Сенна хрема

120 Последователи

Позната още като алергичен ринит

 

Сенната хрема е хронично, имуно-алергично заболяване, проявяващо се най-често в месеците между март и септември, поради което се нарича и поленова алергия. Изразява се в запушване на носа, което е и най-големият дискомфорт за хората, защото трудно дишат, сякаш са задръстени и техните дихателни пътища, много обилен е и секретът, който е воднист, безцветен. Многократното кихане също пречи на всекидневната активност. 

 

Какво представлява сенната хрема?

 

Заболяването е един от подвидовете на алергичния ринит. Дължи се на възпаление на носната лигавица, развиващо се при контакт със специфичен алерген. 

алергените са основен причинител на сенна хрема

Това е социално значим проблем, чиято честота се увеличава непрекъснато. Засяга между 10 и 25% от населението. В детска възраст боледуват по-често момчетата. При възрастните няма разлика в честота между двата пола.

 

От какво се причинява?

 

Основен причинител на сенната хрема са алергените. Това са молекули, които след контакт с носната лигавица предизвикват специфичен имунен отговор, водещ до възпаление. Характерните алергени, които водят да развитие на алергична реакция при алергичния ринит, са полените. Полените (тичинковият прашец) са с много малки размери, разнасят се чрез вятъра, като така става опрашването на растенията, които ги отделят. Могат да се разпространят на много големи разстояние от мястото, където са били отделени.

 

Замърсяването на вътрешното пространство - в дома или на работното място, както и на околната среда, също оказват своето влияние при заболеваемостта от алергичен ринит, в частност сенна хрема. В градската среда има високи нива на серни и азотни окиси, високо ниво на озон, много изгорели газове. Тук се крие и обяснението, защо сенната хрема е по-честа в градовете, отколкото в селските райони.

Ролетра облекчава сенната хрема

 

Кои са най-честите полени, които причиняват сенна хрема?

 

Известни са голям брой растения, чиито полени могат да доведат до развитие на алергична реакция.

 

Полените могат да бъдат

 

Дървесни: 

 

 • Брезови: бреза, елша, габър, леска;
 • Кипарисови: кипарис, хвойна, туйа;
 • Букови: бук, кестен, дъб;
 • Маслинови: маслинка, ясен, маслина;
 • Борови: ела, бор, смърч, кедър;
 • Живовлекови: живовляк.

Тревни:

 

 • Житни: овес, пшеница, царевица, ечемик и др.
 • Фуражни треви: ежова главица, ливадна тимотейка, обикновена миризливка, райграс, ливадна ливадина и др.

Плевели: щир, коприва, живовляк, лапад, пелин.

поленова алергия към растения

Амброзията и дивият пелин са от плевелите, които отделят едни от най-силните алергени. Те са широко разпространени в запустелите земи и покрай пътищата и пътеките. 50% от страдащите от сезонен ринит са алергични към тревни полени полени, а 25% към плевели.

Началото на поленовия сезон започва с цъфтежа на дърветата в края на месец февруари и началото на месец март. Дървесните полени са най-много през пролетта. Най-голяма е концентрацията на тревните полени през късната пролет и лятото т.е. от май до август, защото именно тогава цъфтят тревите. Тези, които са отделяни от плевели са в най-голяма концентрация през лятото и есента - от юли до октомври. На база на данните за периода на цъфтеж на отделните видове растения се изготвя поленов календар, който е много полезен за преценка на максималната поленова концентрация във въздуха. 

 

Как се проявява?

 

Първите признаци на това неприятно състояние най-често се проявяват в детството и юношеството, но то може да се развие във всяка възраст. 

 

Какви са симптомите на сенна хрема:

 

 • сърбеж в носа;
 • сърбеж в очите, дори и в ушите;
 • сърбеж в гърлото;
 • постоянно запушен нос;
 • течащ нос, упорита хрема - секреция, която е бистра, водниста и обилна;
 • кихане, което често е многократно и експлозивно.

