Слънчево изгаряне

120 Последователи

Слънчевото изгаряне се получава след прекомерно излагане на кожата под силните лъчи. Върху засегнатите участъци се получава зачервяване, оток, понякога и мехури, съпроводени със сърбеж, паренe и болка. 

Слънчево изгаряне

Защо изгаряме 

Когато кожата е изложена на въздействието на слънчевите ултравиолетови лъчи, вместо здравословен и приятен тен, се получава изгаряне. Непредпазената кожа не трябва да се излага на пряко и силно слънчево греене. Можем да изгорим както на плажа, така и на планина, и в градска среда.

Слънчевото изгаряне има няколко степени

Първа степен - изгарянията от първа степен обикновено засягат само епидермалния кожен слой, леко кожата е розова. Те се считае за леки;

 

Втора степен -  кожата вече е наситено червена и болезнена;

 

Трета степен - най-сериозната степен, която се соочи за тежка степен на изгаряне. Появяват се мехури и ранички по кожата.

Степени на слънчево изгаряне

Какви са симптомите на слънчевото изгаряне

  • сърбеж по кожата, най-често по гърба;
  • болезнена и опъната кожа;
  • зачервяване на кожата - от розово до тъмно червено;
  • образуване на мехури по кожата;
  • обща умора;
  • отпадналост и замайване.

Първа помощ при слънчево изгаряне

 

  • след като излезете от банята, подсушете добре кожата с мека кърпа, без да търкате или натискате;
  • нанесете овлажнител върху зачервената кожа. Желателно е да съдържа съставки, които облекчават сърбежа;
  • не дразнете кожата, оставете я да подиша;
  • нанесете крем или мехлем за лечение на изгаряне, като равномерно разпределите върху всички пострадали участъци;
  • ако ситуацията е тежка, може да има опасни последици, обърнете се възможно най-бързо към лекар.

Кога слънчевото изгаряне е опасно

 

Кога слънчевото изгаряне е опасно

Когато кожата е силно зачервена, болезнена и по нея се появят мехури, се счита, че е в тежката си форма и трябва да се потърси специализирана медицинска помощ.

Изгаряне от слънце - лечение

Изключително важно е при първите признаци да се вземат мерки. Кожата трябва да се охлади, да бъде прекъснато излагането на слънце и да се намаже с крем, мехлем или да се ползва спрей за облекчаване на неприятните усещания. В случай на поява на рани и мехури, трябва да се проведе терапия, назначена от лекар.

Изгаряне от слънце - лечение

С какво се маже изгореното

Ако в момента нямате специализирани препарати, като първо действие можете да се обърнете към "домашната аптечка":

Кисело мляко при изгаряне

Това е бърз и изпитан народен метод за облекчаване на неприятните последици от престоя на слънце. За предпочитане е млякото да е натурално, нанесете го върху кожата и оставете 20-на минути да подейства, след това изплакнете с хладка вода.

Крем за изгаряне

В търговската мрежа има много кремове, които се прилагат след проблеми от този тип. Изберете този, който най-добре отговаря на вашия тип кожа. Ако имате мехури или рани, следвайте препоръките на лекаря.

крем срещу изгаряне

Други домашни средства

Хладен компрес - намокрете мека кърпа в хладна вода и поставете върху изгорените зони за няколко минути. Не поставяйте лед или леден компрес! Мокрете кърпата често, за да поддържате по-ниската температура. Това трябва да облекчи дискомфорта. Може да добавите във водата и омекотяващи съставки – овесени трици или сода бикарбонат (поотделно, не заедно).

 

Овесени трици - в хладка вода прибавете ½ или 1 чаша овесени трици.Те ще омекотят кожата и ще облекчат дразненето и сърбежа

 

Алое Вера - гъстият сок на алоето може да облекчи червенината и паренето. Алоето предизвиква свиване на кръвоносните съдове. Лечебното растение лесно може да се намери. Разрежете някое от по-дебелите листа и нанасяйте от гелообразната течност директно върху засегнатото място. 5-6 пъти дневно в продължение на няколко дни.   

