Умора и стрес

440 Последователи

Умората е често срещано оплакване и много хора я възприемат като част от всекидневието. Към множеството причини за липса на енергия от последните години се добавиха и други, свързани с пандемията. Умората е чест спътник на преболедувалите коронавируса, тя е част от пост-ковид синдрома - цялостно изтощение на организма. Част от хората пък се чувстват потиснати по чисто психически причини - несигурност на работното място или поради ограничителните мерки. Особено засегнати са родителите, принудени да работят от къщи и същевременно да асистират на учениците, които също учат у дома. 

 

Умората означава умствено или физическо изтощение, заради което човек не може да води пълноценен начин на живот. Симптомите са бърза уморяемост, отпадналост и липса на енергия, проблеми с паметта, изнервеност, сънливост през деня, безсъние през нощта. Трябва да се прави разлика между умора, която се повлиява от период на почивка (нощем или уикенда) и такава, която продължава седмици наред, дори месеци. Донякъде тя е свързана с различните нива на стреса.

 

Много пъти хората не търсят веднага съвет от лекар, защото им се струва, че такова оплакване няма да се приеме насериозно. Най-добре е да потърсите гледната точка на специалист, ако симптомите не отминават за 2-3 седмици. Те може да се окажат признак за депресия, проблем с щитовидната жлеза или пък на други здравословни проблеми. За да си върнете добрата форма, като начало трябва да установите първопричината за състоянието си. Ето някои от най-често срещаните причини за умора. 

Умора, свързана със стрес и бърнаут

хронична умора

Напрегнатата работа, други ядове може да провокират повишаване на кръвното налягане, учестяване на пулса и плитко дишане. В онгаризма се отделят повече хормони на стреса - адреналин и норадреналин. Това свръхнапрежение през деня е причина вечерта да сте като разбити, да не можете да се отпуснете и да спите дълбоко. Други се събуждат сутрин много рано, а мислите им не спират да кръжат около текущите проблеми. Животът в наши дни често е напрегнат и понякога дори не остава достатъчно време за пълноценна почивка. От колко сън имаме нужда, за да сме отпочинали? След нормален работен ден - средно между 7 и 9 часа. Индивидуалната нужда от сън е различна, но ако спите 5-6 часа и наваксвате с кафе, рано или късно ще стигнете до Синдрома на прегаряне - бърнаут (Burn out). Вреден е навикът през седмицата да се стои до късно вечер и да крадем от съня, като се опитваме да наваксаме през уикенда. Доброто здраве е свързано със спазване на сравнително постоянен режим на активност и почивка. Резките отклонение от обичайния ритъм са стрес за организма. Нищо чудно тогава, че изпитвате хронична умора и отпадналост.

 

От такава умора може да са засегнати и хората, които работят на смени. Вътрешните биоритми не могат да се адаптират към бодърстването нощем и със съня през деня не може да се постигне желаната отмора.

Пролетна умора - хормоните са в дисбаланс

пролетна умора

В края на зимата, а и през март, април много хора страдат от т.нар. пролетна умора. Въображаемо оплакване ли е тя или има реални причини да се чувстваме постоянно отпаднали и без енергия?

 

Според медиците има различни възможни причини за липсата на тонус. От една страна месеци наред сме били предимно на закрито, където има малко свеж въздух. Физическата ни активност също не е особено висока, донякъде и заради късия ден. Кръвта не е така наситена с кислород, както когато се движим активно сред природата. Храната в студените дни също не е особено богата на витамини и минерали. Нерядко има и дефицит на витамин D. Дори в България, където има доста слънце, в края на зимата доста хора страдат от такъв недостиг.

 

Смяната на часа (лятно и зимно време) напоследък бе особено много критикувана. Тя също донякъде обърква, макар и само за известно време, вътрешните ни биоритми и ни прави по-сънливи и без концентрация.

 

Пролетната умора има връзка и с баланса между хормоните серотонин и мелатонин. Серотонинът е отговорен за активирането на тялото и доброто ни настроение. Този невротрансмитер се произвежда под влиянието на светлината, казва психиатърът и невролог д-р Бернд Аренс от Германия. Мелатонинът е хормонът, който ни осигурява качествен сън през нощта.

 

През пролетта съотношението на тези два невробиологично активни компоненти започва да се колебае. Балансирането им по естествен начин отнема около две до четири седмици. Докато това не стане, някои хора се усещат по-уморени от обичайно, имат проблеми с кръвообращението и страдат от главоболие. След като вътрешният часовник се регулира към променящата се природа, симптомите постепенно отшумяват.