Симптоми на сенната хрема

Други симптоми, които се наблюдават при сезонния алергичен ринит, са намалено обоняние, главоболие, болка в ушите, алергична кашлица,  сълзене и зачервяване на очите, умора, сънливост, физическо неразположение, раздразнителност. Конюнктивитът често съпътства сезонния алергичен ринит. Трябва да се отбележи, че запушен нос без хрема също насочва към алергичен проблем, подчертава алергологът д-р Надя Сербезова. Симптомите  се засилват при слънчево, сухо и ветровито време и намаляват, когато е влажно и дъждовно.

 

Има ли връзка с други заболявания?

 

Алергичният ринит често се асоциира с алергичен конюнктивит, атопичен дерматит, носна полипоза. Той може да доведе до развитие на различни състояние на нарушения на съня и умора. Много важно е да се знае за връзката на сезонния алергичен ринит с астмата. Наред с другите рискови фактори за възникване на астма, сенната хрема трябва да бъде считана за рисков фактор. Сезонният алергичен ринит се съчетава и с хранителни алергии, влошава се от почти неизбежния в днешно време контакт с различни химически препарати, от замърсения с прах и автомобилни газове въздух и неблагоприятната като цяло екологична среда. Проявите, водещи до имунния отговор на организма, са много характерни и не би трябвало да се бъркат с обикновена настинка или грип. 

 

сенна хрема симптоми и лечение

Как да се различи сезонният ринит от обикновената хрема?

 

Обикновено секрецията при алергичната хрема е характерна – бистра, водниста, без каквото и да е мътно съдържание на секрета от носа. Освен това сърбежът в очите и носа е характерен само за алергичния ринит. При настинка, при грип и грипоподобни заболявания, при синузит няма сърбеж в носа, а секретът е слузен, гноен или смесен, обяснява алергологът - д-р Георги Илчев. Някои хора бъркат алергичната хрема с вазомоторен ринит, който е заболяване със сходни симптоми, но не се предизвиква от алергени, а от други фактори.

 

Алергична кашлица

 

При поленовата алергия организмът произвежда по-голямо количество секрет в синусите, което овди до неприятна, дразнеща кашлица. Възпаление на синусите и дразнене на гърлото предизвикват кашляне, което е съпътствано от останалите прояви на алергичния ринит. 

 

Как се диагностицира сенната хрема?

 

Подробната анамнеза, снета от лекар, е много важна, за да се постави диагнозата. Трябва да се установи, има ли връзка между контакта с определени специфични алергени и появата на оплаквания - като например при излагане на полени навън. Важно е да се установи дали симптомите се наблюдават през цялата година или само през определен сезон, както е при сенната хрема. Освен това лекаря прави оценка на характера и продължителността на симптомите, придружаващи заболявания, търси данни за алергични заболявания в семейството.

За да се постави диагнозата алергичен ринит, трябва да са налице два или повече от следните симптоми - кихане, сърбеж в носа, водниста секреция, запушване на носа +/_ конюнктивит повече от 1 час в повечето дни.

Идеалният вариант е тестуването да се планира извън поленовия сезон. Но когато симптомите са неясни, най-често в първия поленов сезон, и особено при наличие на усложнения – серозен отит, синузит, увеличена трета сливица, задно носно стичане и хронична кашлица, нямаме абсолютни противопоказания за тестуване и през сезона. Кожноалергичният тест представлява откриване на антитела, изработени от организма в резултат на срещата с алергена на ниво кожа, и не очакваме някакви тежки алергични реакции, когато тестуваме с алергени от полени, домашни любимци, микрокърлежи в домашния прах и плесени.

пояснява алергологът и УНГ специалист д-р Марияна Мандажиева

 

Какво е лечението на сенната хрема?

 

Терапията е комплексна, продължителна и се назначава от специалист алерголог или УНГ лекар, които много често работят в екип.

Превенцията е в избягване на алергена и мерки за контрол на околната среда. Поради широкото разпространения на полените, особено в пиковите им месеци, мерките за избягването им са доста трудни. Препоръчва се да не се излиза навън по време на високата поленова концентрация. Тя е такава през сухи, слънчеви и ветровити дни, най-вече сутрин. Препоръчва се, колкото е възможно, да се държат затворени прозорците на къщите или колите по време на поленовия сезон, вземане на душ след пребиваване на открито, носене на очила, избягване на тревни площи, поленови филтри за колите. При всички случаи е необходимо да се избягват неспецифични тригери като пушек, най-вече цигарен дим, силни парфюми и миризми, резки смени на температурата, замърсен въздух на обществени места. 

