Публикация

Д-р Т. Вълчева: С мъгляви идеи се опитват да източват още средства

„Няма институция, която да поеме отговорността за кризата в здравеопазването. С мъгляви идеи и хаотични действия се опитват да източват още пари за нароилите се частни болници”. Това заяви пред health.bg д-р Теодора Вълчева, ...


"Няма институция, която да поеме отговорността за кризата в здравеопазването. С мъгляви идеи и хаотични действия се опитват да източват още пари за нароилите се частни болници”.
Това заяви пред health.bg д-р Теодора Вълчева, председател на Медицинската федерация в КТ „Подкрепа”.

Тя съобщи, че досега не са търсени като страна или като партньори за реформата в здравеопазването.
„И пациентите, и изпълнителите на медицински услуги са недоволни, но никой не търси тяхното мнение. Това означава, че реформата не се прави за подобряване на състоянието на пациентите или на работещите, а за задоволяване на икономически интереси” – подчерта д-р Вълчева.

По думите й, става въпрос за нечистоплътни намерения, тъй като не се спазени основни принципи.
„При демонополизацията на Националната здравноосигурителна каса за основния пакет от предлагани услуги трябва да се спазва принципът на равнопоставеност на касата и на частните здравни фондове” - изтъкна д-р Вълчева.
Според нея няма ясна формула и за равнопоставеност при избора – както от страна на пациентите, така и от страна на изпълнителите на медицински услуги.

„Синдикатите смятат, че предлаганите идеи за реформа са една еклектика, зад която се прикриват „политически и икономически корпоративни интереси”.
За съвсем кратко време само в София се нароиха около 40 частни болници” - подчерта д-р Теодора Вълчева, според която тъкмо това е показателно, че действията на управляващите целят източване на бюджетни средства в частни заведения.

„Пред следващите управляващи стои големият въпрос да направят кардиналната реформа в здравеопазването” - подчерта д-р Вълчева.

По думите й в момента и частните здравноосигурителни фондове на практика са застрахователни, тъй като „застраховат за управление на риска”. Съществуващите фондове подбират контингент от големи компании с осигурени плащания, а избягват възрастните хора и социално слабите.

Според председателя на Медицинската федерация в КТ „Подкрепа” трябва да почерпим опит от Холандия. През 1994 г. тя е имала една голяма социална каса и частни фондове. Сега има Гаранционен фонд, в който внасят всички частни доброволни фондове, които са основни играчи на пазара на здравните услуги. Спазени са двата фундаментални принципа: равнопоставеност на основния пакет от дейности и равнопоставеност на пациети и лекари при избора на доброволен фонд.

„Засега у нас не се предлага точната формула, а се правят опити да рухне традиционната здравна система” – категорична е д-р Теодора Вълчева.

Коментари