Симптом на психични заболявания и депресия

депресия, страхова невроза

Депресията може да се прояви с чувство на хронична умора и апатия. Човек се усеща толкова изтощен, че няма сили сутрин да стане от леглото. Ако това е съпроводена с потиснато настроение през повечето време, със загуба на интерес към неща, които доскоро са ни радвали, може да се мисли за психично заболяване. Всеки сам може да се ориентира дали става дума за депресия. Някои от симптомите може да са свързани с физически оплаквания, въпреки че за тях не се открива органична причина:

  • Сърдечно-съдови нарушения;
  • Болки в главата и гърба;
  • Стомашни и чревни проблеми;
  • Нарушения на съня;
  • Анорексия;
  • Промяна в апетита;
  • Сутрешна потиснатост;
  • Загуба на либидо.

Понякога е трудно да се разграничат депресията от тъгата, която е нормална за всеки човек емоция. При тъгуващите обаче се наблюдават и светли периоди, в които те успяват да излязат от състоянието, в което са. Освен това с времето негативните емоции избледняват, докато при депресията те остават с пълна сила повече от 2-3 седмици.

 

Страховата невроза и паническите атаки също може да са свързани с хронична умора, и то смазваща. В момента на пристъп хората усещат сърцебиене, треперене, дори ярки физически симптоми сякаш получават инфаркт. След отминаване на епизода може да настъпи пълно изтощение. Решението тук, както и при депресията, е да се потърси специализирана помощ, а не просто средства за “енергизиране” на организма.

Липса на енергия след грип или остра вирусна инфекция

умора след грип и вирусна инфекция

Различни по вид инфекции също може да станат причина за умора. Грипът, но и други вируси, бактерии са огромно натоварване за имунната система и временно може да я изтощят. Силно изтощение може да се получи при боледуване от инфекциозна мононуклеоза (причинява се от вируса на Епщайн-Бар), при активиране на херпес зостер и при много други инфекциозни заболявания.

 

За да “презареди” човек, организмът подсказва, че има нужда от по-продължителна почивка. Физическата и психическата умора и отпадналост може да продължат седмица-две, но трябва да има тенденция към подобряване. Ако човек е все по-отпаднал, дори изтощен, това може да е признак, че инфекцията прави усложнения - например пневмония, гнойна ангина, отит, синузит. Допълнителните симптоми могат да ориентират лекаря, в каква посока тръгва възпалението и той ще назначи съответните изследвания. Лечението е според конкретния причинител и общото състояние на пациента.

 

Общото състояние при вирусни и други инфекции е показател, доколко съпротивителните сили успяват да се справят със заболяването.

Умора при артрит и фибромиалгия

умора и болки при артрит

Някои пациенти, например тези с ревматоиден артрит, също страдат от умора в много по-голяма степен, отколкото здравите хора. В дъното отново стои възпалението, но в случая то е от автоимунен характер. Справянето с липсата на енергия е част от общата стратегия за овладяване на заболяването.

 

Биологичните лекарства, които навлязоха през последните години в лечението на ревматоидния артрит, отбелязаха сериозен напредък в успеха на терапията. Промяната в начина на живот с подходящи упражнения и диета също може много да помогне.   

 

Безпричинната умора, неясните, но упорити болки в ставите и мускулите, съпроводени с депресивни настроения, може да се окажат и фибромиалгия. За болестта се заговори през последните години, преди това пациентите обикаляха години наред различни специалисти, които едва ли не ги обвиняваха в драматизиране на симптомите. Повечето засегнати са жени.

 

Въпреки, че фибромиалгията вече е официално призната, лечението й си остава все така голямо предизвикателство. Няма единен подход в терапията. От практиката се знае, че помагат различни нестероидни противовъзпалителни средства, мерки за справяне със стреса, както и подходи, ползвани в кинезитерапията.

Умора, свързана с щитовидната жлеза

щитовидна жлеза преглед

Щитовидната жлеза е малка, но управлява важни процеси в тялото. От нейното правилно функциониране зависи регулацията на сърдечния ритъм, скоростта на метаболизма, а и общата жизнена енергия. Автоимунното заболяване хашимото, при което имунната система атакува и разрушава хормоните на щитовидната жлеза, се оказва доста разпространено в наши дни. Вероятно и заради по-добрата диагностика.

