Множествена склероза

145 Последователи

Множествената склероза, позната още като мултиплена склероза, се развива вследствие на автоимунен процес, който уврежда централната нервна система. Засегнато е бялото мозъчно вещество, като имунната система нарушава целостта на миелиновата нервна обвивка (лезии в мозъка). Характерно е, че повечето болни са млади хора между 20 и 40 г. Не са изключени и случаи на диагностицирани 40-50-годишни пациенти. Пациентите с тази диагноза в България възлизат на близо 5000 души. Всяка година се регистрират по 80 нови болни. Най-разпространената форма е пристъпно-ремитентната. 

Какво представлява множествената склероза

множествена склероза причини

Въпреки многобройните проучвания и непрекъснатите усилия на медицинската общност, все още няма единна теория за точната причина, която отключва множествена склероза. Безспорно в основата стои известно генетично предразположение, казва проф. Ивайло Търнев, един от водещите невролози у нас. Това обаче не е наследствено заболяване, въпреки че има някакво генетично предразположение. Вероятно влияние оказват различни вирусни инфекции, особено тази с Епщайн-бар вируса (EBV). Дефицитът на витамин D също се предполага, че влияе. Определянето на точните причини е трудно, защото вероятно комбинация от различни фактори на базата на генетично предразположение стои в основата на болестта. А те може да са различни при отделните хора. 

 

Според това, къде точно са уврежданията на нервната система, се развиват и първите симптоми. Колко трае пристъпът при МС? Типичното е, че оплакванията продължават кратко време, а после отминават. Хората се колебаят дали е сериозно и в началото не ходят на лекар. Едва при втори-трети пристъп симптомите продължават малко по-дълго. Характерен признак са проблемите със зрението. Хората разказват, че сякаш за известно време едното им око ослепява. При други се стеснява периметъра, появяват се тъмни петна. Друга група симптоми са свързани с крайниците, които изтръпват. Човек усеща някаква слабост, която отминава след известно време. Проявите на множествената склероза в началото са непостоянни и се променят. Добре е обаче тези ранни  симптоми да се познават и навреме да се търси консултация при лекар невролог. 

Може ли да се предпазим от болестта

За съжаление съвременното ниво на медицината не позволява да се предотврати развитието на множествена склероза (МС). Лечението и спазването на принципите на здравословен живот могат да окажат благоприятно влияние върху хода на заболяването. Лечението на множествена склероза рано и трайно намалява честотата на рецидивите. Има някои рискови фактори, които позволяват биха могли да предизвикат пристъп. Те включват:

  • Инфекции, особено вирусни инфекции (като грип);
  • Някои ваксини; 
  • Лечение на алергии чрез хипосенсибилизация;
  • Лекарства, които влияят на имунната система (например, презервативи или ехинацея);
  • Стресови ситуации (например операция и големи наранявания);
  • Колебания в хормоналния баланс.

Диагнозата се поставя с кръвни изследвания и томография

множествена склероза диагноза

При множествена склероза се наблюдават промени при определени имунологични клетки и антитела - те са осезаемо повишени. Затова се назначава изследване на мозъчно-гръбначна течност (взема се ликвор чрез лумбална пункция). Трябва да се има предвид обаче, че високи стойности може да се наблюдават и при други възпалителни заболявания на нервната система. Затова се прилагат и допълнителни диагностични методи. 

 

С помощта на електроенцефалографията например може да се измерят нервните импулси, които възникват като реакция на зрителни и шумови дразнители. Това позволява на лекаря да оцени предполагаемата увреда в проводимостта на зрителните и слухови нерви. При МС пациентите може да покажат забавена реакция при внезапно показване на ярка светлина или отчетлив звук. Важна за диагнозата е и магнитно-резонансната томография. С нейна помощ може адекватно да се оценят характерните за множествената склероза огнища на възпаление и демиелинизация. Компютърната томография е по-малко информативна в сравнение с магнитния резонанс. 

