Колики

173 Последователи

Коликите са един от най-честите проблеми при бебетата - най-малко 50% от новородените страдат от колики. Те са причина за неспокойствие и плач, причиняват дискомфорт на новороденото и често тревожат родителите.

защо бебето има колики?

Какво представляват коликите?

Думата произлиза от гръцки и значи болки в дебелото черво.Те не са болестно състояние, обяснява д-р Юлия Тонкова, педиатър в ГППМП „Вита 2000“ – Велико Търново, а резултат от физиологичната незрялост на бебето. 

Кога започват и до кога траят коликите?

Обикновено започват около втората седмица след раждането и продължават до 4-ия месец и са сигнал за дискомфорт, провокиран от по-голямото количество газове в стомашно-чревния тракт. При някои бебета коликите могат да се забавят и до към 6 седмична възраст. 

Кои бебета страдат от колики?

Срещат се при 26 до 50% от новородените, като при някои може да липсват. Начинът на хранене на бебето – дали то се кърми, или е на адаптирано мляко, режимът на майката може да окажат влияние. Зрелостта на бебето също е от значение, както и полът на детето. Моите наблюдения са, че момченцата са с по-нисък праг на болка, по-раздразнителни са, коликите при тях са по-изразени.

Кърмените деца по-рядко страдат от колики от тези, който се хранят с адаптивно млякоКаква е връзката между коликите и храненето и зрелостта на бебето?

Смята се, че кърмените деца имат по-малко колики от тези, които се хранят с адаптирано мляко. Някои учени твърдят, че това се дължи на факта, че при храненето с биберон бебетата поглъщат повече въздух, обяснява педиатърът.

 

При недоносените бебета се изисква много внимателно наблюдение както от неонатолог и педиатър, така и от самата майка. Тя трябва да бъде добре информирана как да храни детето си. Недоносените бебета, ако са здрави, много хищно се нахвърлят върху храната – на кърмата и на хуманизираното мляко, и правят тегловен скок.

 

В следващите месеци те настигат по размери своите връстници, дори ги надминават. Не бива на едно бебе, независимо родено с нормално или с по-ниско тегло, да се гледа като на умален възрастен. То си е един незрял организъм. От тази гледна точка разбираме защо бебето плаче, а не говори, защо приема само кърма, а не това, което ядат възрастните. 

Причини за колики:

Причините за бебешките колики могат да бъдат разнородни, като тук са избоени основните от тях.

Недостатъчно ензими

Бебето няма зъби, но по-важното е, че то няма и достатъчно ензими в организма си. При него те са дефицитни, не могат да разградят дори и лактозата в майчиното мляко. Лактозата се разгражда под действието на образуващия се в тънките черва ензим лактаза до монозахариди.

 

Доказано е, че повишеното отделяне на газ в червата се дължи на непълноценното смилане на лактозата при здрави кърмачета и вторичната ферментация.Това забавено функционално съзряване на ензима лактаза в червата на бебетата се нарича физиологична лактазна недостатъчност и е характерна за бебетата до 3-месечна възраст. 

колики при бебета

 

Спазми на червата

Спазмите на червата също са една от възможните причини за колики. Те са резултат от това, че когато бебето се храни, поема много въздух, който се събира в стомаха му. Част от въздуха се освобождава, след като бебето се оригне. Друга обаче остава в коремчето и заедно с кърмата тръгва по тънките черва. Tам има микровили (власинки), в чиято основа са разположени болкови рецептори. Попадането на въздушните мехурчета върху микровилите провокира болка. 

Чревна микрофлора

При бебетата стомашно-чревният тракт е незрял. Чревната микрофлора понякога не е достатъчна, за да преработи храната. Получава се вторична ферментация и голямо образуване на газове. 

В кърмаческата възраст е добре да се предлагат пробиотични капки, имащи отношение към нормализиране на микробиома. Често това помага бебето да се успокои и да постигне комфорт. 

Здравите деца да приемат пробиотици като профилактика срещу болести, а новородени и кърмачета - като помощ срещу силни колики или стомашно-чревни проблеми, препоръчва детският общопрактикуващ лекар от София, д-р Ася Илиева

Начинът на живот на майката

Важен е режимът, хигиената, начинът на живот на самата майка, дали тя пуши. Доказано е, че бебета на пушачки страдат от по-силни колики. 