Лечение на алергичен ринит с лекарства

 

Медикаментозното лечение има за цел да блокира действието на хистамина, който е основен медиатор на алергичната реакция. Чрез медикаментите се цели да се намали отока на носната лигавица, подтискане на алергичното възпаление, както и да се намалят рецидивите на симптомите.

В съвременното лечение на сенна хрема се прилагат новата генерация Н1 антихистамини, при които няма седативен ефект. Те блокират вазодилатацията, хиперсекрецията, кихането и сърбежа. Най-голям е ефекта им върху сърбежа, кихането и секрецията. Поради това, че не повлияват достатъчно конгестията, се комбинират с деконгестант. Имат бърз ефект, който се проявява още на първия час. Дозират се еднократно дневно. 

 

 

 

Специфична имунотерапия или десенсибилизация е единствената терапия, която може да повлияе естествения ход на характерната пролетна алергия. Чрез нея се цели намаляване на реакциите на организма при среща с алергена и потискане на алергичното възпаление. Имунотерапията или т.нар. десенсибилизация, има лечебен и превантивен ефект, като предпазва организма от последваща сенсибилизация. Тя може да бъде подкожна - противоалергични инжекции, назална или сублингвална. Назначава се от алерголог. Използват се стандартизирани препарати и може да се прилага с останалите форми на лечение. Обикновено се прилага  при пациенти, при които няма добър контрол на симптомите посредством медикаментозното лечение или пациенти нежелаещи прием на медикаменти.

 

Как да спрем хремата бързо?

 

Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Много хора искат да вземат бързо хапче за алергия или противоалергични капки за нос, които веднага да решат проблема. Лекарят алерголог е този, който ще назначи най-адекватното лечение. Затова при проблем най-добре е да потърсим консултация със специалист. Той ще назначи противоалергични лекарства за сенна хрема или друга подходяща терапия. При сухота в носа е добре да се ползва предписан от лекар мехлем за нос, който ще омекоти лигавицата и ще я предпази от нахлуване на алергени. 

 

Лечение на поленова алергия в домашни условия

 

У дома може да се провежда всяко лечение, назначено от лекар. Могат да бъдат правени инхалации и мехлеми от народната медицина, но те трябва да бъдат съгласувани с наблюдаващия алерголог. Тъй като сезонната пролетна алергия обикновено е провокирана от полени, има опасност в инхалациите, правени с билки или мед да бъде усложнен сезонния ринит, вместо да бъде облекчен. Може да се правят промивки на носа с физиологичен разтвор или разтворена във вода морска сол, като по този начин да бъде облекчена упорита хрема.

 

Лечение с билки

 

може да се практикува само в случай, че е доказано, че тези билки не се явяват алерген. Същото е валидно и за проявите на алергична кашлица, дразнене в гърлото и други алергични прояви и билколечението.

 

Хомеопатия при сенна хрема

 

Хомеопатия при сенна хрема

 

Алтернативните методи действат постепенно, защото разчитаме на интелигентността на организма, на силата му да се справи с нещата. А това никога не става с вълшебна пръчка – махваме и всичко изчезва обяснява хомеопатът д-р Ирена Маждракова:

В хомеопатията подборът на индивидуалното лекарство е много важен, това вещество, което ще даде верния стимул към организма. Трябват сериозни познания за това – ние самите учим 5 години, след това десет години трупаме практика, за да можем да подбираме тези препарати. Затова не съветвам пациентите да се лекуват сами. Това, което могат да направят сами, е когато възникнат симптоми, да ползват някое хомеопатично лекарство, препоръчано от специалист, за облекчаването им.

 

Какви усложнения може да настъпят?

