Кисти на яйчниците

268 Последователи

Кистите по яйчниците са едно от най-често срещаните хормонални нарушения при жените. Те могат да се появят във всяка една възраст, дори още преди да е настъпил цикълът при подрастващите момичета.

кистите на яйчниците могат да се появят и преди пубертета

Какво представляват кистите на яйчниците

Образуването на кисти по яйчниците е свързано с функционирането на самите яйчници. Нормално всяка жена във фертилна възраст, която не е бременна и не кърми, всеки месец произвежда кисти, обяснява акушер-гинекологът д-р Дориан Босев. Тези малки кисти се наричат фоликули и в тях се намират яйцеклетките. Появата, растежът и спукването на фоликулите, при което се отделя яйцеклетката, е процесът на овулация. 

Кои са най-често срещаните видове кисти по яйчниците

фоликуларна

Ако отделената яйцеклетка не бъде оплодена и жената не забременее, процесът се повтаря всеки следващ месец, обяснява  и така през целия живот. Затова в широкия смисъл на думата може да се каже, че обичайно жените ежемесечно имат кисти. Има случаи, в които този фоликул не успява да се спука и миниатюрната кистата нараства до 4-5 см и повече. Тогава наблюдаваме т. нар. фоликуларна киста.

видове кисти на яйчниците

на един или на два яйчника

Кистите на яйчниците могат да бъдат разположени на единия или на двата яйчника. Могат да бъдат

 • единични или множествени;
 • еднокамерни или многокамерни.

Съдържимото им може да бъде с течна, твърда или смесена компонента. Могат да бъдат с хомогенна или хетерогенна структура, като цяло доброкачествени или злокачествени или такива с гранична малигненост. 

физиологични кисти

Освен фоликуларните кисти, които са функционални (свързани с обичайната функция на яйчниците), често се наблюдават и т. нар. кисти на жълтото тяло, които са физиологични, но понякога ултразвуковата им характеристика е объркваща за гинеколозите без опит. 

кисти на яйчниците могат да бъдат на един или на два яйчника

дермоидни кисти

Характерно за дермоидните кисти е, че в тях често се откриват други части от тялото като косми, зъби и мастна тъкан.

ендометриозни кисти

Те са често срещани в медицинската практика и са по-известни като шоколадови кисти. Ендометриозни кисти се формират, когато ендометриум (лигавицата, покриваща отвътре маточната кухина) е разположен на необичайно място конкретно в яйчника. Наричат се шоколадови, защото кистата има гъсто кафяво съдържимо, наподобяващо течен шоколад. В действителност това е сгъстена кръв. Въпреки че ендометриозата е доброкачествено заболяване, тя е много инвазивно заболяване и е основна причина за безплодие и тазова болка.

Кисти на яйчниците и поликистозни яйчници

Поликистозата на яйчниците е съвсем отделно заболяване, което заради близкото звучене често се бърка с кисти на яйчниците. Поликистозата НЕ представлява едно просто натрупване на множество кисти по яйчниците, а много по-сложно заболяване.

синдромът на поликистозните яйчници може да протече и безсимптомно

Синдромът на поликистозните яйчници

се установява при 5-10% от жените в репродуктивна възраст и е една от причините за безплодие и стерилитет. Характерно за него е наличието на много малки кисти, разположени по повърхността на яйчниците. Причините за възникването на Синдрома на поликистозните яйчници не е изцяло изяснена. Сред тях са:

 • хормонален дисбаланс,
 • инсулинова резистентност
 • наследственост.

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е състояние при девойки и жени, включващо:

 • повишено окосмяване на тялото по мъжки тип (хирзутизъм),
 • тежко протичащо акне,
 • проблеми с менструалния цикъл.

Повишеното окосмяване може да бъде по лицето, брадичката, шията, гръдния кош, гърдите, раменете, гърба, бедрата, седалището и корема, обяснява спецификите и симптомите д-р Марияна Москова.

Проблемите с менструалния цикъл може да бъдат

Проблемите с менструалния цикъл може да бъдат:

 • няколко поредни месеца без цикъл;
 • обилен или продължителен цикъл;
 • чести цикли (през по-малко от 16 дни);
 • някои имат малки кисти на яйчниците; 
 • около 60-70 % от девойките и жените със СПКЯ са с наднормено тегло или затлъстяване, останалите  са с нормално тегло или дори слаби;  
 • наследственост -майки, лели или сестри със същите проблеми или членове на семейството със захарен диабет тип 2.

Каква е разликата между киста и миома 

Миомата е хормонозависим тумор на матката, докато кистите  произхождат от самите яйчници, те ясно могат да бъдат отграничени. Разбира се, в някои случаи, когато се касае за  субсерозна миома на краче (миомата е почти отделена от матката и се държи към нея само посредством това краче), тя може да бъде сбъркана със солидна киста на яйчника, като например фибром. Но в по-голям процент от случаите кистата се различава лесно от миомния възел, тъй като при ултразвуково изследване ехогенната й характеристика е различна и тя е позиционирана в яйчника. Най-точна информация за характера и местоположението на органите в малкия таз се получава  при гинекологичен ултразвук, направен през влагалището, а не през коремната стена.

