Метаболитен синдром


201 Последователи

Метаболитният синдром е  състояние, което обединява група рискови фактори, причиняващи развитие на сърдечносъдови заболявания, диабет и инсулт. В основата на метаболитния синдром лежи невъзприемчивостта на тъканите към инсулина, която се нарича инсулинова резистентност. 

Най-често лесната уморяемост и повишеният апетит, апатията и главоболието се отдават на претоварване. Излишните тлъстини, натрупани около талията, пък се свързват с недостатъчни физически упражнения и неправилно хранене. Всъщност тези симптоми, често придружени и от повишено кръвно налягане и инсулинова резистентност, могат да бъдат признаци за метаболитен синдром.

Според специалистите всяка година в света от сърдечносъдови патологии умират 16 милиона души. Приносът на метаболитния синдром в тази статистика е много голям. Той може да доведе до преждевременно развитие на исхемична болест на сърцето или атеросклероза, които често предизвикват инсулт в трудоспособна възраст.

Метаболитният синдром е извънредно сериозен медицински и социален проблем на съвременността. 

Лекарите подчертават, че неговото решаване зависи не само от медицинската общност, но и от вниманието на населението към собственото му здраве и начин на живот. Експертите на Световната здравна организация определят метаболитния синдром като новата пандемия на XXI век. Този проблем е опасен заради сериозните последствия за човешкото здраве. Той се усложнява от факта, че повечето хора не отдават необходимото значение на проявите на синдрома. Трябва да се знае, че това състояние е обратимо. За изчезването или за намаляването на неговите симптоми е достатъчно да се посъветвате с лекар, да промените начина си на живот и да контролирате кръвното налягане или нивото на захар в кръвта.

Публикации

Как се установява диабетът?
Как се установява диабетът?
1 2 3 4 5 ... 9