Висока температура

283 Последователи

Високата температура се определя, когато е над нормалните стойности. Сама по себе си тя не е болест, а симптом на заболяване. Температурата е защитна реакция, начин организмът да се бори с болестта. Необходимостта от прилагане на антипиретици (например ибупрофен, парацетамол) зависи от състоянието, възрастта и основния причинител. 

Какво представлява високата температура?

Това е кратковременна универсална протективна реакция на организма, която спира или забавя развитието на болестотворни микроорганизми. За повишена температура говорим, когато са измерени под мишниците стойности над 37,0°C или при ректално/орално измерване - 37,5 °C. 

Коя е нормалната температура на човек?

Измерена в аксиларната ямка, стойности между 36.4° - 36.9°С , колебанията са до 0.6°С в денонощие. Варира в зависимост от много фактори, включително физическа активност, прием на храни, сън, време на денонощието. Обикновено най-високите стойности се измерват около 18:00 часа, а най-ниските - около 03:00 - 6:00 часа.

Лекарите казват, че докато температурата е ниска, няма нужда да я сваляме - вероятно тя помага да се неутрализира бактерията или вируса, които причиняват инфекцията. Температура 38 градуса по Целзий е фебрилна и трябва да се проверява често.

Долорен облекчава болката

Коя температура е висока?

 • до 36,9°C - нормална;
 • от 37°C до 37,9°C - леко повишена (субфебрилна температура);
 • от 38°C до 38,9°C - умерена (фебрилна);
 • от 39°C до 39,9°C - висока;
 • над 40°C - много висока (хипертермия, хиперпирексия).

Съществува и понятието

неясно фебрилно състояние

(fever of unknown origin, FUO), дадено през 1961 г. от Petersdorf and Beeson. Дефинирано е като като фебрилно състояние, при което температурата се повишава над 38.3°С с продължителност над 3 седмици. Т.е. поддържа се фебрилна температура, без да е идентифицирана ясната причина за нея, независимо от проведените изследвания.  

Как се мери температурата?

Може да се измерва в устата, ректума (ануса), подмишницата или вътре в ухото. Важно е да се измерва, когато човек е в покой, защото физическата активност може да го затопли. Следенето на стойностите е добре да включва две базови измервания - сутрин между 07:00 и 09:00 ч. и вечер от 17:00 до 19:00 часа. 

От какво се причинява

Тя е симптом на много и разнообразни заболявания, възможно е да е причинена от вируси и бактерии, които предизвикват инфекции в тялото. Като висока се дефинира температурата, която надвишава 39,8 градуса. Обикновено болният се оплаква от отпадналост, сънливост, световъртеж, главоболие. Малките деца може да получат фебрилен гърч. Температурата може да бъде причинена от редица фактори:

 

 • Инфекция като стрептокок в гърлото, грип, варицела или пневмония;
 • Ревматоиден артрит;
 • Някои лекарства;
 • Прекомерно излагане на слънце (слънчево изгаряне);
 • Топлинен удар - може да бъде причинен или от излагане на високи температури, или от продължително физическо натоварване;
 • Дехидратация;
 • Силикоза - вид белодробно заболяване, причинено от дългосрочно излагане на силициев диоксид;
 • Злоупотреба с амфетамини;
 • Злоупотреба с алкохол.

Висока температура

Висока температура при деца

може да бъде причинена от вирусна, бактериална инфекция, претопляне, ваксина, шарка. Важното е родителят да знае, че високият фебрилитет е добър, а не лош знак. Той показва, че имунната система се бори с инфекциите и не трябва да прибързват с даването на температуропонижаващи. Температура при дете без други симптоми трябва да бъде консултирана с педиатър.

Опасна ли е високата температура?

Тя е един от начините, по които нашата имунна система се опитва да се бори с инфекцията. Има много силно проявено антивирално и антибактериално действие, защото повечето вируси и болестни причинители не могат да оцелеят при високи градуси. Засилва съпротивителните сили на организма, препятствайки неблагоприятното действие на инфекциозния агент.

Повишената температура понижава нивото на желязото в кръвта, което от своя страна блокира развитието на някои микроорганизми, или приемът на по-малко количество храна поради безапетитие намалява нивото на кръвната захар, което затормозява размножаването на бактериите. Засилва и метаболизма, като по този начин повишава консумацията на кислород

 

Ако се повиши твърде много обаче, това може да доведе до усложнения като фебрилен гърч, особено при бебетата и малките деца.

Когато някой има температура, обикновено са налице следните признаци

Когато някой има температура, обикновено са налице следните признаци:

 • втрисане;
 • липса на апетит;
 • дехидратация – предотвратимо състояние, ако пациентът приема много течности;
 • депресия;
 • хипералгезия – повишена чувствителност към болка;
 • отпадналост;
 • проблеми с концентрацията;
 • сънливост;
 • изпотяване.

 

При температура у пациента може да се наблюдава раздразнителност, объркване, замаяност, както и да възникнат гърчове.

как да свалим птемпература

Как да свалим температура

Специалистите препоръчват, ако не е особено висока (под 38,5 градуса), да не се бърза с медикаментите. Добре е да се приемат повече течности.

В никакъв случай целта не е да я потиснем. Това е начин организмът да се бори със заболяването, обяснява педиатърт д-р Маргарита Шаркова.

