Малария

57 Последователи

Съвременният термин е от средновековно - италиански произход и в буквален смисъл означава „лош въздух“. Заболяването е познато още като „блатна треска“ заради асоциацията  с наличието на блата и застояли води. 

Маларията се причинява от вътреклетъчни паразити от род Plasmodium. Предава се при ухапване от комари от род Anopheles. В свободни страни маларията може да се пренесе от хора, пътували в области с голяма честота на заболели от малария. Освен заразяване при кръвопреливане и лабораторни злополуки, предаването от човек на човек е възможно само при бременността от майката на детето, ако плацентата е наранена (най-вече при раждане).

В род плазмодии само четири паразита са опасни за хората: Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium ovale и Plasmodium malariae. Те се различават значително по отношение на тяхното географско разпространение и протичането на болестта. Plasmodium falciparum е причинителят с най-голямо клинично значение и най-опасен.

Симптомите на маларията са втрисане, високата температура и изпотяване. Последователността на тези симптоми се нарича малариен пристъп и се повтаря на определен период от време в зависимост от вида малария. Особено при деца заболяването може да доведе до кома и смърт.

Публикации

РЗИ-Варна: Има риск от малария
РЗИ-Варна: Има риск от малария