции, които са по-инвазивни, изискват упойка и 3-4 дни болничен престой. 

 

 • Перкутанната нефролитотомия се прави през малък разрез на хълбока. С телескоп (нефроскоп) и други инструменти се прониква в бъбрека. Камъкът се разбива чрез ултразвук или лазер, а отломките му се изсмукват с нефроскопа. Поставя се перкутанна нефростома – малка тръбичка за дренаж на урината, която се сваля след 3-4 дни.
 • Перкутанната нефролитолапаксия аналогично се прави през малък разрез на хълбока. Проникването до бъбрека става през тръба, в която се вкарват инструменти, подобни на уретероскопа, но по-големи и позволяващи по-бързо изчистване на отломките от камъните. Методът е подходящ при камъни от порядъка на 3-4 см.

Отворените операции все по-повече остават в миналото.

 

Каква диета да спазваме при камъни в бъбреците

 

За предпазване от камъни в бъбреците или от повторната им поява, е препоръчително спазването на следните правила за хранене:

 • Повече вода. 2,5-3 л вода на денонощие е оптималният прием за превенция срещу камъни. Препоръчително е да се включат и 2 чаши фреш от портокал. По медицински изисквания трябва да се отделят 2 л урина на ден.
 • Комбиниран прием на храни с оксалати и калций. Някои специалисти изключват богатите на оксалати храни като шоколад, какао, фъстъци, орехи, бадеми, спанак, сладки картофи, зърнени, бобови храни, цвекло от менюто на предразположените към калциево-оксалатни камъни. Най-новите виждания обаче са, че те трябва да се консумират умерено, в комбинация с храни, богати на калций. Обяснението е, че калциево-оксалатните камъни се образуват, когато оксалатите и калцият се свържат по време на отделяне на урината. Ако се свържат по време на хранене в червата, преди бъбреците да започнат да обработват, няма такъв риск.

 

Салата от спанак с нискомаслено сирене е здравословна комбинация срещу камъни в бъбреците.
Салата от спанак с нискомаслено сирене е здравословна комбинация срещу камъни в бъбреците.

 

 

 • 800 мг-1 г калций дневно. Набавят се чрез млечните продукти и водата. Богатите на калций храни трябва да се комбинират с храни богати на оксалат;
 • Повече плодове и зеленчуци. Най-добър ефект имат плодовете, съдържащи лимонена киселина. Оксалатно богатите трябва да се ядат ограничено и да се комбинат с храни, богати на калций;
 • По-малко сол. Това значи намаляване  на колбаси, полуфабрикати, fast food и добавъчна сол към храната. Солта образува натрий, който пък е предпоставка за образуване на калций при отделянето на урината, а оттам и на камъни;
 • Растителни вместо животинските протеини. Приемът на месо и риба не трябва да надхвърля 150 г на ден. Субпродуктите (дроб, бъбреци, мозък), дивечът е добре да се редуцират. Те са фактор за образуване на пикочна киселина.  Същото важи и за някои видове риба – тон, пъстърва, сардина, херинга;
 • По-малко захар, сладкиши, бонбони и сода. Да се ограничи приемът на храни, съдържащи захари;
 • Двигателна активност. Задължителен фактор за успеха на диетата при камъни в бъбреците е двигателната активност и ниският прием на калории.

 

Какви билки се пият при камъни в бъбреците

 

Според народната медицина десетки билки подпомагат лечението на камъните в бъбреците. Известният руски билкар д-р Виктор Нахаев, к.м.н. представи схемата 7 билки за 7 седмици. Тя включва последователен едноседмичен прием на отвари от следните билки:

 

 • Мечо грозде;
 • Полски хвощ;
 • Копър;
 • Магданоз;
 • Боровинкови листа;
 • Съцветия от невен (само венчелистчета, без главичките);
 • Пача трева.

За да се приготви отварата, съотношението при всяка билка е 1 с.л. от билката на 1 ч.чаша вода. Мечото грозде и боровинковите листа се варят на водна пара,  за да омекнат максимално листата им. Приготвят  по 120-200 г. отвара на ден, която се пие 4 пъти през денонощието на равни интервали. Билковата терапия трябва да е съпроводена с интензивен прием на вода – 1-1,5 л през зимата и 2,5 л през лятото.

 

Тамян при камъни в бъбреците

 

Тамян за камъни в бъбреците

 

Народната медицина сочи тамяна като ефективно средство за изхвърляне на камъни в бъбреците. Стара рецепта препоръчва по 1 зрънце бял тамян сутрин на гладно. За да не увреди емайла на зъбите, не се дъвче, а се поставя направо в гърлото и се гълта с повече вода.

 

Рецепта с тамян на Петър Димков за камъни в бъбреците

 

50 г медицинска дъвка и 50 медицински тамян (босвелия) се счукват на прах и се смесват. Добавя се зехтин, докато се получи гъста каша, която се слага в хладилника. Преди всяко основно хранене (не повече от 3 пъти) от сместта се оформя топче, малко по-голямо от грахово зърно. Гълта се на гладно, може и с вода. Не се дъвче, за да не увреди зъбния емайл. Курсът на лечение зависи от размера и типа на камъка в бъбрека. След 1 месец се прави профилактичен преглед при лекар, който установява ползите от лечението и има ли нужда от продължаване.

 

Важно е да се отбележи, че честотата на рецидивите след уролотиаза достига до 50% до десетата година. Затова е важно пациентите регулярно да бъдат проследявани и консултирани от специалист.

Публикации

1 2 3 4 5 ... 7