Особено при вирусните инфекции не е необходимо да се мъчиш непременно бързо да понижиш високата температура до нормални стойности. Това е груба грешка. Добре е температурата да спадне с един градус за един час. Когато е особено висока, се дават антипиретици, но иначе добрият вариант е да се изчака, да се поразсъблече детето, да се охлади, да се приемат повече течности и антипиретик да се дава чак при 38,5, по възможност еднокомпонентно лечение. И ако има нужда - след преглед и консултация с педиатъра, – да се включват и други препарати.

 

Разбира се, с изключение на децата, които са правили фебрилни гърчове. Там подходът е по-различен, дават се антипиретици по-рано. Но по принцип родителите се страхуват, че много високата температура може да предизвика гърч.

температурата не бива да се смъква рязко

Бързото сваляне на висока температурата

също може да бъде голям стрес за организма и да предизвика гърч - ако от 40 градуса се свали на 37 – защото съдовете много бързо се свиват. Родителите очакват, че като дадат един път лекарство за температура, заболяването ще приключи. Няма как да стане.

 

Ако температурата е причинена от бактериална инфекция, лекарят може да предпише антибиотик. Ако се дължи на вирусна инфекция, антипиретиците могат да се използват за облекчаване на неприятните симптоми. 

 

Топлинен удар - нестероидните противовъзпалителни средства няма да бъдат ефективни, ако температурата на човека е причинена от горещо време или продължително физическо натоварване. Пациентът трябва да бъде поставен на хладно място. Ако той е в безсъзнание или дезориентиран, незабавно трябва да бъде лекуван от специалист.

при висока температура

Домашно лечение при висока температура

Най-важното нещо е приемът на топли течности - билкови чайове. Когато няма съпътстващи притеснителни симптоми като задух, диария, повръщане многото течности и активната почивка са подходящо средство.

Компреси с оцет и вода

Обтриването с хладка вода, но не и с оцет, защото той няма никаква роля - съветва д-р Шаркова. Студени кърпи се слагат под мишниците, в ингвиналните гънки, или постепенно обливане – започва се с нормална температура на водата и постепенно се понижава. Препоръчвам тези методи и да се изчака с антипиретиците, казва педиатърът. 

Компреси с оцет и вода

При деца с висок фебрилитет може да се натопи чаршаф или голяма хавлиена кърпа в хладка вода с телесна температура около 37 градуса. Изтисква се добре и се увива детето или болния възрастен. Отгоре трябва да се покрие с одеало.

 

На бебетата и малките деца може да се обуят влажни чорапки. Някои педиатри препоръчват детето директно да бъде поставено във вана с хладка вода. 

Лекарства срещу температура

Високият фебрилитет обикновено се свързва с физически дискомфорт и повечето хора се чувстват по-добре, когато приемат медикаменти срещу нея. Необходимостта от лечение с антипиретици зависи от възрастта, състоянието и основния причинител и се назначава от лекар.

Случаи, в които лекарите не изписват антипиретик

При най-малките не е препоръчително прилагането на каквито и да е медикаменти за повлияване на температурата, особено когато децата са под 5 кг. На второ място това е наличието на анамнеза за изявена в миналото непоносимост към някой медикамент. На трето място това са деца с бронхиална астма

- пояснява д-р Невяна Беличева - педиатър в МБАЛ "Вита".

 

Болен с повишен фебрилитет трябва да ограничи контактите си с други хора, за да предотврати разпространението на инфекцията. 

Фебрилен (температурен) гърч при децата

Повишената температура на тялото е провокиращ фактор за гърчове. Повечето от тях не са сериозни и могат да бъдат в резултат от инфекция на ушите, гастроентерит или настинка. По-рядко те могат да бъдат причинени от менингит, бъбречна инфекция или пневмония. Фебрилни гърчове най-често получават децата на възраст от 6 месеца до 6 години, срещат се повече при момчетата, отколкото при момичетата. Те се появяват, защото температурата на тялото се повишава твърде бързо, а не защото е продължила дълго време.

Има два вида температурни гърчове:

1) Обикновен фебрилен гърч - той е с кратка продължителност - обикновено до 5 минути, в много редки случаи трае до 15 минути. Не се повтаря в рамките на едно денонощие. При него тялото може да се разтресе или да се извие като дъга, движенията нa ръцете са неконтролируеми. Губи се съзнание (но очите остават отворени). Дишането може да стане бавно и шумно, дори да спре за кратко. Възможно е детето да повърне.

2) Усложнен фебрилен гърч – той е по-продължителен, повтаря се повече от веднъж в рамките на 24 часа. Не засяга цялото тяло, а само част от него. 

Температурен гърч

Какво да се направи при гърч

Добре е детето, което е имало температурен гърч, да бъде видяно от медицински специалист. Температурата може да се контролира с антипиретици. Ако е необходимо, може да се предпише медикаменти срещу гърчовете (антиконвулсанти).

Превенция

Хигиена – температурата обикновено се причинява от бактериални или вирусни инфекции. Добрите хигиенни практики спомагат за намаляване на риска от развитие на инфекция. Това включва измиване на ръцете преди и след хранене, както и след посещение на тоалетната.

 

Тъй като температурата е симптом, а не болест, когато лекарят потвърди, че тя е повишена, могат да бъдат препоръчани някои диагностични тестове. В зависимост от това какви други признаци и симптоми съществуват, пациентът може да бъде насочен към кръвни изследвания, тестове на урината и други.

Публикации

...