Затлъстяване

336 Последователи

Какво е затлъстяване? 

Затлъстяването е медицинско състояние, при което натрупването на излишък мастна тъкан в тялото води до здравословни проблеми. Според Световната здравна организация, затлъстяването се определя когато индекс на телесна маса (на ИТМ) е 30 или повече. ИТМ се изчислява като се раздели теглото на човек (в килограми) с квадрата на височината му (в метри). Затлъстяването е глобален проблем, който засяга милиони хора в световен мащаб. То може да доведе до сериозни здравословни усложнения, включително сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2 и определени видове рак.

Ради Бичева
Хранене и диабет (ВИДЕО)

Важно е да се отбележи, че затлъстяването не е въпрос на външен вид. То е сериозно медицинско състояние, което може да намали качеството и продължителността на живота на човек. В сравнение с предишните поколения, днес сме изправени пред значително по-високи нива на затлъстяване, което е частично обусловено от промените в околната среда и начина на живот. Например, много хора провеждат голяма част от своето време в седнало положение, което води до намаляване на физическата активност и увеличаване на приема на калории. Затлъстяването е свързано също така с повишен риск от развитие на психически проблеми като депресия и ниско самочувствие.

Видове затлъстяване

 

Затлъстяването може да бъде класифицирано по различни начини, включително по местоположението на мастната тъкан в тялото. Най-често се разграничават два основни типа затлъстяване: андроидно (ябълковидно) и гиноидно (крушовидно).

  • Андроидното затлъстяване, което е по-често при мъжете, се характеризира с натрупване на мастна тъкан около талията и около вътрешните органи. Това може да доведе до по-висок риск от развитие на определени здравословни проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет.
  • Гиноидното затлъстяване, което е по-често при жените, се характеризира с натрупване на мастна тъкан в областта на бедрата и гърдите. Въпреки че този тип затлъстяване може да бъде по-труден за лечение, той обикновено не е свързан с толкова висок риск от сърдечно-съдови заболявания, както андроидното затлъстяване. Този тип фигури е познат и като рубенсов тип.

Важно е да се подчертае, че мястото на натрупване на мастната тъкан може да има значително влияние върху риска от развитие на определени здравословни проблеми. Например, андроидното затлъстяване е свързано с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

Причини за затлъстяване

Генетични фактори

Генетиката играе важна роля за здравето и за наличието на наднормено тегло. Някои хора имат генетична предразположеност към наднормено тегло и затлъстяване. Това обаче не означава, че затлъстяването е неизбежно. Генетичните фактори влияят на начина, по който тялото на човек обработва храната и съхранява енергия, но околната среда и начинът на живот също имат голямо значение.

Според някои изследвания, около 40-70% от вариацията в телесното тегло може да се обясни с генетични фактори.

 

Това обаче не означава, че гените са единственият фактор, който влияе на теглото. Други фактори, като диета и физическа активност, също играят роля.

Фактори на околната среда и начин на живот

Околната среда и начинът на живот са ключови фактори в развитието на затлъстяването. Хората, които живеят в среда, която подкрепя нездравословен начин на живот - например недостатъчна физическа активност, нездравословна диета, стрес - са по-податливи на наднормено тегло и затлъстяване.

Габриела Субашка
Упражнения при диабет

Заседналият начин на живот, който в последните години водят все повече хора е сред основните предпоставки за затлъстяване и повишен риск от развитие на заболявания, свързани с наднорменото тегло.

Всъщност, промените в околната среда и начина на живот през последните десетилетия са сред основните причини за глобалната епидемия от затлъстяване. Например, увеличаването на достъпността и консумацията на висококалорични, нисконутритивни храни, съчетано с намаляване на физическа активност поради по-заседнал начин на живот, са ключови фактори за затлъстяване.

Медицински причини

Някои медицински състояния и лекарства могат да доведат до наднормено тегло и затлъстяване. Например, състояния като синдром на поликистозни яйчници, хипотиреоза и синдром на Кушинг могат да доведат до увеличаване на теглото.

