Камъни в бъбреците

173 Последователи

Как се образуват камъните в бъбреците

Камъните в бъбреците (уролитиаза, нефролитиаза, бъбречно-каменна болест) са твърди отлагания в бъбреците. 

 

причини за камъни в бъбреците 

Причини за камъните в бъбреците

Те се образуват, когато в резултат на дисбаланс урината се концентрира интензивно, позволявайки на минералните соли и киселините да кристализират и да се слепят. Все още причините за образуване на камъни в пикочните пътища не са категорично доказани, но се предполага, че значение имат хранителният и питейният режим, климатът, фамилната обремененост, уроинфекциите. Много често причините не са ясни или са комплексни. Няколко фактора обаче увеличават риска:

 

 • Наследственост. Ако в семейството има човек с камъни в бъбреците, вероятността това да се предаде на поколението е по-голяма. Образуването на камък в перспектива създава предпоставки за поява на втори. В първите 10 г. рискът е по-висок и честотата на рецидива е 50%;
 • Обезводняване. Хора, които не пият достатъчно вода и отделят по-малко урина, са по-застрашени. Камъните в бъбреците се образуват, когато урината съдържа повече кристалообразуващи вещества - калций, оксалат и пикочна киселина, отколкото течността в нея може да разреди;
 • Диети и затлъстяване. Високопротеиновите диети, прекалената употреба на натрий (сол) и захар увеличават риска от камъни в бъбреците. Високият индекс на телесна маса, голямата талия и излишните килограми са предпоставка за проблем;
 • Заболявания и операции. Възпалението на червата, хроничната диария, оперативното слагане на стомашен байпас могат да деформират храносмилателния процес и да повишат конкрементите в урината. Предпоставка за камъни са хиперпаратиреоидизъм, бъбречна тубулна ацидоза, цистинурия, някои инфекции на пикочните пътища, определени медикаменти.

 

Какви са причините за образуване на камъни в бъбреците

Видове камъни в бъбреците

В зависимост от състава на солите, които ги изграждат, бъбречните камъни могат да бъдат калциево-оксалатни, уратни (богати на пикочна киселина), струвитни, цистинови, калциево-фосфатни и др. Разграничаването на типа им насочва към причината и помага да се изберат прецизно мерки срещу нови образувания в бъбреците.

Калциево-оксалатни камъни

Те са най-често срещани във всяка възраст (80% от случаите). Обикновено са резултат от дефицит на течности, обезводняване, продължително изпотяване, болести като хиперпаратиреоидизъм. Храни, богати на оксалати (някои плодове и зеленчуци, ядки, шоколад) също влияят. Фактор са и някои диети, високи дози витамин D, някои метаболитни нарушения.

Калциево-фосфатни камъни

Те са по-характерни при метаболитни проблеми като бъбречна тубулна ацидоза. Счита се, че имат връзка и с някои видове мигрена, както и/или с приемането на дадени лекарства срещу припадъци. 

Струвитни камъни

Те се образуват при чести бактериални инфекции на пикочните пътища, които алкализират урината и повишават концентрацията на амониеви йони. Голямото количество бактерии в урината се превръща в органична платформа, която улеснява отлагането на солите.Такива са 10% от всички случаи. По-често срещани са при жените.

 

Камъни в бъбреците - помощ с Реналит

 

Уратни камъни (камъни на пикочната киселина)

Те се образуват при хора, които не пият достатъчно или губят много течности, при болни от подагра, при химиотерапия с цитостатици, при увеличен прием на някои видове риба, шоколад, дивеч, субпродукти, протеинови диети. Някои генетични фактори също влияят. Този вид камъни е 5-10% от всички случаи.

Цистинови камъни

Те се образуват при хора с наследствено заболяване, което кара бъбреците да отделят прекалено количество определени аминокиселини (цистинурия). Повишената концентрация на цистин, орнитин, лизин и аргинин в урината е предпоставка за образуване на цистинови камъни.

Къде и как боли при камъни в бъбреците

Обикновено камъните в бъбрека не предизвикват болки, дори да са много големи. Възможно е постоянно усещане за тъпа болка или тежест в хълбока. Болки се появяват, когато малките камъни се раздвижат в бъбрека и особено когато попаднат в уретера - тръбата, свързваща бъбреците и пикочния мехур. 

