Простуда

145 Последователи

Какво е простуда (настинка)?

Простудата е вирусна инфекция, която засяга горните дихателни пътища. Предава се по въздушно-капков път или чрез докосване на заразени повърхности. Най-уязвими са децата, възрастните или тези, които работят сред големи групи хора - ученици, студенти и дори лекарите.


Много често първите симптоми се пренебрегват и пациентът търси медицинска помощ, едва когато заболяването напредне.


Без превантивни мерки и навременно лечение може да се стигне до усложнения със сериозни последствия за здравето.

 

Лечението се ограничава до симптоматично. Обикновено терапията включва и нестероидни противовъзпалителни средства (например ибупрофен).
Какво е простуда

Симптоми

Симптомите на настинката най-често се появяват един до три дни след излагане на вирус.

Признаците могат да варират при отделните индивиди. Най-чести са:

 

 • течащ или запушен нос;
 • възпалено гърло;
 • кашлица;
 • леки болки в тялото;
 • главоболие;
 • кихане;
 • леко повишена температура;
 • сълзене от очите;
 • неразположение.

Секретът от носа може да стане по-плътен, жълт или зелен на цвят. Това обаче не е индикация за бактериална инфекция.

 

Долорен ефективно облекчава болката

Кога да посетите лекар

За възрастни - потърсете медицинска помощ или се консултирайте по телефона с лекар, ако имате:

 • температура по-висока от 38,5 °C;
 • температура, която продължава повече от 3 дни;
 • задух;
 • хрипове;
 • силна болка в гърлото, главоболие или болка в синусите.

За малките - детето ви не трябва да посещава лекарски кабинет за обикновена настинка.

Простуда при бебето

Търсете специализирана помощ, ако:

 

 • е налице температура от 38°C при бебета до 12 седмици;
 • температурата продължава повече от два дни при дете на всяка възраст;
 • симптомите се влошават или не се повлияват;
 • се появи главоболие, кашлица или хрипове;
 • детето съобщава за болки в ушите;
 • ако детето загуби апетит или е необичайно сънливо.

При всеки възникнал въпрос се консултирайте с педиатъра на вашето дете.

Причини

Въпреки че много видове вируси могат да причинят обикновена настинка, риновирусите са най-честият виновник.

Причини за простудата

 

Вирусът навлиза в тялото през устата, очите или носа. Той може да се разпространи чрез капчици във въздуха, когато някой болен кашля, киха или говори. Заразяването може да стане и при ръкостискане с болен или при споделяне на замърсени предмети, прибори, кърпи, играчки.

Рискови фактори

Тези фактори могат да увеличат опасността от простуда:

 

 • Възраст. Децата под 6 години са изложени на най-голям риск от настинки, особено ако прекарват времето си в детски заведения.
 • Отслабена имунна система. Наличието на хронично заболяване или отслабена по друг начин имунна система увеличава риска.
 • Време на годината. И децата, и възрастните са по-податливи на простуда през есента и зимата.
 • Пушене. Изложените на цигарен дим по-често страдат от настинка.

Настинка - рискови фактори

Усложнения

Простудата може да доведе до инфекциозни усложнения:

 

 • отит;
 • синузит;
 • остър бронхит.

Настинката може да влоши астмата.

 

Други вторични инфекции. Те включват стрептокок в гърлото (стрептококов фарингит), пневмония, КРУП или бронхиолит при деца. Тези инфекции трябва да бъдат лекувани от лекар.

Простуда, грип или COVID-19?

Кихате, кашляте, имате температура, усещате болки по цялото тяло? Не се чувствате добре още от сутринта. Как да разберете от какво сте болни? На пръв поглед симптомите на грипа, настинката и на новия коронавирус са едни и същи. Но има съществени разлики, с които е добре да сте запознати.

Простуда, грип или коронавирус

Простудата най-често започва с дразнене в гърлото и хрема, появява се малко по-късно и кашлица. Състоянието е съпроводено с главоболие, леко повишена температура, отпадналост.


Грипът се характеризира с внезапно начало, но с висока температура, силна отпадналост, болки в цялото тяло, сухота в гърлото, дразнеща кашлица. Тези признаци се развиват в бърза последователност в рамките на няколко часа. Заради общото неразположение човек няма сили да стане от леглото.