Освен това, някои лекарства, включително някои антидепресанти, антипсихотици, бета-блокери и кортикостероиди, могат да доведат до увеличаване на теглото като страничен ефект.

Въпреки това, важно е да се отбележи, че медицинските причини за затлъстяване са редки. В повечето случаи, затлъстяването е резултат от комбинация от генетични фактори, околна среда и начин на живот (лайфстайл)..

Симптоми на затлъстяването

 

Физически симптоми

Физическите симптоми на затлъстяването могат да варират в зависимост от индивидуалните различия и степента на затлъстяване. Някои от най-честите физически симптоми включват:

  • увеличаване на теглото,
  • умора,
  • дихателни проблеми,
  • болки в костите и ставите.

Увеличаването на теглото е най-очевидният симптом на затлъстяване. Хората с наднормено тегло често имат излишък мастна тъкан, особено около талията и вътрешните органи.

  • Умората е друг чест симптом на затлъстяване.

Тя може да бъде причинена от недостатъчна физическа активност, но също така може да бъде свързана с други здравословни проблеми, като сърдечносъдови заболявания и диабет, които са по-чести при хората с наднормено тегло и затлъстяване.

Психологически симптоми

Затлъстяването може да има значително въздействие върху психичното здраве на човек. Хората с наднормено тегло и затлъстяване често се сблъскват с дискриминация, стигма и негативни стереотипи, които могат да доведат до ниско самочувствие, депресия и тревожност. Тези психологически проблеми могат да бъдат особено тежки за децата и младежите с наднормено тегло, които са подложени на враждебност или издевателства от своите връстници. Това може да доведе до социално изолиране, ниска самооценка и дори до развитие на психически заболявания като депресия и тревожност.

Въпреки че тези психологически проблеми са сериозни, те могат да се лекуват и овладяват. Психотерапията, включително когнитивно-поведенческата терапия, може да бъде много ефективна в помощ на хората с наднормено тегло или затлъстяване да се справят с негативните емоционални последствия за тяхното здравословно състояние. Също така, подкрепата от общността и семейството може да играе важна роля за хората с наднормено тегло или затлъстяване. Подкрепата може да включва обучение за здравословен начин на живот, упражнения и диета, както и помощ при справяне с дискриминацията и стигмата, свързани с теглото.

Диагностициране на затлъстяване

 

 

Съществува световен стандарт за оценка на теглото чрез индекса на телесната маса (ИТМ). ИТМ се определя чрез съотношението между теглото в килограми върху ръста в метри на квадрат. За съжаление вече се знае, отбелязва диетологът доц. Дърленска, председател на БАСОР, че този индекс не е достатъчно добър критерий, защото формулата за изчисление се базира само върху общото тегло. Има случаи, при които теглото е повишено, но заради по-голяма мускулна маса. И така се случва при  хора, които спортуват активно и тези килограми не водят до болест. ИТМ не е много добър индикатор, но все още е единственият стандартен показател за затлъстяване в световен мащаб. Също така може да се използва измерването на обиколката на талията. Когато има натрупване на мастна тъкан около талията, това е показател за увеличен сърдечно-съдов риск и съответно повишена смъртност. Установено е, че затлъстяването намалява живота с 10 години.Според Световната здравна организация, затлъстяването се определя като ИТМ 30 или повече.  Смята се, че при ИТМ над 25 говорим за свръхтегло, а при ИТМ над 30 - за затлъстяване (обезитет), пояснява подп. доц. Цветелина Тотомирова, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към ВМА.

Как се измерва Индекс на телесната маса - ИТМ

Изчислението се прави по формулата на Пол Брок, която е подходяща само за хора с нормокостна физика. Брок, който е френски лекар, смята, че нормата на теглото трябва да е в съотношение с ръста. Ако ръстът на човек е до 165 см, то това е броя на единиците, които трябва да се извадят (165 - 100 = 65 кг). С нарастване на височината нараства и единицата на изваждане: 165-175 се изважда 105, над 175 см ръст се изважда 110.