 

Д-р Тодор Пепелджийски за камъните в бъбреците
Кликнете върху снимката, за да гледате видеото с д-р Тодор Пепелджийски, който обяснява за симптомите и протичането на бъбречно-каменната болест

Какво е бъбречна криза

Силната болка в кръста или хълбока (бъбречна криза) е най-осезаемият симптом за уролитиаза. Тя  е пулсираща, коликообразна, не отслабва при раздвижване, разпространява се към долната част на корема, слабините и вътрешната част на бедрото. На моменти по степен на интензивност наподобява родилна болка.

Болката при бъбречна криза обикновено е придружена от следните други симптоми и признаци:

 • Болка при уриниране;
 • Оцветяване на урината в розово, червено или кафяво;
 • Мътна или лошо миришеща урина;
 • Гадене и повръщане;
 • Постоянни позиви за уриниране;
 • По-често уриниране от обичайното;
 • Треска и студени тръпки при инфекция;
 • Уриниране на малки количества.

Как се диагностицират камъни в бъбреците

Обикновено формирането на камъни в бъбреците не е съпроводено със симптоми. Оплакванията се появяват, когато конкрементът тръгне от бъбрека към уретера. При съмнение за бъбречно-каменна болест е логично да се постави диагноза.Това става с лабораборни и образни изследвания, които обикновено се комбинират.

 

Диагностиката на камъни в бъбреците се прави с редица изследвания

 

 • Изследване на кръв. Кръвният тест  може да хване съвсем точно наличието на калций или пикочна киселина в кръвта. След бъбречна криза при по-тежки състояния може да се изследва и кръвната картина в комбинация с биохимични показатели за оценка на бъбречната функция – креатинин, калий, натрий и др.;
 • Изследване на урина. Урината се изследва за наличие на кръв и кристали в нея. Кръв в урината е категоричен симптом, но при 10-15% от пациентите не се наблюдава. Урината се проверява и за левкоцити и бактерии, за да се установи еветуална инфекция;
 • Изследване с ултразвук (ехограф). Обикновено това е първото образно изследване. То позволява добро визуализиране на конкремента, началната и крайната част на уретера, пикочния мехур и показва дали бъбрекът е запушен. То е бързо и безопасно. Подходящо е за деца и бременни;
 • Рентгеново изследване.То може се направи като допълнение към ехографията. Понякога се налага и скенер с контрастно изследване (урография) или компютърна томография, за да се прецени функционирането на бъбреците и състоянието на целия уринарен тракт.

Как се лекуват камъни в бъбреците

Малките камъни (до 5-6 mm) могат да се изхвърлят, като се пие повече вода, с помощта на някои лекарства и хранителни добавки, а за дискомфорта помагат болкоуспокояващи.  По-големите камъни не могат да се изхвърлят на собствен ход, тъй като предизвикват кръвотечения, увреждания на бъбреците, инфекции. Те се разбиват в болнични условия.

 

Каква и колко вода се пие при и срещу камъни в бъбреците

 

Каква вода се пие при камъни в бъбреците

2-3 л вода на ден може да помогнат  изчистване на урината. При уратни камъни се препоръчват алкални води – Хисар, Горна баня, Девин, Момина баня, Боримирци. За фосфатните камъни е подходяща водата от Михалково и изворна вода от Девин. При оксалатните камъни видът на водата е без значение, важно е количеството. За цистиновите камъни добра е минералната вода.

Каква вода се пие за профилактика на камъни в бъбреците

Здравите хора, които искат да правят профилактика срещу камъни в бъбреците, е добре да пият главно чешмяна, изворна или трапезна вода. Минералната вода се препоръчва по-рядко. Силно минерализирани води трябва да се консумират максимум 1 месец. Слабо минерализираните води са подподящи за постоянна консумация.

Лекарства за камъни в бъбреците

Придвижването на камъка може да бъде стимулирано медикаментозно. Алфа-блокерите отпускат мускулите в уретера и подпогат придвижването на камъка по-бързо и безболезнено.

За облекчаване на леката болка от преминаването на малък камък през уринарния тракт могат да вземат болкоуспокояващи като ибупрофен, ацетаминофен или напроксен натрий и др.