домашни средства

Царевично нишесте - напудрете рисковите зони, които са изложени на слънчево греене  с малко царевично нишесте, но не ако ползвате мазни масла и кремове, защото така само ще блокирате порите. Ако положението е по-сериозно, не поставяйте нищо, а следвайте препоръките на специалиста.

 

Вода -  слънцето изсушава кожата и тя се нуждае от течности, за да се възстанови. Добре хидратираната кожа се възстановява по-бързо от пораженията й, нанесени от ултравиолетовите лъчи.Цветът на урината е показателет дали сте добре хидратирани - тя трябва да е светла на цвят.

 

Невен - мехлеми, които го съдържат действат успокояващо и регенериращо на кожата.

Мехлеми при слънчево изгаряне

Сода бикарбонат - направете си хладка вана, в която добавете няколко супени лъжици готварска сода. Потопете се за 15 до 20 минути и ще получите огромно облекчение.

 

Картоф - можете да направите ковпрес с картоф. Картофът има обезболяващи свойства. Взечете суров картоф, нарежете го на ситно и го пасирайте. Разбъркайте ог с хладка вода, за да се получи кажа и нанесете върху изгорената от слънце кожа.

 

Мед - Народната медицина го сочи като ефективно средство срещу рани и изгаряния. Течен мед се нанася на марля и се налага засегнатия участък.

Когато кожата се бели

Когато кожата се бели

Не я дърпайте и не я чоплете. Рискувате да оставите незаличими белези или да образувате рани. Намажете с облекчаващ крем и използвайте хидратиращи лосиони, които да омекотят кожата и епидермисът да се обнови по-лесно.

Кои типове кожа изгарят по-лесно?

Известни са шест фототипа кожа, казва дерматологът Малена Герговска.

 

Първият тип кожа е млечно бяла кожа, с лунички и червена коса. Тези хора винаги изгарят и никога не почерняват. Те безспорно се нуждаят през цялата година, щом се покажат на слънце, от най-високата фотозащита.

 

Вторият е т.нар. скандинавски тип кожа - бяла, почти прозрачна, тънка, обикновено придружена от сини или зелени очи и руса коса. Тези хора също почти винаги изгарят и никога не почерняват. Те също изискват много висока защита през цялата година. 

 

 

Кои типове кожа изгарят по-лесно

Третият тип кожа е най-масовият в България или този на хората, които изгарят, но и хващат тен. Те имат малко по-жълтеникав или кафеникав цвят на кожата, обикновено са с кестеняви или черни коси, тъмни очи. При тях може да се направи едно дозирано излагане на слънце, те се нуждаят от много висока защита само в първите дни, след това тя вече може да бъде намалена и да стане около 30.

 

Четвъртият тип кожа е характерна за тези, за които казваме, че имат 10 бани по рождение. Това са хората, които никога не изгарят и винаги почерняват.Те са предпазени, но на тях им трябва фотозащита, за да направят профилактика на фотостареенето. Разбира се, тяхната защита трябва да бъде с по-нисък фактор, да се отнася основно за лицето, деколтето.

 

Пети тип кожа имат арабите.

 

Шести - чернокожите. Там фотозащитата е само за профилактика на рака на кожата. 

Сулариумът пази ли от слънчево изгаряне

Солариумът пази ли от слънчево изгаряне?

Има хора, които смятат, че подготовката с посещение на солариум ще ги предпази  при излагане на слънце. Съветът на д-р Герговска е:

По-добре е да стоим 1-2 часа на плажа и при хората с риск от слънчево изгаряне да се увеличава постепенно престоя на плажа, а не предварително да се ходи на солариум

 

Предпазване от слънчево изгаряне

Предпазване от слънчево изгаряне

За да се предпази от негативното въздействие на слънцето, кожата е екипирана с усъвършенстван защитен механизъм - като пигментация и ефективна антиоксидантна мрежа. При определени обстоятелства тази естествена защита не е достатъчно добра. Всички лекари и специалисти по дерматология съветват да се избягва стоенето и излагането на слънце в периода от 11 до 16 ч. през лятото. 