 

Най-честите симптоми на коронавируса са температура, суха кашлица, загуба на обоняние и вкус. Клиничната картина включва още задух, отпадналост, главоболие, болки в мускулите. В малък брой от случаите пациенти съобщават и за разстройство (диария). Редки признаци на този вирус са болки в гърлото и хрема.

 

„Теоретично погледнато, клиничните симптоми при грип и COVID-19 са идентични. На практика обаче продължителността и времето на настъпването им при тези две заболявания е коренно различно“, казва д-р Магдалена Баймакова, д.м., главен асистент в Катедра „Инфекциозни болести” към ВМА-София.

 

При грип заболяваме внезапно и бързо в рамките на един-два дни, следва плавно подобрение за около 5-6 дни. Разбира се, тази продължителност е валидна само, ако не настъпят усложнения на грипната инфекция, тогава вече периодът на боледуването се увеличава.

 

При коронавирус е много по-различно. Д-р Баймакова пояснява, че през първите няколко дни клиничните симптоми са сравнително слабо изразени. Към 5-ия-6-ия ден клиничната картина започва да се влошава.

 

Дните между 7-ия и 12-ия ден са критични за изхода от заболяването. Пациентите са в най-тежко състояние именно в този период.

 

След него най-често се наблюдават два изхода от заболяването. Първият, продължително и бавно възстановяване в рамките на 2, 3 до 4 седмици. Вторият – трайно влошаване на клиничната картина и възникване на необходимост от реанимационни грижи за определен период от време – при някои пациенти – до един месец, допълни инфекционистът.

Колко трае настинката?

Възрастен организъм с незасегната имунна система се справя с вируса на настинка за около 7 до 10 дни. При децата периодът за възстановяване обикновено е до 2 седмици.

Как да се предпазим от настинка (и грип)

Спазвайте добра лична хигиена. Мийте ръцете си често с вода и сапун. Ако сте навън, използвайте дезинфектант за ръце или кърпички на спиртна основа.

 

Дезинфекцирайте. Почиствайте плотовете на кухнята и банята с дезинфектант, особено когато някой от вашето семейство е с простуда.


Използвайте еднократни кърпи. Кихайте и кашляйте в кърпичка, а не в ръка. След това изхвърлете използваните кърпи и измийте старателно ръцете си.
Научете децата да кихат или да кашлят в сгъвката на лакътя си, когато нямат кърпичка.

Настинката - колко трае?

Използвайте собствени прибори. Не ги споделяйте с останалите членове на семейството. Когато някой е болен, може да ползва такива за еднократна употреба.

 

Пазете се. Консумирайте богати на витамини и минерали храни, спортувайте, отделяйте време и за себе си, почивайте, контролирайте стреса. Това може да ви помогне да се предпазите от простуда.

Как да се предпазим от настинка при бременност?

Настинката през бременността е доста често срещано явление. Имунната система на бъдещата мака е понижена и тя става по-податлива на сезонни заболявания. Бременните жени са изложени и на по-висок риск от развитие на респираторни усложнения. Това от своя страна крие риск за нормално протичане на бременността. Ето защо всяко неразположение трябва да бъде консултирано с лекуващия лекар.

 

Една от най-важните стъпки срещу настинките по време на бременност е тяхното избягване, когато е възможно, разбира се. Специалистите препоръчват редовно измиване на ръцете със сапун и топла вода. Това е особено важно след контакт с други хора или с обществени предмети като колички за пазаруване и дръжки на врати.


Поддържането на физическа активност също е важна част от предотвратяването на настинки. Леките до умерени упражнения, безопасни през бременността, плуването, йогата, разходките могат да помогнат за засилване на имунната система.

Бременност и настинка

 

Здравословното хранене е друг важен фактор за профилактика на настинката. Наблегнете на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и риба. Така може да гарантирате добро здраве за себе си и за бъдещото си дете. Приемайте редовно и специалните витамини за бременни, предписани от вашия гинеколог.

Какво да пием при настинка?

При настинка е важно да приемате достатъчно количества течности. Хремата и изпотяването, съпътстващо температурата, намаляват количества вода в организма и може да настъпи дехидратация.