 

Пациентите не бива да чакат пристъпите да зачестят много, за да отидат при невролог, предупреждава акад. Иван Миланов. Причината е, че след всеки един от тях остават увреждания. Това са натрупани плаки в мозъка - места с нарушена миелинова обвивка на нервните влакна. Повечето пристъпи означават и по-тежка инвалидност с напредване на заболяването. Две неща основно влияят на честотата на пристъпите - навременното и качествено лечение, както и състоянието на имунната система. Всеки пристъп оставя по нещо увредено – получават се плаки (петна) в мозъка, при които се нарушава миелиновата обвивка. Когато започне да се възстановява, на увредените места се получава нещо като склероза на неврологичната тъкан. Колкото повече са пристъпите, до толкова по-тежка инвалидност ще достигне пациентът в някой период от живота си, казва ученият. Основната цел на лечението е да се сведат до минимум пристъпите, за да се ограничи степента на увреждане. 

Лечение на множествената склероза 

Ранното започване на правилно лечение е особено важно, тъй като болестта е многолика и няма едно лекарство, което да дава 100% ефективност. Терапевтичната стратегия се гради според състоянието на конкретния пациент. Според акад. Миланов с медикаменти може да се потиснат 30-40 процента от пристъпите. През последните години в медицинската практика навлязоха нови препарати, които са за лечене на пристъпно-ремитиращата форма. Те включват медикаменти в таблетна форма, но и за интравенозно приложение. Въвеждането на новите хапчета е истинско облекчение за пациентите, понеже хапчето се приема веднъж дневно, коментира акад. Миланов. През 2018 г. на пазара бяха регистрирани нови препарати, които позволяват да се приемат в продължение на само 5 дни, след което 5 г. може да не пие лекарства. Този кратък курс на лечение позволява имунната система да се поддържа в рамките на 5 г.

 

Основната идея при имунотерапията е да се успокои имунната система, така че тя да не разпознава миелина (обвивката) на нервните влакна като “враг”. Намесата в тези механизми крие своите рискове, затова прецизирането на терапията при множествена склероза е отговорна и поетапна работа. 

Множествена склероза и бременност

Няма опасност жената да забременее и да роди здраво дете, ако е с диагноза множествена склероза. Заболяването не е генетично, затова няма пряк риск за плода. Що се отнася до здравето на самата майка, има регистрирани медикаменти, които може да се приемат и преди бебето да се роди. Освен това по време на самата бременност заболяването естествено минава във фаза на ремисия. Обикновено не е нужно да се пият много лекарства. Коварното е, че често скоро след раждането МС напомня за себе си с нови активни пристъпи. Това обосновава идеята, че е най-добре лечението да не прекъсва по време на бременността. Моментът след раждане е най-рисков за жената, понякога тогава болестта се проявява за първи път. 

Как се живее с множествена склероза

Пациентите с множествена склероза не понасят крайности в температурите - горещини и студ им влияят зле. Затова не се препоръчва да ходят на сауна, турска баня, нито пък да прекаляват със слънчевите бани, особено в летните жеги. Също така е добре да избягват ски и други зимни спортове, понеже рискът да се простудят е доста по-голям. Те трябва да се стремят към златната среда не само при температурите, но и при физическото натоварване. Не бива да се преуморяват. 

 

Храненето е от особена важност за балансиране на имунната система и противодействие на възпалението в организма като цяло. Няма единна диета за множествена склероза, която да се препоръчва на болните. Един от основните съвети, които те чуват, е да ограничат консумацията на животински продукти. Солта е друг продукт, който се употребява с повишено внимание. Тя дразни имунната система и затова също се ограничава. 

 

Що се отнася до месото, надделява експертното мнение за малко, но качествени продукти. Не е нужно пациентите да се лишават напълно от месото. Ето защо. Омега-3 мастни киселини и омега-6 са от ключово значение за противовъзпалителния ефект на диетата. Важно е да се постигне определен баланс между тях в организма. Получи ли се така, че човек да приема само омега-3 мастни киселини (съдържат се в рапично, ленено масло, мазна риба) с храната, може да наруши равновесието в организма. Омега-6 пък се откриват в животинските продукти - главно червено месо, млечни продукти. Ако човек се храни предимно с месо и сирене, нормално е да се очаква, че тези мазнини ще вземат превес. За да се постигне желаният баланс, човек трябва да приема и от двете групи храни. Експертите съветват болните с МС да се хранят с разнообразни продукти. Менюто им трябва да съдържа много плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти. Месо може и дори трябва да се яде, макар и на малки порции. По-често на масата да се слага морска риба. Не са малко и привържениците на веганската диета. Ако изберете такъв начин на хранене обаче, трябва да приемате витамин В12 като хранителна добавка.

Д-р Емил Милушев представя във видеото лечебни подходи. 

 

Публикации

...