 

Вследствие на сенната хрема може да възникнат различни усложнения като остър отит, остър или хроничен синуит, дентални проблеми, нарушения на съня. Наблюдава се и намалена концентрация. Неконтролираният алергичен ринит може да влоши астмата или атопичния дерматит. Симптомите на много от пациентите с алергичен ринит и алергичен конюнктивит се усложняват до поленова асма (сезонна бронхиална астма), предупреждават специалистите.

Сенна хрема - какви са възможните усложнения

 

Сенна хрема при деца

 

Трябава да сте особено внимателни за симптомите, особено ако детето ви е на възраст между 2 и 5 години, предпупреждават специалистите. За разлика от хранителните, сезонните алергии обикновено не се изявяват при кърмачета и малки деца, до 2 годишна възраст. Следете за тези седем признака и ако детето ви проявява няколко от тях, най-добре е да се консултирате с алерголог:

 • Наследственост. Ако някой от родителите, най-близките роднини или брат, сестра страдат от алергии, астма или екземи.
 • Хрема или запушен нос, често кихане. Носът на детето ви тече и не спира повече от седмица.
 • Сълзящи, сърбящи очи, в комбинация с течащия нос.
 • Без треска. Не вдига температура и няма болки по тялото.
 • Обрив. Може да се появи навсякъде по тялото.
 • Ушна инфекция. Алергиите можа да доведат до възпаление в ухото.
 • Състоянието се влошава през деня, когато броят на полените е голям.

 

Лечение на сенна хрема при деца

 

Медикаментозна терапия и лекарства може и трябва да назначи единствено лекарят, след като е установил страда ли детето от алергия и от каква. Важните неща, които може и трябва да спазва родителят, когато детето му  има прояви на сенна хрема или друг вид сезонна алергия е:

 

 • да държи прозорците на детската спалня затворени, за да има в дома чиста от алергени зона;
 • да се излиза на разходка навън след 10 часа, защото в ранните часове на деня се отделя най-много цветен прашец;
 • да се избягват разходките на места, където се коси или се събира трева, където има много цветя или ако денят е ветровит;
 • да не се сушат дрехите и спалното бельо навън, защото по тях може да се полепят полени или прашец.

Тези препоръки важат и за възрастни, които страдат от алергични неразположения през пролетния сезон.

 

Сенна хрема при бременни

 

Водниста секреция от носа или неприятно запушен нос, сърбеж в ноздрите и гърлото, дразнене на очите обикновено са симптоми, които трябва да подскажат на бременната, че се касае за алергия. Първото, което трябва да направи бъдещата майка е да се консултира с наблюдаващия я лекар, който ще й предпише най-подходящото лечение, след като определи каква е причината и кой е дразнителят. По време на бременност лекарствата, които се приемат са силно ограничени, затова не трябва сами да прибягват към употреба на антиалергични капки, спрейове или други лекарства против алергия. Повечето от сочените за ефикасни лекарства за сенна хрема са съдосвиващи и биха могли да имат вредни странични ефекти и да се отразят лошо на плода. Важно е да се избягват потенциалните алергени, да се правят промивки на носа с физиологичен разтвор или разтвор с морска вода и да се следват указанията на лекаря, който може да препоръча подходящо алтернативно лечение или хомеопатични антиалергични лекарства, спрейове или мехлеми.

 

Алергичният ринит сам по себе си не е животозастрашаващо заболяване (освен в случаите на тежка астма и анафилаксия), но той значително влошава качеството на живот, води до нарушаване на работоспособността и успеваемостта в училище. Освен всичко това преките и непреки разходи вследствие на алергичен ринит са много високи. На пазара има различни капки за очи, спрейове против хрема и други продукти за сенна хрема, но те трябва да се прилагат в съответствие със състоянието. Някои хора препоръчват да ползват алтернативно лечение като например хомеопатични капки за нос, но дали да се ползва хомеопатия при хрема и алергична кашлица може да каже само алергологът след преценка на тежестта на заболяването.

 


по текста работи: Албена Димитрова

Публикации

Може ли да се предпазим от алергиите?
МЦ Искър
МЦ Искър
22.6.2022
Може ли да се предпазим от алергиите?
Световен ден за борба с алергиите
Световен ден за борба с алергиите
Три причини, които водят до сенна хрема
МЦ Искър
МЦ Искър
26.8.2020
...