Норма на ИТМ :от 20 до 25-30.
Наднормено тегло: над 30 до 34,9 – затлъстяване

В допълнение към ИТМ, лекарите могат да използват и други методи за оценка на затлъстяването, включително измерване на обиколката на талията, анализ на процентното съдържание на телесни мазнини и оценка на здравословните рискове, свързани с наднорменото тегло.

Важността на ранната диагностика

Ранната диагностика на затлъстяване е важна, тъй като тя може да помогне в предотвратяването на сериозни здравословни усложнения, като сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и определени видове рак.

Затлъстяване и наднормено тегло в България

  • 61.7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване, показват последните данни на Световната здравна организация (СЗО). В тази категория влизат всички хора на 18 и повече години с индекс на телесна маса (ИТМ) по-голям от 25. Те са с наднормено тегло, а при индекс над 30 – със затлъстяване. Индексът на телесна маса е основен показател за определяне на хората с наднормено тегло и затлъстяване. Той се формира от теглото на човек в килограми, разделено на ръста му в метри повдигнат на квадрат.
  • 58.67% е делът на хората в Европа, които са с наднормено тегло, а в ЕС – 59.35%, показват още данните на СЗО. Едва в 5 държави на Стария континент броят на хората с наднормено тегло е по-голям от този в България, а именно в Чехия (62.3), Гърция (62.3), Израел (64.3), Малта (66.4) и Англия (63.7). Около 13% са хората по света със затлъстяване, а в Европа те са 23.3%. В България делът им е 25% от популацията на 18 и повече години, показват данните на СЗО.

Според Световната здравна организация затлъстяването е хронично рецидивиращо заболяване, характеризиращо се с прекомерно натрупване на мастна тъкан, което представлява риск за здравето. Затлъстяването не е само заболяване на „богатите“ държави. Затлъстяването нараства сред по-бедните държави. Преобладаващо е при по-бедни и по-уязвими общества. Причините за това заболяване са многобройни: биологични, психически, здравословни, генетични, фактори на околната среда, достъп до медицински грижи или утра-преработени храни. Затлъстяването не е в резултат от дефицит на волята.

Напомняме - хората, които живеят със затлъстяване, са в риск да се разболеят от други хронични заболявания като захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Освен това, затлъстяването е рисков фактор за по-тежко протичане на КОВИД-19.

Според Европейската комисия всяка година около 7% от националния бюджет на страните в ЕС отиват за покриване на здравни разходи, свързани със затлъстяването и неговите усложнения или около 70 млн евро общо или 1 трилион долара по света.

За България данните и прогнозата са следните:

Честота (%) на наднормено тегло (ИТМ 25-29.9kg/m2), затлъстяване (ИТМ 30-34.9 kg/m2) или тежко затлъстяване (ИТМ > 35 kg/m2) сред населението над 18 годишна възраст.

 

Възможни усложнения предизвикани от затлъстяването

 

Сърдечносъдови заболявания

Затлъстяването е един от водещите фактори за риск при развитието на сърдечно-съдови заболявания. Хората с наднормено тегло и затлъстяване имат по-висок риск от развитие на високо кръвно налягане, коронарна болест на сърцето и инсулт. Това се дължи на факта, че излишъкът на мастна тъкан може да натовари сърцето и кръвоносните съдове, което води до увеличаване на кръвното налягане и намаляване на общата функция на сърцето.

Диабет тип 2

Затлъстяването е важен фактор за риск от развитието на диабет тип 2. Излишъкът на мастна тъкан, особено когато е натрупан около талията, може да доведе до инсулинорезистентност - състояние, при което клетките на тялото стават незасегнати от инсулина. Това може да доведе до повишени нива на глюкоза в кръвта, което е характерно за диабета тип 2.

При захарния диабет ключови са:

  • хранене - диетите винаги трябва да бъдат консултирани със специалист. Ако се следят хранителни режими на популярни личности, е добре да се има предвид, че те не са съобразени конкретно със заболяването захарен диабет. 

