Метаболитен синдром

230 Последователи

Метаболитният синдром (МС) е комбинация от високи стойности на кръвната захар и артериалното налягане, придружени често от холестерол, триглицериди над нормата. Най-характерният външен белег е напълняването около корема. Много хора смятат, че той касае само възрастни пациенти и такива със сърдечно-съдови заболявания или затлъстяване.

 

Всъщност става дума за състояние с определена характеристика, което засяга все по-млади хора, голяма част от тях и в репродуктивна възраст, казва д-р Виолета Рилчева, специалист по вътрешни болести и ендокринология в МЦ КИРМ в Плевен.

Какво е метаболитен синдром?

Основните характеристики на метаболитния синдром са:

 

 • Кръвна захар 6.1-6.9 mmol/l;
 • Систолно артериално налягане (САН) 135-139 mmHg;
 • Диастолно артериално налягане (ДАН) 85-89 mmHg;
 • Коремна обиколка ≥ 80 cm (жени) и 94 cm (мъже);
 • Индекс на телесна маса (ИТМ) ≥ 25 kg/m²;
 • Общ холестерол (ОХ) > 5.1 mmol/l;
 • LDL-C > 3.1 mmol/l;
 • 3-глицериди > 1.7 mmol/l.

Какво е метаболитен синдром?

 

Пациентите с метаболитен синдром често са между 18-44 годишна възраст според СЗО, макар че най-много са тези във възрастовата група над 60 г. Рисковите фактори са свързани основно с начина на живот, въпреки че и гените влияят:

 

 • Фамилна обремененост за диабет тип 2 (родители, други преки кръвни роднини са били с тази диагноза);
 • Лоши хранителни навици – години наред се консумират храни с високо съдържание на животински мазнини, с висок гликемичен индекс (захарни изделия, рафинирано бяло брашно);
 • Пушене;
 • Хроничен стрес;
 • Анамнеза за високо алкохолна консумация.

Доказана е връзката между инсулиновата резистентност и висцералното затлъстяване, което външно се вижда като коремно напълняване. Вътрешните органи са обвити в слой мазнини, което затруднява кръвоснабдяването им. Ето защо „биреното коремче“ не е само естетичен проблем!

 

При висцералното затлъстяване има директен приток на свободни мастни киселини от коремната мастна тъкан към черния дроб през порталната вена, като по този начин се подпомага метаболизмът на мазнините, а не на кръвната захар. Без лечение и промяна в начина на живот значително се повишава рискът от захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания, инсулт, атеросклероза и сърдечно-съдова смъртност.

 

Екодиаб - хранителна добавка при метаболитен синдром

Каква е причината за метаболитен синдром?

Няма само една причина. Става дума за сложни патогенетични механизми, по които се развиват повишаването на кръвното, на кръвната захар и мазнините в кръвта. Генетичното предразположение улеснява процеса, но най-важни са малките неща, които правим всеки ден във всекидневието. Те водят до затлъстяване, обездвижване и влошване на лабораторните показатели.

 

Много пациенти с метаболитен синдром трудно контролират апетита си. Това се дължи на хормоните, които излизат извън баланс – грелин (дава сингал за глад) и лептин (дава сигнал за ситост), казва доц. Теодора Дърленска, диетолог и специалист в лечение на затлъстяване. При такива пациенти е трудно да се постигне ефект без включване на лекарства в терапията, защото те не могат да контролират апетита си.

 

В края на 2009 г. се приема единна дефиниция за метаболитен синдром, ако пациентът има поне три от следните 5 рискови фактори:

 

При метаболитен синдром се наблюдава затлъстяване в коремната област - обиколка на талията над 94 cm за мъжете и над 80 cm за жените

 

 1. Затлъстяване в коремната област – размер на талията над 94 cm за мъжете и над 80 cm за жените - това затлъстяване се оприличава по форма на ябълка и круша;
 2. Повишение на триглицеридите и на холестерола;
 3. По-ниско от нормалното ниво на (добрия) HDL-холестерол в кръвта;
 4. Повишено кръвно налягане (или терапия за хипертония) – стойности над 130/85 mmHg;
 5. Повишена кръвна захар на гладно (глюкоза).

Как се лекува метаболитен синдром?

„От първостепенно значение е профилактиката, ранното откриване и ранното лечение на метаболитния синдром. Ако ние можем да го блокираме, да го спрем на едно ниво и да повлияем благоприятно на елементите на метаболитния синдром,  ние ще намалим в бъдеще ранните хипертонии, ранната атеросклероза с исхемична болест на сърцето, а от там сърдечната недостатъчност“, казва кардиологът д-р Веселка Гергова от София.