Кои продукти трябва да се избягват кърмачките с оглед образуването на колики на бебетата?

Препоръчително е от менюто да се изключат бобовите култури, зелето, лукът, чесънът, пикантните храни, шоколадът. Да се внимава с фъстъците, с пшеницата. С кофеинa не трябва да се прекалява. Няма нищо лошо да се изпие едно кафе сутрин. Не бива обаче да има непрекъснато предаване на дразнители от страна на майката. Ако тя да се храни с продукти, които образуват газове, кърмачето ще има повече колики и проблемът ще се задълбочи.

 

Приемът на повече от две чаши мляко дневно от страна на майката също има отношение към коликите с оглед лактазната недостатъчност. Както споменах, в бебешкия организъм няма ензим, който да разгради лактозата в кърмата. Когато майката приема мляко, то получава допълнително количеството през кърмата. Съответно ще реагира с по-голямо раздразнение.

какво помага при колики

Как да разберем, че бебето плаче заради колики?

Ако някое от следните промени в поведениято на вашето бебе е налице, значи в този момент го измъчват колики:

  • внезапно настъпили пристъпи на свръхплач при здрави, добре развиващи се бебета до 3-месечна възраст;
  • детето плаче, въпреки че е нахранено, подсушено, афебрилно (няма температура), живее в спокойна среда;
  • то свива ръчичките си в юмруци или крачетата към коремчето, изпитва дискомфорт, раздразнително е; 
  • болките са предимно вечер, облекчават се след като бебето изпусне газове, като коремчето му е подуто. 

Майките трябва да бъдат обучени как да разпознават коликите и как да помогнат на децата си. Усилената перисталтика може да се чуе с просто ухо.

 

Най-честите симптоми за колики са плач при бебе, което е под 5 месеца. Плач, продължаващ повече от 3 часа на ден; Плач след хранене; Бебето плаче между 18:00 часа и полунощ най-силно; Когато бебето плаче 3 и повече дни от седмицата;

 

Ето най-честите симптоми за колики:

  • плач при бебе, което е под 5 месеца;
  • плач, продължаващ повече от 3 часа на ден;
  • плачът е винаги след хранене;
  • най-силно бебето плаче между 18:00 часа и полунощ;
  • когато бебето плаче 3 и повече дни от седмицата;
  • когато плачът продължава повече от 3 седмици;
  • бебето плаче без медицинска причина;
  • плачът е силен, продължителен.
Кърмене или адаптирано мляко, предпазва ли кърмата от бебешките колики?
Предпазва ли кърмата от бебешките колики?

Хранене на новороденото

Предлагаме ви едни от най често задаваните въпроси и отговорите на педиатъра д-р Тонкова:

1. Ако майката няма кърма, може ли на новороденото да му се дава козе или краве мляко? 

Абсурдно е. Това е архаизъм, който навремето е бил популизъм. Бебето не трябва да се храни с козе и краве мляко. Ако майката не може да го кърми, има хуманизирани млека, които са най-добре адаптирани към кърмата. Разпространено е мнението, че козето мляко е най-близко до майчиното.


Това категорично не е вярно. Не съм чела подобно нещо, не си позволявам да препоръчвам на майките друго освен адаптирано мляко. То е съобразено с нуждите на детския организъм, докато козето и кравето мляко могат да бъдат с висока масленост, намален минерален и витаминен състав, различен протеинен и въглехидратен състав. Освен това кой може да гарантира, че животното, чието мляко ще се ползва, е напълно здраво? 

2. Трябва ли да се дава вода на кърмачето?

По отношение на оводняването на кърмачето не може да се прилага шаблон. Всеки индивид има различни водни потребности. Освен това не е без значение кога е родено детето. На летните бебета им е топло, изпотяват се повече. В един момент може да се стигне до дехидратация. Смятам, че не е грешка да се предложи вода на бебето. Все пак животът се е зародил във водата – детето ще изпие количеството, от което се нуждае. Предлагам майката да дава вода и през нощта, когато детето е неспокойно.

 

3. Детето да се кърми ли през нощта?

Не, за предпочитане е да има режим на хранене. Ако се робува на неговия плач, това означава, че то ще стои постоянно на гърдата, което е груба грешка. Според мен, с оглед на коликите, трябва да се даде възможност на коремчето да си почине. Ние, възрастните, не ставаме да се храним нощем. Защо да храним бебето, ако то е с нормално тегло, развива се добре? Не е нужно да го безпокоим и да го будим.