 

Приемайте течности със стайна температура или топли, в никакъв случай горещи. Пийте вода или друга здравословна течност (вижте по-долу), когато сте жадни. Но няма нужда да се прекалява – приемът на твърде много течности може да доведе до хипонатриемия (състояние, характеризиращо се с ниски нива на сол в кръвта).

 

Полезни по време на настинка са:

 

 • билковите чайове (добавете към тях джинджифил, лимон и мед);
 • соковете от пресни плодове;
 • бульоните;
 • водата с лимон.

Какво да правим при настинка?

Кафето, алкохолът, както и газираните напитки трябва да се избягват, защото имат свойството да извеждат течностите от организма.

Какво да правим при настинка?

 • Осигурете си достатъчно сън, не прекалявайте с физическата активност. Вашето тяло има нужда от почивка, за да се излекува и възстанови по-бързо.
 • Погрижете се за възпалено гърло. Гаргара със солена вода (1/4 чаена лъжичка сол, разтворена в чаша топла вода) може временно да облекчи паренето в гърлото.
  Можете също така да опитате спрейове за болното гърло. Подходящи са също таблетките за смучене или твърдите бонбони. Внимавайте обаче, когато ги давате на деца, защото те могат лесно да се задавят с тях.
 • Използвайте физиологичен разтвор или спрей, за да облекчите запушения нос.
 • Проветрявайте често помещенията.
 • Овлажнете въздуха в спалнята, за да си осигурите спокоен сън и носът ви да не се запушва. Това се постига с овлажнител за въздух, а ако нямате достатъчно е да поставите съд с вода върху радиатора.

Как да пресека настинката?

Въпреки че апетитът е понижен при настинка и грип, тялото всъщност се нуждае от повече енергия и хранителни вещества, за да се бори с инфекцията.

Какво да ядем при настинка

 

Пилешка супа
Пилешката супа е едно от най-популярните средства за борба с простудата. Когато сте болни, е добре да се възползвате от нейните чудодейни свойства и то не само защото любимият човек или майка ви така казва. Проучванията показват, че ако се приема топла, може да прочисти запушения нос по-добре от други течности. Смята се, че комбинацията от съставките й (пилешко месо, картофи, моркови, магданоз, целина, кромид лук, черен пипер) има противовъзпалителен ефект, облекчава симптомите и скъсява продължителността на болестта.

Пилешка супа

 

Цитрусови плодове – Портокали, киви, мандарини, лимони, лайм - всички те са богат източник на витамин С, някои от тях могат да бъдат и много вкусни. Добре е да ги включите в менюто си, ако сте болни. Твърди се, че това може да ви накара да се почувствате по-добре и да ви помогне да се отървете от простудата по-бързо.

 

Люти чушки – съдържат веществото капсаицин, което има противовъзпалителен ефект. Проучвания показват, че то може да помогне при силно главоболие и мигрена. Хапвайки люти чушки бързо, можете да отпушите носа и да прочистите дихателните си пътища.

 

Джинджифил - Чаша пресен, топъл чай от джинджифил може да е точно това, от което се нуждаете, когато имате настинка. Той помага за изчистване на дихателните пътища, успокоява гърлото. А някои проучвания показват, че този пикантен корен може да помогне за предотвратяване на обикновена настинка, като блокира вируса.

 

Чесън – отлично средство за борба с простудните заболявания, укрепва имунитета. Смята се за природен антибиотик.
Към списъка с полезни продукти трябва да се добавят още медът, орехите, рибата, бразилският орех и други.

Как се лекува настинка?

Лечението е симптоматично, тъй като все няма приет медикамент, който да атакува директно причиняващия агент. Липсва и ваксина. Терапията подпомага организма, облекчава неприятните признаци на заболяването, предпазва от усложнения.

Антибиотиците не са ефективни при лечение на настинки. Прилагат се само при бактериална инфекция.

 

В терапията обикновено се включат:

 

 • нестероидни противовъзпалителни средства (например ибупрофен, парацетамол) – за понижаване на температурата и за намаляване на болката;
 • назални деконгестанти – препарати, облекчаващи конгестията (набъбването) на носната лигавица;
 • сиропи, таблетки срещу кашлица;
 • таблетки, спрейове срещу възпаленото гърло.