За лечение на метаболитен синдром се прилагат обикновено комплексни мерки, съобразени с конкретния пациент:

 • Диета и контрол на вредните навици;
 • Физическа активност;
 • Прием на хранителни добавки;
 • Лечение с медикаменти;
 • Хирургично лечение (бариатрична хирургия при високо степенно затлъстяване, над 40 индекс на телесната маса).

Подходяща диета и редовни упражнения

 

 

Понижаване на телесното тегло е първата и много важна стъпка в лечението на метаболитния синдром. Отслабването трябва да става постепенно, по план, който е най-добре да се обсъди с лекуващия лекар. Сваляне на 5 до 10% от началните килограми ще понижи кръвното и ще намали риска от развитие на захарен диабет, тип 2. Така се подобрява чувствителността към инсулина, а оттам и усвояването на кръвната захар от клетките, които я ползват като енергия. При oтcлaбвaнeтo целта е да се нaмaлят тaлиятa и пpoцeнтът нa ĸopeмнитe мaзнини.

 

Диетата е балансирана, не се предвижда гладуване или някакви строги ограничения. По-скоро става дува за спазване на основни приниципи на здравословното хранене. Огpaничaвaт се мaзнинитe – най-вече животинските, но и всички останали, в менюто се включват повече протеини и пресни храни, които съдържат много фибри, витамини, минерали, ензими и други полезни вещества, спомагащи за регулиране на теглото. Основните принципи са:

 

 • нaмaлявaнe нa живoтинcĸи пpoдyĸти, cлaдĸиши и виcoĸoĸaлopични яcтия;
 • eжeднeвнa ĸoнcyмaция нa зъpнeни xpaни (варива), плoдoвe и зeлeнчyци, бoгaти нa фибpи;
 • пълнo oтxвъpлянe нa бъpзo xpaнeнe, пoлyфaбpиĸaти, зaĸycĸи cъc cлaдĸиши;
 • изĸлючвaнe нa aлĸoxoлни и гaзиpaни нaпитĸи.

Oпитaйтe ce дa ĸoнcyмиpaтe 1200-1500 ĸĸaл нa дeн (тук все пак е необходимо да имате своята индивидуална преценка според ръста, възрастта и началните килограми). Пийте достатъчно вода! Най-лесно се изчислява, като се сметнат по 30 мл на кг/тегло, но за възрастен човек обикновено е достатъчно 1,5 л на ден. Вода се съдържа още в супите, някои плодове и зеленчуци.

 

Πpи oтcлaбвaнe вoдaтa ycĸopявa мeтaбoлизмa, пpeмaxвa пpoдyĸтитe oт paзпaд, пoдoбpявa фyнĸциятa нa чepвaтa. Не се препоръчват модни диети, които стигат до крайности и изключват определени храни. Има риск от йо-йо ефект, тъй като организмът възприема отслабването като стрес и се стреми да си върне равновесието, т.е. първоначалите килограми. Опитен диетолог ще помогне при пациенти с наднормено тегло да намалят риска от развитие на захарен диабет тип 2, спазвайки подходящ диетичен режим и умерена физическа активност. При метаболитен синдром може да се увеличи приема на вода.

 

Според ендокринолога от МБАЛ „Медлайн“ в Пловдив д-р Ваня Александрова вече няма забранени храни за страдащите от метаболитен синдром – нито месото, нито сладкото, нито тестените храни, но трябва да се знае какво има в продуктите.

 

Много преработени храни съдържат хидрогенирани растителни мазнини (това са така вредните трансмазнини, забранени в някои страни), имат високо съдържание на сол и захар. В България почти няма бисквити, вафли, готови десерти без трансмазнини.

 

Метаболотен синдром и нуждата от физическа активност

 

Физическа активност

Физическата активност има голямо значение за метаболизма като цяло, в това чисто и обмяната на глюкозата и мазнините. В пандемията много хора работят от къщи и се обездвижват допълнително. Затова помислете за редовна физическа активност - лекарите препоръчват не по-малко от 30 минути натоварване на ден, постепенно и редовно. Ще се учудите, че физическото усилие няма да провокира глад, а напротив – ще спомогне за контрола на апетита, особено ако стегнете мускулите на корема. Натоварването трябва да се съобрази с възрастта – за хората над 60 г. са подходящи разходки, работа в градината и др.