 

Често то се открива в етап, когато е настъпил хипотиреоидизъм, но може да има хипотиреоидизъм и без хашимото. Така или иначе при понижената функция на щитовидната жлеза умората и липсата на енергия е важен симптом. Отличителното е, че тя продължава седмици наред, дори месеци. Не се подобрява трайно дори от няколко дни почивка.

 

Ако е съпроводена и с необяснимо покачване на няколко килограма, депресивни мисли, усещате липса на концентрация, имате отоци, тялото ви е някак подпухнало, непременно проверете жлезата. Едно от основните изследвания е това на TSH - хормон на хипофизата, който стимулира щитовидната жлеза да работи по-активно. Има обаче и други кръвни тестове, които ще изяснят дали се касае за хашимото или друг тип хормонално нарушение.

Изследвания, които сочат, къде е проблемът

изследвания при умора

При умора, която продължава повече от 2-3 седмици и не се подобрява осезаемо от нощния сън и няколко часа отдих, задължително трябва да отидете на лекар. Има някои общи кръвни изследвания, които могат да покажат най-общо какво е състоянието на организма - хемоглобин (при съмнение за анемия), обща кръвна картина, маркери на възпаления. Според клиничната картина и анамнезата (историята на оплакванията, симптомите) лекарят може да назначи и допълнителни изследвания.

 

Няма единен стандартен подход, какво е необходимо да се изследва при умора с неизяснен произход. Ако оплакването е за отпадналост и липса на сили от общ характер, по принцип може да се изследвате за възможни дефицити на витамин В12 и “слънчевия” витамин D. Има смисъл да се проверят също така нивата на цинка, селена или на фолиевата киселина. Затова пък не е уместно да проверявате как е при вас нивото на магнезия, калий или калций. Нямат отношение към чувството на умора.

 

Добре е да се проверят нивата на витамин D, витамин В12, цинк, селен и фолиева киселина. Няма смисъл при безпричинна умора да се тестват калий, калций, магнезий или биотин. Такива допълнителни тестове обаче не се заплащат от здравната каса. Пациентите сами поемат разходите за тях.

Как да се храним за повече енергия

диета и хранене

Известни са храни, които не се препоръчват особено при хора, които често са уморени. Такива са алкохолът, сладките неща и тестените изделия от бяло брашно. За спиртните напитки експертите твърдят, че водят до сънливост, но не позволяват на тялото да се отпусне. Захарните изделия и бялото брашно пък водят до резки колебания на кръвната захар, което също се отразява зле на общия тонус.

 

За да постигнем добра физическа форма с храната, трябва да избираме по възможност пресни и качествени продукти. Всеки ден трябва да ядем поне 500 г сурови плодове и зеленчуци, както и достатъчно протеини. Белтъчините може да са от животински произход, тогава се избират нетлъсто месо, риба, морски дарове. Някои растения са също така добър източник на протеини - основно бобовите.

 

С възрастта, а и при някои хронични заболявания обаче намалява способността на организма да извлича нужните му полезни вещества от храната.

 

Може да се приемат допълнително аминокиселини, особено онези, които са есенциални. Това означава, че те не могат да се образуват по естествен път в организма, а трябва да се приемат с храната. Помагат да се освободим от токсините, които се трупат в тялото след боледуване (отделят се от вирусите) или пък вследствие на затормозени естествени очистващи процеси при хронични или автоимунни заболявания. Аминокиселините вършат сериозна работа за различни процеси в тялото, свързани с образуването на хормони, важни ензими и антитела срещу болестотворни причинители. Елиминирайки токсините, те ни правят по-бодри и неергични.

 

Аргинин например е важна аминокиселина, която съдейства на клетките да си създадат свой енергиен запас. Тя има роля още за добрата работа на сърцето, както и за правилното функциониране на кръвоносната система. Има и проучвания, които излизат със заключение, че аргинин оказва много добро влияние и върху имунитета.

 

Аспартат е друга аминокиселина, която може да има енергизиращ ефект. Тя подпомага разграждането на вредните вещества от обмяната на веществата.

 

Аргинин и глутамин (още една аминокиселина) подкрепят също нашата умствена работа и стабилността на нервите. Те помагат за очистването на амоняка, който остава като отпадък в мозъчната дейност.

 

Лизин - също аминокиселина, осигурява обща енергия на тялото и по-кратки периоди за възстановяване като ускорява отделянето на млечната киселина след активно физическо натоварване.

Публикации

Кои храни помагат при стрес?
Кои храни помагат при стрес?
CBD и „Ефект на антуража"
Elixyd
Elixyd
8.6.2022
CBD и „Ефект на антуража"
...