Допълнителна фотозащита

  • преди да излезете на слънце се намажете със защитно средство, което предпазва от вредното действие на слънчевите лъчи. Използвайте висок фактор , ако ви е първо излагане - между 20 и 30. Това помага да приемаме витамин Д, който само слънцето може да ни даде, но и да предпазим кожата си от вредните UVA и UVB. За лицето използвате 50-и фактор. Нанесете предпазното средство минимум 20 минути преди да излезете на слънце;
  • на плажа подновявайте слънцезащитното на всеки 2 часа и винаги след излизане от водата;
  • ако кожата ви е чувствителна, консултирайте се с дерматолог, който ще ви препоръча най-подходящото защитно средство.

Каква трябва да бъде слънцезащитата според особеностите на всяка възраст?

Фотозащитата за най-малките се предлага в специално предвидени форми, така че  родителят да може да покрие цялата повърхност на кожата на детето със защитен слой, дори когато то се върти и не стои на едно място.

слънчева защита за деца

За тийнейджърите е важно слънцезащитните продукти да не омазняват. Те съдържа съставки, които да благоприятстват едно евентуално лечение на акне и същевременно да хидратират. Част от продуктите, които се използват срещу акне, не бива да бъдат използвани сутрин или на плажа.

 

За 35+ години е препоръчителна основно хидратираща фотозащита, за да може кожата да се предпази от изгаряне и първите белези на стареене. вредните слънчеви лъчи.

 

40+ - за тази възраст  има специални продукти, които са с антиейдж съставки и допълнително помагат на жените да се чувстват по-добре в собствената си кожа.

 

След 55 годишна възраст трябва да се използват изключително високи защити - водоустойчиви, които  пазят от първите признаци на силно стареене на кожата. 

Слънчево изгаряне при бебета и деца

Слънчево изгаряне при бебета и деца

Бебетата, според педиатрите и дерматолозите, не бива да бъдат излагани на пряко слънчево греене. Тъй като е научно доказано, че кожата има памет, родителите не бива да допускат детето да изгаря. Лошото математическо правило, изчислено в дерматологията е, че броят на изгарянията в детска възраст е правопропорционален на вероятността за развитие на злокачествен карцином на кожата в късна възраст, обяснява дерматологът Малена Герговска:

Препоръчва се, бебето да не бъде на плажа, а в морската градина, на сянка или на място, на което не бива да се допуска изгаряне, защото това в по-късна възраст може да създаде по-сериозни проблеми с рак на кожата. 

Слънчево изгаряне при бебета и деца

Най-удачното време за плажуване на деца над 2 години са часовете до 11 и след 17, посочва д-р Борис Ангелов - педиатър, началник на Първо отделение по педиатрия в УМБАЛ Бургас.

Трябва ли да ползваме защита от слънчевите лъчи и в градска среда?

За града също е необходимо да нанасяме фотозащитен филтър. SPF 20-30 е препоръчителният градски фактор. Препоръчително е слънцезащитата да се нанася поне два пъти на ден - първо сутрин, 20 мин. преди да излезем за работа и второ - когато е обедната почивка или излизането ни за кафе, защото повечето фотозащити имат 4-5 часа максимум на защита, която след това започва да пада. Затова е хубаво, излизайки по обяд, да си сложим крем със същия фактор. Същото важи и за децата, когато ги извеждаме на разходка или на игра.

 


по текста работи: Албена Димитрова

 

 

Публикации

5 съвета за първа помощ при изгаряне
Dermo-Care
Dermo-Care
12.9.2019
5 съвета за първа помощ при изгаряне