Световъртеж

236 Последователи

КАКВО Е СВЕТОВЪРТЕЖ

Световъртежът е чувство за движение на собственото тяло в различни посоки – нагоре, надолу, встрани или на въртене около собствената ос. Възможно е и усещането за въртене на предметите в пространството в хоризонтална или вертикална посока, въпреки че човек остава напълно неподвижен. Често е съпроводен с гадене и повръщане, а понякога човек не може да стои изправен и да върви нормално.

Може да трае кратко – минути или няколко часа, но може да продължи и с дни. Случва се оплакванията да се повтарят седмици наред, дори месеци и години.

 

 

КАКВИ ОПАСНОСТИ КРИЕ

Световъртежът сам по себе си не е болест. Той може да е белег както на леко преходно увреждане, което преминава сравнително бързо, така и симптом на доста сериозно, понякога живото застрашаващо състояние, обяснява доц. Тодор Широв, отоневролог от УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“. Някои от тези тежки заболявания са инвалидизиращи, като инсулта, множествената склероза или тумора на мозъка. Независимо от какъв произход е, има риск от падане и нараняване. При шофиране или работа с машини може да стане изключително опасно не само за болния, но и за околните.

световъртеж

КОЛКО ЧЕСТО СЕ СРЕЩА

Диагностицира се при 40-50 процента от хората, независимо от възрастта, но са по-често - при жените и хората над 70 г. Затова лекарите смятат, че е доста често срещан симптом. Около 5% от хората по света са имали такива епизоди през последните 12 месеца, а 7,4% — поне един път в живота си. От световъртеж страдат 60% от хората над 50 г. Провокиран е от движението на главата.    

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА

Най-честите причини са съдовите промени в мозъка. Кръвоснабдяването на вестибуларния апарат е част от това на централната нервна система, но съдовете, които снабдяват слуховия и вестибуларния апарат, са изключително тънки. Обикновено най-ранните сигнали за смущения в кръвоснабдяването на мозъка идват от слуховата и вестибуларната система. С възрастта съдовите изменения се засилват – те се стесняват заради наднормено тегло, застоял живот, тютюнопушене, висок холестерол и небалансиран мастен профил на пациента.

Възможна причина за виене на свят е наличието на тумор в мозъка, но тя не е много честа.

Световъртежът може да е резултат на грешка в храненето - прекомерна употреба на сол или злоупотреба с алкохол. Някои форми на мигрена са съпроводени с подобни симптоми и гадене. Често след прекарана вирусна инфекция, като усложнение се появява шум в ушите и световъртеж. 60 процента от хората над 50 години страдат от виене на свят, свързано с движението на главата. Ако се възпали вестибуларният нерв, също са възможни кризи с продължителност от няколко дни.  

ТРАВМИТЕ КАТО ПРИЧИНА

При черепно-мозъчна травма световъртежът е сред най-честите оплаквания. Черепно мозъчни травми при катастрофи със засягане на ухото също  могат да доведат до вестибуларни нарушения.

Появява се и при звукови травми – диагностицира се при хора, които работят в в шумна обстановка - в телефонна централа, при силна музика в различни заведения. Засегнати са и пациенти, които слушат на високи децибели със слушалки в ушите. В резултат от звукова травма може да се появят вестибуларни отклонения.

МЕНИЕРОВАТА БОЛЕСТ ПРОТИЧА СЪС ЗАМАЙВАНЕ

Болестта се среща сравнително рядко и се дължи на наличие на ендолимфа в лабиринта на вътрешното ухо, където се намират рецепторите на слуха и вистибуларния апарат. Характеризира се с внезапни пристъпи на световъртеж, които продължават от половин до няколко часа.

Медицината предполага, че за развитие на заболяването е необходимо пациентът да има генетична предиспозиция. Затова може да засегне хора от всички възрастови групи, а не само в по-напреднала.

КОГА СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ ПРОЯВИ

При здрави хора, когато са подложени на екстремни условия – при пътуване с кола, кораб; при резки атмосферни промени, стрес и умора. С напредване на възрастта и остаряване на целия организъм се променя и равновесната система /пресбиастазия/.

При болни хора е симптом на много и различни заболявания – инфекциозни болести, интоксикации, черепно-мозъчни травми, шум, вибрации, йонизиращи радиации, психични заболявания, надпрагови дразнения, ендокринни нарушения като диабет, сърдечно-съдови заболявания, дегенеративни промени в костите или шипове, наследственост.

ИМА ЛИ СЕЗОННОСТ НА КРИЗИТЕ

Когато не са свързани с неврологично заболяване, показват  известна сезонност. Обикновено се срещат пролет и есен, когато атмосферното налягане е нестабилно. Тогава човек се събужда сутрин и при опит да стане, получава силен световъртеж. Обяснява, че всички предмети в стаята се движат или че тялото му се върти. Това усещане трае с часове и нерядко се придружава с гадене и повръщане. Причината е в натрупване на течност /ендолимфа/ във вътрешното ухо.

световъртеж

КОГА СИМПТОМИТЕ СА ОСНОВАНИЕ ЗА ТРЕВОГА

Обикновено се счита, че е необходимо завишено внимание при следните случаи:

 • Травма на главата;
 • Силно, необичайно главоболие;
 • Висока температура над 38,3 С;
 • Схванат врат;
 • Двойно виждане;
 • Загуба на слуха;
 • Нарушена реч;
 • Слабост на ръка или крак;
 • Слабост при ходене;
 • Загуба на съзнанието;
 • Падане, блъскане, залитане;
 • Болка в гърдите;
 • Висока или ниска сърдечна честота.

