Остеохондроза

179 Последователи

Остеохондрозата представлява увреждане на междупрешленните дискове. Към тази болест се причисляват дегенеративни заболявания, които ставния хрущял и нормалното костно формиране. При тях се диференцира различна локализация.

Какво означава остеохондроза

Това е проблем, който води до па­то­ло­гич­ни из­ме­не­ния, 

остеохондрозата е прищипване на междупрешленните

които могат да доведат до имобилизация. Измененията са в меж­дуп­реш­лен­ни­те дис­ко­ве, в хру­щял­ни­те въз­ли, а съ­що и в меж­дуп­реш­лен­ни­те ста­ви. Причинява болки в шита, гърба или кръста, защото често се получава прищипване на нервните окончания на гръбнака. При такава артроза болката често се превръща в хронична.

Причини за остеохондроза

Все още не са ясно дефинирани, но част от предпоставките са:

 • токсични, инфекциозни, метаболитни;
 • системните физически натоварвания - работа и спорт;
 • хроничните травми също увеличават риска от развитие на остеохондроза;
 • застоял начин на живот - продължително седене и обездвижване;
 • наследствеността също повишава риска от заболяване.

системното физическо натоварване може да причини остеохондроза

Основното е нарушението в кръвотока, който е отговорен за изхранването на костта. Когато той е нарушен, това води до увреждане на хрущялната и костната тъкан.

Какво се случва 

Намаленото кръвоснабдяване или липсата му води до некроза на костта, разположена непосредствено до зоната на осификация на хрущяла. Вследствие на това настъпват патологични фрагментации. 

Най-силно са засегнати междупрешленните дискове, които започват да се деформират и да натискат

Какво уврежда остеохондрозата

Най-силно са засегнати междупрешленните дискове, които започват да се деформират и да натискат, намиращите се в близост кръвоносни съдове и нерви. Влошава се кръвоснабдяването на главния мозък, поврежда се костната структура на гръбнака, който е основен "държач" на тялото. Вътрешните органи също биват засегнати.

Кой боледува от остеохондроза

Тя засяга предимно деца и подрастващи в процес на интензивен растеж.

симптоми на остехондроза

Симптоми на остеохондроза

Засегнатите обикновено съобщават за изразени:

 • остра и продължителна болка в засегнатия крайник;
 • схващане и усещане за блокаж;
 • затруднено движение;
 • главоболие и световъртеж;
 • изтръпване на крайниците;
 • болки във врата и раменете;
 • болки в гърба;
 • намалено зрение.


 Често протича и асимптомно.

Видове остеохондроза

Наблюдават се различни локализации, но основно се разделят на

 • ставни;
 • извънставни.

остеохондроза на гръбначния стълб. 

шийната остеохондроза засяга предимно млади хора

Шийна остеохондроза

Тя засяга хпедимно хора в работоспособна възраст, най-вече хора, които имат статични професии, дълго време са обездвижени или извършват монотонни движения с главата.  Дегенеративните промени са на долните шийни прешлени на гръбначния стълб, където натоварването е най-голямо. Болките са свързани с усещане за хрущене и трудна подвижност.

Лечение на шийна остеохондроза

 • Трябва да се прекрати натоварването и да се осигури покой; 
 • Да се намали болката;
 • Да се предприемат мерки за предотвратяване на нервните изменения.

Терапията се назначава от специалист, след преглед и установена диагноза. Самолечението понякога може да навреди, вместо да помогне. Рехабилитацията помага за по-лесното и бързо възстановяване.

лумбална остеохондроза

Лумбална остеохондроза

Представлява съвкупност от дегенеративно-дистрофични нарушения, засягащи гръбначните дискове и от него страдат огромен брой хора. Т.нар. болки в гърба и кръста засягат всеки втори човек в активна възраст под 50 г. Първият симптом е именно болката, породена от притискане на нервите. С развитието на заболяването болката се увеличава, като в напреднал стадий болката намалява, но подвижността рязко спада и често болните не могат да се придвижват сами.

Симптомите са:

 • трудно разгъване на гърба;
 • остра, пронизваща болка в кръста при извършване на физическа дейност;
 • изтръпване на крайници;
 • чувства за хладнина в крайниците.

лечеине на лумбална остеохондроза

Лечение на лумбална остеохондроза

Може да бъде назначено от специалист, окйто е диагностицирал проблема. Първоначално е добре да се ограничи болката и след това да се избере най-добрата терапия. При неефективност на консервативните методи за контрол, специалистът може да предложи оперативно лечение.

Диагностициране

При поява на симптомите, трябва да се потърси консултация със специалист-невролог, който ще разпита за оплакванията и ако има съмнения за проблем, ще назначи рентгенова снимка, ямр и други изследвания, необходими, за да бъде точно уточнена болестта.

диагностика и изследвания на остеохондроза

 Лечение на остеохондроза

Ако пациентът се обърне навреме за специализирана и висококвалифицирана помощ, съвременната медицина предлага нови възможности за лечение, особено в ранните стадии на увреда и/или износване на ставните хрущяли.

Основното е да се предпазят мускулите от натоварване и да се ограничи движението на засегнатия крайник. Терапията е в замисимост от тежестта на заболяването. Предписват се противовъзпалителни и болкоуспокояващи медикаменти. Препаратите трябва да бъдат изписани от лекуващия лекар, който ще прецени общото състояние на болния, както и съпътстващите заболявания.

Физиотерапията е от особена важност за възстановяването.

физиотерапията е важна за преминаване на болките

Предпазване от остеохондроза

Трябва да се води здравословен начин на живот, да се избягва заседяването. Ходенето пеша, разходките, плуването, упражненията предпазват ставния хрущял. Трябва да се поддържа нормално тегло, както и да се внимава при спортуването, да се избягва травматизъм.

Част от профилактиката на остеохондрозата е и правилната организация на работния процес - работно място, време за почивса и правилно разпределение на движенията.  Хората със заседнала работа трябва няколко пъти през работния ден да изпълняват малка тренировка, а по време на работа да следат за стойката си и положение на главата.

Хората със заседнала работа трябва няколко пъти през работния ден да изпълняват малка тренировка

Също така важно да се избере добър удобен матрак и възглавница за сън. Страдащите от заболявания на гръбначния стълб е препоръчително да използват специални ортопедични изделия, които ще облекчат състоянието им.

Движението и конкретно - гимнастиката предпазва от болки във врата и кръста. Упражненията от йога и лечебната гимнастика са препоръчителни.

гимнастиката предпазва от болки във врата и кръста

 

 


по текста работи: Албена Димитрова