Организмът има метаболитна памет

Организмът има метаболитна памет и всеки ден, прекаран в дискомфорт се записва в клетките; лошото метаболитно минало дава отражение и на бъдещето, отбелязва ендокринологът. Друг фактор, който не бива да се забравя е, че човешкият метаболизъм е устроен да задържа, да съхранява и да спестява, защото човечеството е минало през много гладни времена.

 

 

Затова препоръката е да се храним здравословно, като се намали приемът на мазнини и се увеличи количеството на зеленчуците и плодовете, постното месо, рибата и пълнозърнестите продукти в менюто. Добре е да се консумират и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини. Гoтвeтe бeз да пържите, вместо това варете, пeчeтe и гoтвeтe нa пapa, зa дa нaмaлитe ĸaлopиитe.

 

Друг съвет на специалистите е да се спрат цигарите – тютюнопушенето повишава инсулиновата резистентност и влошава ефекта на метаболитния синдром.

Какво може да постигне лечението с медикаменти

При някои пациенти промяната в начина на живот не е достатъчна за траен ефект, налага се и прием на медикаменти, тъй като рискът от сърдечно-съдови заболявания е голям. Налице са хормонални дисбаланси и само диетата няма да даде ефект.

 

Най-често предписваното средство при метаболитен синдром е метформин. Препаратът се предлага на пазара под различни търговски марки, наблюдаван е в много проучвания. Подпомага ефекта от диетата и допринася за по-добрия метаболизъм на кръвната захар.

 

В допълнение лекарят може да предпише още препарати за понижаване на кръвното и лошия холестерол – LDL. Понякога има повишени стойности на пикочната киселина, които също трябва да бъдат лекувани. Добре е пациентът да се консултира както с ендокринолог, така и с кардиолог, тъй като тези специалисти имат свой специфичен поглед върху метаболитния синдром.

Помагат ли витамини, минерали и антиоксиданти

 

 

При метаболитен синдром често се предписват хранителни добавки към лекарствата, а в по-леките случаи може да се опита нормализиране на стойностите и само чрез тях. Такива пациенти често имат дефицити на важни за организма витамини, минерали и други вещества.

 

Има добавки с липотропни фактори, които подпомагат разцепването на мастните клетки, в резултат на което се намалява нивото на холестерол и организмът се изчиства от натрупаната мазнина.

 

Екодиаб - хранителна добавка при метаболитен синдром

 

Много добър ефект се постига с прием на продукти, в които се комбинират магнезий (при предиабет често има дефицит), хром, екстракт от гроздови семки, куркума, чесън, джинджифил и др. Препоръчителен е и прием на витамин D.

 

Абсцисиевата киселина в екстракта от гроздови семки е природно вещество, доказало своя ефект за нормализиране на кръвната захар и метаболизма в клинични наблюдения.

Позлите от хрома

Една от важните ползи на хрома е, че участва във въглехидратния метаболизъм чрез производството на т. нар. глюкозно-толерантен фактор (GTF). Хромът има определяща роля за баланса на кръвната захар, а GTF влияе силно върху чувствителността към инсулин – хормонът, който регулира нивата на глюкоза в кръвта.

 

За да се подобри усвояването на хрома, организмът се нуждае от магнезий, който повишава и метаболизма на въглехидратите.

 

Всеобхватно проучване на три растителни подправки: чесън, джинджифил и куркума в хранителни добавки установява, че също са полезна комбинация за облекчаване на риска от метаболитен синдром и оксидативен стрес. Тези добавки модулират диабета при 10-23% от случаите, според това проучване.

 

При прием на хранителни добавки е добре да се проведе след консултация с ендокринолог, за да се прецени комбинирането им с други медикаменти, които пациентът евентуално приема.

Възможни усложнения от метаболитния синдром

Без лечение и промяна в начина на живот метаболитният синдром може да премине в захарен диабет тип 2 за около 5-10 години. Не са за подценяване всички неприятни странични ефекти от захарната болест като невропатии със засягане на очите, бъбреците и фините кръвоносни съдове на ходилата (диабетно стъпало). Повишава се значително рискът от инфаркт и инсулт.

 

Увеличава се рискът от други хронични заболявания:

 

 • Поликистоза на яйчниците;
 • Омазнен черен дроб (неалкохолна стеатоза);
 • Жлъчна калкулоза;
 • Астма;
 • Някои онкологични заболявания.

 

Публикации

...