ВИДОВЕ СВЕТОВЪРТЕЖ

Познати са два типа, тъй като световъртежът  и замайването са признаци, които възникват на различни места в нервната система. По тази причина се разграничават два вида:

 • Периферен или типично връщателен – наподобява усещането за въртене, което човек има, след като се е возил на въртележка. Повява се при нарушения в периферните отдели на вестибуларния анализатор на вътрешното ухо или на вестибуларния нерв;
 • Другият тип е несистемен, прилича на замайване, но няма въртене. Човек има чувство за несигурност, нестабилност, пропадане, като че ли става земетресение. Той е характерен при увреждане на централната нервна система, мозъчно-съдова болест, артериална хипуртония или хипотония, тумори, множествена склероза /МС/, мигрена, епилепсия и др. Човек има чувство за несигурност, нестабилност, пропадане, като че ли става земетресение. Пристъпите могат да бъдат епизодични или да хронифицират.

световъртеж

РАЗЛИКА В СИМПТОМАТИКАТА СПОРЕД ВЪЗРАСТТА

Световъртежът е възможно да предшества пристъпи на мигрена при млади хора, които страдат от това заболяване. В някои случаи замайването е част от него.

За над 40-50-годишните най-често е доброкачественото позиционно вертиго, при което виенето на свят продължава от няколко секунди до половин минута. При него няма гадене и повръщане, но е характерно чувството за движение на главата – при повдигане нагоре или завъртане встрани. Пациентите споделят, че при лягане, сякаш потъват надълбоко.

Домакините с този проблем се оплакват от затруднения при простиране на прането, обирането на паяжините, както и поставяне на кухненски съдове във високите шкафчета. Това се дължи на натрупване на кристалчета в каналите на вестибуларния апарат, които твърде много дразнят рецепторите. При тях не само възрастта, но и спането на една и съща страна, са фактори, които спомагат з развитие на болестта.

КАК СЕ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗАТА

Световъртежът е симптом, който трябва да се познава много добре от всички специалисти в различните области.

За поставяне на правилна и своевременна диагноза обаче е необходимо пациентът да се насочи към специализираните кабинети и клиники, където най-напред се прецизира неврологичния и отологичен статус на пациента.

Ако при вирусна или бактериална  инфекция пациентът получи световъртеж,  трябва да се направи консултация първо с УНГ специалист,  за да се изключи патология, свързана с ухото. При наличие на симптоми на възпалителни промени може да се наложи прием на антибиотици или дори оперативно лечение. Необходимо е да се направят изследвания  и на кръвта.

При появата на такива оплаквания много важна е анамнезата и пълноценното неврологично изследване, коментира д-р Ирен Петрова- Иванова. Целта е да се определи за какъв вид става въпрос и оттук да се реши какви допълнителни изследвания да се проведат.

световъртеж изследване

ИЗСЛЕДВАНИЯ С МОДЕРНА МЕДИЦИНСКА АПАРАТУРА

Точната диагноза изисква изисква редица изследвания със специализирана медицинска апаратура, като най-напред се прави рентгенова снимка на шийните прешлени. С помощта на модерната медицинска апаратура се прави точна компютърна диагностика на неврологичен и отологичен статус. Болният минава през:

 • Електронистагмограф – апарат за обективна регистрация функцията на вестибуларния апарат при ротаторни и калорични провокации;

 • Стабилограф - с помощта му се прави компютърна диагностика за отчитане на статичното равновесие и се отчита т.нар коефициент на Ромберг;

 • Видеонистагмограф, с който се тестват и определят функциите на вестибуларния апарат. Изледването се прави със специални очила снабдени с миниатюрни видеосистеми с инфрачервена светлина;

 • Унтербергерограф – за обективна оценка на ъглови и скоростни отклонения при изследване на равновесието с графично изобразяване;

 • В някои случаи може да се наложи да се направи компютърна томография на главен  мозък  без или с контраст или магнитно-резонансна томография.

Благодарение на съвременната апаратура през последните години се наблюдава значително подобрение в диагностиката на пациентите с вертиго, докато през 60-те години на миналия век само на 20 % от пациентите е поставена окончетелна диагноза. През 70-те години тази цифра е нарастнала до 65 %, а в момента достига до и над 90 %, което дава възможност да се назначава адекватна и своевременна терапия и рехабилитация.

световъртеж лекарства

ЛЕЧЕНИЕ ПРИ СВЕТОВЪРТЕЖ

Терапията може да бъде консервативна или оперативна. При различните заболявания се прилагат различни медикаменти. В голяма част от случаите лечението не може да приключи за няколко дни, а може да продължи дори месеци. Най–важното е болният навреме да потърси лекарска помощ,  за да се постави и бързо и точно диагнозата, от което ще зависи и сполучливият изход за проблема.

При наличие на т.нар. идиопатична вестибулопатия, се прилагат упражнения и тренировки. Тя се характеризира с повишена възбудимост на вестибуларните структури, а пациентите се оплакват от виене на свят при пътуване с кола, автобус или влак. Има специални упражнения – т.нар. вестибуларна рехабилитация, където се включват движения, свързани с навеждане, изправяне и завъртане, обяснява доц. Тодор Широв.

главоболие и световъртеж

СЪВЕТИ ЗА САМОСТОЯТЕЛНО СПРАВЯНЕ

Включването на физически упражнения като допълнение към ежедневните дейности, за да се засили кръвопритокът и да се предотврати замайването, е задължителна част от лечението.

При известни случаи, когато се почувствате отпаднали или замаяни, релаксирайте няколко минутки в седяща или лежаща позиция на тялото.

Концентрацията и задържането на погледа върху заобикалящите обекти, които не се движат, също е много полезно, защото техниката отклонява вниманието.

Публикации

...