 

Какви лекарства и хранителни добавки при камъни в бъбреците

 

Хранителни добавки за камъни в бъбреците 

В последните години на пазара се появи препарат с уникална формула Реналит, който разтваря бъбречните камъни, като образува водно-разтворим комплекс с пикочната киселина от камъка. Той „изсмуква лепилото“ между кристалите на камъка и подпомага лесното му разпадане и изхвърляне по естествен път. „Ако има камък, който е до 1 сm, за 2-3 месеца може да се стигне до разпадане до ядрото му и до неговото изхвърляне“, твърди проф. Мария Иванова, специалист по медицинска и клинична химия, знаково име в борбата с бъбречно-каменната болест. Реналит облекчава болката, като намалява повишеното повърхностно напрежение на урината. Не променя киселинността й и затова е подходящ, когато камъните в бъбреците протичат с инфекция. Комбинира се безпроблемно с различни урологични медикаменти.

Този препарат действа и при по-големите камъни, където се прилага в комбинация с разбиване или оперативно отстраняване на камъка. Дава много добри резултати и като профилактично средство срещу образуване на нови камъни. Подходящ е и за деца, и за възрастни.

Разбиване на камъни с екстракорпоралната литотрипсия (ЕКЛТ)

Методът използва звукови вълни извън тялото, произведени с генератор, допрян до гърба или хълбока. При насочване към камъка ударните вълни го разбиват на парченца, които лесно се изхвърлят чрез урината. Процедурата продължава 30-60 минути. Може да предизвика тъпа болка или лек дискомфорт, но не е нужна  упойка. Възможно е да се появят кръв в урината и около бъбреците, болки в гърба или в корема, тъй като частите на разбития камък започват интензивно движение през уринарния тракт. Изхвърлянето на конкрементите продължава до седмица.

Ектракорпоралната литотрипсия е първи избор при лечение на камъни в бъбреците“, твърди доц. Марин Георгиев, председател на Българското дружество по урология. Приложима е при камъни под 2,5 см и се използва в 90% от случаите на камъните между 1 и 1,5 см. Обикновено се налагат повече от 2 процедури.

Бърз и достъпен метод. Пациентът веднага може да се прибере вкъщи. Рискът от усложнения е нисък.  Не е препоръчителен за:

 

 • бременни;
 • при по-голям риск от кървене;
 • при запушване;
 • анатомични особености; 
 • при много големи камъни.

Разбиване на камъни с лазерна литотрипсия

При този метод разбиването на камъка се извършва под упойка (спинална, венозна или обща), но също безкръвно и щадящо за пациента. Когато камъните са разположени в средната и дисталната трета на уретера, лазерната литотрипсия се приема като първи метод на избор.

Лазерен лъч се насочва към камъка и го раздробява. Директният контакт с камъка се осъществява с т.нар. уретероскоп, с който се прониква през уретрата в пикочния мехур и оттам в уретера и бъбрека. Понякога след края на процедурата е възможно да се наложи поставяне на стент в уретера за около 1 месец. Пациентът се хоспитализира, но се връща към обичайния си ритъм на живот за 1-2 дни, като приема обезболяващи и антибактериални средства. В началото е възможно парене при уриниране, дискомфорт, които отшумяват от само себе си. Ако е сложен стент, се наблюдават чести позиви за уриниране и оцветяване на урината в червено (хематоурия) за около 1 седмица.

Методът е по-скъп, но и ефективен, защото разбиването  и изхвърлянето на камъка протичат едновременно. Усложнения са почти изключени.

Безкръвно разбиване на много големи камъни

При много големи камъни (над 2,5 см), както и при множествени камъни се прилагат  други 2 безкръвни операции, които са по-инвазивни, изискват упойка и 3-4 дни болничен престой. 

 • Перкутанната нефролитотомия се прави през малък разрез на хълбока. С телескоп (нефроскоп) и други инструменти се прониква в бъбрека. Камъкът се разбива чрез ултразвук или лазер, а отломките му се изсмукват с нефроскопа. Поставя се перкутанна нефростома – малка тръбичка за дренаж на урината, която се сваля след 3-4 дни.
 • Перкутанната нефролитолапаксия аналогично се прави през малък разрез на хълбока. Проникването до бъбрека става през тръба, в която се вкарват инструменти, подобни на уретероскопа, но по-големи и позволяващи по-бързо изчистване на отломките от камъните. Методът е подходящ при камъни от порядъка на 3-4 см.

Отворените операции все по-повече остават в миналото.