хранене при диабет

 

Рак

Затлъстяването може да увеличи риска от развитие на определени видове рак, включително рак на гърдата (при жените след менопауза), рак на черния дроб, рак на бъбреците, рак на колона и рак на езофагуса. Изследвания показват, че излишъкът на мастна тъкан може да води до възпаления и промени в хормоните, които могат да стимулират растежа на ракови клетки.

Превенция

 

Здравословен начин на живот

Здравословният начин на живот е ключов елемент в превенцията на затлъстяване. Това включва редовна физическа активност, здравословна диета, достатъчно сън и управление на стреса. Физическата активност помага за изгаряне на калории и поддържане на здравословно тегло. Според препоръките на Световната здравна организация, възрастните трябва да се стремят към поне 150 минути умерена до интензивна физическа активност на седмица. Здравословната диета е също така важна за превенцията на затлъстяване.

 

Тя трябва да включва разнообразие от плодове, зеленчуци, цели зърна, белтъчини и здравословни мазнини, като се избягват преработените храни, богати на захари и наситени мазнини.

Редовни медицински прегледи

Редовните медицински прегледи могат да помогнат за ранното откриване и лечение на затлъстяване. Те могат да включват измерване на теглото и ИТМ, измерване на обиколката на талията, анализ на кръвта за проверка на нивата на холестерол и глюкоза в кръвта, и други тестове в зависимост от индивидуалните рискови фактори и симптоми.

Образование и подкрепа

Образованието по тази тема може да помогне на хората да разберат рисковете, свързани с наднорменото тегло и затлъстяването, и да научат как да развият здравословни навици. Подкрепата може да идва от семейство, приятели, здравни професионалисти или групи за подкрепа, които могат да предоставят мотивация и съвети.

Лечение на затлъстяване

Промяна в начина на живот

Все още промяната в начина на живот е основният начин за лечение на затлъстяване. Това включва увеличаване на физическата активност, промяна в диетата и управление на стреса. Увеличаването на физическата активност може да помогне за изгаряне на излишните калории и поддържане на здравословно тегло. Препоръчително е да се стремите към поне 150 минути умерена до интензивна физическа активност на седмица.

Промяната в диетата е също така важна. Тя трябва да включва здравословни и балансирани храни, като се избягват преработените храни, богати на захари и наситени мазнини.

Медицинско лечение

В някои случаи, медицинското лечение може да бъде необходимо за контролиране на затлъстяването. Това може да включва лекарства за отслабване, които работят като подтискат апетита или намаляват абсорбцията на мазнини от храната. Въпреки това, важно е да се отбележи, че лекарствата за отслабване не са подходящи за всички и могат да имат странични ефекти. Те трябва да се използват само под наблюдението на здравен професионалист.

Хирургия за отслабване - бариатрична хирургия

Хирургията за отслабване, известна също като бариатрична хирургия, може да бъде опция за хора с тежко затлъстяване, които не са успели да отслабнат чрез промяна в начина на живот или медицинско лечение. Тя включва различни процедури, които променят размера или формата на стомаха, за да помогнат на хората да поемат по-малко храна и да сечувстват пълни по-бързо.

Въпреки това, хирургията за отслабване крие своите рискове рискове и не е подходяща за всички. Тя обикновено се разглежда само за хора с ИТМ 40 или повече, или за тези с ИТМ 35 или повече и сериозни здравословни проблеми, свързани с теглото.

Важно е да се консултирате със здравен професионалист, ако се борите с наднормено тегло или затлъстяване. Те могат да ви помогнат да разработите персонализиран план за лечение, който отговаря на вашите индивидуални нужди и цели.

Въпреки това, има и добри новини. С правилната информация и подкрепа, всеки може да направи промени в своя начин на живот, които да подпомогнат управлението на теглото и подобряването на здравето.

 

 

 

Източници, използвани за създаването на тази тема:

Публикации

...