Кога кистите на яйчниците са опасни

Дали една киста е опасна, зависи от:

 • нейния вид;
 • симптомите; 
 • оплакванията на пациентките;
 • дали е доброкачествена, или злокачествена.

Един от най-важните белези е дали се касае за доброкачествена или злокачествена киста. В същото време  някои кисти може да са безсимптомни и доброкачествени, но да са пречка за забременяване, което понякога води до много по-голямо страдание у пациентките и техните семейства.

кисти на яйчниците могат да се открият при преглед

Има ли специфични симптоми, които да подсказват за киста на яйчника

Липсва типична симптоматика. Понякога заболяването протича напълно безсимптомно и се открива случайно при преглед. В други случаи оплакванията могат да варират от тежест и тъпа болка с или без промени в менструалния цикъл, до остра режеща болка, повръщане и дори загуба на съзнание. 

Ако кистата е ендометриозна,

тя може да бъде свързана с болезнена менструация. Усукването на кистата около оста й (торзията на кистата) също може да е съпроводено със силна болезненост.

Ако кистата е с по-големи размери,

тя може да бъде усетена като подутина и да притиска съседни органи. Понякога при полов контакт се случва кистата да се спука и обикновено това е съпроводено с остра болка и с кървене в коремната кухина, което налага приемане в болница и евентуална оперативна интервенция.

Кисти на яйчниците се срещат във всяка възраст

В каква възраст се появяват кисти

Кисти на яйчниците се срещат във всяка възраст, дори в ранно детство още преди появата на месечен цикъл. Характерно е, че при младите жени честотата на доброкачествените кисти е по-голяма от тази при пациентките в по-напреднала възраст. Т. е. с нарастването на възрастта се увеличава риска от рак на яйчниците.

Поставяне на диагноза

Тя се поставя от акушер-гинеколог, след преценка и назначаване на лабораторни изследвания.

Най-добре е те да се направят между 3-ия и 5-ия ден от цикъла. При Синдрома на поликистозните яйчници лутеинизиращият хормон (LH) е значително повишен спрямо фоликулостимулиращия хормон (FSH), т.е. нарушена е цялата верига на регулация на менструалния цикъл - хипоталамус - хипофиза - яйчници,

пояснява проф. Маринов.

лечение на кисти на яйчниците

Лечение

Подходът за лечение на всяка киста зависи от нейните характеристики и оплакванията на пациентката.От патогенетична гледна точка медикаментозно лечение може да се проведе с препарата „Иногинол“, смята проф. Борислав Маринов, акушер-гинеколог в СБАЛАГ „Майчин дом“. Ако се налага операция, категорично най-подходящият метод за лечение на доброкачествените кисти на яйчници е лапароскопията. В случай, че след няколко месеца не настъпи никакъв ефект по отношение на регулация на цикъла и на овулацията, може да се пристъпи към оперативно лечение.

Кога кистата трябва да се оперира

Какво ще е поведението спрямо кистите зависи от вида на самата киста.

Ако кистата е фоликуларна, еднокамерна,

до 4 см в диаметър, с бистро съдържимо, без папили, подвижна (белези на доброкачественост), може да се изчака няколко менструални цикъла. Някои гинеколози предписват контрацептиви за по-лесно пукване на подобни кисти. Кистите на жълтото тяло също трябва да се проследят и не трябва да се бърза с операция.

Подходът за лечение на всяка киста зависи от нейните характеристики и оплакванията

Ако кистата е ендометриозна или дермоидна,

няма как да изчезне от само себе си и трябва да бъде отстранена оперативно, тъй като тези кисти нарастват и изконсумират яйчниковата тъкан.

Ако кистите са с хетерогенна структура

и белези на злокачестненост, е необходимо да се направят допълнителни изследвания (скенер, ядрено-магнитен резонанс, туморни маркери) и да се планира отворена оперативна интервенция. Редно е да подчертаем, че единственият сигурен начин за поставяне на диагнозата е хистопатологичното изследване на самия тумор (киста), което изисква операция.

Ако се налага операция, категорично най-подходящият метод за лечение на доброкачествените кисти на яйчници е лапароскопията

Лапароскопията като метод за лечение на кисти по яйчниците

Ако се налага операция, категорично най-подходящият метод за лечение на доброкачествените кисти на яйчници е лапароскопията, препоръчва д-р Босев. Тя е златен стандарт за едновременната диагностика и лечение на множество заболявания в гинекологията като кисти, ендометриоза, инфертилитет, миома на матката, ектопична бременност, хидросалпингс, тазова болка  и отстраняване на сраствания. Ако кистата на яйчника е злокачествена и има опасност по време на операция нейната цялост да бъде нарушена (да се спука и да замърси околните тъкани), трябва да се направи конвенционална отворена операция. Една добре направена лапароскопия обаче също дава възможност кистата да бъде извадена цяла. Това се постига от добре обучен и достатъчно опитен екип, разполагащ с подходяща апаратура и инструментариум. За целта се използва т. нар. лапароскопска торбичка, която позволява безопасно и чисто отстраняване на кистата, без тя да бъде разлята в коремната кухина. За разлика от отворените операции лапароскопските протичат много по-леко, а постоперативният период е значително по-кратък и по-безболезнен за пациентките.

Публикации