Как да се излекуваме бързо при настинка?

Първо се консултирайте с лекар, за да установи дали наистина имате настинка. Ако предположението ви се потвърди, следваща стъпка е да си осигурите почивка у дома - в крайна сметка нищо не е по-важно от здравето, нали така?!

Има ли как да съкратим времето на боледуване?


Ако посетите близката дрогерия или аптека, ще откриете впечатляваща гама от продукти, за които се твърди, че съкращават продължителността на настинката. Малко от тях обаче са подкрепени от солидна наука. Ето списък на витамините и билките, за които е известно, че променят продължителността на настинките:

 

 • Витамин С - приемът на аскорбинова киселина няма да предотврати настинката. Въпреки това проучванията показват, че може да намали продължителността на боледуването и тежестта на симптомите.
 • Цинк;
 • Ехинацея – приемът на тази билка може да предотврати настинка или да съкрати нейната продължителност. Ехинацея се предлага под формата на екстракт, таблетки, чайове.

Лекарства при настинка

 • Сироп от черен бъз – Черният бъз е традиционно средство, използвано за борба с простудата в много части на света. Богат е на витамини C и B, както и на минерали и флаваноиди. Последни проучвания сочат, че той помага на хората да се справят по-лесно и бързо не само с настинката, но и с грипа. Растението не трябва да се консумира в необработен вид.

Какво може да пие бременната при настинка?

Най-правилно е да поверите терапията си на специалист. През този период обичайните методи за лечение са неприложими, тъй като голяма част от медикаментите са забранени. Повечето лекарства преминават през плацентата и достигат до плода. Ето защо преди да приемате каквото и да е лекарство (включително хранителни добавки и хомеопатични средства), докато сте бременна, първо трябва да се консултирате с лекуващия лекар или наблюдаващия гинеколог.

 

За щастие не всички ефективните средства срещу симптомите идват от аптечния рафт. Ето няколко съвета как да се почувствате по-добре:

 

 • Останете си вкъщи, осигурете си почивка, ако тялото ви го изисква.

Какво може да пие бременната при настинка

 • Хранете се редовно – вероятно е да нямате особено голям апетит, но приемът на здравословни продукти може да помогне срещу някои от симптомите на настинка.
 • Избирайте продукти, богати на витамин С. Те могат ще стимулират имунната ви система по естествен път. Опитайте всички видове цитрусови плодове (портокали, мандарини, грейпфрут), приемайте често и спанак, домати, чушки, броколи.
 • При настинка е добре да се консумират и храни, богати на цинк. Този минерал се съдържа в пуешкото, свинското и говеждото месо, както и в яйцата, киселото мляко, пшеничните зародиши и овесените ядки.
 • Останете хидратирани. Температурата, кихането и хремата ще изведат течности от тялото ви, от които вие и вашето бебе се нуждаете. Затова дръжте до леглото си термос с топла напитка като джинджифилов чай или пилешки бульон. Опитайте се да пиете и достатъчно вода.
 • Приемайте предписаните витамини за бременни.
 • Овлажнявайте въздуха в стаята.
 • Използвайте физиологичен разтвор, колкото е необходимо, за да облекчите дишането си.
 • Гаргара със солена вода може да подейства добре на възпаленото гърло. Консумацията на мед пък може да помогне срещу сухата кашлица.

Как да пресечем настинка при дете?

Лечението на настинка е симптоматично, целящо да подобри състоянието и да предотврати бъдещи усложнения. Добре е да се започне с облекчаване на кашлицата и хремата с медикаменти, предписани от лекар. Ако детето вдигне температура, родителите могат да дават сироп с ибупрофен или парацетамол. Aспиринът не се препоръчва за деца под 16 години.

Как да пресечен настинка при дете

 

Как да облекчите симптомите на настинка при децата

 

 • Използвайте физиологичен разтвор или спрей за нос, за да подобрите дишането;
 • Включете овлажнител за въздуха в стаята, за да помогнете на запушения нос;
 • Уверете се, че детето поема достатъчно течности;
 • Осигурете му спокойна атмосфера.

При обикновена настинка антибиотици не са необходими. Те се назначават от лекар само при усложнения и развила се бактериална инфекция (отит, синузит, пневмония).

Публикации