 

Правилно ли е да се кърми бебе през ноща?
Правилно ли е да се кърми бебето през ноща?

4. Откога е добре бебето да мине на режим? Да се прави ли нощна пауза?

Такава нощна пауза трябва да се прави още от първия месец. Доносените здрави бебета може спокойно да се хранят с кърма по 7 пъти на ден. Доказано е, че майчината кърма се усвоява за 3 часа, докато адаптираното мляко – за 4. Пълният памперс е критерият за добре нахранено дете. 

5. Трябва ли да се храни на поискване?

Ако бебето не наддава спрямо нормата, това не означава, че трябва да го тъпчем с мляко, а да открием причината. Едва ли това се дължи на броя хранения. В практиката си имам бебе, което през първия месец след раждането наддаде 1,400 грама, а на втория месец – само 200 грама. Майката беше силно притеснена, тъй като раждането и адаптационният период на детето са преминали нормално. В един момент то спира да се храни. Установи се, че става въпрос за рефлукс, стигна се до болница. Ако бебето не надава добре, ако тегловната крива не е във физиологичните параметри, трябва да бъде доказано неговото физическо здраве. 

Кога започва захранването на бебето с немлечна храна?

6. Кога започва захранването на бебето, което има колики?

Въвеждането на немлечна храна в менюто на бебето става тогава, когато то е клинично здраво и когато е готово за това. Трябва да се изчака коликите да отминат. 
Началото на захранването е индивидуално. При бебета, които добре наддават на тегло, кърмят се, това може да стане на 5-ия месец. Кърменето не може да продължава до безкрай, идва момент, в който майчиното мляко не успява да отговори на нуждите на растящия организъм, не осигурява желязо, калций, фосфор и други минерали в необходимите количества. Бебетата, които са на адаптирано мляко, и се развиват нормално, могат да опитат различна храна след 4-ия месец.

 

Захранването на бебето не може да бъде шаблонизирано. Има правила, които могат да се моделират според индивида. Предлагането на нова храна (пюре, каша) става на гладно. Режимът на хранене на захраненото дете е според желанието му – има деца, които упорито отказват да приемат пюрета, плюят. В този случай се прави пауза, след 1-2 седмици им се предлагат отново. Захарта и солта са абсолютно забранени в детските храни. За предпочитане са готовите пюрета, които са сертифицирани, максимално натурални са и безвредни. 

7. Как се облекчават болезнените спазми?

Когато сме сигурни, че става въпрос за колики, първо, по време на кърмене трябва да се дава възможност на бебето да се оригне. Така по-малко количество въздух ще остава в стомашно-чревния тракт. Преди да му се предложи да си хапне от втората гърда, може бебето да се изправи за 2-3 минути, да се направи пауза.

 

Когато детето плаче, трябва да се гушне. Да му се измери температурата, да му се смени памперсът, да се полюлее. Може да му се направи масаж на коремчето или върху него да се постави топла пелена. Може да му се даде биберон. Обръщането по корем или притискането му стимулира изпускането на газове. Погалването по гръбчето създава усещане за комфорт. 

Ако нищо не помага, тогава могат да се използват и медикаменти, които имат отношение към коликите.

Лечение на колики

На българския пазар има много препарати - те са на една и съща основа, съдържат симетикон. Няма опасност той да бъде предозиран. Предназначението му е да освободи стомашно-чревния тракт от натрупаните газове и бебето да се чувства комфортно. В аптечната мрежа се предлагат и чисто природни продукти, които може да се приемат продължително време, нямат ограничение в броя еднократни дози на ден, понасят се добре от децата. Оказано е за новородени – както кърмачета, така и при по-големи деца в периода на захранване при включване на нови храни в менюто.

 

Коликите не са болест, а физиологично състояние, етап от живота на всяко бебе, съвпадащ с адаптиране и израстване на неговата храносмилателна система. 


по текста работи: Албена Димитрова, CredoWeb

Публикации

Ефективно облекчаване на бебешките колики
Sancolic
Sancolic
24.11.2020
Връзката между Klebsiella и коликите
NewHealthIdeas-NHI
NewHealthIdeas-NHI
28.8.2020
Връзката между Klebsiella и коликите