Каква диета да спазваме при камъни в бъбреците

За предпазване от камъни в бъбреците или от повторната им поява, е препоръчително спазването на следните правила за хранене:

 • Повече вода. 2,5-3 л вода на денонощие е оптималният прием за превенция срещу камъни. Препоръчително е да се включат и 2 чаши фреш от портокал. По медицински изисквания трябва да се отделят 2 л урина на ден.
 • Комбиниран прием на храни с оксалати и калций. Някои специалисти изключват богатите на оксалати храни като шоколад, какао, фъстъци, орехи, бадеми, спанак, сладки картофи, зърнени, бобови храни, цвекло от менюто на предразположените към калциево-оксалатни камъни. Най-новите виждания обаче са, че те трябва да се консумират умерено, в комбинация с храни, богати на калций. Обяснението е, че калциево-оксалатните камъни се образуват, когато оксалатите и калцият се свържат по време на отделяне на урината. Ако се свържат по време на хранене в червата, преди бъбреците да започнат да обработват, няма такъв риск.

 

Салата от спанак с нискомаслено сирене е здравословна комбинация срещу камъни в бъбреците.
Салата от спанак с нискомаслено сирене е здравословна комбинация срещу камъни в бъбреците.

 

 • 800 мг-1 г калций дневно. Набавят се чрез млечните продукти и водата. Богатите на калций храни трябва да се комбинират с храни богати на оксалат;
 • Повече плодове и зеленчуци. Най-добър ефект имат плодовете, съдържащи лимонена киселина. Оксалатно богатите трябва да се ядат ограничено и да се комбинат с храни, богати на калций;
 • По-малко сол. Това значи намаляване  на колбаси, полуфабрикати, fast food и добавъчна сол към храната. Солта образува натрий, който пък е предпоставка за образуване на калций при отделянето на урината, а оттам и на камъни;
 • Растителни вместо животинските протеини. Приемът на месо и риба не трябва да надхвърля 150 г на ден. Субпродуктите (дроб, бъбреци, мозък), дивечът е добре да се редуцират. Те са фактор за образуване на пикочна киселина.  Същото важи и за някои видове риба – тон, пъстърва, сардина, херинга;
 • По-малко захар, сладкиши, бонбони и сода. Да се ограничи приемът на храни, съдържащи захари;
 • Двигателна активност. Задължителен фактор за успеха на диетата при камъни в бъбреците е двигателната активност и ниският прием на калории.

Какви билки се пият при камъни в бъбреците

Според народната медицина десетки билки подпомагат лечението на камъните в бъбреците. Известният руски билкар д-р Виктор Нахаев, к.м.н. представи схемата 7 билки за 7 седмици. Тя включва последователен едноседмичен прием на отвари от следните билки:

 • Мечо грозде;
 • Полски хвощ;
 • Копър;
 • Магданоз;
 • Боровинкови листа;
 • Съцветия от невен (само венчелистчета, без главичките);
 • Пача трева.

За да се приготви отварата, съотношението при всяка билка е 1 с.л. от билката на 1 ч.чаша вода. Мечото грозде и боровинковите листа се варят на водна пара,  за да омекнат максимално листата им. Приготвят  по 120-200 г. отвара на ден, която се пие 4 пъти през денонощието на равни интервали. Билковата терапия трябва да е съпроводена с интензивен прием на вода – 1-1,5 л през зимата и 2,5 л през лятото.

 

Тамян при камъни в бъбреците

 

Тамян за камъни в бъбреците

Народната медицина сочи тамяна като ефективно средство за изхвърляне на камъни в бъбреците. Стара рецепта препоръчва по 1 зрънце бял тамян сутрин на гладно. За да не увреди емайла на зъбите, не се дъвче, а се поставя направо в гърлото и се гълта с повече вода.

Рецепта с тамян на Петър Димков за камъни в бъбреците

50 г медицинска дъвка и 50 медицински тамян (босвелия) се счукват на прах и се смесват. Добавя се зехтин, докато се получи гъста каша, която се слага в хладилника. Преди всяко основно хранене (не повече от 3 пъти) от сместта се оформя топче, малко по-голямо от грахово зърно. Гълта се на гладно, може и с вода. Не се дъвче, за да не увреди зъбния емайл. Курсът на лечение зависи от размера и типа на камъка в бъбрека. След 1 месец се прави профилактичен преглед при лекар, който установява ползите от лечението и има ли нужда от продължаване.

Важно е да се отбележи, че честотата на рецидивите след уролотиаза достига до 50% до десетата година. Затова е важно пациентите регулярно да бъдат проследявани и консултирани от специалист.

Реналит при камъни в бъбреците

Публикации

...